Neutrofile scazute la adulti sau copii

teste neutrofile scazute

Neutrofile scazute la adulti sau copii pot sa apara atunci cand este prezenta o infectie in organism, dar nu numai. Iata care pot fi cauzele, simptomele ce apar si care este tratamentul necesar.

CUPRINS:

1. Informatii generale despre neutrofile scazute
2. Despre rolul neutrofilelor
3. Ce este neutropenia si cand apare
4. Simptome
5. Tratament

Informatii generale despre neutrofile scazute

Exista trei grupuri de celule care circula in sange. Acestea sunt celulele rosii, trombocitele si celulele albe sau leucocitele. Neutrofilele sunt un tip particular de celule sangvine albe. Neutrofilele reprezinta o parte importanta a sistemului imunitar si joaca un rol major in protejarea organismului de bacterii.

Numarul de neutrofile care circula in fluxul sangvin variaza putin in functie de varsta, insa intervalul obisnuit este 2000 – 8000 neutrofile pe microlitru de sange.

Neutrofilele sunt importante in combaterea infectiilor bacteriene. Bacteriile sunt responsabile de producerea multor tipuri diferite de infectii (de exemplu, unele infectii ale urechii, infectii ale pielii si ale leziunilor), dar uneori aceste infectii pot fi grave (de exemplu, infectii in sange).

In timp ce neutrofilia reprezinta o crestere a numarului de neutrofile, neutropenia inseamna o scadere a numarului de neutrofile sau neutrofilele scazute. Copiii cu neutropenie (neutrofilele scazute) au tendinta de a dezvolta usor infectii, deoarece numarul lor leucocitar este prea mic pentru a elimina bacteriile. Cele mai multe infectii apar in plamani, gura, gat, sinusuri si piele.

neutrofilele la microscop

Despre rolul neutrofilelor

Neutrofilele sunt celule sangvine ovale care circula in toate tesuturile din corp, protejand impotriva infectiilor. Acestea tin sub control numarul bacteriilor care ajung in organism, iar in caz de neutropenie acest risc de infectii bacteriene creste.

cursuri puericultura

Neutrofilele reprezinta cea mai mare parte a celulelor sangvine produse de maduva osoasa. Ele sunt prima linie de aparare a organismului impotriva organismelor infectioase care intra in corpul nostru. Acestea, printr-un proces de fagocitoza sau prin incapsularea bacteriei in celula (endocitoza), indeparteaza agentul patogen. Odata ce organismul strain se afla in interiorul neutrofilei, acesta este tratat cu enzime care duc la distrugerea lui. Neutrofilele ajuta de asemenea la reglarea raspunsului imun in general.

Aceste celule, neutrofilele, au o durata de viata foarte scurta. Traiesc in medie doar 8 ore, dar corpul produce in fiecare zi aproximativ 100 de miliarde de astfel de celule. Dupa eliberarea din maduva osoasa, aproximativ jumatate dintre acestea sunt prezente de-a lungul captuselii vaselor de sange, iar restul se gasesc in tesuturile corpului.

miababy magazin

Ce este neutropenia si cand apare?

Neutropenia este o afectiune in care o persoana are prea putine neutrofile. Neutrofilele sunt un tip de celule albe din sange care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, in special a infectiilor cauzate de bacterii. Persoanele care au neutropenie prezinta un risc crescut de infectii multiple. La sugari si copiii cu neutropenie, aceste infectii afecteaza adesea urechile, gura, plamanii, sinusurile, gatul si tractul urinar.

Neutropenia poate sa apara atunci cand corpul copilului nu creeaza suficiente neutrofile, cand neutrofilele sunt distruse dupa ce sunt formate sau daca se acumuleaza intr-un anumit loc din corp si nu circula corect prin fluxul sangvin. Nivelul normal al neutrofilelor la copii variaza in functie de varsta lui. Un copil de 1 an este considerat a avea neutropenie atunci cand numarul de neutrofile se situeaza sub 1500 – 2000.

Cand valoarea neutrofilelor (numar absolut de neutrofile sau ANC pe buletinele de analize medicale, pe baza formulei leucocitare din hemoleucograma din analize sange) scade sub 1500-2000, riscul este prezent, dar redus, cand valoarea neutrofilelor este intre 500-1000 riscul este moderat, iar daca valoarea scade sub 500 e vorba de un risc major de infectie.

Tipuri de neutropenie in functie de gravitate

Limita normala inferioara a numarului de neutrofile este de 2000 / μL . Severitatea neutropeniei se refera la riscul relativ de infectare si se clasifica dupa cum urmeaza:

 • Neutropenia usoara – risc usor de infectii(1000 – 2000 neutrofile / mm3 );
 • Neutropenia moderata (500 – 1000 neutrofile / mm3);
 • Neutropenie grava (<500 neutrofile / mm3).

Cand numarul de neutrofile scade la <500 / μL, flora microbiana endogena (de exemplu, in gura sau intestin) poate provoca infectii. In cazul in care numarul scade la <200 / μL, raspunsul inflamator poate fi dezactivat, iar semnele inflamatorii uzuale in urina sau la locul infectiei nu pot sa apara.

Neutropenia acuta vs. Neutropenia cronica

 • Neutropenia acuta (care are loc in decurs de cateva ore pana la cateva zile) se poate dezvolta ca rezultat al infectiei, utilizarii rapide sau distrugerii neutrofilelor, sau din cauza afectarii productiei de neutrofile.
 • Neutropenia cronica (dureaza luni sau ani ca sa se dezvolte) apare, de obicei, ca rezultat al productiei reduse de neutrofile sau problemelor cu splina.

Neutropenia poate fi, de asemenea, clasificata ca neutropenie primara din cauza unui defect intrinsec al celulelor mieloide medulare sau ca neutropenie secundara (din cauza unor factori extrinseci la celulele mieloide medulare).

Tipuri specifice de neutropenie

 • Neutropenia congenitala – Uneori numita sindrom Kostmann, acest tip de neutropenie este prezent in general la nastere. De obicei, este o forma severa, deoarece neutrofilele sunt deseori complet absente. Neutrofilele acestor pacienti rareori se matureaza complet in celule capabile sa lupte impotriva infectiilor.
 • Neutropenia idiopata – Acest tip de neutropenie poate sa apara la orice varsta, din motive necunoscute. Debutul este posibil atat la copii, cat si la adulti.
 • Neutropenia ciclica – Este un alt tip de neutropenie mostenita. Acest tip prezinta un model ciclic de variatie a numarului de neutrofile cu o lungime ciclica tipica de 21 de zile. Apare din cauza ratelor fluctuante ale productiei celulare de catre celulele stem din maduva osoasa. Alte celule sangvine, cum ar fi trombocitele sau eritrocitele, pot de asemenea sa prezinte oscilatii cu un model ciclic.
 • Neutropenia autoimuna – Acest tip de neutropenie implica anticorpi in sange care efectiv ataca neutrofilele proprii ale corpului.
 • Neutropenie indusa de alte boli – Neutropenia cronica poate fi prezenta in anumite boli, ca sindromul Cohen, anemia lui Fanconi. sindromul Shwachman-Diamond, sindromul Barth.

neutrofilele scazute cauze

Cauze pentru neutrofile scazute

Celulele sanguine albe sunt produse in maduva osoasa. Acestea sunt eliberate in sange si calatoresc oriunde sunt necesare. Neutrofilele scazute apar atunci cand maduva osoasa nu le poate inlocui cat de repede este nevoie. La copii, cea mai comuna cauza este infectia. O infectie foarte severa poate determina consumul rapid al neutrofilelor. De asemenea, poate impiedica maduva osoasa sa produca mai multe neutrofile.

In cazuri rare, mamele pot avea anticorpi impotriva neutrofilelor copilului lor. Aceste anticorpi traverseaza placenta in sarcina, inainte de nastere si determina descompunerea celulelor copilului (neutropenie aloimuna). In alte cazuri rare, o problema cu maduva osoasa a bebelusului poate duce la scaderea productiei de celule albe din sange.

Cele mai frecvente cauze pentru neutrofilele scazute sunt:

 • infectiile virale (cum ar fi varicela sau gripa);
 • alte infectii si sistem imunitar slabit;
 • medicamente (cum ar fi penicilina, propiltiouracilul, fenotiazina, medicamente anti-convulsive);
 • chimioterapia – toxicitatea directa a precursorilor neutrofilelor determina o reducere severa a rezervei maduvei osoase;
 • neutrofilele scazute mediate de anticorpi, cum ar fi neutropenia autoimuna;
 • splina marita – duce la distrugerea neutrofilelor;
 • deficiente nutritionale, cum ar fi deficitul de folat, cupru sau B-12.

Cauzele rare pentru neutrofilele scazute sunt reprezentate de:

 • neutropenia congenitala severa – asociata cu numar scazut de neutrofile si infectii frecvente si grave;
 • infiltratii in maduva osoasa – malignitati ca leucemia;
 • sindromul asociat neutropeniei – ca sindromul Schwachman-Diamond etc.;
 • neutropenia de cauza necunoscuta.

Transmitere / Cum se dobandeste

Neutropenia poate fi mostenita (congenitala sau neutropenia ciclica, ce reapare la intervale de cateva saptamani) sau dobandita. Neutropenia mostenita apare dupa ce a fost transmisa catre copil de la un membru al familiei.

Neutropenia apare atunci cand fie sunt produse prea putin neutrofile, fie sunt distruse in urma anumitor procese din organism. In cursul unor boli infectioase se poate dezvolta neutropenie din cauza afectarii sistemului imunitar. Semnele comune de infectie includ temperatura la copii sau febra, frisoane si transpiratii, tuse sau probleme respiratorii, greata si varsaturi, roseata, edem, caldura la locul inflamatiei. Neutropenia poate sa apara si din cauza unor deficiente nutritionale sau a administratii de elemente toxice care afecteaza neutrofilele si formarea lor. Din aceasta catefgorie fac parte chimioterapicele, radioterapia in cancer, unele antibiotice, antiepileptice etc.

Simptome neutrofile scazute

Neutrofilele scazute la copii se pot manifesta doar odata ce infectia a aparut. Astfel, copiii cu neutropenie pot prezenta ulceratii la nivel gurii sau gingii rosii si inflamate, febra, dureri de urechi, migrene, congestie nazala, greata, varsaturi, dureri la urinare etc.

Febra este un semn comun de infectie. Alte simptome depind de locul de infectare: de exemplu, infectiile urechilor produc durere de ureche, infectiile sinusale produc cefalee, congestie si tuse, pneumonia poate cauza frisoane, tuse si afectarea respiratiei, iar infectiile vezicii urinare pot cauza greata si dureri la urinare.

neutrofile scazute febra

Tratament

Neutrofilele scazute sunt o problema care nu necesita de fiecare data tratament, fiind necesara uneori doar monitorizarea nivelului de neutrofile prin analize de sange.

miababy magazin

Cele doua tratamente primare pentru neutropenie sunt antibioticele pentru combaterea infectiilor si medicamente care ajuta maduva osoasa sa produca neutrofile. In unele cazuri, transplantul de maduva osoasa poate fi o optiune.

In general, neutropenia apare dupa debutul unei infectii virale, iar in timp organismul isi va regla nivelul de neutrofile de la sine. In cazul unor infectii bacteriene sunt necesare de obicei antibioticele. Daca neutrofilele scazute sunt cauzate de o afectiune a sangelui sau a sistemului imunitar, va fi tratata cauza subiacenta.

Antibioticele pentru neutrofilele scazute

In cazul neutropeniei severe, copiii dezvolta deseori febra. Se pot administra antibiotice pentru combaterea infectiilor si poate fi necesara spitalizarea. Utilizarea repetata a antibioticelor, cu toate acestea, ar putea avea efecte secundare cum ar fi dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice, diaree sau enterocolita, o inflamatie a intestinelor. Unele antibiotice pot avea efecte adverse asupra functiei renale si hepatice.

Factorii de stimulare a coloniilor de granulocite

Sunt noi medicamente care ajuta maduva osoasa sa produca neutrofile si sa restabileasca apararea organismului impotriva infectiilor. Aceste medicamente sunt cunoscute ca factori de stimulare a coloniilor de granulocite sau CSF-G. Ele ajuta la mentinerea neutrofilelor in sange deasupra nivelului de pericol.

Transplantul de maduva osoasa

In unele cazuri, transplantul de maduva osoasa este o optiune. Transplantul de maduva osoasa este o procedura in care maduva osoasa sanatoasa este administrata pentru a inlocui maduva osoasa afectata. Transplantul poate fi autolog, ceea ce inseamna folosirea maduvei prelevate de la acelasi pacient, dupa ce a fost prelevata si tratata pentru a distruge celulele afectate, alogen, adica folosirea de maduva de la donator compatibil sau transplant prin folosirea maduvei osoase de la un frate care este geaman identic.

neutrofile scazute si vaccinarea

Neutropenia si vaccinarea

Vaccinarile nu sunt recomandate persoanelor care sufera de neutropenie sau care au neutrofilele scazute.

De cealalta parte, trebuie subliniat faptul ca cercetarile arata ca imunizarea nu creste riscul de neutropenie. In cel mai rau caz, vaccinurile pot duce la o scadere usoara temporara a neutrofilelor, care se reduce de la sine.  Neutropenia post-vaccinare este rara, in general se reduce de la sine si este benigna, dupa cum arata cercetarile in acest sens.

Referinte:

(1) Neutropenia Causes, Symptoms, Ranges, Levels, and Treatment, link: https://www.medicinenet.com/neutropenia/article.htm
(2) Neutrophils, link: https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/cells/neutrophils
(3) Neutropenia, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/neutropenia-causes-symptoms-treatment#1
(4) How to approach neutropenia, link: http://asheducationbook.hematologylibrary.org/content/2012/1/174.full
(5) Pediatric neutropenia, link: http://learn.pediatrics.ubc.ca/body-systems/hematology-oncology/pediatric-neutropenia/
(6) Neutropenia, link: https://kidshealth.org/en/parents/neutropenia.html
(7) Neutropenia, link: https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/leukopenias/neutropenia
(8) Neutrophi disorders, link: https://www.hawaii.edu/medicine/pediatrics/pedtext/s11c08.html
(9) Neutropenia as an Adverse Event following Vaccination: Results from Randomized Clinical Trials in Healthy Adults and Systematic Review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4974007/
(10)

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

4 Comments on “Neutrofile scazute la adulti sau copii”

 1. Nepoțelul meu are aproape doi anișori și neutrofilele sunt mereu scăzute și oscilează. Spre exemplu ultima valoare este 14,7 iar penultima 16,9 în condițiile în care valoarea minima era 20. Copilul arata bine, este dezvoltat normal. Exista tratament? Ce analize se mai pot face pentru depistarea unei eventuale infecții? Va mulțumesc anticipat!

 2. Copilul meu in varsta de 5 ani are in urma efectuarii unor analize urmatoarele valori:
  – Neutrofile(%) – 64
  -HEM – hemoglobina eritrocitara medie (MCH) – 24,4
  – CHEM- concentratia medie eritrocitara (MCHC) – 30,8
  – Ca – calciu seric total – 9,8
  Imi poate spune cineva ce reprezinta valorile astea? Este posibil sa aiba leucemie? Eu am avut cancer la san si imi este foarte frica sa nu aiba si el probleme ca si mine…

 3. Nepotelul meu de 1 an si 6 luni, are Limfocite 65.5%, Neutrofile 24.3%, Limfocite de 8.65%, Creatinina serica 0.45 si Calciu total 10.58.
  Ce avem de facut? Sa repetam analizele la un alt laborator?

 4. Si fetita mea are neutrofilele scazute de fro 4 ani. Deja are un diagnostic de atunci. Neutropenie severa congenitală. Am avut tratament dw la Fundeni Buc. Si tot timpul analize. Hemoleugrama. In momentul acesta are aproape jumătate din cat ar trebui sa aibă un copil. Cu multa atentie, ingrijire, si mai ales un doc bun, o sa creasca neutrofilele astea. Multa sănătate tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *