Totul despre laptele de crestere – ghid complet pentru alegerea laptelui praf

Totul despre laptele de crestere ghid complet pentru alegerea laptelui praf

banner-tommee-tippee-miababy

Laptele de crestere poate reprezenta o solutie buna, la nevoie. Afla ce este laptele de crestere, ce contine si cand este recomandata introducerea sa in alimentatie, in articolul de mai jos. 

Orice parinte incearca sa ii ofere copilului o nutritie optima. Se recomanda alaptarea exclusiva la san a copilului in primele sase luni de viata, iar dupa 6 luni, cand laptele matern nu mai este capabil sa satisfaca nevoile nutritionale ale sugarilor, este important sa se introduca alimente solide in meniul copilului, la care se pot adauga si formule de lapte praf special concepute pentru varsta copilului.

Cuprins:

  1. Despre laptele de crestere
  2. Importanta laptelui de crestere
  3. Cand se introduce laptele de crestere in alimentatie?
  4. Laptele de crestere vs laptele de vaca
  5. Riscurile unei alimentatii nesanatoase in primii ani de viata
  6. Cand este recomandat laptele de crestere?
  7. Ce contine laptele de crestere
  8. Cantitatea recomandata de lapte de crestere
  9. Pret lapte praf pentru bebelusi 
  10. Recomandari lapte de crestere

Despre laptele de crestere

Laptele de crestere se adreseaza copiilor de 1-3 ani, fiind special conceput pentru a veni in completarea alimentatiei copiilor, pe langa alimentele solide si laptele matern, daca mai este inca alaptat. Un exemplu ar fi Humana Junior 1+ sau Aptamil 1+. In general, aceste produse sunt pe baza de lapte de vaca, formula avand in principal proteine din zer sau cazeina. Unele formule sunt pe baza de lapte de capra sau pe baza de soia, care nu contin lactoza.

banner-tommee-tippee-miababy

Ce importanta are, insa, laptele de crestere, ce contine si ce doze sunt necesare pentru copii? Laptele praf de crestere are rolul de a preveni deficientele nutritive care nu pot fi prevenite doar prin consumul de lapte de vaca sau alte alimente. Asta nu inseamna ca cel mic nu trebuie sa consume si alte lactate, dimpotriva, dar laptele de vaca nu trebuie sa fie singura sursa de lapte.

Desi nu este neaparat o necesitate pentru alimentatia adecvata a acestei grupe de varsta, laptele praf de crestere poate compensa deficientele nutritionale care pot aparea in faza de diversificare. Laptele praf de crestere este produs prin diluarea laptelui de vaca cu grasimi reduse pana ajunge la un nivel de proteine comparabil cu formulele pentru sugari sau cu laptele praf de continuare. Se inlocuiesc partial si grasimile din laptele de vaca cu uleiurile vegetale potrivite, pastrand sau crescand continutul unor minerale (precum calciu si fosfor, fier) si vitamine (B2 si B12).

alimentatia artificiala a bebelusului ghid

Laptele praf pentru copiii mai mari difera de laptele praf pentru bebelusi

Exista mai multe tipuri de lapte praf, in functie de varsta si de necesitatile copilului.

  • Laptele praf de start (nou-nascut) – este pentru bebelusii de pana la 6 luni, fiind mai usor de digerat (exemplu: Humana 1 GOS);
  • Laptele praf de continuare este pentru copiii de peste 6 luni, si poate fi folosit pana la 1 an (exemplu: Humana 3, Nestle NAN 2);
  • Laptele praf de crestere este pentru copiii de peste 1 an, care, fie sunt alaptati in continuare, fie nu; vine in completarea laptelui matern si a hranei solide (exemplu: Humana Junior 1+, Aptamil Junior 1+, Hipp 3 Combiotic Junior).

Formule speciale de lapte praf:

  • Lapte praf fara lactoza sau cu lactoza redusa – o parte a lactozei este inlocuita cu alte zaharuri, de obicei sirop de porumb si zaharoza, pentru acei bebelusi si copii care au o forma temporara de intoleranta la lactoza (exemplu: Nestle NAN fara lactoza).
  • Lapte praf anti-regurgitare sau „anti-reflux” – contine un agent de ingrosare adaugat, iar o parte din lactoza este redusa (in contact cu acidul gastric se ingroasa si este pentru acei copii care nu iau in greutate din cauza regurgitarii) – exemplu: Humana AR anti-regurgitare sau Hipp Anti-Reflux.
  • Lapte praf „anti-colici” – are un continut mai redus de lactoza, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor colicilor pe baza teoriei ca dezvoltarea incompleta a tractului digestiv al nou-nascutilor poate duce la o digestie ineficienta a lactozei – exemplu: Milupa Confort sau Humana Anti-colic.
  • Lapte praf „anti-constipatie” – predomina zerul, cu adaos de carbohidrati specifici pentru a creste retentia de lichid in scaune.
  • Lapte praf formula hipoalergenica
  • Lapte praf cu aminoacizi (AAF)

Laptele praf vine in 3 forme:

  • formula de lapte praf gata de consum – este gata-preparata, dar trebuie consumata in maximum 48 de ore;
  • formula de lapte praf pulbere – trebuie preparate dupa instructiunile de pe ambalaj;
  • formula de lapte praf lichid – este un concentrat lichid care trebuie amestecat cu apa.

Importanta laptelui de crestere

Importanta laptelui de crestere

Perioada de 1-3 ani este una de schimbare rapida ce necesita o dieta bogata si variata, care sa le sustina copiilor sanatatea si sa ofere o baza sanatoasa pentru crestere si dezvoltare. In acest timp, greutatea copiilor va creste cu aproximativ 40%, inaltimea va creste cu 25%, iar organele copiilor vor continua sa se dezvolte pentru a sustine corpul.

cursuri puericultura

Nevoile nutritionale ale copilului sunt diferite de ale unui adult si necesita nutrienti pentru crestere si dezvoltare, in timp ce in cazul unui adult, alimentele trebuie doar sa sustina organismul.

Copiii mici necesita o dieta sanatoasa, bogata intr-o varietate de nutrienti. Nutrientii cheie care trebuie inclusi in dieta copilului tau sunt fierul si calciul.

miababy magazin

Suplimente cu fier pentru copii

FIERUL – copiii mici au nevoie de  6,9 mg fier pe zi. Fierul este un mineral care are multe functii vitale in organism, joaca un rol important in formarea hemoglobinei, proteina din celulele rosii care transporta oxigenul in jurul corpului. De asemenea, sprijina dezvoltarea creierului copilului, pregatindu-l pentru viitoarele etape de invatare. Desi fierul se gaseste in multe alimente, mai mult de jumatate dintre copiii cu varsta mai mica de 3 ani nu primesc cantitatea recomandata de fier in alimentatia lor, iar deficitul poate duce la stari de oboseala, letargie, anemie si tulburari de devoltare.

Fierul se gaseste in alimente de origine animala ca piept de pui (60g contine 0,5 mg fier), oua fierte (1 ou intreg contine 1 mg fier), sardine (50 g contine 1,4 mg fier), dar si in alimente de origine vegetala ca spanacul (1 lingura de spanac gatit contine 0,3 mg de fier), broccoli (1 buchetel -20 g – contine 0,2 mg fier), fasole verde (1 lingura contine 0,3 mg fier). De asemenea, fierul se gaseste si in leguminoase, cereale, fructe uscate sau cereale fortificate (1 bol de 30 g contine 2,3 mg fier).

In general, formulele de lapte praf de crestere contin aproximativ 3,5 mg fier la 300 ml lapte praf. De exemplu, laptele praf Humana 1+ contine aproape de 20 de ori mai mult fier decat laptele de vaca.

Suplimente cu calciu pentru copii

CALCIUL – este important pentru dezvoltarea osoasa a copilului, care are nevoie de 3 ori mai mult calciu in raport cu dimensiunea, comparativ cu un adult. Doza zilnica recomandata de calciu pentru copiii mici este de 350 mg.

Calciul este important pentru dezvoltarea normala a oaselor, ajuta la coagularea sangelui, functia nervoasa si musculara si ajuta la mentinerea sanatatii dintilor.

Laptele este o sursa excelenta de calciu, dar un copil nu ar trebui sa consume  mai mult de 600 ml de lapte pe zi, deoarece le poate conferi prea rapid satietate si se reduce consumul de alte alimente necesare. Se va simti plin si va refuza alimentele solide. Surse alimentare de calciu sunt laptele (100 ml contine 118 mg calciu), iaurtul (125g contine 152mg calciu) sau brânza cheddar (20 g contine 150 mg calciu).

Alte elemente esentiale

Alte elemente esentiale dezvoltarii copilului sunt:

  • zincul (necesar pentru crestere, metabolismul osos, vindecarea ranilor si functia enzimatica)
  • vitamina A (mentine imunitatea)
  • vitamina C (pentru sustinerea imunitatii)
  • vitamina D (pentru dezvoltarea oaselor, mentinerea imunitatii, reducerea riscului de alergii)

Laptele de crestere este special conceput pentru a sustine nevoile nutritive ale copilului, asigurandu-i dozele optime de vitamine si minerale esentiale. Acesta contine dozele optime ale elementelor amintite mai sus, precum si dozele potrivite de proteine. Laptele praf de crestere are vitamine, minerale si prebiotice suplimentare, si contine un nivel crescut de fier.

Cele mai cunoscute tipuri de lapte de crestere sunt laptele praf Humana Junior 1+, Nestle NAN 3 Optipro, NAN 3 Comfortis, Nestle Junior 1+, Aptamil Junior 1+, Milupa Milumil Junior 1+, lapt praf Kinder Organic Topfer si lapte praf Hipp3 Junior 1+.

La nivel global, exista un risc crescut de obezitate si alimentatie deficitara, inclusiv in randul celor mici. Consumul de alimente nesanatoase isi poate pune puternic amprenta asupra dezvoltarii copilului. De asemenea, aceste alimente nepotrivite au un continut redus de vitamine si minerale.

In acest context, laptele praf de crestere imbogatit cu nutrienti, vitamine si minerale, cum ar fi proteine, calciu,  fier, vitaminele D, E si C, zinc si acidul gras Omega 3 poate ajuta la adoptarea unei diete echilibrate a copilului pentru a asigura aportul de nutrienti.

Cand se introduce laptele de crestere in alimentatie

Cand se introduce laptele de crestere in alimentatie?

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca laptele matern sa ramana cea mai importanta parte lichida a unei alimentatii de diversificare pentru marea majoritate a copiilor in varsta de 6 – 24 de luni, odata ce se incepe diversificarea. Pentru copiii care nu sunt alaptati sau din diverse motive e necesara suplimentarea cu vitamine si minerale, sunt utile formulele de lapte de crestere.

Laptele praf de crestere se ofera celor mici dupa varsta de 1 an. Exista si formule de lapte praf speciale pentru copiii mai mari, cum ar fi Humana Kindermilch 2+ pentru copiii care au implinit 2 ani sau Nestle Junior 3+ pentru copiii de peste 3 ani.

Laptele de crestere NU are scopul de a promova incetarea alaptarii, ci suplimenteaza necesarul de nutrienti care nu poate fi obtinut nici din laptele matern (care isi pierde din anumite proprietati dupa 12 luni) si nici din alimentele consumate (atunci cand copilul nu asimileaza, are anumite deficiente sau nu consuma suficiente alimente bogate in nutrienti si alimente variate).

Formulele de lapte praf de crestere sunt indicate copiilor de 12-36 de luni.

miababy magazin

Laptele de crestere vs laptele de vaca

In primul an de viata, copiilor nu le este indicat laptele de vaca, deoarece acesta este mai greu de digerat, laptele de vaca are concentratii ridicate de proteine si minerale, care pot suprasolicita rinichii imaturi si pot provoca o serie de probleme de sanatate. De asemenea, laptele de vaca nu are nivelul adecvat de fier, vitamina C si alti nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii copiilor la inceput de drum.

Odata ce un copil a implinit 1 an, acesta poate fi hranit si cu lapte integral de vaca, atat timp cat copilul are o dieta echilibrata de alimente solide. Laptele praf de crestere pentru copii contine mai mult calciu, fier si alte elemente gasite in mod natural in laptele matern si prebiotice pentru a sustine sistemul imunitar. Formulele pentru copii contin, de asemenea, acizii grasi esentiali DHA si ARA, care sunt abundenti in laptele matern si pot sprijini dezvoltarea creierului si ochilor.

Riscurile unei alimentatii nesanatoase in primii ani de viata

Cand vorbim despre nutritie si copilaria timpurie, ne referim adesea la primele 1.000 de zile. Alimentatia mamei in timpul sarcinii si nutritia copilului in primii 2-3 ani ai vietii sunt influente vitale in determinarea sanatatii copilului atat in prezent, cat si in viitor. Aceste prime 1.000 de zile sunt baza sanatatii in urmatorii ani de viata si chiar la varsta adulta.

Nutritia inadecvata in aceasta perioada poate incetini dezvoltarea fizica si mentala a copilului pentru restul vietii sale. Alimentatia necorespunzatoare (cantitatea si / sau calitatea dietei scazute care duce la malnutritie) contribuie la afectarea dezvoltarii si a sanatatii. O alimentatie necorespunzatoare poate duce la dezechilibru energetic si poate creste riscul de a deveni supraponderal sau obez.

Consumul redus de alimente si consumul de alimente nepotrivite poate duce la malnutritie ce afecteaza negativ sanatatea fizica si cognitiva a copilului.

Riscurile unei alimentatii nesanatoase in primii ani de viata

Cand este recomandat laptele de crestere?

Laptele de crestere este al treilea tip de lapte praf ce se administreaza copiilor, in functie de varsta. Tranzitia de la laptele praf de continuare la laptele praf de crestere se face la varsta de 1 an. Formulele de lapte praf de crestere sunt indicate dupa varsta de 1 an. Exista formule de lapte praf de crestere 1+ (dupa varsta de 1 an), 2+ (cand copilul a implinit 2 ani) si chiar 3+ (pentru copiii de peste 3 ani).

Dupa varsta de 1 an, formulele de lapte praf de crestere sunt administrate ca suplimente pe langa sursele alimentare lichide si solide. Laptele de crestere are rolul de a suplimenta dieta cu vitamine, minerale si alti nutrienti necesari dezvoltarii optime a copilului. Contine ingrediente similare cu cele din laptele de continuare, dar in concentratii diferite. Este imbogatit cu vitamina D, calciu, fier, pentru a indeplini nevoile nutritive ale organismului, impreuna cu o alimentatie echilibrata.

Formulele de crestere se administreaza ca bautura pe baza de lapte, ca o parte a mesei sau ca o gustare intre mese. Sunt indicate mai ales acelor copii cu deficiente nutritive, cu intarzieri de crestere, care refuza in general alte alimente sau care au diferite probleme de sanatate.

Ce contine laptele de crestere

Laptele praf de crestere contine o multitudine de vitamine si minerale esentiale. Continutul total de proteine, Omega-3, calciu si vitamina A din laptele de crestere poate fi cu pana la 35 % mai mare decat cel numai din alimentatia solida sau laptele de vaca.

Contine proteine, acizi grasi benefici, minerale (calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc, iod etc.), vitamine (vitamina A, complexul de vitamine B, vitamina C, vitamina D, vitamina E, acid folic), prebiotice.

Fierul este esential pentru dezvoltarea creierului si pentru concentratia sangelui si ajuta la crestere. De asemenea, in general, 300 ml de lapte de crestere asigura aproape  trei sferturi din cantitatea recomandata de vitamina D.

Cantitatea recomandata de lapte de crestere

Laptele de crestere este comercializat ca fiind adecvat pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani.

Se recomanda aproximativ 300 ml de lapte praf de crestere preparat pe parcursul zilei,  pentru o dieta optima mixta a copiilor mici. Pe langa acesta, se poate consuma si lapte vaca, dar sa nu se consume mai mult de 500-600 ml lapte praf sau de vaca in total. Laptele praf de crestere se poate oferi la micul dejun sau ca gustare intre pranz si cina. Laptele de crestere nu trebuie sa inlocuiasca alimentatia copilului, ci trebuie sa o suplimenteze.

Pret lapte praf pentru bebelusi

Pretul laptelui praf de crestere variaza intre 30- 65 lei cutia de 500 g pudra.

Recomandari lapte de crestere

Iata cateva recomandari de formula de lapte de crestere:

1. Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 1+

Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 1+

Afla mai multe despre Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 1+

  • sustine sistemul imunitar si contine vitamine esentiale pentru dezvoltarea imunitatii – vitaminele A, C si D;
  • continer fier pentru dezvoltarea cognitiva;
  • contine vitamina D si magneziu pentru oase si dinti puternici si zinc pentru dezvoltarea normala;
  • este recomandat pentru copiii cu varsta de 1 an+.

2. Lapte praf Milupa Milumil Junior 1+

Lapte praf Milupa Milumil Junior 1+

Afla mai multe despre Lapte praf Milupa Milumil Junior 1+

  • lapte praf pentru etapa 1-2 ani;
  • sustine o nutritie echilibrata si sanatoasa;
  • contine PRECINUTRI, adica un complex de ingrediente pentru sustienrea dezvoltarii la aceasta varsta: fier, vitamina D si calciu si fibre scGOS/IcFOS.

3. Lapte praf Humana Junior 1+

Lapte praf Humana Junior 1+

Afla mai multe despre Lapte praf Humana Junior 1+

  • formula de lapte de crestere pentru varsta de 1an+ sau etapa 3;
  • contine acizi grasi Omega 3 pentru dezvoltarea creierului si iod;
  • nu inlocuieste alaptarea la san sau alimentele solide, ci poate fi folosit pentru a sustine dezvoltarea si cresterea.

4. Lapte praf Milupa Milumil Junior 2+

Lapte praf Milupa Milumil Junior 2+

Afla mai multe despre Lapte praf Milupa Milumil Junior 2+

  • este un tip de lapte praf pentru copii mici, etapa 2-3 ani;
  • sustine o dieta echilibrata, datorita continutului de PRECINUTRI;
  • contine fier, vitamina D, calciu si fibre scGOS/lcFOS;
  • sustinerea dezvoltarea oaselor si a dintilor, sanatatea creierului si dezvoltarea generala armonioasa.

5. Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 3+

Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 3+

Afla mai multe despre Lapte praf Nutricia Aptamil Junior 3+

  • lapte praf pentru grupa de varsta 3 ani+;
  • sustine sistemul imunitar si dezvoltarea sanatoasa si armonioasa;
  • formula cu Pronutra Advance – complex de nutrienti si proces avansat de preparare a laptelui;
  • contine vitamine si minerale esentiale: vitaminele A, C si D, fier, magneziu, zinc.

Referinte:

  • (1) Information concerning the use and marketing of follow-up formula, link: http://www.who.int/nutrition/topics/WHO_brief_fufandcode_post_17July.pdf
  • (2) Composition of Follow-Up Formula for Young Children Aged 12-36 Months: Recommendations of an International Expert Group Coordinated by the Nutrition Association of Thailand and the Early Nutrition Academy, link: https://www.karger.com/Article/FullText/438495 
  • (3) WHO states that follow-up formula is not necessary and that marketing may mislead parents, link: http://www.babymilkaction.org/archives/704 
  • (4) Childhood Nutrition Facts, link: https://www.cdc.gov/healthyschools/nutrition/facts.htm 
  • (5) Effects of childhood nutrition on adult health, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12783768
  • (6) Early Child Development and Nutrition: A Review of the Benefits and Challenges of Implementing Integrated Interventions, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4785470/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *