Distrofia la sugari (malnutritia) | Cauze. Simptome. Tratament.

distrofia malnutritia la sugari

banner-tommee-tippee-miababy

Afla totul despre ce inseamna distrofia la sugari (malnutritia), care sunt cauzele, simptomele, cum poate fi prevenita si ce tratament este recomandat. 

Distrofia la sugari reprezinta o tulburare a dezvoltarii nou-nascutului cauzata de malnutritie. Aceasta apare in cazul in care bebelusul are o nutritie deficitara si are ca simptome principale intarzierea sau incetinirea cresterii atat in greutate cat si in inaltime.

Se numeste distrofie, deficienta nutritiva a copilului de pana in 3 ani. Dupa 3 ani, aceasta poarta denumirea de malnutritie.

Sugarul distrofic are starea de nutritie deficitara, adica are greutatea si talia mai mici decat valorile indicate. Trecerea de la eutrofie la distrofie se face de obicei cei pe neobservate.

banner-waterwipes-miababy

Distrofiile se impart in trei categorii, in functie de gradul de severitate:

 • Distrofia de gradul I sau distrofie usoara, in care greutatea nu creste timp de 3-4 saptamani, aceasta devenind cu 10% mai mica decat a unui sugar eutrofic de aceeasi varsta si talie, iar grasimea de sub piele dispare pe abdomen.
 • Distrofia de gradul al II-lea sau distrofia propriu-zisa in care greutatea stationeaza sau scade, deficitul fiind de 10-20%; la acesti sugari dispare si stratul de grasime de pe torace si membre.
 • Distrofia de gradul al III-lea sau atrepsia in care deficitul ponderal este de 25-40% din greutatea sugarului normal si la care dispare si grasimea de pe fata.

Daca cunoastem cauzele distrofiilor vom putea si sa le prevenim din timp.

Distrofia simpla prin subalimentatie

Aceasta este cea mai frecventa forma de distrofie la sugari si se instalează daca mama nu are suficient lapte si nu si-a dat seama de acest lucru sau atunci cand se intrebuinteaza cantitati prea mici de lapte sau dilutii mai mari decat cele normale. La unii sugari joaca un rol si lipsa poftei de mancare.

Primele simptome sunt nelinistea, constipatia, abdomenul mai retras.

cursuri puericultura

copii alimentatie sanatate

Distrofia prin exces

Acest tip de distrofie apare la sugarii alimentati cu lapte de vaca in concentratii mai mari decat cele corespunzatoare varstei sau cu cantitati prea mari de lapte praf si atunci cand se prelungeste alimentatia exclusiva cu lapte matern peste varsta indicata.

Daca sugarul de varsta mica primeste lapte integral (fara a fi diluat), la inceput poate creste in greutate, dupa aceea stationeaza si chiar scade. Copilul isi pierde buna dispozitie si pofta de mancare, devine agitat, plange, este palid, scaunele sunt rare, uscate. Urina si materiile fecale au un miros puternic de amoniac.

miababy magazin

Distrofia se mai imparte si in urmatoarele tipuri, in functie de cauze:

 • Distrofia prin exces de fainoase are drept cauza principala introducerea inainte de vreme si in exces a fainoaselor sau intrebuintarea lor prea indelungata cu scop dietetic in diaree.
 • Distrofia prin lipsa de proteine survine la sugarii si copiii mici hraniti cu o cantitate insuficienta de lapte, foamea fiindu-le potolita cu paine sau cornuri inmuiate in ceai, in loc de lapte.
 • Distrofia prin diferite boli poate fi intalnita, de exemplu in stenoza hipertrofica de pilor, buza de iepure, gura de lup si dupa bolile infectioase: dizenteria, hepatita, tusea contulsiva si pojarul determina distrofii.
 • Distrofia prin avitaminoze se produce la sugarii hraniti numai cu lapte praf si fainoase si este datorata faptului ca in alimentatie nu se introduc la timp fructe, legume, galbenus de ou, unt.

despre nastere

Simptomele unui sugar cu distrofie

Sugarul distrofic are urmatoarele simptome:

 • stare de slabiciune
 • chip suferind
 • piele cu elasticitate scazuta
 • lipsa stratului de grasime de pe anumite portiuni ale corpului
 • stare de iritabilitate, indiferenta, neliniste si plansete fara motiv
 • crestere in greutate incetinita sau oprita
 • scaderi sau oscilatii in curba ponderala
 • transpiratie in exces ce poate duce la aparitia unor infectii ale pielii
 • temperatura mai mare a corpului, cu oscilatii
 • lipsa de pofta de mancare si toleranta gastrica scazuta
 • diaree si varsaturi
 • scaune galbui cu miros de putrefactie care nu se lipesc pe scutec
 • scaune diareice care irita fesele bebelusului
 • scaune cu mucozitati si aspect spumos si/sau miros acru
 • musculatura flasca – bebelusul nu sta in sezut la 7-8 luni iar mersul este intarziat
 • crestere in lungime incetinita sau oprita

In primele 4 luni de viata, nou-nascutul trebuie sa creasca cu aproximativ 750g pe luna. Din luna a 5-a pana in luna a 9-a, greutatea sugatului creste cu 500g pe luna iar din a 9-a luna pana la un an, copilul va creste cu 250g pe luna. Intre un an si 2 ani cresterea greutatii se mentine la 250g luna, iar la 3 ani copilul trebuie sa aiba o crestere cu 150-200g pe luna.

Excesul de fainoase dauneaza sanatatii sugarului!

Excesul de fainoase duce la aparitia distrofiei prin exces, de aceea nu se recomanda consumul ridicat de gris cu lapte sau alte fainoase asemenea.

Chiar daca cel mic e in aparenta “grasut” el tot poate fi distrofic. Un copil rotunjor nu este neaparat un copil sanatos!

In cazul distrofiei prin exces de fainoase, bebelusii sunt palizi, grasuti si cu imunitatea scazuta. Trebuie acordata o atentie sporita pentru a-i feri de virusi si bacterii.

Pentru a regla problema de nutritie cauzata de excesul de fainoase, alimentatia bebelusului trebuie sa fie mai bogata in nutrienti. Se pot recomanda supele de morcovi, branza de vaci, supa de legume, mere, banane, sucuri naturale, etc. in functie de varsta bebelusului.

Copilul distrofic trebuie supravegheat continuu de medic si are nevoie de o ingrijire deosebit de atenta, bazata pe respectarea pana la cel din urma amanunt a recomandarilor medicului pediatru.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *