Rosu in gat la copii – ce inseamna si cum se trateaza

rosu in gat

banner-peg-perego-miababy

Rosu in gat inseamna o inflamatie la nivelul gatului, cu mici pete rosii inchise (aproape violete) pe spatele si palatul gurii. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre rosul in gat la copii in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce inseamna atunci cand copilul are rosu in gat?
  2. Ce cauzeaza rosu in gat la copii?
  3. Simptome asociate cu rosul in gat
  4. Cat dureaza rosu in gat la copii?
  5. Diagnosticarea rosului in gat la copii
  6. Tratament pentru rosu in gat la copii
  7. Cand se poate trata acasa si cand trebuie mers urgent la medic?
  8. Sfaturi pentru grabirea vindecarii
  9. Prevenire

Ce inseamna atunci cand copilul are rosu in gat?

Rosu in gat inseamna o inflamatie la nivelul gatului, cu mici pete rosii inchise (aproape violete) pe spatele si palatul gurii. Aproape toti copiii se confrunta macar o data cu rosu in gat. Inflamatia tesuturilor din laringe, faringe si amigdale provoaca simptomele asociate cu durerile de gat. Este asociat adesea cu dureri intense de gat si cu tuse.

Ce cauzeaza rosu in gat la copii?

Rosu in gat este adesea cauza unei infectii virale sau bacteriene. Majoritatea cazurilor sunt cauzate de o infectie virala, cum ar fi cele care cauzeaza raceli si gripa. Infectiile virale care cauzeaza in general rosu in gat sunt cu adenovirisuri, virusul gripal, virusul coxsackie sau virusul hepetic. O infectie virala poate duce la o infectie bacteriana mai grava odata ce sistemul imunitar a fost slabit. Bacteriile pot provoca mai multe probleme in gat, care pot duce la afectiuni precum amigdalita sau infectii ale urechii. Bacteria care provoaca majoritatea cazurilor de inflamatie in gat se numeste streptococul grup A.

banner-peg-perego-miababy

Amigdalita este o infectie a amigdalelor, care devin rosii, umflate si cu puroi in unele cazuri. Cand amigdalele devin infectate, este posibil sa apara febra, durerile de cap si starea generala de rau.

Alte cauze pentru rosu in gat includ expunerea la iritanti, schimbarile de temperatura sau alergeni.

Simptome asociate cu rosu in gat

Simptome asociate cu rosu in gat

Cele mai frecvente simptome asociate cu rosu in gat la copii includ:

  • gat rosu si inflamat;
  • dificultati la inghitire;
  • inflamatia amigdalelor;
  • respiratie dificila;
  • tuse;
  • febra;
  • noduli limfatici inflamati;
  • pete rosii pe cerul gurii;
  • pete albe in gat;
  • dureri de cap. 

Cat dureaza rosu in gat la copii?

In cazul unei cauze de natura virala, simptomele ar trebui sa dispara treptat intr-o perioada de aproximativ o saptamana. Daca e vorba de o infectie bacteriana, simptomele se reduc adesea in termen de 2-3 zile dupa inceperea tratamentului cu antibiotice.

cursuri puericultura

Diagnosticarea rosului in gat la copii

Dupa examinarea simptomelor, medicul va adresa o serie de intrebari pentru a depista eventuala expunere la un streptococ sau orice alta infectie care implica gatul, nasul sau urechile. Se la masura temperatura corpului si se vor examina atent gura si gatul, nasul, urechile si ganglionii limfatici de la nivelul gatului.

Se va efectua un exudat faringian pentru a depista natura infectiei si o antibiograma dupa caz. Se pot efectua si teste de sange pentru a determina semne de infectie sau prezenta anticorpilor anumitor virusuri.

miababy magazin

Tratament pentru rosu in gat la copii

Tratamentul depinde de cauza care a dus la rosu in gat. Se pot administra medicamente pentru ameliorarea durerii sau antitermice pentru a reduce febra. Nu administrati aspirina – aspirina poate provoca o afectiune secundara periculoasa numita sindrom Reye atunci cand o persoana are infectie virala.

Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos pentru rosu in gat poate include paracetamol (sirop sau sub forma de supozitoare), metamizol sodic (cum ar fi algocalmin sau novocalmin, pentru copii mai mari de 1 an) sau ibuprofen (cum ar fi nurofen, ibalgin etc.) conform instructiunilor de pe ambalaj pentru reducerea durerilor si a febrei, dar si pastile pentru dureri de gat sau spray cu anestezic usor.

 Antibiotic pentru rosu in gat – numai sub indrumarea medicului

Aproximativ 10% dintre cazurile de rosu in gat sunt cauzate de bacteriile Streptococcus si se trateaza cu antibiotic, ca penicilina. Dupa ce se initiaza tratamentul cu antibiotic, dupa 24 de ore, persoana cu mai este contagioasa. Medicul va prescrie un curs de 10 zile de penicilina sau amoxicilina pentru a elimina bacteriile streptococice. Daca cel mic este alergic la penicilina, inclusiv la amoxicilina, se poate administra eritromicina.

In cazul tratamentului oral cu antibiotice, cursul complet de 10 zile trebuie sa fie finalizat, chiar daca simptomele se reduc dupa numai 2-3 zile, pentru a se asigura ca infectia nu reapare si pentru a minimiza riscul aparitiei bolii renale.

Sirop pentru rosu la gat la copii – cand se recomanda?

Siropurile se recomanda atunci cand cel mic are febra – siropuri pe baza de paracetamol (cum ar fi Panadol), sau pentru tuse, desi eficienta lor nu a fost dovedita. Alte siropuri reduc durerea si inflamatia la nivelul gatului.

Remedii naturiste pentru rosu in gat la copii

Iata cateva recomandari pentru a reduce disconfortul dat de rosu in gat la cei mici:

  • Lichide calde – cum ar fi ceai cu miere, pentru a calma gatul si pentru a reduce disconfortul. Evitati bauturile acidulate si sucurile de fructe care pot irita gatul.
  • In cazul copiilor mai mari poate fi utila gargara cu apa sarata (un sfert sau o jumatate de lingurita de sare la o ceasca cu apa).
  • Pot fi indicate inhalatii cu uleiuri esentiale, cum ar fi ulei esential de lavanda, ulei esential de cimbru, ulei esential de eucalipt, ulei esential de salvie sau ulei esential de lemn de santal.
  • Pot fi indicate ceaiuri sau suplimente de echinaceea pentru cresterea imunitatii, dar doar la recomandarea medicului.
  • Pot fi utile suplimentele de zinc sau vitamina C, la indicatiile medicului.

rosu in gat se poate trata acasa

Cand se poate trata acasa si cand trebuie mers urgent la medic?

De cele mai multe ori, durerile usoare de gat se reduc de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele cazuri de dureri sau rosu in gat pot fi severe si se pot agrava rapid. Copilul trebuie dus urgent la medic daca:

  • gatul este puternic inflamat, fiind rosu si eventual cu semne de infectie;
  • copilul are dificultati la inghitire;
  • respiratia este dificila;
  • copilul nu are pofta de mancare;
  • are semne de deshidratare;
  • copilul are mai putin de 3 luni si are febra.

Sfaturi pentru grabirea vindecarii

  • Evitati sucurile de citrice, deoarece acestea pot agrava durerea si inflamatia.
  • Hidratarea este extrem de importanta, si cel mic are nevoie de multe lichide, mai ales daca are febra.
  • Se poate folosi un umidificator de camera pentru a umezi aerul.
  • Trebuie acordata atentie deosebita igienei orale, periuta de dinti trebuie inlocuita pentru a evita recontaminare, si se pot folosi ape de gura cu difenhidramina.
  • Oferiti-i celui mic alimente usor de consumat, ca supe, piureuri si lichide. Evitati alimentele acide si sucurile de fructe.
  • Se ofera ceaiuri caldute care sa amelioreze disconfortul, inclusiv ceai de ceapa sau ceai de musetel.
  • Copilul trebuie invatat si incurajat sa sufle nasul cat mai des pentru a preveni acumularea de mucus si blocarea cailor respiratorii, ce poate favoriza alte infectii.

Prevenire

Desi este imposibil sa preveniti toate infectiile, puteti ajuta la scaderea expunerii si raspandirii infectiilor, astfel:

  • Spalati-va frecvent mainile, mai ales dupa ce ati suflat nasul sau dupa ce ati ingrijit un copil cu o durere in gat. De asemenea, copilul trebuie invatat sa se spele pe maini cat mai des.
  • Dezinfectati atent suprafetele si obiectele cu care a intrat copilu, in contant, in special daca vorbim de o infectie bacteriana.
  • Evitati contactul celui mic cu persoane care prezinta semne de infectii, cum ar fi dureri severe de gat.
  • Folositi geluri antibacteriene atunci cand apa si sapunul nu sunt la indemana, pentru a igieniza mainile si pentru a dezinfecta obiecte sau suprafete.
  • Evitati contactul cu iritanti.
  • Curatati jucariile si mainile bebelusului in mod regulat, deoarece copiii tind sa duca jucarii si mainile la gura.
  • Detectati la timp eventualele alergii ale celui mic pentru a depista alergenii si pentru a preveni complicatiile.
  • Mentineti aerul din casa cat mai curat, evitand de asemenea expunerea copiilor la praf, fum, poluanti etc.

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

12 Comments on “Rosu in gat la copii – ce inseamna si cum se trateaza”

  1. Mai bine mergeti la medic decat sa dati medicamente la copii dupa ureche..tantum verde nu este pentru febra.

  2. Bună seara. Băiețelul meu în vârstă de 1 an și 4 luni a fost diagnosticat cu rinofaringita acuta, doamna doctor spunându-mi ca are o infecție la nivelul gâtului. Ne-a internat și i-a prescris micuțului tratament cu antibiotic o data la 12 ore, aerosol, plus algin și paracetamol în caz de febra. Țin sa precizez ca doamnele asistente nu administra tratamentul copilului la ore fixe și nici dozajul. Copilul în momentul internării avea febra 39.3 fără alte simptome. Vreau să – mi spuneți va rog dacă au procedat corect în cazul acordării de antibiotic și faptul ca nu au respectat intervalul de timp pt administrarea acestora.

  3. Buna, vreau sa stiu si eu ce sirop pot sa dau sau ce ceai la bebelusul de 2 luni daca are rosu in gat. Va multumesc.

  4. Ii poti da panadol baby..daca face febra .mie doctora mi a recomandat tantum verde pt rosu in gat .mentionez ca bebe are 3 luni

  5. Buna seara,am si eu un bebe de 1 an si 11 luni Si face febra 39.4 asta este a 2 zi,El a mai facut febra asa mare cand a făcut roșu în gât dar nu stiu ce sa ai mai fac până maine cand ma.duc la doctor.Nu are altceva in afara de febra,nu tuseste,nu are scaun modificat .Ma puteti ajuta cu un sfat va rog.Multumesc

    1. supozitor novocalmin sau nurfofen….sau altenativ la 4 ore…dar vorbiti cu farmaciastele ca sigur pana ajungeti la dr va recomanda ceva

  6. Buna am un bene de 2 luni jumate a făcut rosu in gât, i-am dat ospamox 2,5mil. Apoi a făcut diaree , ce pot sai dau

  7. Copil 4 ani,dupa o saptamana de gradi are rosu in gat,dupa ce ii trece il duc la gradi o saptamana iar face rosu in gat,ii tot dau tamtum verde,larinsept dar tot degeaba,ce as putea sai dau sa nu mai faca asa de repede?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *