Articole

Morfologia fetala – tot ce trebuie sa stii

Morfologia fetala face parte din procedurile de screening recomandate pe durata sarcinii. Afla din urmatoarele randuri ce importanta are si ce presupune.

CUPRINS:

1. Ce reprezinta morfologia fetala?
2. Importanta morfologiei fetale
3. Morfologie fetala trimestrul 1
4. Morfologie fetala trimestrul 2
5. Morfologie fetala trimestrul 3
6. Intrebari frecvente despre morfologia fetala

Ce reprezinta morfologia fetala?

Morfologia fetala este un tip special de ecografie pe durata sarcinii ce masoara anumiti parametri ai bebelusului. Fiecare femeie insarcinata, indiferent de varsta si de factorii de mediu, are 2-3% risc de a avea un copil cu anomalii congenitale severe. Morfologia fetala (morphos = forma) este o examinare cu ultrasunete (ecografie) efectuata pentru a examina structurile fetale in detaliu, pentru detectarea anomaliilor structurale congenitale – dimensiuni si aspect.

Este o procedura care analizeaza structura intrauterina a fatului, utilizand tehnici 2D, 3D sau 4D. Aceasta structura uterina fetala se modifica pe parcursul sarcinii, pe masura se fatul se dezvolta, isi dezvolta sistemele si organele.

Calitatea imaginilor obtinute depinde de anumiti factori. Acesti factori includ aparatura medicala folosita, pozitia placentei si a copilului in uter, dimensiunile peretelui abdominal al mamei, experienta personalului medical etc.

In Romania, conform protocolului medical, se recomanda 3 ecografii de morfologie fetala, cate una pentru fiecare trimestru.

Procedura

Procedura in sine este ca la o ecografie obisnuita. Dureaza 20-30 minute, in functie de pozitia placentei, pozitita copilului, sanatatea generala etc. Se recomanda adesea ca mama sa bea inainte 0,5 l apa pentru ca vezica sa fie plina. Acest lucru ajuta la obtinerea unor imagini mai clare. Pe piele se aplica un gel special si se foloseste o sonda ecografica (transductor) pentru generarea de imagini. Se scaneaza regiunea inferioara a abdomenului (ecogafie transabdominala), dar uneori si efectueaza si o ecografie transvaginala (pentru aceasta vezica trebuie sa fie goala).

Ecografia transvaginala asigura o vedere mai detaliata a regiunii inferioare a uterului. Transductorul sau sonda ecografica transmite unde sonore ce nu pot fi auzite cu urechea libera. Aceste sunete ajung la tesuturi si apoi dispozitivul detecteaza undele sonore care se reintorc, obtinandu-se o imagine.

Este o procedura nedureroasa. Ecografiile nu folosesc radiatii X si nu se folosesc radiatii ionizante. Este neinvaziva si sigura pentru mama si copil.

Importanta morfologiei fetale

Morfologia fetala poate depista o serie de probleme in dezvoltarea copilului si malformatii congenitale. Ecografiile 4D sunt ecografii in timp real ce prezinta miscarile copilului.

Aceasta procedura poate detecta 80% dintre anomaliile structurale severe congenitale. Cu toate acestea, nu este posibil sa se detecteze toate malformatiile fetale. Prin urmare, un rezultat normal nu garanteaza ca bebelusul nu va avea nicio astfel de problema la nastere. Anomaliile fetale depind de o serie de factori ce tin de sanatatea si varsta mamei, precum si de factori genetici si de mediu. Pentru identificarea si posibila corectare a unor astfel de probleme, anumite structuri fetale trebuie sa fie testate prin ecografii de rutina.

Conform protocolului medical din strainatate morfologia fetala este efectuata in trimestrul 2, si la noi in tara are corespondentul ecografia de screening pentru anomalii fetae  sau de depistare. La noi se folosesc si morfologii fetale de trimestrul I si III, care nu au un corespondent in recomandarile din strainatate.

Structuri analizate la morfologie fetala

Morfologia fetala include examinarea detaliata a structurilor fetale si a componentelor cum ar fi:

  • capul si craniul – structura intracraniana, orbitele, buzele, profilul si chipul, distanta dintre oasele craniului, grosimea pielii din regiunea din spate a capului etc.;
  • coloana vertebrala;
  • inima – camerele inimii si valvele cardiace;
  • stomacul si abdomenul – dimensiune, localizare etc.;
  • rinichii, vezica urinara;
  • cordonul ombilical – atasarea vaselor de sange ombilicale;
  • membrele – mainile si picioarele;
  • circumferinta capului si circumferinta abdominala;
  • placenta;
  • lichidul amniotic;
  • ritmul cardiac al copilului;
  • sexul copilului si daca sunt mai multi bebelusi etc.

Medicul va examina si oasele copilului pentru a se asigura ca acestea se dezvolta in mod corect, in functie de stadiul sarcinii. Se va examina mai ales coloana vertebrala, dar si femurul, humerusul etc.

Morfologie fetala trimestrul 1

Morfologia fetala trimestrul 1 se face in intervalul 11-13 saptamani (in general saptamana 12 de sarcina). Este indicata pentru identificarea anumitor anomalii cromozomiale in asociere cu un dublu test, pentru o rata de depistare de pana la 90%. Aceasta morofologie fetala ajuta la estimarea varstei gestatioanle, poate depista sarcinile multiple si depisteaza si evalueaza riscul de malformatii cromozomiale (se masoara translucenta nucala). Pliul nucal reprezinta o mica regiune plina cu lichid, in zona capului (cefei) copilului. Morfologia fetala se efectueaza ca parte din screening-ul pentru depistarea precoce a sindromului Down. Sindromul Down este o anomalie cromozomiala numita si trisomia 21, data de prezenta unui cromozom in plus. Poate depista si alte probleme ca trisomia 18 sau defecte de tub neural. Poate identifica si alte malformatii structurale, ca absenta sau probleme la un membru, afectarea calotei craniene etc.

Morfologia fetal trimestrul 1 se efectueaza in asociere cu dublu test, care favorizeaza depistarea anomaliilor cromozomiale, rata de depistare fiind astfel de mai mult de 90%, comparativ cu 60-80 % in cazul ecografiei individuale.

Morfologie fetala trimestrul 2

O ecografie de morfologie fetala din trimestrul al doilea se efectueaza in partea de mijloc a sarcinii, de obicei intre 18-22 de saptamani de gestatie. Ecografia de morfologie din al doilea trimestru este o scanare detaliata a copilului in curs de dezvoltare, analizeaza organele fetale, estimeaza varsta gestationala, greutatea fetala si poate detecta o serie de anomalii fetale, ca buza de iepure, anomalii ale coloanei etc.

Analizeaza organele copilului, localizarea placentei, anumite probleme de dezvoltare, cum ar fi spina bifida, defecte cardiace si defecte ale membrelor. Se pot analiza bataile inimii copilului, curburile coloanei, fata copilului, bratele si picioarele. Se va examina abdomenul copillui, precum si placenta si lichidul amniotic. De obicei se efectueaza ecografii 3D sau 4D pentru detalii mai clare, imagini tridimensionale ale fatului, in timp real. Varsta gestationala este estimata cu o eroare de 7-14 zile, greutatea fetala este estimata cu eroare de +/ – 10%, iar riscul de anomalii fetale cu o rata de detectie medie de 56%.

Morfologie fetala trimestrul 3

Morfologia fetala trimestrul 3 este numita si ecografie morfologica placentara. Se efectueaza de obicei la 30-32 saptamani de sarcina. Se efectueaza pentru analiza morfologica a organelor fatului, pentru a vedea daca fatul primeste suficient oxigen si suficienti nutrienti, pentru analiza pozitiei bebelusului si a placentei, pentru a se estima varsta gestationala, pentru a se estima greutatea fatului si rata de crestere, pentru depistarea unor malformatii fetale. Varsta gestationala este estimata cu eroare de 16-21 zile,  iar greutatea fetala este estimata cu o eroare de +/-15%.

Intrebari frecvente despre morfologia fetala

Cat costa morfologia fetala?

Preturile pentru ecografia cu morfologie fetala sunt de aproximativ 250-400 lei, in functie de trimestrul de sarcina. Pentru sarcinile gemelare preturile pot ajunge pana la 450 lei pentru o morfologie fetala.

Este obligatorie morfologia fetala?

Aceasta investigatie este extrem de importanta pentru a te asigura ca sarcina decurge bine si bebelusul e sanatos. Asigura o monitorizare detaliata si depisteaza cu precizie mare anumite anomalii sau probleme de sanatate.

La cate saptamani se face dublu test?

Dublul test, bitestul sau testul combinat, cum mai este numit, face parte din screening-ul prenatal de trimestrul 1. Acesta poate depista cu acuratete mare riscul de anomalii genetice sau cromozomiale. Se efectueaza intre saptamanile 11-13 de sarcina. Acest test detecteaza doua componente diferite in sangele matern. Grosimea tesutului din spatele gatului la bebelus este masurata prin ecografie si este numit test de translucenta nucala.

Dublul test este utilizat pentru ca poate depista riscul pentru trisomia 21 sau sindromul Down, trisomia 18 sau sindromul Edwards si trisomia 13. Analiza translucentei nucale este analiza acumularii de fluid sub pielea din spatele gatului bebelusului, fiind un semn de problema de sanatate. Acumulearea de fluid creste grosimea tesutului din spatele gatului iar masurarea translucentei nucale creste sensibilitatea analizei riscului mai mult decat triplu test sau cvadruplu test.

PAPP-A si βHcg sunt testele de sange utilizate pentru determinarea acestor riscuri. PAPP-A este un tip de proteina al carui nivel creste in sarcina, dar cresterea este lenta pentru copii cu trisomie. Nivelul de gonadotropina corionica umana (2 subunitati – alfa si beta) descreste in sarcina, dar aceasta descrestere este lenta pentru copiii cu trisomie.

Referinte:

(1) Ultrasound diagnosis of fetal anomalies, link: https://www.glowm.com/section_view/heading/Ultrasound%20Diagnosis%20of%20Fetal%20Anomalies/item/205
(2) Fetal ultrasound, link: https://www.pedrad.org/Specialties/Fetal-Imaging/Fetal-Ultrasound-General-Information#42901348-indications-
(3) http://www.morfologiefetala.ro/
(4) Using ultrasound to recognize fetal anomalies, link: https://www.contemporaryobgyn.net/modern-medicine-feature-articles/using-ultrasound-recognize-fetal-anomalies-part-1
(5) Fetal ultrasound, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/fetal-ultrasound

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua. Daca mama a luat virusul rubella in sarcina la morfologia de trimestru 2 se vede daca copilul este afectat? Multumesc

  • Buna,doctora nu a reusit sa vada profilul facial si diafragm la morfologia de trimestru 2,exista motive de ingrijoare? totul este in regula nu am nici o problema

  • Cum se depisteaza diabetul gestational? Sau care sunt cauzele aparitiei lui?
    Care sunt semnele acestuia?

  • Buna ziua.ptr depistarea diabetului gestational se.face testul de toleranță la glucoza.

  • Buna seara. As dori sa stiu va rog daca ecografia morfologica de trimestrul 2 se poate face si la 20 de saptamani. Va multumesc.

  • Buna ziua,la moroflogia fetala trimestrul 3 dl.doctor a evindentiat faptul ca bebe are membre cu trei segmente egale fiecare,nu inteleg ce a vrut sa spuna si de ce a scris cu bold ,si restul de masuratori le.a scris normal?este motiv d ingrijorare?

  • Buna ziua as dori sa stiu daca la 22 de saptamini de sarcina dimensiunea de 7.4 mm a Cavum septum pellucidum este normala sau trebuie sa-mi fac ptrobleme? Multumesc.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago