Stimularea lactatiei – iata care sunt semnele ca lactatia este redusa, cauze pentru scaderea productiei de lapte matern, precum si sfaturi utile pentru stimularea lactatiei.
CUPRINS:
1. Ce este lactatia?
2. Cauze pentru scaderea lactatiei
3. Sfaturi pentru stimularea lactatiei
Inca din perioada sarcinii, sanii se pregatesc pentru alaptare si trec prin diferite modificari. Aceste modificari le permit sanilor sa produca laptele matern – lactatia. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea bebelusului exclusiv la san in primele 6 luni si continuarea alaptarii pana la varsta de cel putin 1 an. Laptele matern are numeroase beneficii, atat pentru bebelus, cat si pentru mama. Este sursa ideala de nutrienti pentru crestere si dezvoltare armonioasa.
Productia de lapte matern are loc in interiorul alveolelor, care sunt grupuri de celule din san, asemanatoare cu ciorchinii de strugure. Odata ce laptele este produs, acesta este transmis prin alveole in canalele de lapte, ce transporta laptele prin san. Cand bebelusul este pus la san, se transmite un mesaj catre creier. Creierul semnaleaza eliberarea de prolactina si oxitocina. Prolactina face ca alveolele sa inceapa sa produca lapte. Oxitocina face ca muschii din jurul alveolelor sa trimita laptele prin canalele galactofore.
Lactatia functioneaza dupa principiul de cerere si oferta. Cu cat bebelusul suge mai mult lapte la san, cu atat corpul produce mai mult lapte. Alaptarea frecventa sau stoarcerea laptelui, in special in primele cateva zile si saptamani dupa nastere, stimuleaza lactatia.
Laptele matern se modifica odata cu dezvoltarea copilului si trece prin diferite etape – de la colostru, la lapte de tranzitie si lapte matern matur. Primul lapte din sani dupa nastere si, adesea inainte, se numeste colostru. Acest lapte gros, galbui este mai concentrat decat laptele matur. Este bogat in proteine si anticorpi care protejeaza copilul de boli.
Initial, productia de lapte nu incepe ca un proces de cerere si oferta. In timpul sarcinii si in primele cateva zile postpartum, aportul de lapte este determinat hormonal – se numeste sistemul de control endocrin. Mama va incepe sa produca astfel colostru cam la jumatatea sarcinii (lactogeneza I), iar laptele va creste in volum (lactogeneza II) la aproximativ 30-40 de ore dupa nastere.
In ultima parte a sarcinii, sanii produc colostru, dar nivelurile ridicate de progesteron inhiba secretia de lapte si mentin volumul redus. La nastere, dupa eliberarea placentei are loc o scadere brusca a nivelurilor de progesteron / estrogen. Aceasta este lactogeneza II (productie abundenta de lapte).
Dupa lactogeneza II, se trece la sistemul de control autocrin (sau local). Aceasta etapa de intretinere a productiei de lapte se mai numeste si lactogeneza III. In aceasta etapa, productia de lapte sau lactatia este controlata la nivel matern – stoarcerea si eliberarea laptelui este principalul mecanism de control pentru lactatie. Eliberarea laptelui este determinata de apetitul bebelusului.
Aproape toate femeile au unele probleme cu alaptarea la inceput – primii pasi in alaptare. Multe femei la inceputul perioadei postpartum se intreaba daca produc suficient lapte matern pentru bebe. Pentru ca nu se poate vedea exact cat lapte bea bebelusul, poate fi greu sa ne dam seama daca se produce suficient lapte. In majoritatea cazurilor, femeile produc suficient lapte matern.
Desi nu puteti masura cat de mult lapte bea bebelusul, exista cateva semne ca bebelusul este hranit suficient:
Cand copilul NU suge eficient si suficient la san, poate fi agitat dupa hraniri, sanii se simt inca sensibili si grei dupa hranire etc. De asemenea, daca bebe suge bine la san, va lua in greutate conform graficelor de crestere, uda suficiente scutece pe zi si are suficiente scaune. Controalele periodice la medicul pediatru al copilului va vor ajuta sa determinati daca aportul de lapte e potrivit pentru copil. Daca aportul de lapte este scazut si lactatia nu pare sa se imbunatateasca, suplimentarea cu formula poate fi o optiune la recomandarile medicului.
E bine sa hraniti copilul la cerere, ori de cate ori ii este foame. De obicei, in primele 2 saptamani de viata, bebe va fi alaptat cam la 1-3 ore. Pe la 1-2 luni, copilul va fi alaptat cam de 7-9 ore pe zi. E recomandat sa lasati copilul la san pana cand pare satul si hranirile sa fie de 15-20 minute. Retineti ca uneori exista si semne false de lactatie redusa. De exemplu, daca bebe prezinta prea des semne de foame sau plange des, poate fi din alte cauze. In plus, fiecare copil e diferit si are adesea nevoi diferite cand vine vorba de hranire.
Exista cativa factori ce pot reduce cantitatea de lapte, cum ar fi:
De asemenea, uneori exista o productie redusa de lapte pentru ca apar intarzieri in alaptare dupa nastere sau separarea mamei de bebelus dupa nastere. Alaptarea poate fi intarziata sau afectata de numeroase probleme, cum ar fi mastita, anemie, sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidism, diabet si pre-diabet etc. Anxietatea si stresul pot afecta productia de lapte. Medicamentele care contin pseudoefedrina, cum ar fi medicamentele pentru sinusuri si alergii, si anumite tipuri de contraceptive hormonale pot reduce productia de lapte matern. In plus, fumatul si consumul de alcool pot reduce productia de lapte.
Lactatia este considerata redusa daca nu produceti suficient lapte pentru a satisface nevoile normale de crestere si dezvoltare ale bebelusului. Lactatia scazuta este, de obicei, o problema temporara care se reduce prin gestionarea adecvata a alaptarii. Iata 10 sfaturi in acest sens:
Alaptati des si lasati copilul sa decida cand sa se opreasca din supt. Cand bebelusul suge la san, se elibereaza hormoni care cresc producatia de lapte. Este practic un reflex, atunci cand muschii din sani se contracta si trimit laptele prin canalele de lapte, la scurt timp dupa ce bebe incepe sa suga. Alaptarea unui nou-nascut de 8 – 12 ori pe zi poate ajuta la stabilirea si mentinerea productiei de lapte. Corpul produce lapte matern pe baza legii de cerere si oferta. Asfel, cresteti cererea si veti creste oferta. In primele cateva saptamani de la nasterea bebelusului, ar trebui sa alaptati la fiecare 1-3 ore.
Corpul produce mai mult lapte matern atunci cand bebelusul suge la san. Daca omiteti hranirea sau ii dati copilului formula in loc de lapte matern, practic ii „spuneti” organismului sa nu mai produca lapte. Chiar daca stoarcerea laptelui va poate ajuta sa cresteti si sa mentineti aportul de lapte, nu este acelasi lucru cu alaptarea. Daca bebelusul nu pare satul dupa hranire, faceti o pauza si puneti iar copilul la san in aproximativ 20-30 de minute. Puteti oferi, de asemenea, o masa suplimentara pe timp de noapte sau il puteti hrani mai des in timpul serii.
Pomparea intre hraniri poate facilita, de asemenea, productia de lapte. Incalzirea sanilor inainte de pompare va poate ajuta sa pompati mai usor. Folositi o pompa pentru san sau o tehnica de stoarcere manuala a laptelui pentru a stimula sanii in continuare dupa ce ati terminat de alaptat bebelusul. Stimularea suplimentara poate creste lactatia. In primele cateva zile de alaptare, stoarcerea manuala poate fi mai confortabila si poate ajuta la eliberarea a mai mult lapte matern decat folosind o pompa pentru san.
Uneori, sanii se pot simti in continuare plini dupa ce bebelusul a incetat sa mai suga. Puteti incerca sa pompati sau sa stoarceti manual lapte dupa fiecare sesiune de alaptare pentru a va asigura ca sanii sunt complet goi. De asemenea, puteti pompa ambii sani simultan cu o pompa dubla. Pentru a profita la maximum de pompare, este esential ca pompa sa fie in stare buna si sa functioneze optim.
Lasati copilul sa suga de la ambii sani la fiecare hranire. Lasati copilul sa se hraneasca de la primul san pana cand incetineste sau inceteaza sa mai suga inainte de a-l pune la celalalt san. Stimularea ambilor sani poate ajuta la cresterea productiei de lapte. De asemenea, pomparea laptelui de la ambii sani simultan poate creste productia de lapte. Daca incepeti intotdeauna de aceeasi parte, sanul respectiv poate produce mai mult lapte si poate deveni mai plin decat celalalt. Dupa primele cateva saptamani, cand va simtiti confortabil cu cantitatea de lapte matern pe care o produceti, puteti continua sa alaptati din ambii sani sau sa alaptati dintr-o singura parte la fiecare hranire.
Asigurati-va ca bebelusul se ataseaza corect de san. Atasarea corespunzatoare la san este un mod foarte important de a creste lactatia. Fara o atasare adecvata, bebelusul nu poate obtine laptele din san. Cand bebe este atasat corect si suge lapte de la san, stimuleaza corpul sa produca mai mult lapte.
Compresia sanilor este o tehnica utilizata pentru a ajuta copilul sa suga mai mult lapte matern in timpul alaptarii. Este, de asemenea, o modalitate de a stoarce mai mult lapte matern din san atunci cand utilizati o pompa pentru san. Nu trebuie sa utilizati compresia sanilor daca cel mic suge bine. Cu toate acestea, daca aveti un bebelus mai somnoros sau un nou-nascut care nu suge prea bine, compresia sanilor poate mentine fluxul laptelui matern si bebelusul poate fi hranit mai eficient. De asemenea, masajul sanilor poate fi util pentru stimularea lactatiei, si puteti folosi inclusiv un ulei pentru stimularea lactatiei.
Contactul piele pe piele are multe beneficii pentru nou-nascuti pe termen lung. Initial, copilul, purtand doar scutec, este asezat pe pieptul gol al mamei si acoperit cu o patura. Contactul direct piele pe piele scade stresul unui bebelus, ii imbunatateste respiratia si regleaza temperatura corpului. Contactul piele-pe-piele sustine, de asemenea, legatura mama-copil si incurajeaza alaptarea si lactatia. Studiile arata ca poate incuraja copilul sa suga mai bine si ajuta mama sa produca mai mult lapte matern.
Studiile arata ca bebelusii alaptati pot folosi o suzeta. Cu toate acestea, este bine sa asteptati pana cand alaptarea decurge bine si bebe se ataseaza si suge bine la san inainte sa introduceti suzeta. Daca ii oferiti unui nou-nascut suzeta in primele zile de alaptare, este posibil sa nu mai suga la fel de bine la san. Cand bebelusul pare sa-si doreasca suzeta, puneti-l la piept.
Faceti modificari ale stilului de viata. Este posibil sa nu va dati seama, dar unele dintre lucrurile pe care le-ati putea face in fiecare zi va pot afecta lactatia. Elementele care pot interfera cu lactatia includ fumatul, administrarea de pilule anticonceptionale, stresul si oboseala. Puteti creste cantitatea de lapte matern in mod natural, facand cateva modificari in rutina zilnica.
E important sa aveti o alimentatie sanatoasa in alaptare, pentru a facilita lactatia. Pentru un aport optim de lapte, asigurati-va ca aveti mese bine echilibrate si gustari sanatoase. Adaugati in alimentatia zilnica si unele alimente care stimuleaza laptele, cum ar fi fulgi de ovaz, legume cu frunze verzi si migdale, pentru a va ajuta sa obtineti si caloriile in plus necesare. De asemenea, beti suficiente lichide. Laptele matern este format din aproximativ 90% apa, deci e important sa beti suficiente lichide in fiecare zi. La fel de importanta este si odihna. Epuizarea si stresul pot avea un efect negativ asupra lactatiei. Incercati sa va gasiti si cateva momente pentru relaxare. Cand sunteti odihnita si nu sunteti stresata, corpul produce mai eficient lapte matern.
Cu cat sunteti mai relaxata in timpul alaptarii, cu atat lactatia va fi imbunatatita si fluxul de lapte mai bun. Puteti folosi un scaun pentru alaptare si perne confortabile pentru alaptare si incercati sa eliminati orice surse de distragere – telefon, televizor etc. Fiti relaxata in timpul alaptarii si in momentele cand stoarceti lapte.
Exista diferite alimente si ierburi care ar putea creste productia de lapte matern. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a lua un supliment suplimentar, mai ales cand alaptati. Chiar si remediile naturale pot provoca reactii adverse. In ceea ce priveste remedii naturiste pentru lactatie, nu exista studii care sa dovedeasca eficienta si siguranta lor. ATENTIE! Evitati berea pentru stimularea lactatiei – singurul beneficiu este ca fiind lichid, creste hidratarea, dar alcoolul este contraindicat in alaptare.
Posibilele alimente si remedii care pot stimula lactatia sunt fenicul, schinduf, anason, chimion, usturoi, papaya etc. De asemenea, exista diferite suplimente si ceaiuri pentru lactatie ca ceai HIPP Organic pentru ajutarea lactatiei.
Niveluri mai ridicate de prolactina sunt asociate cu o crestere a productiei de lapte si o cantitate mai mare de lapte matern. Cateva medicamente eliberate pe baza de reteta care, atunci cand sunt luate in timp ce se continua stimularea frecventa a sanului, s-au dovedit a creste nivelul de prolactina. Exista doua medicamente folosite in acest sens – cu efect galactogen – metoclopramid si domperidona. Acestea trebuie sa fie administrate DOAR la indicatiile medicului si trebuie sa tineti cont de faptul ca pot cauza efecte adverse.
Nu ezitati niciodata sa sunati la medicul pediatru al copilului sau la un consultant in alaptare certificat daca doriti ajutor pentru cresterea cantitatii de lapte. Un medic si un consultant in alaptare va pot spune daca bebelusul ia in greutate corespunzator, daca suge bine si ce puteti face pentru a va imbunatati lactatia.
Citeste si despre Hiperlactatia sau lapte matern in exces.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/parenting/how-to-increase-breast-milk
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/increasing-your-breast-milk-supply
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/ss/slideshow-increase-milk-supply
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235589/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188411/
(6) https://www.laleche.org.uk/my-baby-needs-more-milk/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Buna ziua,daca bebelușul este prematur și mă mulg sa ii dau laptele,și laptele lui i se administrează în seringa,nu se va duce laptele,daca stau mereu să mă mulg și el momentan nu poate să sugă