Scaunul bebelusului – ce e normal si ce nu?

scaunul bebelusului ce e normal si ce nu

banner-tommee-tippee-miababy

Scaunul bebelusului se modifica pe parcursul primului an de viata – exista diferite etape, in functie de dezvoltare si de alimentele consumate. Iata ce e normal si ce semne indica o problema cand vorbim de scaunul bebelusului.

CUPRINS:

1. Scaunul bebelusului pe etape
2. Scaunul bebelusului – ce e normal?
3. Scaunul bebelusului – semne care indica o problema

Scaunul bebelusului pe etape

Primul scaun al bebelusului

Cu siguranta toti parintii au numeroase intrebari cu privire la scaunul bebelusului – ce e normal, ce nu e normal, cand indica o problema, cate scaune trebuie sa aiba bebe pe zi etc. Scaunul bebelusului – culoarea, consistenta si cantitatea – poate oferi indicii importante privind sanatatea copilului.

banner-waterwipes-miababy

Primul scaun pe care il elimina copilul nu miroase urat. Asta datorita faptului ca acest scaun, numit meconiu, este steril. Cat timp intestinele nu sunt colonizate cu bacterii, nu exista elemente care sa ii ofere scaunului miros neplacut. Colonizarea bacteriana incepe insa de la prima hranire. Meconiul este negru-verzui, lipicios si este complet normal. Este format din lichid amniotic, mucus, celule ale pielii si alte substante pe care bebelusul le-a inghitit in uter. Unii bebelusi elimina meconiul cand sunt inca in uter, de obicei ca urmare a stresului fiziologic, cum ar fi o infectie sau o nastere dificila. Cand se intampla acest lucru, bebelusul este expus riscului de boli pulmonare, numit sindrom de aspiratie de meconiu.

Nou-nascutul va avea cel mai probabil primul scaun in primele 24 de ore de viata. Cand scaunul nu este eliminat in acest timp, medicii cauta anumite semne de probleme ca blocaje intestinale, anus nedezvoltat sau scaun blocat, numit sindromul dopului de meconiu sau boala meconiala a copilului. De asemenea, adresati-va medicului daca aceasta eliminare de meconiu dureaza mai mult de 3 zile.

Copilul va elimina meconiul cam in prima zi, dar daca suge bine, veti observa ca in cateva zile scaunul trece de la negru spre verde inchis si la culoare galbena. Alaptarea poate ajuta eliminarea meconiului, deoarece primul lapte matern, colostrul, este un laxativ natural. Insa, nici bebelusii hraniti cu formula nu ar trebui sa aiba probleme cu eliminarea meconiului.

culoarea scaunului bebelusului

Scaunele de tranzitie la nou-nascuti

Dupa primele 24 de ore, cand tot meconiul a fost eliminat, incep sa apare scaunele de tranzitie, care sunt de culoare galben-verzuie inchisa sau mai deschisa si care pot contine ocazional mucus. Dupa 3-4 zile de scaune de tranzitie, tipul de mancare pe care il consuma bebelusul va determina culoarea si consistenta scaunului – desi acest lucru se poate schimba de la o zi la alta si de la un scaun la altul. Acest scaun de tranzitie este un semn ca a inceput sa digere laptele matern sau formula. Scaunul de tranzitie este o combinatie de meconiu si faza urmatoare a scaunului.

cursuri puericultura

In prima saptamana de viata, un copil alaptat poate avea scaun dupa aproape fiecare hranire. Un nou-nascut hranit cu formula, pe de alta parte, va avea mai putine scaune pe zi, de obicei.

Scaunul sugarilor – urmatoarea etapa

Dupa a sasea zi, copilul nu ar trebui sa mai aiba meconiu in corp si va incepe sa aiba alt tip de scaun. Daca alaptati exclusiv, scaunul va avea adesea o culoare aurie, galben mustar, dar culoarea poate varia de la portocaliu la verzui. Aceste miscari intestinale tind sa fie libere si neformate, cu un miros usor. Pot contine sau nu urme mici albicioase de lapte. Daca bebe e hranit cu formula, scaunul va fi mai ferm si va avea un miros mai puternic. Culoarea scaunului la copilul alaptat cu lapte praf variaza in nuante de maroniu.

miababy magazin

Treptat, aspectul scaunului va depinde de alimentele consumate. Daca este hranita cu formula, scaunul va fi, de obicei, moale, dar mai bine format decat al unui bebelus alaptat. Scaunul copilului alaptat poate avea aspect de branza de vaci de culoare mustar si poate contine mici pete ca semintele, albicioase. Aceste „seminte” mici sunt grasimi din lapte, ramase nedigerate, ceea ce este complet normal. Scaunul copilului hranit cu formula are de obicei miros mai puternic si poate avea textura de densa.

Singurul moment de ingrijorare este daca scaunul devine frecvent dur (un semn de constipatie) sau apos (un semn de diaree).

primul scaun bebe

Scaunul copilului in diversificare

Odata ce bebelusul a inceput sa manance alimente solide – diversificarea, veti observa modificari in culoarea si textura scaunelor. Unele alimente pot oferi scaunului culori specifice. De exemplu, alimente ca morcovul sau cartofii dulci pot da aspect portocaliu, iar spanacul si fasolea verde pot da nuanta de verde.

In acest moment, scaunele vor fi mai groase si mai formate. De asemenea, puteti vedea alimente care nu sunt deloc digerate si ajung in scutec in forma lor originala. E normal, insa daca observati ca scaunul e format in mare parte din alimente nedigerate, contactati medicul, pentru ca poate fi o problema de digestie.

In primele cateva zile, scaunele nou-nascutilor au foarte putin miros. Pe masura ce intestinul se colonizeaza cu bacterii, scaunul devine mai mirositor. Acesta este un proces normal. Bebelusii alaptati, de obicei, nu au scaune foarte mirositoare, in timp ce bebelusii hraniti cu lapte au adesea scaun cu miros mai intepator. In unele cazuri, scaunul cu miros extrem de intens poate fi semn de absorbtie inadecvata a nutrientilor. Insa, daca sugarul creste bine si culoarea si consistenta scaunului sunt normale, atunci acest lucru poate fi normal.

Scaunul bebelusului – ce e normal?

Multi nou-nascuti au cel putin 1 – 2 scaune pe zi. Uneori, nou-nascutii au scaun dupa fiecare hranire. Numarul scaunelor poate scadea pe masura ce bebelusul mananca mai mult si se maturizeaza in prima luna. Pana la varsta de 3-4 saptamani, este posibil ca bebelusul sa nu aiba scaun in fiecare zi. De obicei, aceasta nu este o problema atat timp cat bebelusul este sanatos si ia in greutate, si atat timp cat scaunele nu sunt dure.

Scaunul normal la bebe poate avea nuante de galben, portocaliu, maro sau verde, iar textura poate fi de la usor moale pana la destul de ferma. Nu trebuie sa fie tare sau apos. Cand elimina scaunul, bebelusii au grimase, se inrosesc la fata si se incrunta, ceea ce e perfect normal. Insa, daca bebe prezinta semne de durere si scaunul e dur, poate fi vorba de constipatie.

scaunul bebelusului pe etape

Scaunul bebelusui – semne care indica o problema

Scaun rosiatic

Uneori, scaunul rosiatic e dat de urmele de sange. Daca bebelusul este alaptat, sangele din scaun ar putea fi un semn al sensibilitatii sau alergiei la anumite alimente din dieta mamei. Medicul pediatru va poate recomanda sa incercati sa eliminati anumite posibile elemente declansatoare – cum ar fi produsele lactate, soia, arahide, grau sau nuci – timp de 2-3 saptamani pentru a afla care este cauza. Daca bebelusul este hranit cu formula, sangele din scaun ar putea indica faptul ca este alergic la formula. Ocazional, nu se constata nicio corelatie intre hrana si simptomele alergice. In acest caz, bebelusul ar putea avea mici fisuri anale care au cauzat sangerarea. O alta posibilitate este ca bebelusul sa fi inghitit sange daca sfarcurile mamei sunt crapate – si sangele poate fi eliminat in scaun.

De asemenea, scaunul bebelusului poate deveni rosu de la alimentele si bauturile pe care le-a consumat de culoare rosu inchis, cum ar fi suc de rosii sau sfecla.

Scaun verde inchis sau negru

Multi copii au ocazional scaun usor verzui. Unele cauze posibile includ digestie lenta, de obicei pentru ca bebelusul a mancat mai mult decat de obicei, alimente verzi in dieta mamei care alapteaza, o alergie sau intoleranta alimentara, tratamentul pentru icter.

Daca ii oferiti copilului un supliment de fier, scaunele sale pot deveni de culoare verde inchis sau aproape negricioase. Insa, daca bebelusul are mai mult de cateva zile de la nastere, daca scaunul sau arata negricios si nu ia un supliment de fier, poate fi un semn de sangerare in tractul digestiv. Pentru orice eventualitate, e bine sa cereti sfatul medicului daca bebe are scaun verde inchis sau negricios. De asemenea, daca exista pete negre in scaunul bebelusului alaptat, ar putea fi un semn ca inghite sange din sfarcurile crapate ale mamei si care sangereaza. Sangele devine negru cand bebelusul il digera.

Ce este melena la bebelusi?

Melena este scaun gros, negricios. Acest lucru este diferit de meconiu care apare in primele zile de viata. Melena indica adesea sangerari in tractul digestiv, care pot fi periculoase pentru bebelus si trebuie sa contactati imediat medicul pediatru.

Scaun cu mucus

Un scaun verzui, cu dungi sau urme mai deschise la culoare poate indica prezenta mucusului. Acest lucru se intampla uneori atunci cand bebe e racit. Cu toate acestea, mucusul din scaun poate fi, de asemenea, un semn al unei infectii sau alergii.

scaunul bebelusului cand indica o problema

Scaun albicios sau gri

Un scaun albicios poate indica faptul ca bebelusul nu produce suficienta bila pentru a digera corect alimentele. De asemenea, scaunele de culoare gri pot insemna ca bebelusul nu digera mancarea asa cum ar trebui. Scaunul foarte albicios este neobisnuit si ar putea indica o problema hepatica. Icterul, de exemplu, este foarte frecvent la nou-nascuti, afectand pana la 80% dintre copii in primele zile de viata. De obicei, dispare in primele 2 saptamani. Daca bebelusul are scaun alb sau palid, medicul poate testa nivelul bilirubinei. Bilirubina este un compus care ajuta organismul sa scape de deseuri. Exista doua tipuri de bilirubina si, daca nivelurile unui singur tip sunt prea mari, asta poate provoca probleme de sanatate.

Constipatia la bebelusi

La bebelusii alaptati, constipatia este rara, dar mai putin de un scaun pe zi in primele saptamani ar putea insemna ca bebelusul alaptat nu primeste suficienta hrana. Mai tarziu, in jurul varstei de 6 saptamani pana la 3 luni, rata ar putea incetini pana la un scaun pe zi sau chiar un scaun la 2-3 zile. Sunati medicul pediatru daca bebelusul mai mare nu are scaun mai mult de 3 zile. Daca scaunul bebelusului este dur si arata ca niste pietricele, este probabil ca acesta sa fie constipat. Bebelusul poate prezenta disconfort intens atunci cand elimina scaunul. Constipatia poate fi cauzata si de deshidratare, modificari ale cantitatii de lichide consumate, o schimbare a dietei sau anumite medicamente.

miababy magazin

Diareea la bebelusi

Scaunele frecvente, apoase si mai verzui decat de obicei ar putea fi un semn ca bebelusul are diaree. Diareea ar putea provoca deshidratare, iar contactul dintre scaunul diareic si pielea bebelusului poate cauza iritatie de scutec. Diareea poate fi un semn al unei infectii sau alergii si, daca persista fara a fi tratata, poate duce la deshidratare. Daca bebelusul are scaune apoase mai mult de o zi sau doua, consultati medicul.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/parenting/baby-poop-color
(2) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/poos-wees
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/327218
(4) https://www.whattoexpect.com/first-year/health-and-safety/newborn-infant-baby-poop/
(5) https://www.babycentre.co.uk/baby-poo-photos

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *