Tulburarea de adaptare la copii se refera la reactia emotionala si comportamentala excesiva sau anormala a copiilor sau adolescentilor in fata unui eveniment stresant pe care l-au trait. Cum recunoastem manifestarile unei tulburari de adaptare si cum pot fi gestionate?
(1) Tulburarea de adaptare la copii – informatii generale
(2) Cauze pentru tulburarea de adaptare la copii
(3) Tipuri de tulburari de adaptare si simptome
(4) Tulburarea de adaptare la copii – tratament
Cand un copil sau adolescent a trecut printr-un eveniment dificil de viata si de atunci pare ca nu isi mai revine sau ca este foarte schimbat, ar putea avea o tulburare de adaptare.
Tulburarile de adaptare se refera la un raspuns puternic si de lunga durata, cu manifestari emotionale si de comportament, la o situatie sau un eveniment extrem de suparator pentru un copil sau adolescent.
Este o tulburare care apare atat la copii, cat si la adulti. Dar este mult mai comuna in cazul celor mici. Tipul simptomelor este diferit. Daca la copii, manifestarile sunt in general mai mult comportamentale, adultii tind sa prezinte simptome mai mult la nivel emotional.
Manifestarile tulburarii de adaptare apar pana la 3 luni de la evenimentul stresor si dispar in maximum 6 luni de la incheierea evenimentului (sau efectelor). Daca in continuare copilul sau adolescentul are dificultati de adaptare si este puternic afectat, ar putea avea o alta tulburare emotionala.
Un copil cu tulburare de adaptare are, in general, dificultati in a-si gestiona emotiile. El poate deveni deprimat, anxios, violent, are tulburari de somn, poate refuza sa mearga la scoala sau sa interactioneze cu ceilalti.
Tulburarile de adaptare sunt frecvente la copii si adolescenti. Sunt afectati si baietii, si fetele in egala masura. Tulburarea de adaptare apare atunci cand reactia la evenimentul stresant este una dezadaptativa.
Nu exista o singura cauza care sa declanseze tulburarile de adaptare. Reactia copilului sau adolescentului la un eveniment stresant depinde mult de:
Posibile situatii sau evenimente care pot duce la o tulburare de adaptare la copii:
Situatia stresanta poate fi un eveniment unic (cum e pierderea unui animal de companie), dar si o situatie la care copilul sau adolescentul este expus in repetate randuri (cum ar fi bullying-ul la scoala).
Nu intotdeauna parintii pot sti daca adolescentul sau copilul a trecut printr-o situatie dificila. Evenimentul se poate intampla la scoala sau in afara casei. Sau uneori un eveniment aparent obisnuit pentru parinti poate avea o insemnatate mult mai mare pentru copii.
Nu toti cei care trec printr-o experienta cu potential ridicat de stres ajung sa dezvolte o tulburare de adaptare sau alte tipuri de tulburari. Pe de o parte, pentru ca intervine interpretarea subiectiva a situatiei de catre fiecare copil. Ceea ce e foarte stresant pentru unul, pentru un altul poate fi usor de gestionat. In plus, unii copiii au o mai buna rezilienta (rezistenta psihologica) in fata evenimentelor stresante de viata, in timp ce altii au mai mari dificultati in a se adapta.
De asemenea, daca un copil creste intr-un mediu protectiv, unde beneficiaza de sprijinul neconditionat al parintilor sai si daca are abilitati de coping eficiente (de a face fata cu bine provocarilor), are un risc mai mic de a dezvolta o tulburare de adaptare.
Tulburarea de adaptare include cateva subtipuri. Fiecare dintre acestea se manifesta printr-o simptomatologie specifica.
Nu intotdeauna atunci cand un copil are dificultati in a se adapta dupa un eveniment dificil, este vorba despre o tulburare de adaptare. Pentru a fi diagnosticata tulburarea de adaptare, afectarea functionalitatii lui ar trebui sa fie dincolo de ce e normal in astfel de circumstante. In general, o tulburare de adaptare afecteaza mai multe zone ale vietii unui copil sau adolescent. De exemplu: dificultati de socializare si/sau in relationarea cu prietenii, scaderea notelor la scoala, refuzul de a mai merge la scoala, comportamente agresive etc.
Daca parintele observa modificari la nivel emotional si/sau comportamental, care il afecteaza pe copil, este indicat sa vorbeasca si cu educatorul, invatatorul sau profesorii acestuia, pentru a vedea daca acesta intampina dificultati si la scoala sau in interactiunea cu colegii. Daca aceste modificari observate de parinte, la care eventual se adauga si cele din partea profesorilor, dureaza de mai bine de doua saptamani si nu se amelioreaza, este indicat sa fie consultat un psiholog pentru copii.
Psihoterapia este principalul tratament in cazul tulburarilor de adaptare. Alaturi de terapia individuala, psihologul poate recomanda si sedinte de terapie de familie. In cadrul terapiei individuale, copilul este incurajat sa isi exprime emotiile in cadrul sigur creat de terapeut. De asemenea, el invata cum sa comunice cu cei apropiati, cum sa-si gestioneze impulsurile si furia, cum sa rezolve problemele sau sa gestioneze mai usor stresul. Tehnicile utilizate in terapie sunt adaptate la varsta si nivelul de dezvoltare a copilului/adolescentului.
Terapia de familie este foarte utila, mai ales atunci cand dinamica de familie este afectata de un eveniment. Dar este indicata si pentru a imbunatati comunicarea si interactiunile dintre membrii ei.
Daca nu sunt tratate, tulburarile de adaptare la copii si adolescenti pot evolua catre depresie, tulburari de anxietate, consum de substante.
(1) Adjustment Disorder Basics – https://childmind.org/guide/guide-adjustment-disorder/
(2) What are the symptoms of an adjustment disorder? – http://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/a/adjustment-disorders/symptoms-and-causes
(3)Adjustment Disorders in Children – https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P01573
(4) Signs of Adjustment Disorder in Children – https://www.verywellmind.com/what-is-an-adjustment-disorder-in-children-4134257
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…