VSH crescut – ce inseamna

VSH crescut

banner-peg-perego-miababy

Afla care sunt posibilele cauze pentru VSH crescut la adulti si copii, ce factori pot modifica rezultatele analizei si cand se recomanda testarea VSH.

CUPRINS:

1. Ce este VSH?
2. Cand se recomanda testarea?
3. Rezultatele analizei
4. VSH crescut – cauze posibile

Ce este VSH?

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este o masura indirecta a gradului de inflamatie din organism. Masoara rata de cadere (sedimentare) a  hematiilor sau eritrocitelor (globulele rosii) intr-o eprubeta cu sange. In mod normal, globulele rosii se lasa in partea de jos relativ lent. O rata mai rapida decat cea normala poate indica o inflamatie in organism. Inflamatia este legata de raspunsul sistemului imunitar. Poate fi o reactie la o infectie sau o leziune. Inflamatia poate fi, de asemenea, un semn al unei boli cronice, al unei tulburari imunitare sau alta problema medicala.

banner-peg-perego-miababy

Daca pacientul are o afectiune care provoaca inflamatie sau deteriorarea celulelor, eritrocitele tind sa se aglomereze. Acest lucru le face mai grele, asa ca se lasa in jos mai repede. Cu cat eritrocitele se instaleaza si cad mai repede, cu atat este mai mare nivelul VSH.

rezultate VSH

Cand se recomanda testarea?

Testarea VSH se recomanda adesea ca parte a analizelor de rutina sau pentru a verifica daca exista boli care cauzeaza inflamatie in corp. Inflamatia face ca eritrocitele sa se lipeasca unele de altele si sa formeze aglomerari. Aceste aglomerari sunt mai grele decat globulele rosii individuale normale. Daca exista inflamatie, la analiza VSH globulele rosii din eprubeta se vor aglomera si vor cadea mai repede pe fundul eprubetei. Daca nu exista inflamatie, eritrocitele se vor instala mai lent.

Analiza poate ajuta la diagnosticarea anumitor probleme de sanatate ce provoaca inflamatie. Acestea includ artrita, vasculita sau boala inflamatorie intestinala. Testul VSH poate fi, de asemenea, utilizat pentru a monitoriza o problema existenta. Medicul poate recomanda analiza daca aveti simptome ale unei tulburari inflamatorii. Acestea includ:

  • dureri de cap;
  • febra;
  • pierdere inexplicabila in greutate;
  • rigiditatea articulatiilor;
  • dureri de gat sau de umar;
  • pierderea poftei de mancare;
  • anemie etc.

De asemenea, este posibil sa aveti nevoie de acest test daca ati fost deja diagnosticat cu o boala care provoaca un VSH ridicat. Testul poate arata daca boala raspunde bine la tratament.

cursuri puericultura

Retineti!

De obicei, testul VSH nu este folosita ca test de screening pentru persoanele care nu prezinta simptome sau pentru a diagnostica o boala, deoarece multe afectiuni pot determina cresterea valorii. De asemenea, poate creste in multe cazuri normale. Este un test nespecific, deoarece cresterile nu arata unde exact in corp este prezenta inflamatia sau care este cauza. Din acest motiv, VSH este de obicei utilizat impreuna cu alte teste.

Rezultatele analizei

Metoda obisnuita folosita pentru analiza VSH este cunoscuta sub numele de metoda Westergren. Rezultatele sunt raportate in mm/h (milimetri pe ora). De obicei, rata de sedimentare creste odata cu varsta si tinde sa fie mai mare la femei. Valorile normale sunt:

miababy magazin
  • nou-nascuti: 0 – 2 mm/h;
  • copii mai mari: 3-13 mm/h:
  • barbati sub 50 ani: 0 – 15 mm/h;
  • barbati peste 50 ani: 0 – 20 mm/h;
  • femei sub 50 ani: 0 – 20 mm/h;
  • femei peste 50 ani: 0 – 30 mm/h.

testare VSH

Retineti!

O rata normala de sedimentare a hematiilor nu inseamna neaparat ca nu exista inflamatie sau o boala in corp. Rezultatele trebuie analizate impreuna cu simptomele si alte teste de diagnosticare. Daca se efectueaza testul pentru a monitoriza o afectiune inflamatorie deja diagnosticata si rezultatele sunt normale, aceasta inseamna ca tratamentul functioneaza. Testul nu este specific unei anumite afectiuni, ceea ce inseamna ca medicii trebuie sa foloseasca rezultatele impreuna cu alte informatii clinice pentru a face un diagnostic precis si pentru a determina daca pacientul are sau nu o boala.

VSH crescut – cauze posibile

Cand exista inflamatie in organism, globulele rosii din sange se lipesc mai mult decat in ​​mod normal si cad mai repede pe fundul eprubetei. Asta inseamna ca mai multe dintre ele cad in partea de jos a eprubetei in decurs de o ora decat atunci cand nu exista inflamatie. VSH-ul poate fi mai mare decat in ​​mod normal daca aveti o boala sau o problema care cauzeaza inflamatie, cum ar fi:

  • boli inflamatorii si infectioase sistemice si localizate (infectie locala sau raspandita);
  • leziuni tisulare sau ischemie (lipsa de sange la un tesut);
  • traumatisme;
  • artrita;
  • o boala autoimuna (o boala care face ca organismul sa atace in mod gresit propriile tesuturi, cum ar fi lupusul);
  • vasculita sistemica;
  • polimialgie reumatica;
  • boala inflamatorie intestinala;
  • infectii severe, cum ar fi o infectie osoasa, infectie a pielii, infectie cardiaca, tuberculoza, febra reumatica etc.

De asemenea, VSH-ul poate fi mai mare la adultii in varsta si in sarcina.

In plus, rata de sedimentare poate fi moderat mai mare decat in ​​mod normal din cauza unor factori precum anemie, infectii virale, boli de rinichi, boli de inima, diabet, boli de sange si vasculare, boli tiroidiene, sarcina si preeclampsie etc. Valorile extrem de mari pot fi legate de anumite tipuri de cancer, cum ar fi mielomul multiplu si limfomul. Unele boli provoaca inflamatie, dar nu cresc VSH-ul, asa ca un rezultat normal nu inseamna intotdeauna ca nu aveti o problema medicala.

Daca rata de sedimentare este anormala, retineti ca acest test poate ajuta la diagnosticarea unei afectiuni, dar analiza aceasta individuala nu pune un diagnostic. Exista si alte variatii fiziologice pentru VSH in afara de sarcina si varsta. De exemplu, nivelul VSH creste in timpul ciclului menstrual – are o valoare maxima in etapa premenstruala si apoi scade la menstruatie. Rezultatele pot fi influentate si de anumite medicamente (contraceptive, anticonvulsive, aspirina, dexametazona etc.), de anemie feripriva, mastocitoza sau daca sangele este refrigerat.

VSH mare cauze

VSH marit in sarcina

VSH-ul poate fi mai mare in timpul sarcinii si in caz de preeclampsie. VSH creste incepand din saptamana 4 de sarcina pana in saptamana 3 dupa nastere. Nivelul maxim este de obicei in prima saptamana postnatal. In general, in sarcina valorile VSH sunt considerate urmatoarele:

De asemenea, atat varsta gestationala, cat si concentratia de hemoglobina influenteaza semnificativ nivelul de VSH. Astfel, pentru interpretarea corecta a vitezei de sedimentare a hematiilor trebuie avute in vedere varsta gestationala si concentratia hemoglobinei.

Referinte:

(1) https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr/
(2) https://www.healthdirect.gov.au/erythrocyte-sedimentation-rate-ESR-test
(3) https://www.webmd.com/a-to-z-guides/your-sedimentation-rate
(4) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sed-rate/about/pac-20384797
(5) https://emedicine.medscape.com/article/2085201-overview

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *