Anemia in sarcina: de ce apare, ce efecte poate avea si cum poate fi prevenita sau tratata

anemia in sarcina

Anemia reprezinta scaderea numarului de globule rosii din sange si a valorii hemoglobinei si se manifesta prin stari de slabiciune in randul femeilor insarcinate, impiedicand transportarea oxigenului catre tesuturi si catre fat.

Anemia apare, de regula, din cauza deficientei de fier din organism si multe femei sufera de forme usoare inca dinainte de a ramane insarcinate, insa cauzele sale pot fi si de alta natura. Nedepistata si netratata, aceasta poate cauza probleme in timpul sarcinii si poate influenta dezvoltarea acesteia. Afla, in cele ce urmeaza, totul despre simptomele, efectele si metodele de preventie sau de tratament ale anemiei in sarcina:

Tipuri de anemie frecvente in randul femeilor insarcinate

Scaderea numarului de globule rosii si a nivelului hemoglobinei din sange poate avea mai multe cauze, asadar si anemiile sunt clasificate in mai multe tipuri, in functie de deficientele din organism sau de afectiunile care au dus la aparitia simptomelor specifice:

Anemia feripriva

Acest tip de anemie apare atunci cand nu consumi suficient fier sau cand organismul tau nu asimileaza corespunzator acest mineral. Este o forma frecventa de anemie, depistata cu precadere in randul adolescentilor si al femeilor aflate la menopauza.

Simptomele anemiei cauzate de deficienta de fier includ: paloare, dureri de cap, irascibilitate, dispnee, tahicardie, demineralizarea si sensibilizarea parului si a unghiilor.

Anemia deficitului de acid folic

Deficitul de acid folic, cunoscut si drept vitamina B9, apare in cazul unei alimentatii sarace in substante nutritive, din cauza consumului excesiv de alcool sau in timpul sarcinii, cand organismul femeilor are o nevoie mai mare de aceasta substanta care ajuta la dezvoltarea fatului.

Acest tip de anemie se manifesta prin: stari de oboseala si slabiciune, iritabilitate crescuta, lipsa de concentrare, pierderi temporare de memorie.

Anemia pernicioasa sau a deficitului de vitamina B12

Acest tip de anemie apare frecvent in randul persoanelor peste 50 de ani, dar si in cazul femeilor insarcinate. Ea poate fi ereditara sau dobândita, fiind cauzata de anumite afectiuni autoimune, precum lupusul.

cursuri puericultura

Simptomele anemiei Biermer, cum mai este cunoscuta, variaza de la stari de oboseala la palpitatii si senzatia de amortire a extremitatilor. Dispneea poate aparea, de asemenea, in cazul in care exista un deficit crescut de vitamina B12.

Anemia aplastica

Acest tip de anemie apare din cauza productiei deficitare de celule stem. Altfel spus, maduva osoasa nu produce suficiente astfel de celule, care ajuta la producerea tuturor tipurilor de celule sangvine.

miababy magazin

Printre simptomele acestei anemii se numara: predispozitia la infectii, tahicardia, hemoragiile, insuficienta cardiaca si paloarea.

Anemia falciforma

Acest tip de anemie este exclusiv mostenita genetic, fiind cauzata de o tulburare la nivelul celulelor rosii din sange.

Printre simptomele ei se numara: oboseala cronica, tahicardia, starile febrile, paloarea, durerile abdominale bruste si intense, dureri de brate sau de picioare si ingalbenirea albului ochiului.

Predispozitia femeilor insarcinate la anemii

Femeile sunt, in general, predispuse la anemia feriptiva, iar pentru ca nevoia organismului creste odata cu aparitia unei sarcini, aceasta se poate agrava in ultimele doua trimestre. Nediagnosticata anterior, poate aparea chiar in timpul sarcinii, mai ales daca exista simptome precum greturile si varsaturile.

De altfel, femeile aflate la a doua sarcina la scurt timp dupa precedenta sau cele care au o sarcina multipla sunt si mai expuse riscului de anemie feripriva. Fluxul menstrual abundent din lunile precedente sarcinii si alimentatia deficitara in fier pot fi alte cauze ale aparitiei anemiei in randul femeilor insarcinate.

Cele doua tipuri de anemie cauzate de deficienta uneia dintre vitaminele complexului B (B12 sau acidul folic) sunt la fel de comune in timpul sarcinii, datorita nevoii crescute de aceste substante in timpul sarcinii.

Cauzele aparitiei anemiei in sarcina

Conform Medical News Today, anemia este provocata in 95% din cazuri de deficienta de fier, in randul femeilor insarcinate. Aceasta poate aparea ca urmare a unei alimentatii deficitare, din cauza menstruatiei sau pe fondul unei sarcini precedente.

Deoarece femeile pierd lunar, in timpul menstruatiei, o mare parte din cantitatea de fier ingerata, depozitele din acest mineral sunt adesea reduse. La aparitia unei sarcini, nevoia devine insa mai crescuta, deoarece fatul are, la randul sau, nevoie de fier pentru a se dezvolta.

Anemia feripriva poate aparea insa si din cauza pierderilor de sange, indiferent daca vorbim despre interventii chirurgicale, traume fizice sau spargerea unor vase de sange. Inclusiv pierderile cronice de sange, asa cum sunt cele cauzate de afectiuni precum ulcerul intestinal, gastrita, hemoroizii, tumorile interne sau anumite forme de cancer, pot provoca un dezechilibru de fier in organism.

Simptomele anemiei in timpul sarcinii si posibile consecinte

Anemia se manifesta in timpul sarcinii prin stari de oboseala, dureri de cap nu foarte intense, respiratie sacadata, paloare, tahicardie, scaderi bruste ale tensiunii arteriale, dificultati de concentrare si pofte neobisnuite.

Starile de slabiciune fizica pot duce uneori chiar si la lesin. In ceea ce priveste impactul asupra fatului, acesta poate primi mai putin oxigen decat are nevoie pentru a se dezvolta armonios, iar riscul nasterii premature este mai crescut, bebelusii nascandu-se adesea cu o greutate mai mica decat limita preconizata. Din cauza lipsei de oxigen, bebelusii pot suferi de anumite anomalii congenitale sau se pot naste cu creierul sau coloana vertebrala subdezvoltate.

Dupa nastere, femeile care au suferit din cauza anemiei in timpul sarcinii sunt predispuse la infectii. De asemenea, depresiile postpartum sunt mai frecvente in randul femeilor diagnosticate cu anemie in timpul sarcinii.

Cum poate fi prevenita anemia si care este necesarul de fier al unei femei insarcinate

Cum poate fi prevenita anemia si care este necesarul de fier al unei femei insarcinate

Fatul nu are nevoie de fier doar pentru a se dezvolta in interiorul uterului, ci si pentru a crea depozite de fier pentru perioada ulterioara nasterii. Tocmai de aceea, daca doza zilnica recomandata de fier este in mod obisnuit de 18 mg, in timpul sarcinii creste pana la 27 mg.

Pentru a preveni anemia in timpul sarcinii si pentru a te asigura ca organismul tau primeste suficient fier pentru a transporta oxigenul in sange pe parcursul celor noua luni de sarcina, este important sa ai o alimentatie bogata in acest mineral. Aceasta trebuie sa includa nu doar fier, ci si acid folic, vitamina B12 si vitamina C, care asigura stabilizarea celorlalte si fortifica sistemul imunitar.

Produsele cerealiere care contin fier, legumele si frunzele vezi, leguminoasele (fasole, mazare, linte etc.), orezul brun, carnea alba si cea rosie, nucile si semintele, pestele, ouale si fructele uscate sunt doar o parte dintre alimentele care contin fier si care, consumate cu regularitate, pot preveni instalarea anemiei.

miababy magazin

De multe ori, pentru ca urmarirea asigurarii dozei zilnice recomandate nu este tocmai la indemana, medicii recomanda administrarea suplimentelor alimentare pe baza de fier. Concentratia acestora, in conditii normale, nu ar trebui sa depaseasca 30 mg, daca viitoarea mamica nu sufera de anemie dinainte de a ramane insarcinata.

Aceasta doza nu trebuie insa depasita, iar administrarea suplimentelor se va face doar sub indrumarea si supravegherea medicului. In caz contrar, poate aparea supradozajul, care se manifesta prin greturi, varsaturi, constipatie sau arsuri gastrice.

diagnostic anemie in sarcina

Investigatii si diagnostic

Exista mai multe metode prin care poate fi depistata anemia. Cea mai comuna consta in efectuarea unui test de sange complet. Prin acesta, cunoscut drept CBC, hemograma sau hemoleucograma completa, se pot masura toate componentele sangelui, inclusiv nivelul de hemoglobina si cel de hematocrit, dar si ponderea celulelor rosii din sange.

Testul poate oferi indicatori pentru starea generala de sanatate, nu doar pentru anemie, si este folosit si pentru depistarea unor afectiuni ale rinichilor sau pentru diagnosticarea leucemiei. Daca valorile hemoleucogramei indica un nivel scazut de hemoglobina si hematocrit, este posibil ca diagnosticul sa fie de anemie. Cu toate acestea, exista si cazuri cand valorile sunt sub limita normala, dar pacientii sunt sanatosi.

Iata ce alte investigatii pot fi facute pentru depistarea anemiei:

  • Examenul morfologic al frotiului sangvin, prin care se masoara eritrocitele, leucocitele si trombocitele
  • Haptoglobina serica, realizata in urma recoltarii venoase
  • Bilirubina serica totala, in cazul existentei unor simptome speciale, asa cum este ingalbenirea tegumentelor
  • Testul Coombs direct, realizat in urma recoltarii venoase
  • Electroforeza hemoglobinei, realizata pe probe de sange venos prelevat si pastrat in conditii coresspunzatoare
  • Feritina serica
  • CTLF (capacitatea totala de legare a fierului)
  • Saturatia transferinei
  • Nivelul folatilor, al acidului folic si al vitaminei B12 din sange

De regula, in cazul femeilor insarcinate, medicul va recomanda inca de la prima examinare un test complet de sange, pentru verificarea tuturor acestor valori.

Tratarea anemiei la femeile insarcinate

Tratarea anemiei la femeile insarcinate

In mod obisnuit, tratamentul anemiei consta in administrarea unor suplimente de fier si in corectarea alimentatiei, sub monitorizarea medicului. In cazul simptomelor severe, se poate recurge si la transfuzii de sange.

Tratamentul va depinde insa si de cauzele care au dus la aparitia anemiei si poate consta si in:

  • Suplimente de vitamina B12
  • Suplimente de acid folic, inlaturarea splinei, transfuzii de sange si transplant de maduva osoasa (in cazul talasemiei – afectiune ereditara caractrizata prin incapacitatea de a sintetiza hemoglobina)
  • Terapie cu oxigen, calmante orale sau intravenoase, antibiotice, suplimente de acid folic sau transfuzii sangvine (in cazul siclemiei – anemie cu celule in secera, tulburare ereditara caractrizata prin producerea hemoglobinei S)
  • Medicamente imunosupresoare, tratamente medicamentoase pentru infectii
  • Plasmafereza sau filtrarea sangelui, in cazul anemiei hemolitice

Indiferent de simptomele existente, nu este recomandata tratarea anemiei fara supravegherea medicului. Cu atat mai mult in cazul femeilor insarcinate, supradozajul poate fi periculos, iar cauzele manifestarii anumitor simptome pot sa nu aiba nicio legatura cu lipsa de fier din organism sau cu deficitul de acid folic si vitamina B12. Mai ales in cazul femeilor insarcinate, aparitia oricaruia dintre simptomele specifice anemiei este un semnal de alarma si necesita investigatii realizate de personal medical specializat.

Sursa foto: Shutterstock

Surse:

  • Medical News Today
  • MSD Manual Proffesional Version
  • Mayo Clinic
  • Science Daily
Despre autor

Ruxandra Micu

Food Coach si specialist in nutritie si stil de viata sanatos. Creatoare a unei aplicatii web de planuri de masa - www.gourmandelle.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *