Citeste mai multe despre perioada fertila si care sunt recomandarile pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Afla cat de des ar trebui sa faci sex pentru a ramane gravida si daca anumite pozitii sexuale influenteaza sansele de a concepe.
CUPRINS:
1. Ce este perioada fertila?
2. Cand sunt cele mai mari sanse de a ramane insarcinata?
3. Alte sfaturi pentru a creste sansele de a ramane insarcinata
4. Anumite pozitii sexuale pot creste sansele de a ramane gravida?
Pentru a creste sansele de a ramane insarcina, pot fi utile unele recomandari. De exemplu, este important sa stii perioadele in care fertilitatea este mai crescuta – perioada fertila sau „fereastra fertila”, cand esti la ovulatie si ce factori pot afecta fertilitatea.
Ciclul menstrual mediu al unei femei variaza intre 28 – 32 de zile. Unele femei au cicluri mai scurte, in timp ce altele au cicluri mult mai lungi. Prima zi a menstruatiei unei femei este considerata prima zi a ciclului menstrual. Menstruatia dureaza de obicei intre 3 – 7 zile. Ovulatia este atunci cand ovarele elibereaza un ovul in fiecare luna. Acest lucru se intampla de obicei cu aproximativ 2 saptamani inainte de inceperea menstruatiei.
Fereastra fertila este acel interval al ciclului menstrual cand sunt cele mai mari sanse de a ramane insarcinata in cazul unui act sexual.
In caz de ciclu menstrual regulat, de obicei ovulatia apare in jurul zilei 14 a ciclului menstrual – in caz de ciclu menstrual de 28 zile. Insa, procesul de ovulatie de fapt incepe de la eliberarea hormonului foliculostimulant FSH – intre zilele 6-14 ale ciclului. In caz de menstruatie neregulata este mai dificil de prezis ovulatia. Ovulul unei femei este viabil doar intre 12 – 24 de ore dupa eliberare, in timp ce spermatozoizii unui barbat pot supravietui in corpul unei femei timp de pana la 5-7 zile.
Zilele din jurul ovulatiei reprezinta perioada fertila. Astfel, perioada fertila este de obicei reprezentata de zilele 10-18 ale ciclului menstrual. Insa, sansele cele mai mari de a ramane insarcinata sunt in cele 5 zile inainte de ovulatie si ziua ovulatiei. → Citeste aici mai multe despre OVULATIE.
Fereastra sau perioada fertila include zilele care au precedat ovulatia si ziua ovulatiei in sine. Ovulatia este atunci cand ovarele elibereaza un ovul pentru ca spermatozoizii sa il fertilizeze. Spermatozoizii pot trai in corpul femeii timp de cateva zile, asa ca poti sa ramai gravida daca apare actul sexual in zilele premergatoare ovulatiei.
Exista o serie de moduri prin care poti prezice ovulatia, si anume:
Iata un exemplu de ciclu menstrual tipic si cat de fertila este probabil sa fie o femeie in fiecare etapa:
Vezi AICI si calculatorul pentru ovulatie, care te poate ajuta sa estimezi perioada fertila
De asemenea, exista teste de ovulatie disponibile, ce masoara nivelul de hormon luteinizant din urina. Acest hormon creste cu 24-36 ore inainte de ovulatie.
Cele mai mari sanse de a ramane insarcinata sunt daca faci sex in perioada fertila. Aceasta include aproximative cele 5 zile inainte de ovulatie si ziua ovulatiei. Insa, cele doua zile inainte de ovulatie si ziua ovulatiei au cea mai mare probabilitate de conceptie. Astfel, actul sexual in acele zile iti va oferi cele mai mari sanse de a ramane insarcinata.
Insa, retine ca fertilitatea depinde de mai multi factori. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se estimeaza ca la nivel global 1 din 6 cupluri prezinte probleme de fertilitate. In 40% dintre cazuri problema medicala este la femeie, in 40% dintre cazuri este la barbat, in 10% este la ambii parteneri iar in 10% dintre cazuri cauza este necunoscuta. Daca nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa un an de relatii sexuale regulate neprotejate, este indicat sa apelezi la un specialist in infertilitate. De asemenea, se recomanda sa soliciti ajutor medical daca ai varsta peste 35 ani si nu ai reusit sa ramai insarcinata dupa 6 luni in care nu ai folosit nicio metoda contraceptiva. Vezi aici mai multe despre infertilitate.
Este important sa iti cunosti ciclul menstrual. Pentru asta poate fi utila metoda calendarului. Poti folosi o aplicatie de mobil speciala pentru a tine evidenta. De asemenea, poate fi util sa cunosti semnele posibile de ovulatie, ca modificarile mucusului cervical (devine mai lipicios si limpede, cam ca albusul de ou crud, la ovulatie), cresterea temperaturii bazale etc. Pot fi utile si testele de ovulatie. Despre testele de ovulatie poti citi mai multe aici.
Se recomanda actul sexual la fiecare 1 – 3 zile pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Se crede ca actul sexual de mai multe ori pe zi nu inseamna neaparat si sanse mai mari de a ramane gravida. Asta pentru ca numarul de spermatozoizi scade dupa un act sexual si dureaza putin pana se restabileste rezerva de spermatozoizi. Dupa fiecare ejaculare numarul de spermatozoizi scade. Se estimeaza ca poate dura intre 24-48 ore pana la restabilirea numarului de spermatozoizi. De aceea, unele cercetari au aratat ca spermatozoizii au o calitate mai buna atunci cand sunt colectati dupa o perioada de abstinenta de 2-3 zile.
In general, se recomanda sexul o data pe zi sau o data la 2 zile in timpul perioadei fertile pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. In orice caz, se recomanda cel putin de 2 ori pe saptamana pentru a creste probabilitatea de a ramane insarcinata. In cazul actului sexual doar o data pe saptamana, cercetarile au aratat ca probabilitatea de a ramane insarcinata scade cu 15% fata de medie. Perioadele lungi de abstinenta pot scadea calitatea spermei barbatului, ceea ce afecteaza fertilitatea masculina.
Insa, este important sa aveti relatii sexuale pe tot parcursul ciclului menstrual, nu doar in fereastra fertila. Actul sexual pe tot parcursul ciclului menstrual poate favoriza mentinerea calitatii spermei. De asemenea, este important sa va bucurati de actul sexual si sa nu il asociati doar nu nevoia si dorinta de a concepe.
Indiferent de metoda de monitorizare a ovulatiei, urmarirea tuturor acestor semne poate deveni coplesitoare din punct de vedere emotional. Pentru multe cupluri, sincronizarea, toate aceste metode de estimare a ovulatiei si toate graficele si calendarele pot fi stresante, pot cauza anxietate si pot reduce spontaneitatea si placerea actului sexual. „Sexul programat” poate fi o experienta diferita pentru parteneri si pentru fiecare persoana in parte. Uneori poate reduce din dorinta sexuala si partenerii ajung sa vada sexul doar ca pe o obligatie. Lipsa dorintei sexuale, la randul sau, poate scadea lubrifierea naturala, facand sexul dureros. De asemenea, barbatii se pot confrunta uneori cu probleme erectile si dificultati de a ajunge la orgasm.
Retineti si ca fereastra fertila este adesea asociata cu acele imagini din filme, cand personajele fac sex la ore fixe cand femeia este fertila. Spermatozoizii pot supravietui in organismul femeii timp de aproximativ 5 zile si perioada fertila nu se rezuma la o anumita ora. Daca sincronizarea si programarea sexului pentru ovulatie provoaca anxietate, poate fi mai util pur si simplu sa ramaneti la actul sexual spontan, regulat. Asta inseamna act sexual de 3-4 ori pe saptamana, cam o data la 2 zile – pe toata durata ciclului menstrual, nu doar in perioada fertila.
Citeste si – Cum te pregatesti pentru o sarcina? Sfaturi pentru viitoarele mamici.
Studiile au aratat ca nicio pozitie sexuala nu creste in mod specific sansele de a ramane insarcinata. Spermatozoizii ajung la colul uterin in cateva secunde de la ejaculare, indiferent de pozitia sexuala, cat timp vorbim despre penetrare si lipsa utilizarii contraceptiei de bariera.
Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ideea ca o anumita pozitie sexuala poate creste sansele de conceptie. Unele teorii sugereaza ca pozitiile care permit o penetrare mai profunda, cum ar fi pozitiile in care partenerul este deasupra (ca „pozitia misionarului”) ar putea creste sansele de a concepe. De asemenea, se considera ca gravitatia poate fi de ajutor – ajutand spermatozoizii sa ajunga mai repede spre trompele uterine. De asemenea, uneori se recomanda ca femeia sa ramana intinsa, cu o perna sub solduri, timp de pana la 20 minute dupa ejaculare. Nu sunt insa dovezi suficiente ca acest lucru ar putea ajuta ca spermatozoizii sa migreze catre trompele uterine. Pe de alta parte, se recomanda golirea vezicii urinare dupa actul sexual, la scurt timp, incat faptul ca femeia ramane intinsa poate creste riscul de infectii urinare.
De asemenea, se considera ca cele mai „nepotrivite” pozitii sexuale pentru a ramane insarcinata ar fi pozitiile din picioare si cele cu femeia deasupra barbatului, deoarece nu permit o penetrare profunda si gravitatia actioneaza invers, impotriva fluxului spermei. Insa, retineti ca acestea sunt doar teorii si nu exista date suficiente in acest sens.
Spermatozoizii pot ajunge in canalul cervical in cateva secunde de la ejaculare, indiferent de pozitia sexuala. Astfel, cat timp ejacularea are loc in vagin, pozitia sexuala nu face nicio diferenta in ceea ce priveste sansele de a concepe. Cele mai bune recomandari in acest sens sunt sa va bucurati de actul sexual liber, fara restrictii, concentrandu-va pe placerea voastra si a partenerului.
Referinte:
(1) https://www.plannedparenthood.org/learn/pregnancy/how-pregnancy-happens
(2) https://academic.oup.com/aje/article/165/9/1088/90537
(3) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7477165/
(4) https://www.babycentre.co.uk/sex-for-getting-pregnant
(5) https://www.webmd.com/baby/fertility-sexual-positions
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…