Uscaciunea vaginala poate afecta femeile de toate varstele, dar este mai frecvent asociata cu menopauza. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce inseamna uscaciune vaginala?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic si tratament
Vaginul are capacitatea de a se lubrifia in mod natural, datorita glandelor de la nivelul colului uterin. Umiditatea vaginala este usor acida si acest lucru ajuta la prevenirea infectiilor. In timpul excitarii sexuale, glandele Bartholin (doua glande situale la nivelul vaginului) produc umiditate suplimentara pentru a sustine actul sexual. Citeste si despre chistul glandelor Bartholin.
Uscaciunea vaginala este mai frecventa la femei in timpul si dupa menopauza din cauza scaderii nivelului de estrogen. Estrogenul mentine mucoasa vaginului lubrifiata, umeda si elastica. Cand scad nivelurile de estrogen, vaginul devine mai putin lubrifiat, rezultand uscaciunea. Cu toate acestea, uscaciunea vaginala afecteaza si femeile mai tinere, nu doar la menopauza.
Alte cauze ale uscaciunii vaginale asociate modificarilor hormonale includ alaptarea, administrarea de pilule contraceptive sau antidepresive, efectuarea unei histerectomii sau anumite tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia. Uscaciunea vaginala poate fi cauzata si de anumite produse parfumate aplicate in zona vaginului, dusuri vaginale sau anumite probleme de sanatate.
Simptomele de uscaciune vaginala includ:
Uscaciunea vaginala poate fi inconfortabila si poate afecta viata de zi cu zi si viata sexuala daca nu este tratata corespunzator. Poate cauza dureri in timpul sexului, disconfort si implicit reducerea dorintei sexuale si a excitarii. In multe cazuri, uscaciunea vaginala nu provoaca doar durere in timpul sexului, ci disconfort persistent – inclusiv cand stai in picioare, cand faci miscare, cand urinezi sau cand stai pe scaun. Uscaciunea vaginala poate afecta viata de zi cu zi, indiferent daca femeile sunt active sexual sau nu. Acest lucru poate afecta calitatii vietii. Un alt simptom este schimbarea aspectului vaginului si vulvei.
Se pot modifica si scurgerile vaginale, care pot fi mai apoase, decolorate si usor mirositoare si pot fi insotite de iritatii si senzatie de arsura. Multe dintre aceste simptome pot fi, de asemenea, cauzate de alte afectiuni, cum ar fi infectii cu transmitere sexuala, infectii ale tractului urinar si inflamatii. De obicei, infectiile provoaca nevoia frecventa de a urina, scurgeri vaginale cu miros neplacut, pe langa simptomele care se suprapun cu cele ale uscaciunii vaginale.
Uscaciunea vaginala rezulta de obicei dintr-o scadere a nivelului de estrogen. Nivelurile de estrogen incep sa scada odata cu apropierea menopauzei. Ovarele produc estrogen, iar estrogenul controleaza dezvoltarea caracteristicilor corpului feminin, cum ar fi sanii si forma corpului. De asemenea, joaca un rol cheie in ciclul menstrual si in sarcina. Estrogenul hidrateaza si mentine sanatatea tesuturilor care captusesc vaginul. Pe masura ce nivelurile de estrogen scad, captuseala devine mai subtire, mai uscata si mai putin elastica. Aceste modificari sunt cunoscute sub numele de atrofie vaginala.
Nivelurile de estrogen pot scadea din diferite motive, inclusiv:
Alti factori de risc pentru uscacinea vaginala includ:
Uscaciunea vaginala poate provoca disconfort in regiunea vaginala. Poate provoca, de asemenea:
Niciun test nu poate diagnostica atrofia vaginala si uscaciunea vaginala. Medicul va stabili diagnosticul pe baza simptomelor. Se va face si un examen ginecologic si uneori se pot face analize de laborator. Medicul poate efectua un examen pelvin pentru a verifica modificarile peretelui vaginal si semne de infectie inainte de a recomanda tratamentul.
In primul rand, se pot recomanda lubrifianti pe baza de apa pentru actul sexual. Lubrifiantii pe baza de ulei pot irita si duce la ruperea prezervativului. Pot fi aplicati pe zona vaginala pentru a reduce uscaciunea si disconfortul. Alegeti un lubrifiant special destinat utilizarii vaginale. Pot fi utile si creme hidratante vaginale, ce se aplica la fiecare cateva zile pentru a sustine hidratarea naturala a vaginului pentru un confort continuu.
De asemenea, modificarile simple ale stilului de viata pot reduce uscaciunea vaginala:
Daca suferiti de uscaciune vaginala cronica legata de perimenopauza sau menopauza, medicul va poate prescrie un medicament topic cu estrogeni. Estrogenii vaginali ofera cea mai eficienta ameliorare a uscaciunii vaginale dintre toate optiunile de tratament, dar nu sunt potriviti pentru toata lumea. Terapia topica pe baza de estrogen include un medicament sub forma de crema sau unguent ce se poate aplica direct in zona vaginala pentru ameliorarea simptomelor. Exemple de terapii topice cu estrogen includ:
O alta optiune e data de medicamentele non-estrogenice. Desi nu sunt recomandate sau utilizate pentru a trata in sine uscaciunea vaginala, exista medicamente care pot fi utilizate pentru ameliorarea unora dintre simptomele asociate cu aceasta afectiune. Aceste medicamente nu sunt la fel de frecvent utilizate ca medicamentele care contin estrogen si, desi pot fi considerate o optiune pentru femeile care nu pot lua estrogen din cauza istoricului de cancer, pot produce efecte secundare.
Exemple includ ospemifen – utilizat pentru tratarea actului sexual dureros la femeile aflate in menopauza sau postmenopauza, se leaga de receptorii de estrogen, scazand sensibilitatea tesutului vaginal care apare in timpul si dupa menopauza. Un alt medicament este dehidroepiandrosteron – un hormon steroid care poate fi utilizat pe cale orala pentru tratamentul simptomelor menopauzei sau ca insertie vaginala pentru tratamentul subtierii tesutului vaginal.
Referinte:
(1) https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/vaginal-dryness/faq-20115086
(3) https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-dryness/
(4) https://www.webmd.com/women/guide/vaginal-dryness-causes-moisturizing-treatments
(5) https://www.healthline.com/health/vaginal-dryness
(6) https://www.health.harvard.edu/womens-health/dont-ignore-vaginal-dryness-and-pain
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…