Saptamana 4 de sarcina
Afla tot ce se intampla in saptamana 4 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.
In general, in aceasta etapa sunt depistate sarcinile. Daca inca nu ai fost la medic, este timpul sa programezi un control ginecologic.
A avut loc implantarea, copilul este numit embrion format din 2 straturi: epiblast si hipoblast. Se dezvolta sacul amniotic ce incepe sa se umple cu lichid amniotic. Incepe sa se formeze reteaua vasculara care va transporta sange, oxigen si nutrienti de la mama la fat prin cordonul ombilical.
Incepe sa se formeze coloana vertebrala si creierului, in primele stadii formandu-se doar tubul neural. Incep sa se formeze oasele si cartilajele, limba, ochii copilului. Pe langa sacul amniotic se dezvolta si placenta, care se considera a fi un organ, fiind o structura vascularizata ce se ataseaza de peretele uterin.
De obicei, nu apar simptome brusc. Primul semn poate fi dat de intarzierea menstruatiei.
Simptome:
- sangerari usoare sau spotting (sangerarea de implantare) – pot aparea sub forma unor scurgeri usoare cu tenta de roz sau maroniu si sunt cauzate de implantare, cand un ovul fertilizat se ataseaza de peretele uterin pentru a incepe sa se dezvolte;
- greata, stari de voma – greturile matinale vor fi din ce in ce mai comune pe durata sarcinii, dar variaza de la femeie la femeie, pentru ca fiecare organism este unic si reactioneaza diferit;
- ameteli si dureri de cap;
- oboseala crescuta;
- stari de anxietate;
- nevoia mai crescuta de a urina;
- sangerari gingivale – femeile gravide sunt predispuse riscului de sangerari gingivale;
- sanii devin mai sensibili si isi maresc volumul.
Se recomanda suplimente de acid folic si uneori suplimente de fier, deoarece organismul produce acum mai multe celule sangvine rosii pentru a se acomoda la dezvoltarea copilului. Astfel, cu cat se produc mai multe celule sangvine rosii, cu atat e nevoie de mai mult fier pentru a preveni anemia. De asemenea, fierul previne aparitia oboselii in sarcina.