Tusea este o reactie reflexa de curatare a cailor respiratorii. Afla tot ce trebuie sa stii despre tusea la copii – de la tipuri, cauze si pana la tratament – totul in randurile de mai jos!
CUPRINS:
Tusea este o reactie reflexa de curatare a cailor respiratorii de mucus si iritanti, cum ar fi praful sau fumul. O tuse uscata inseamna ca nu produce flegma sau mucus gros, iar tusea cu expectoratii inseamna o tuse productiva, cand se elimina mucusul. Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor in copilarie, si de cele mai multe ori nu indica probleme grave. De fapt, tusea este un reflex sanatos si important care ajuta la protejarea cailor respiratorii in gat si in piept.
In cele mai multe cazuri, puteti ameliora simptomele de tuse si respiratie suieratoare la domiciliu. Cu toate acestea, copilul poate avea nevoie de asistenta medicala urgenta daca simptomele devin mai grave. Tusea poate afecta uneori respiratia.
Tusea este frecventa la copii, mai ales atunci la prescolari. In cele mai multe cazuri, tusea se reduce complet dupa 1-3 saptamani de la debutul ei, dar o tuse care dureaza mai mult de 4 saptamani nu este normala si poate fi un semn de afectiune toracica.
La adulti si copii, tusea este descrisa ca fiind tuse acuta (pe termen scurt) daca dureaza pana la 2 saptamani. O tuse care dureaza intre 2 si 4 saptamani se numeste tuse acuta prelungita, iar tusea care dureaza mai mult de 4 saptamani este considerata tuse cronica.
In general, tusea este cauzata de infectii cu virusuri si se reduce fara tratament.
Tusea acuta (pe termen scurt) este cauzata, in general, de o infectie la nivelul tractului respirator superior, cum ar fi:
Daca este o infectie a tractului respirator inferior, sunt afectati plamanii si caile respiratorii inferioare, iar exemplele include bronsita sau pneumonia.
Tusea cronica poate fi cauzata de:
Anumite boli genetice pot provoca tuse prin distorsionarea pasajelor de respiratie; mucusul gros care insoteste fibroza chistica cauzeaza, de asemenea, tuse persistenta. Tusea poate fi data si de un corp strain la nivelul tractului respirator, cum ar fi o jucarie inghitita sau inecarea cu anumite alimente.
Cele mai frecvente tipuri de tuse sunt:
Este tusea care produce mucus, fiind de cele mai multe ori cauzate de raceala sau gripa. Apare adesea in asociere cu rinoree (secretii nazale), nas infundat si oboseala. Este acel tip de tuse in care organismul lucreaza pentru a elimina mucusul din nas, gat, caile respiratorii si plamani. Tusea productiva poate fi acuta si dureaza mai putin de 3 saptamani sau cronica si dureaza mai mult de 4 saptamani la copii. Pe langa raceala sau gripa, poate fi data si de pneumonie, boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), inclusiv emfizemul si bronsita cronica, bronsita acuta sau astm.
Tusea uscata este o tuse care nu produce mucus. Se poate simti ca un disconfort si un gadilat in partea din spate a gatului, declansand reflexul de tuse. Este adesea dificil de controlat si poate fi prezenta pe termen lung. Tusea uscata apare deoarece exista inflamatie sau iritatie in tractul respirator, dar nu exista exces de mucus pentru a tuse. Este cauzata in general de infectii ale cailor respiratorii superioare, cum ar fi o raceala sau o gripa, dar si de laringita, amigdalita, sinuzita, astm, alergii, expunere la iritanti, medicamente etc.
O tuse paroxistica este o tuse cu atacuri intermitente de tuse violenta, necontrolabila. Este extenuanta si dureroasa, afectand respiratia si cauzand senzatie de voma. Tusea convulsiva sau tusea magareasca este asociata cu tusea paroxistica cu atacuri intense de tuse. De asemenea, este asociata si cu astmul, BPOC, pneumonia, tuberculoza etc.
Tusea cu wheezing sau respiratie suieratoare poate fi un semn al unei inflamatii la nivelul cailor aeriene inferioare, iar sunetul specific este produs la expir. De cele mai multe ori este data de astm sau bronsita.
Tusea seaca la copii noaptea este de obicei data de astm, deoarece caile respiratorii devin mai predispuse la umflaturi pe timp de noapte. Mai mult decat atat, raceala poate provoca, de asemenea, un episod de tuse pe timp de noapte, deoarece mucusul care vine de la nas poate curge in jos in gat si poate provoca tuse pe timp de noapte.
Tusea poate dura saptamani daca este cauzata de o infectie a sinusurilor, de alergie sau de astm. Tusea cauzata de raceli poate persista si in cazul in care virusul nu se elimina cu usurinta. Orice tuse care dureaza mai mult de 3 saptamani devine o tuse persistenta si necesita control de specialitate. O tuse persistenta poate fi cauzata de o infectie a tractului respirator pe termen lung, cum ar fi bronsita cronica, de astm, de o alergie, expunere la iritanti, rinita, sinuzita etc.
Medicamentele care se presupune ca ajuta la reducerea tuseu (medicamente antitusive) includ, de obicei, unul sau mai multe dintre aceste ingrediente, printre care:
Nu trebuie administrate celor mici siropuri pentru tuse fara recomandarea medicului, nu trebuie administrate copiilor mai mici de 6 ani. In acelasi timp, nu exista suficiente dovezi care sa arate ca aceste siropuri de tuse sunt eficiente. Se considera ca fiind dulci, contin sucroza, glucoza sau miere care duc la un efect placebo. Asa arata si rezultatele unei meta-analize ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul Pulmonary Pharmacology and Therapeutics (2002), ce a aratat ca efectele medicamentelor antitusive, inclusiv siropurile, sunt date de efectul placebo in proportie de 85%, doar in 15% dintre cazuri fiind vorba de actiunea ingredientelor active. Cercetarile sugereaza ca efectul placebo este dat de neurotransmitatorii pentru opioizii endogeni, ceea ce explica efectul aparent analgezic al acestora.
Astfel de remedii pot reduce severitatea simptomelor, dar nu trateaza cauza tusei. Astfel de remedii naturiste pentru tusea la copii includ:
In functie de cauza tusei, uneori pot fi indicate antibiotice, dar doar la indicatiile medicului, sau medicamente ca acetilcisteina, sau unguente cu camfor si uleiuri esentiale care sa reduca congestia, sa elibereze caile respiratorii si sa amelioreze tusea. Copilul are nevoie de odihna, consumul crescut de lichide si o alimentatie usoara si echilibrata.
Iata cateva recomandari pentru ingrijirea unui copil cu tuse:
Daca tusea persista timp de 3 saptamani fara semne de ameliorare, este indicat un consult medical urgent. De asemenea, trebuie sunat medicul in urmatoarele cazuri:
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
buna seara! baietelului meu de 5ani tuseste cal de o luna precizez faptul k nu are febra nu i curge nasul....am primit 2tipuri de tratamente dar fara résultat al 2 fiind un antibiotic amoxiclina......nu stiu ce i as mai putea da sa i treaca multumesc