Prezervativul: eficienta, tipuri, utilizare

prezervativul

Prezervativul – iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta metoda contraceptiva, ce eficienta are, avantaje si dezavantaje, mod corect de utilizare si riscuri posibile.

CUPRINS:

1. Ce sunt prezervativele?
2. Rolul si eficienta prezervativelor
3. Cum se folosesc prezervativele?
4. Avantajele si dezavantajele prezervativelor
5. Recomandari si precautii

Ce sunt prezervativele?

Prezervativele reprezinta o metoda contraceptiva de bariera – singura metoda de contraceptie care poate preveni sarcina si in acelasi timp protejeaza si impotriva infectiilor cu transmitere sexuala (ITS).

Exista 2 tipuri de prezervative:

 • prezervativele masculine – prezervativele clasice, externe, ce se fixeaza pe penis;
 • prezervative pentru femei, ce se introduc in interiorul vaginului – acestea nu sunt la fel de cunoscute ca cele masculine.

In acest articol ne vom referi in principal la prezervativele masculine. Prezervativele sunt produse din latex foarte subtire, poliizopren sau poliuretan si colecteaza materialul seminal al barbatului in timpul actului sexual. Atunci cand sunt utilizate corect de fiecare data cand are loc un act sexual, prezervativele au eficienta de 98%. Prezervativele sunt in prezent singura metoda contraceptiva masculina, in afara de vasectomie. Sunt o metoda de contraceptie de bariera. Vezi aici articolul despre contraceptie – ghidul complet al metodelor contraceptive.

Prezervativele exista de mult timp – insa, la inceput erau confectionate din materiale diferite, aratau diferit si nu erau la fel de eficiente. Forma rudimentara era obtinuta din intestine sau vezica urinara de animale. In Asia, primele prezervative erau fabricate din hartie de matase imbibata in uleiuri. De asemenea, au existat si prezervativele din in sau stofa, ce contineau si anumite ierburi – cu rol de protectie impotriva infectiilor. Practic, principalul rol al prezervativului era tocmai cel de a proteja impotriva infectiilor, mai ales sifilis. Primele prezervative din latex au aparut ulterior in secolul al XIX-lea.

rolul prezervativelor

Rolul si eficienta prezervativelor

Prezervativele functioneaza ca o contraceptie de bariera – previn contactul dintre material seminal si organele genitale ale celeilalte persoane. De asemenea, previn contactul direct dintre piele si penis si contactul cu secretiile peniene, vaginale sau anale. Sunt fabricate din latex foarte subtire, poliuretan sau poliizopren si sunt concepute pentru a preveni sarcina prin colectarea spermei si evitarea contactului cu ovulul femeii. De asemenea, pot proteja impotriva infectiilor cu transmitere sexuala daca sunt utilizate corect in timpul sexului.

cursuri puericultura

Prezervativele si prevenirea sarcinii

In timpul actului sexual, prezervativul impiedica patrunderea spermei in vagin. Nicio metoda contraceptiva nu are eficienta 100%. Prezervativele au eficienta de 98% in prevenirea sarcinii DACA sunt utilizate corect de fiecare data – asta inseamna ca 2 din 100 femei raman gravide in decurs de un an (daca sunt folosite corect). In realitate, lucrurile nu stau perfect si apar adesea sarcini nedorite din cauza utilizarii incorecte – sarcina poate sa apara la 18 din 100 femei in decursul unui an, cauza fiind utilizarea gresita sau faptul ca prezervativul nu este pus inca de la inceputul actului sexual.

Daca prezervativul este utilizat incorect, prea tarziu sau se rupe, este posibil ca acest lucru sa duca la o sarcina nedorita. Prezervativele pot fi combinate cu alte forme de contraceptie, cum ar fi pilulele contraceptive, inelele vaginale, injectiile contraceptive, steriletul etc., pentru a oferi contraceptie mai eficienta si pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala in acelasi timp.

miababy magazin

Prezervativele si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala

Prezervativele reduc riscul raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala, inclusiv virusul imunodeficientei umane (HIV). De asemenea, ofera protectie impotriva unor boli cu transmitere sexuala, precum Chlamydia, gonoree, sifilis, dar si impotriva infectiei cu HPV, impotriva virusului hepatitei B si impotriva virusului herpes simplex care poate provoca herpes genital.

De fapt, prezervativele sunt singura metoda contraceptiva care ofera SI protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Ofera o reducere variabila a riscului, in functie de tipul bolii, deoarece infectiile se raspandesc diferit – unele se raspandesc prin contactul cu fluidele corporale, in timp ce altele sunt transmise prin contactul piele-pe-piele. In general, cercetarile arata ca prezervativele sunt cele mai eficiente in prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala care se raspandesc prin fluide corporale, precum chlamydia, gonoreea si HIV. Prezervativele pot reduce, de asemenea, riscul de a contracta boli raspandite prin contactul piele pe piele, cum ar fi herpesul si HPV. Cu toate acestea, prezervativele pot oferi protectie impotriva acestor boli NUMAI daca leziunile se afla in zone acoperite de prezervativ.

Insa, desi sunt eficiente, nu garanteaza protectie 100%. Singura modalitate 100% eficienta de a preveni transmiterea sexuala a HIV si a bolilor cu transmitere sexuala este prin abstinenta – evitand orice forma de sex – vaginal, anal si oral. Folosirea unui prezervativ poate reduce foarte mult, dar nu elimina in totalitate riscul transmiterii bolilor. Abstinenta este singura metoda de eliminare completa a posibilitatii de transmitere sexuala a HIV sau a bolilor cu transmitere sexuala.

utilizare prezervative

Cum se folosesc prezervativele?

Iata care sunt pasii pentru utilizarea corecta si sigura a prezervativului:

 • Nu utilizati prezervative expirate. Primul pas catre utilizarea corecta a prezervativului este sa va asigurati ca este inca valabil – ca nu este expirat. Cand prezervativul este vechi sau depozitat necorespunzator, latexul se poate deteriora si eficienta prezervativului scade.
 • Prezervativele sunt ambalate intr-o folie de plastic. Scoateti prezervativul din pachet, avand grija sa nu-l rupeti sau sa il zgariati cu unghiile. Nu desfaceti ambalajul cu dintii, cu foarfecele sau cu obiecte ascutite.
 • Asezati prezervativul pe varful penisului erect. Verificati sa fie rulat spre exterior – daca este rulat spre interior, inseamna ca este pe dos – poate avea deja urme de material seminal, astfel ca e recomandat sa folositi un alt prezervativ.
 • Se apasa rezervorul din varf pentru a elimina aerul si pentru a lasa spatiu pentru colectarea spermei. Asigurati-va ca nu exista aer in prezervativ – daca ramane aer la capatul prezervativului, acesta se poate rupe.
 • Rulati usor prezervativul pana la baza penisului. Prezervativul nu trebuie sa fie prea larg sau prea stramt.
 • Dupa ejaculare, este important sa tineti prezervativul la baza in timp ce penisul este retras din vagin. Acest lucru trebuie facut inainte ca penisul sa devina mai putin erect. Altfel, prezervativul poate sa alunece si creste riscul de scurgeri. Scoateti prezervativul numai atunci cand penisul a fost retras complet.
 • Indepartati prezervativul, infasurati-l in hartie igienica si aruncati-l in cosul de gunoi, nu in toaleta.
 • Daca are loc un alt act sexual, folositi un prezervativ nou. Nu refolositi prezervativele si nu folositi doua prezervative simultan.

Daca aveti relatii sexuale cu penetrare pentru o mai lunga perioada de timp, riscul ruperii prezervativului creste. Cel mai sigur este sa schimbati prezervativul la fiecare 30 de minute.

Citeste aici mai multe despre Educatia sexuala la copii si adolescenti.

Utilizarea lubrifiantului si a prezervativelor

Prezervativele sunt lubrifiate in general, pentru a fi mai usor de utilizat, dar puteti folosi si lubrifiant suplimentar. Puteti utiliza orice tip de lubrifiant in asociere cu prezervative din poliuretan – nu e valabil si pentru prezervativele din latex si poliizopren. Uleiul slabeste cauciucul din latex, crescand riscul de rupere. Daca utilizati prezervative din latex sau poliizopren, nu utilizati lubrifianti pe baza de ulei – lubrifiantii pe baza de ulei pot deteriora prezervativul si pot face ca acesta sa alunece sau sa se rupa. Citeste mai multe si despre uscaciunea vaginala.

Prezervative cu spermicid

Unele prezervative au spermicid pe ele. Ar trebui sa evitati utilizarea acestui tip sau utilizarea spermicidului ca lubrifiant, deoarece nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si pot provoca efecte adverse.

Ce sunt prezervativele pentru femei?

Prezervativele pentru femei sunt din poliuretan de obicei cu un inel flexibil la fiecare capat. Pentru utilizare, se tine inelul interior moale intre aratator si degetul mare, plasant inelul cu capat inchis in vagin. Impingeti prezervativul cat mai departe posibil in vagin, folosind doua degete. Inelul exterior trebuie sa ramana intotdeauna intins pe exteriorul vaginului. Nu este recomandata utilizarea ambelor tipuri simultan – prezervativ masculin si prezervativ feminin.

Avantajele si dezavantajele prezervativelor

alegerea prezervativelor

Avantaje:

 • atunci cand sunt utilizate corect si in mod consecvent, sunt o metoda eficienta de prevenire a sarcinii si de protejare a ambilor parteneri de infectii cu transmitere sexuala, inclusiv chlamydia, gonoree si HIV;
 • trebuie folosite doar cand are loc un act sexual – nu e nevoie de pregatire prealabila si sunt potrivite pentru sexul neplanificat;
 • prezervativele ajuta alte metode de contraceptie sa functioneze si mai bine – ofera o protectie suplimentara;
 • in majoritatea cazurilor, nu exista efecte secundare medicale date de utilizarea prezervativelor;
 • sunt usor accesibile, usor de folosit si vin intr-o varietate de forme si dimensiuni.

Dezavantaje:

 • pot fi folosite o singura data;
 • unele cupluri considera ca utilizarea prezervativelor intrerupe actul sexual – pentru a evita acest lucru, incercati sa faceti ca prezervativul sa faca parte din preludiu;
 • sunt foarte rezistente, dar se pot rupe sau pot aluneca daca nu sunt utilizate corect;
 • unele persoane pot fi alergice la latex sau spermicide, dar puteti opta pentru prezervative care sunt mai putin susceptibile de a provoca o reactie alergica;
 • cand folositi prezervativul, trebuie sa va retrageti dupa ce ati ejaculat si inainte sa se reduca erectia complet, tinand prezervativul in pozitie ferma.

In unele cazuri de disfunctie erectila, intreruperea preludiului pentru a pune prezervativul poate ingreuna sustinerea erectiei.

Alergia la latex poate aparea in anumite situatii – de obicei, e vorba de reactii alergice usoare. Reactiile alergice severe la prezervative sunt extrem de rare.

Recomandari si precautii

Utilizarea prezervativului are unele dezavantaje in comparatie cu alte tipuri de protectie, mai ales daca acestea nu sunt utilizate corect. Factorii care pot reduce eficienta prezervativelor sunt:

 • penisul atinge zona din jurul vaginului inainte de a se pune prezervativul;
 • prezervativul se rupe sau aluneca;
 • prezervativul a fost zgariat, rupt sau deteriorat inainte de deschiderea ambalajului, la deschiderea ambalajului sau la fixare;
 • utilizati lubrifianti pe baza de ulei;
 • utilizati medicamente aplicate local care pot deteriora prezervativele din latex si poliizopren si reduc eficienta lor;
 • alegeti prezervative de dimensiune gresita;
 • actul sexual dureaza mai mult de 45 de minute fara ca prezervativul sa fie schimbat;
 • se folosesc doua prezervative in acelasi timp.

Ce faci daca prezervativul se rupe sau aluneca?

In rare cazuri, prezervativul se poate rupe sau aluneca – de obicei, daca nu este utilizat corespunzator. In astfel de situatii, retrageti penisul imediat si indepartati cat mai mult material seminal puteti. Spalati la exterior organele genitale – evitand sa va spalati in vagin, deoarece acest lucru poate raspandi material seminal sau o eventuala infectie. Urinati pentru a indeparta orice urma de material seminal. Daca nu ati utilizat nicio alta metoda contraceptiva (in afara de prezervativ) pentru a preveni sarcina, poate fi necesar sa apelati la contraceptia de urgenta pentru a preveni sarcina. Acest lucru trebuie facut in termen de 72 de ore de la actul sexual.

Daca exista riscul sa fi contractat o infectie, mergeti cat mai curand la medic pentru analize. De obicei, testele se fac la aproximativ 10 zile de la expunere (sau mai devreme daca sunteti ingrijorat de orice simptome) si apoi se repeta la aproximativ 3 luni. Asta pentru ca unele infectii transmise sexual sunt detectabile in momente diferite dupa infectie.

Daca partenerul are HIV si urmeaza un tratament regulat, iar incarcatura virala a fost nedetectabila cel putin in ultimele 6 luni, nu exista riscul de transmitere a HIV, insa e indicat ca ambii parteneri sa faca analizele cat mai curand. Daca partenerul nu urmeaza un tratament regulat sau nu este sigur cat de bine raspunde la tratament, trebuie sa faceti analizele cat mai curand posibil. Vi se poate oferi tratament de profilaxie post-expunere. Acesta implica administrarea de medicamente antiretrovirale timp de o luna pentru a reduce riscul de a deveni seropozitiv. Acest tratament are o rata mare de succes, dar nu este un inlocuitor al prezervativelor, este un medicament puternic cu efecte secundare si nu este potrivit pentru toata lumea.

miababy magazin

Alegerea prezervativelor

Prezervativul trebuie sa se potriveasca, sa se ruleze pana la baza penisului si sa fie confortabil – nu prea strans, dar nici prea slabit incat sa alunece in timpul sexului. Puteti incerca diferite dimensiuni de prezervative pentru a o gasi pe cea mai potrivita.

Exista o varietate de prezervative disponibile. Pot avea nu doar dimensiuni diferite, ci si texturi (prezervative cu striatii si puncte), de grosimi diferite, arome si culori diferite. Iata cateva lucruri de luat in considerare atunci cand cumparati prezervative:

 • dimensiune – prezervativele au dimensiuni variabile;
 • forma – unele prezervative au varful rotunjit, iar altele au la capat un rezervor pentru a colecta materialul seminal;
 • grosime – prezervativele pot fi mai groase sau mai subtiri – cele mai groase sunt si mai rezistente;
 • lubrifiere – unele prezervative sunt lubrifiate si altele pot contine spermicide;
 • culoare – pot avea culori variate – culoarea nu influenteaza insa eficienta prezervativului;
 • aroma;
 • textura – unele prezervative au striatii pentru a creste placerea sexuala;
 • material – cele mai multe prezervative sunt din latex, dar pot fi si din poliizopren sau poliuretan.

Atentie!

 • Depozitati prezervativele intr-un loc sigur, ferit de razele directe ale soarelui, pentru a preveni deteriorarea lor. Evitati sa mentineti prezervativele timp indelungat in buzunarul din spate de la pantaloni sau in portofel, pentru ca exista riscul de deteriorare.
 • Nu folositi prezervative expirate.

Prezervativele reprezinta singura metoda de contraceptie ce ajuta atat la reducerea riscului de sarcina, cat si a riscului de boli cu transmitere sexuala. Atunci cand sunt utilizate corect de fiecare data, prezervativele au eficienta de 98%. 

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/condomeffectiveness/external-condom-use.html
(2) http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44383/9789241599900_eng.pdf;jsessionid=7867FCF4B0C8235E29F0C2BD3ED489C6?sequence=1c
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470385/

Sursa foto: Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.