Leucocite scazute la adulti sau copii – ce inseamna

leucocite scazute

banner-peg-perego-miababy

Iata care pot fi cauzele pentru leucocite scazute la adulti sau copii, ce simptome pot fi asociate si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce sunt leucocitele?
2. Ce este leucopenia?
3. Cauze
4. Simptome leucocite scazute la adulti sau copii
5. Tratament 

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele sau globulele albe sunt un tip de celule sangvine. Sunt o parte vitala a sistemului imunitar. Exista diferite tipuri de globule albe. Globulele albe vor produce anticorpi pentru a lupta impotriva infectiei si ajuta la alte raspunsuri imune. Principalele tipuri de globule albe din sange sunt:

banner-peg-perego-miababy

  • neutrofile si monocite, care lupta in principal impotriva bacteriilor;
  • eozinofile si bazofile –  sunt implicate in principal in raspunsurile alergice;
  • limfocite, care pot fi celule T sau celule B, produc anticorpi impotriva organismelor straine si sunt implicate in special in lupta impotriva virusurilor.

Leucocitele sunt o parte importanta a sistemului imunitar. Ajuta organismul sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Daca aveti prea putine leucocite, vorbim de o problema cunoscuta sub numele de leucopenie. Un numar anormal de scazut sau prea mare de globule albe ar putea indica o problema de baza.

leucocitele si imunitatea

Ce este leucopenia?

Leucopenia inseamna un numar scazut de globule albe – este aproape intotdeauna legata de o scadere a unui anumit tip de globule albe (neutrofilele mai ales). Definitia numarului scazut de globule albe din sange variaza de la un laborator la altul. In general, pentru adulti, un numar mai mic de 4.500 de globule albe pe microlitru de sange este considerat un numar scazut de globule albe. Pentru copii, acest prag variaza in functie de varsta. Un numar de globule albe mai mic de 4.500 de celule pe microlitru de sange este considerat scazut. In unele cazuri, leucocitele pot fluctua pe masura ce corpul incearca sa depaseasca infectia.

Numarul normal de leucocite este de aproximativ 4.500 – 10.000/μL.

Cauze

Medicul va face un examen fizic si va lua in considerare simptomele pe care le aveti impreuna cu problemele medicale anterioare pentru a afla ce se afla in spatele rezultatului. Principalele cauze pentru leucocite scazute sunt:

cursuri puericultura
  • Probleme ale maduvei osoase – Maduva osoasa produce celule sangvine. Expunerea la anumite substante chimice, cum ar fi benzenul si pesticidele, precum si unele tipuri de cancer si tratamente pentru cancer, inclusiv chimioterapie si radioterapie, pot afecta capacitatea maduvei osoase de a produce leucocite.
  • Tulburari autoimune – Unele boli autoimune, cum ar fi lupusul si artrita reumatoida, pot face ca organismul sa atace si sa distruga propriile leucocite.
  • Infectii – Virusurile pot afecta maduva osoasa si pot cauza leucocite scazute pentru o perioada. Infectiile severe, cum ar fi infectiile in sange, pot duce la distrugerea mai rapida a leucocitelor – mai repede decat le poate produce organismul.
  • Unele medicamente – inclusiv antibioticele, pot distruge leucocite.
  • Malnutritie si lipsa de vitamine sau minerale – Lipsa anumitor vitamine, cum ar fi acidul folic si B12, poate afecta modul in care corpul produce leucocite.
  • Probleme ale splinei – Infectiile, cheagurile de sange si alte probleme pot face ca splina sa se umfle si sa nu functioneze asa cum ar trebui. Acest lucru poate reduce numarul de leucocite.
  • Sarcoidoza –  Aceasta este o reactie excesiva a sistemului imunitar care duce la zone mici de inflamatie in organism. Poate afecta si maduva osoasa.

complicatii pentru leucocite scazute

Simptome leucocite scazute la adulti sau copii

Este normal ca numarul de globule albe sa fluctueze. Cand exista in organism o infectie, se produc mai multe celule pentru a ajuta la combaterea acesteia. Daca luati anumite medicamente sau aveti o boala autoimuna, numarul de globule albe poate scadea. Leucopenia si neutropenia in sine nu provoaca niciun simptom. De cele mai multe ori problema este depistata in timpul unei analize de rutina sau in caz de infectie. O infectie poate incepe in aproape orice parte a corpului, dar de obicei apare la nivelul pielii, mucoaselor, tractului digestiv sau tractului respirator.

Cele mai frecvente semne si simptome ale unei infectii includ:

miababy magazin
  • febra si frisoane;
  • umflare si roseata;
  • leziuni bucale, pete rosii sau albe in gura;
  • durere de gat;
  • tuse severa sau dificultati de respiratie;
  • durere sau arsura la urinare sau urina urat mirositoare;
  • diaree;
  • scurgeri, puroi, roseata sau umflare la o taietura, incizie sau tub de dren etc.

Uneori, febra este singurul semn de infectie, dar o persoana poate avea o infectie fara sa aiba febra sau frisoane. Poate fi dificil de stabilit daca aceste simptome sunt date de o afectiune care cauzeaza un numar scazut de leucocite sau daca vorbim de o infectie. Medicul va efectua o serie de teste de laborator pentru a obtine o imagine mai clara.

Simptome grave si rare

Uneori,numarul scazut de globule albe poate fi legat de o infectie severa, ce poate pune viata in pericol. Ce inseamna sepsis? Sepsis inseamna o infectie severa si apare atunci cand substantele chimice eliberate in fluxul sangvin pentru a lupta impotriva unei infectii declanseaza inflamatie in intregul corp.

Semnele de sepsis pot include cresterea ritmului cardiac, febra, frisoare, scaderea tensiunii arteriale, stari de confuzie.

Atentie!

Anumite categorii de persoane sunt mai predispuse la numar redus de leucocite si infectii severe. In primul rand vorbim despre cei care au un sistem imunitar compromis din cauza unei boli, a varstei sau a unei probleme genetice. Daca stiti ca aveti o afectiune severa sau luati un medicament care poate reduce capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor, discutati cu medicul despre masurile de precautie pentru a evita infectia severa.

Tratament

Tratamentul pentru leucopenie depinde de tipul de leucocite scazute si de cauza de baza. Este posibil sa aveti nevoie, de asemenea, de alte tratamente pentru a reduce riscul de infectii. Daca un medicament provoaca leucopenie, medicul ar putea recomanda schimbarea tratamentului. Uneori, poate fi necesar sa intrerupeti un tratament pentru a-i oferi corpului timp sa produca mai multe leucocite. Insa, nu intrerupeti tratamentele fara a discuta intai cu medicul.

Daca aveti o afectiune de baza care duce la leucopenie, cum ar fi lupusul sau sarcoidoza, medicul va dezvolta un plan de tratament pentru a gestiona aceasta problema. Acest lucru poate ajuta la reglarea numarului de leucocite. Factorii de crestere, cum ar fi factorii de stimulare a coloniilor de granulocite, pot fi indicati uneori in caz de leucocite scazute. Astfel de tratamente pot fi folosite atunci cand chimioterapia provoaca leucopenie sau daca vorbim despre o cauza genetica. Factorii de stimulare a coloniilor de granulocite si alti factori de crestere derivati din maduva osoasa pot ajuta corpul sa produca mai multe leucocite.

analiza leucocite

Cum poti preveni infectiile atunci cand ai leucopenie?

Nu puteti preveni leucopenia, dar puteti lua masuri pentru a preveni infectiile atunci cand numarul de leucocite este scazut. Masurile preventive includ alimentatie sanatoasa, odihna si igiena atenta. Daca numarul de leucocite este scazut, exista unele tipuri de alimente pe care ar trebui sa le evitati. Acestea includ carne cruda sau insuficient gatita, oua crude sau insuficient fierte, inclusiv alimente care contin oua crude, cum ar fi maioneza de casa sau sosuri cu ou crud, produse lactate crude sau nepasteurizate etc. De asemenea, spalati-va mainile bine cat mai des.

Referinte:
(1) https://www.lls.org/treatment/lab-and-imaging-tests/understanding-blood-counts
(2) https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-white-blood-cell-count/basics/when-to-see-doctor/sym-20050615
(3) https://www.nhs.uk/conditions/low-white-blood-cell-count/
(4) https://www.webmd.com/cancer/white-blood-cell-count-low

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *