Tantrumul dupa gradinita – de ce apare și cum il gestionam

banner-peg-perego-miababy

Tantrumul dupa gradinita este intalnit de cei mai multi dintre parintii care isi duc copiii in colectivitate (cresa, gradinita, scoala). De ce si in ce conditii apare, cum poate fi prevenit si gestionat de catre parinti, astfel incat sa fie mai usor atat pentru ei, cat si pentru cei mici?

Cuprins:

1. Tantrumul dupa gradinita – informatii generale
2. Care sunt cauzele unui tantrum dupa gradinita
3. Poate fi prevenit tantrumul dupa gradinita?
4. Cum putem gestiona tantrumul dupa gradinita?

Tantrumul dupa gradinita – informatii generale

Dupa ce copiii intra in colectivitate, unii parintii observa ca atunci cand ii iau de la cresa sau gradinita, copiii au episoade de plans si de furie. Unii copii plang, altii tipa, arunca lucruri sau nu mai coopereaza deloc si nu mai reactioneaza la argumente logice; vorbesc urat, devin agresivi fata de frati etc.

Tantrumul dupa gradinita consta intr-o tornada de emotii prin care trec cei mici; si pe care le descarca in prezenta parintilor, dupa ce sunt luati de la cresa, gradinita sau scoala. La unii copii tantrumurile apar imediat dupa ce ajung acasa sau mai devreme; altii pot fi mai morocanosi si mai apatici si abia catre seara sau inainte de culcare sa se descarce emotional.

banner-peg-perego-miababy

Descarcarile emotionale dupa o zi in colectivitate nu sunt similare cu tantrumurile “clasice”, in care copiii testeaza limite sau incearca sa faca asa cum vor ei. In acest caz este vorba despre o descarcare emotionala, cauzata de faptul ca cei mici sunt coplesiti de emotii, dupa o zi intreaga petrecuta departe de parinti si de mediul lor familiar.

Care sunt cauzele unui tantrum dupa gradinita?

Dupa cateva ore bune departe de parinti, multi copii au descarcari de furie si plans dupa ce sunt luati acasa. Poate fi destul de confuz pentru parinti sa inteleaga de ce apar; mai ales daca la cresa sau la gradinita copilul nu plange, iar educatoarea spune despre copil ca a fost cooperant, ca a participat la activitati, si totusi dupa ce este luat acasa, apare aceasta descarcare furtunoasa.

Nevoia de descarcare emotionala

De ce apar aceste reactii? In colectivitate, copiii incearca sa coopereze, sa participe la activitati, sa tina ritmul cu ceea ce se face acolo; si toate acestea fara prezenta parintilor. Copiii consuma multa energie incercand sa faca toate aceste lucruri si sa raspunda cerintelor care vin catre ei. Insa la finalul programului, dupa ce au facut asta intreaga zi, au nevoie sa se descarce. Cei mici isi elibereaza adevaratele emotii doar atunci cand se simt in siguranta, iar pentru cei mai multi parintii sunt persoanele cu care se simt in siguranta din punct de vedere emotional.

Aceste tantrumuri tin si de lipsa de autoreglare emotionala a copiilor, specifica varstei, in sensul ca le este inca foarte greu sa isi gestioneze emotiile care ii coplesesc. Despre autoreglare gasiti mai multe informatii in acest articol.

cursuri puericultura

Vezi si: Nevoile emotionale ale copilului

Tantrumul-dupa-gradinita-preventie

Detasarea defensiva

Tantrumurile de dupa gradinita au la baza ceea ce psihologii numesc detasarea defensiva. Cu alte cuvinte, copilului i-a fost greu si avea nevoie de parinte, dar el nu a fost acolo. Iar atunci cand e din nou in prezenta lui, dupa bucurie si usurare, copilul resimte furie si il indeparteaza.

miababy magazin

Pentru unii copii poate fi dificila si coplesitoare trecerea de la un program foarte bine structurat, ca cel din colectivitate, la o libertate foarte mare in privinta activitatilor acasa. De asemenea, acasa este pentru cei mai multi copii locul sigur in care pot fi ei insisi; unde pot exprima emotii fara teama; unde pot fi spontani, creativi; unde nu sunt judecati. Odata intorsi acasa dupa o zi petrecuta in colectivitate, ei pot da frau liber emotiilor pe care in restul zilei a trebuit sa nu le manifeste.

Alti factori

Copiii mai sensibili sunt in general mai predispusi la aceste descarcari emotionale dupa o zi petrecuta in colectivitate, la fel si cei care nu au inca abilitati sociale sau de invatare. De asemenea, factori precum oboseala, boala, suprastimularea, programul prelungit la cresa sau gradinita, anumite provocari fizice sau emotionale prin care au trecut pe durata zilei pot face tantrumurile mai intense.

Poate fi prevenit tantrumul dupa gradinita?

Unele tantrumuri pot fi evitate sau le putem diminua intensitatea. Iata cateva idei in acest sens:

Conectarea cu copiii

Dimineata inainte de gradinita, asigurati-va ca le oferiti timp in care sa stati cu ei; sa ii iubiti, sa le incarcati “galetusa” cu afectiune. Daca de obicei sunteti pe fuga dimineata si nu aveti timp pentru conectarea cu cei mici, incercati sa va treziti cu 10-15 minute mai devreme, alocandu-le lor acest timp.

Conectati-va cu copiii imediat ce ii preluati de la cresa sau gradinita. Luati-i in brate, zambiti-le, spuneti-le ca v-a fost dor de ei. Lasati pentru mai tarziu intrebarile despre cum a fost, ce au facut, ce le-a placut sau nu etc.

Gasiti metode prin care sa se simta conectati de voi pe intreaga zi. De exemplu, desenati o inimioara pe mana lui si una pe a voastra, spunandu-le ca ori de cate ori li se face dor, sa se uite la inimioara si sa isi aminteasca ca si mamei/tatalui ii este dor si va veni sa il ia acasa. Dati-le o imbratisare stransa la plecare dimineata, spunandu-le ca imbratisarea le va tine de dor intreaga zi. Puneti-le in rucsac o poza cu voi impreuna, pe care sa o poata privi atunci cand simt nevoia. Cu cat se vor simti mai conectati si mai aproape de parinti pe durata zilei, cu atat e mai posibil sa le fie mai usor si sa nu mai fie atat de incarcati cand pleaca acasa.

Evitarea activitatilor foarte stimulante imediat dupa gradinita

Evitati sa planificati ceva foarte stimulant pentru copii imediat dupa ce ii luati, cum ar fi sa mergeti la un loc de joaca cu multe jucarii, la o aniversare, intr-un supermarket etc. Mai degraba plimbati-va in liniste sau mergeti cu masina ascultand muzica; si sa le dati astfel un timp si un spatiu ca sa se linisteasca in prezenta voastra.

Oferirea unor gustari copiilor care nu mananca sau mananca putin la gradinita

Pentru copiii care mananca putin la gradinita sau refuza sa manance, asigurati-va ca aveti cu voi gustari si apa atunci cand ii luati si oferiti-le. Ca si adultii, copiii devin mult mai irascibili atunci cand le este foame. Oferiti-le gustarile fie in masina, fie pe o banca in curtea sau in apropierea gradinitei, astfel incat sa le impliniti aceasta nevoie fiziologica. Le va fi apoi mai usor sa se conecteze cu voi.

Tantrumul-dupa-gradinita-solutii

Timp petrecut afara

Joaca afara le da posibilitatea celor mici de a descarca din incarcatura emotionala acumulata peste zi. Daca puteti sa mai stati cu ei in curtea gradinitei/scolii, astfel incat sa mai alerge si sa se mai joace, e posibil sa observati o mai buna stare de spirit si mai putine crize de plans.

Cum putem gestiona tantrumul dupa gradinita?

De obicei, aceste tantrumuri dureaza in primele luni; pana copilul se acomodeaza in colectivitate si se obisnuieste cu noul program si noul mediu in care isi desfasoara zilele. In primul rand e important ca parinti sa intelegem ca aceste descarcari emotionale sunt normale si ca ii putem ajuta pe copii intelegand ce se intampla cu ei.

  • Validati-le emotiile si dati-le spatiu si timp sa se descarce. Fiti alaturi de ei, spunand cu calm si intelegere lucruri precum “A fost o zi grea/lunga pentru tine.” “Sunt aici langa tine.” Imbratisati-i daca va lasa; contactul fizic ii ajuta in descarea si reglarea emotiilor.
  • A sta langa un copil care isi descarca emotiile acumulate peste zi nu e deloc usor. Pe cat posibil, incercati sa nu luati personal ce se intampla si sa va mentineti calmul. Respirati adanc, numarati inapoi din 7 in 7, repetati iar si iar un cuvant sau o mantra (“Sunt calm”). Tehnicile de grounding pot fi utile in aceasta situatie. O astfel de metoda este metoda 5-4-3-2-1; folositi cele 5 simturi pentru a observa lucrurile din jur, de exemplu 5 lucruri pe care le vedeti, 4 lucruri pe care le auziti, 3 lucruri pe care le puteti atinge, 2 lucruri pe care le puteti mirosi, 1 lucru pe care il puteti gusta; ordinea simturilor o puteti schimba dupa cum doriti.

Faptul ca cei mici au aceste descarcari in prezenta parintilor sunt si un semn bun al increderii pe care acestia o au in parinti si al faptului ca se simt in siguranta cu ei pentru a-si descarca emotiile.

Referinte:

(1) Why some kids fall apart after school – https://www.understood.org/articles/en/why-some-kids-fall-when-they-get-home-from-school
(2) How to Handle Tantrums and Meltdowns – https://childmind.org/article/how-to-handle-tantrums-and-meltdowns/
(3) How to Help Children Through an after School Meltdown – https://www.learninglinks.org.au/how-to-help-children-through-an-after-school-meltdown/

Despre autor

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *