Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor

Piureuri pentru bebelusi retete

banner-waterwipes-miababy

Multi parinti aleg sa prepare acasa alimentele pentru bebe pentru ca stiu exact ce contin acestea si este o varianta mai ieftina. Iata cateva sfaturi si idei pentru prepararea mancarurilor pentru bebelusi.

Cuprins:

Echipamente pentru prepararea mancarurilor pentru bebelusi

Nu vei avea nevoie de multe echipamente pentru a prepara mancarea pentru bebelus. Vei avea nevoie de un blender sau un robot de bucatarie pentru a pasa si amesteca alimentele, un sistem de preparare la aburi a alimentelor, vase, tigai si tavi pentru gatire, boluri de diferite dimensiuni, lingurite si furculite, farfurii si eventual sisteme de depozitare (caserole din sticla sau daca le vei congela – pungi speciale sau chiar tavite pentru gheata).

Evitati produsele din plastic cu BPA (bisfenol). Alegeti vase din sticla sau din silicon. Veti avea nevoie si de lingurite gradate pentru a masura cantitatile necesare de ingrediente. Puteti sa preparati multe alimente pentru bebelus utilizand o furculita, un pasator de cartofi, un blender, un robot de bucatarie, o masina de tocat sau un sistem special de preparare a mancarurilor de bebelus. Alimentele pot fi sub forma de piure, tocate sau felii, in functie de varsta copilului.

banner-waterwipes-miababy

Mancare bebelusi - Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor

Ingrediente recomandate

Mancarurile pentru bebelusi se ofera in functie de varsta copilului si de etapa de diversificare. Ingredientele principale (adaptate in functie de varsta) sunt:

  • Carne si alte surse de proteine (ou, tofu, leguminoase) – se prepara cu cantitati mici de apa, inainte se fierb sau se coc, se indeparteaza de pe carne oasele, pielea, grasimea, se taie in bucati mici si se amesteca cu lapte matern, lapte praf sau apa. Ouale se gatesc bine si se taie in bucati mici. Leguminoasele se ofera gatite si pasate.
  • Legume si fructe – proaspete, congelate sau conservate, care se spala bine, se curata de coaja, pielite si samburi si se taie, uneori se fierb sau se coc, se paseaza sau se toaca.
  • Cereale – cereale pentru sugari imbogatite cu fier, cum ar fi orez, fulgi de ovaz sau orz, preparate cu lapte matern sau apa.

Clatiti bine fructele si legumele proaspete cu apa de la robinet, inclusiv cele cu piele si coaja care va fi indepartata. In timp ce clatiti fructele si legumele ferme, curatati-le prin frecare sau cu un burete. Indepartati si aruncati zonele zdrobite sau deteriorate unde bacteriile se pot forma. Nu se recomanda spalarea fructelor si legumelor cu sapun, detergent, solutii de inalbire cu clor sau produse de spalare comerciala, deoarece acestea ar putea fi absorbite in produs sau ar lasa un reziduu care ar putea dauna copiilor.

Nu adaugati sare, condimente, zahar, margarina, unt, untura, ulei, siropuri, sosuri in alimente pentru copiii mai mici de un an. Nu oferiti produse insuficient gatite sau produse afumate.

Pastele, orezul si alte cereale trebuie fierte bine pana cand sunt foarte moi.

cursuri puericultura

Daca alegeti mancaruri gata preparate, alegeti produse fara coloranti si conservanti, citind cu atentie eticheta nutritionala. Alimentele pentru copii sunt ambalate pentru diferite grupe de varsta (de exemplu etapa 1, 2 sau 3), in functie de textura alimentelor (ex: cereale cu fructe de la Hipp, piureurile de legume si fructe Humana, cereale pe baza de orez Nestle, cereale cu lapte si fructe Aptamil, cereale de noapte Humana, desert cu lapte si fructe Humana etc.).

Alimentele pot fi preparate la aburi, prin coacere, fierbere sau la microunde. Daca preparati o cantitate mai mare, trebuie depozitata la frigider sau congelator. De obicei pot fi pastrate 1-2 zile la frigider si 1-4 luni la congelator. Toate alimentele dezghetate trebuie utilizate in decurs de 48 de ore, 24 de ore pentru carne sau galbenus de ou.

miababy magazin

piureuri humana

Recipiente folosite

Se recomanda utilizarea de recipiente din sticla, plastic fara BPA sau silicon. Acestea trebuie curatate, spalate si sterilizate. Nu folositi recipiente rupte, zgariate sau crapate, mai ales recipiente din care hraniti copilul. Bolurile, linguritele si canile din care se va hrani bebelusul trebuie sa fie din material moale care sa nu raneasca in vreun fel copilul. Nu puneti alimentele fierbinti in recipiente din plastic.

Mancare bebelusi 1-3 luni

In aceasta perioada, singura sursa de hrana trebuie sa fie laptele matern. Se pot oferi formule de lapte praf daca din diferite cauze alaptarea nu este posibila. NU se ofera alimente solide inainte de 4-6 luni.

Alaptati copilul la san. Oferiti-i lapte matern in biberon atunci cand alaptarea la san nu este posibila. In laptele matern nu se adauga zahar, sare sau cereale. Daca alegeti laptele praf, aceasta trebuie sa fie formula de inceput (0-6 luni).

Mancare bebelusi 4 luni

Se continua alaptarea la san ca sursa principala de hrana. Se poate incepe diversificarea, in functie de dezvoltarea bebelusului. Se incepe cu piureuri foarte moi din legume ca dovleac sau cartof, fructe ca mere, banane, cereale fortificate cu fier. Incepeti cu aproximativ 1 lingurita de mancare pura care se amesteca si cu 4-5 lingurite lichid (apa sau lapte matern sau lapte praf) pe zi. Cresteti la 1 lingura de alimente pasate sau 1 lingura de cereale amestecate cu lapte sau formula de lapte, de doua ori pe zi.

Semne ca bebelusul este pregatit pentru alimente solide:

  • isi poate sustine singurel capul si poate sta in pozitie verticala;
  • prezinta interes pentru alimentele solide;
  • deschide gura, mentine alimentele in gura si le inghite.

Cerealele pentru sugari sunt cele mai recomandate produse alimentare pentru sugari. Trebuie sa fie preparate cu apa sau lapte si sa fie moi. Oferiti cereale fara gluten, in special daca aveti un istoric familial de boala celiaca sau alergii. Graul, orzul pot fi nepotrivite pentru copii, deoarece contin gluten.

Ii puteti oferi si:

  • piure de avocado moale, cu lapte sau apa
  • piure de banane
  • piure de dovleac
  • piure de cartof dulce
  • piure de morcov
  • piure de mar fiert
  • piure de para coapta sau fiarta
  • piure de mazare

Mancare bebelusi

Mancare bebelusi 5 luni

Se continua cu alaptarea la san si daca s-a inceput diversificarea, se pot oferi cereale de orez si de ovaz sau ovaz si piureuri moi. Nu uitati sa adaugati formula sau apa la cereale, pentru a inmuia si a obtine o textura moale. Ii puteti da piureuri de fructe, piureuri de legume, la care se poate adauga si carne sau galbenus de ou. Se pot oferi si formule de lapte, fie daca alaptarea nu este posibila, fie pentru a suplimenta alaptarea.

Daca descoperiti ca bebe dezvolta reactii alergice dupa ce a consumat un aliment, opriti hranirea si contactati un pediatru.

Mancare bebelusi 6 luni

Continuati alaptarea la san sau cu formula de lapte. Se poate trece de la formula de lapte praf de inceput la lapte praf de continuare. Alaptati la fiecare doua-trei ore sau la cerere.

Alimentele ce se pot oferi acum sunt fructele (merele, avocado, caise, banane, mango, nectarine, piersici, papaya, pere, prune – piureuri), legume (fasole verde, morcovi, cartofi dulci, dovleac, mazare verde si cartofi), apa, cereale si leguminoase, carne si alte surse de proteine. Se pot oferi si alimente tip finger food in unele cazuri, pentru a se obisnui cu textura, dar copilul trebuie supravegheat si alimentele trebuie sa fie fierte bine si taiate in bucati mici.

Se poate oferi, de exemplu, piure de mere, piure de banane, piure de mango, cereale de orez cu lapte sau apa, terci de mar si orz, cereale din ovaz cu banane, piure de fasole verde, piure de morcov. Incepeti cu portii de 5-10 ml sau o lingurita si mariti treptat cantitatile. Nu oferiti lapte de vaca copiilor sub un an. Evitati si mierea, deoarece poate contine spori care provoaca botulism.

Mancare bebelusi 7 luni

Se continua alaptarea la san si/sau formula de lapte praf de continuare. De la aceasta varsta copilul descopera mai bine aromele si texturile alimentelor.

Se pot oferi:

  • piureuri din fructe, ca banane, mango, piersici, prune;
  • piure din legume fierte (morcov, cartof, broccoli, cartof dulce) – nu mai e nevoie sa fie extrem de fine, dar nici foarte dure;
  • supa din legume gatite;
  • sos de mere (piure);
  • piure de mere cu dovleac;
  • cereale, orez, paste;
  • galbenus de ou cu mazare;
  • terci de ovaz;
  • piure de pui cu cartof dulce;
  • branza dulce cu fructe.

Puteti face tot felul de combinatii odata ce sunteti sigur ca cel mic nu este alergic la niciun fel de mancare. Piureurile pot fi mai groase.

miababy magazin

Mancare bebelusi 8 luni

Se continua si la 8 luni alaptarea la san si/sau formula de lapte praf de continuare. Se por oferi cereale imbogatit cu fier, fructe bucati fara coaja sau samburi sau sub forma de piureuri (banane, mere, avocado, pere, capsuni, piersici), legume fierte bucati mici sau piure si supe (cartofi, conopida, fasole, mazare, cartofi dulci), oua (incepeti cu galbenusul de ou) si carne fiarta bine, bucati sau in piure, paste fierte bine, branza pasteurizata in doze limitate. Copilul are nevoie de trei mese pe zi, cu o gustare sau doua intre ele. Oferiti-i o gama larga de alimente cu o nutritie adecvata.

Mancare bebelusi 9 luni

Si la 9 luni de continua alaptarea la san si/sau cu lapte praf de continuare. Se pot adauga si acum alimente tip finger food, adica alimente fierte, taiate in bucati mici, cu care cel mic sa se auto hraneasca.

Se pot oferi cereale, fructe proaspete si piureuri de fructe, bucati mici de paine coapta, ou, carne fiarta bucati mici sau in piure si supe, legume fierte taiate in bucati sau in piureuri/supe, supa de pui cu radacinoase, paste, peste, branza de vaci etc.

Mancare bebelusi 10 luni

Pe langa laptele matern si formula de lapte praf, copilul are nevoie de tot mai multe alimente solide, variate si diversificare. Se pot oferi fructe oleaginoase sub forma pudra adaugate in iaurt sau cereale, piureuri de fructe sau legume cu texturi mai mari, supe, terci de cereale, budinci preparate in casa, paste, aliment tip finger food.  Alimentele ar trebui sa fie in bucati mici si fierte sau moi.

Permiteti copilului sa decida cat sa manance. Nu incurajati copilul sa manance mai mult decat vrea.

Mancare bebelusi 11 luni

Se recomanda alaptarea pana la 12 luni. Astfel, copilul trebuie sa primeasca lapte matern si/sau formula de lapte praf plus alimente solide. Se ofera piureuri, cereale, alimente tip finger food, terci ce cereale cu fructe, budinci, supe de legume sau de pui. Totul trebuie sa fie variat si complex, pentru a-i oferi celui mic toti nutrientii de care are nevoie.

Mancare bebelusi 12 luni (1 an)

Iata ca bebe a ajuns la 1 an. Copilul trebuie sa primeasca o varietate de alimente solide, pe langa laptele matern daca mai este alaptat si/sau formula de lapte praf, care de la 1 an poate fi formula de crestere.

Se ofera alimente bucati (fierte bine), piureuri, supe, branza, iaurt, ou, leguminoase pasate, fructe intregi (bucati), citrice, peste, carne. Totul trebuie sa fie bine preparat, variat si in portii echilibrate.

Diversificare Mancare bebelusi

Trucuri simple

  • Intotdeauna spalati-va pe maini cand preparati mancarea sau cand hraniti copilul. Alimentele gatite pentru copii pot fi pastrate in frigider pentru maximum 48 de ore. Trebuie sa fie intotdeauna tinute in recipiente ermetice.
  • Folositi ingrediente proaspete, de sezon. Aceste fructe si legume proaspete vor oferi o aromta bogata, care va va ajuta sa dezvoltati gustul copilului si placerea pentru mancare sanatoasa si naturala.
  • Textura este importanta. Bebelusii pot prefera anumite alimente din cauza texturii, nu a gustului. E necesara o modificare treptata a texturii, trecand prin patru etape: piureuri foarte fine, piureuri mai consistente (pasate, dar nu extra fin), piureuri mai grosiere (80% mai groase, 20% fin), alimente bucati.
  • Faceti tot felul de combinatii. Daca bebelusului nu-i place un ingredient, incercati sa amestecati cu unul dintre alimentele preferate si apoi reduceti treptat cantitatea de alimente pana cand se formeaza un gust placut pentru copil.
  • Adaptati retetele in functie de alimentele pe care le aveti la dispozitie, de preferintele copilului si de orice intoleranta.
  • Lasati copilul sa stea la masa cu restul familiei, fie doar sa priveasca, pentru a se familiariza cu masa, fie chiar pentru a manca si il in acelasi timp.
  • Nu adaugati sare, zahar sau condimente intense in alimentele pentru copii.
  • Apelati cu incredere ca carti de bucate cu retete pentru bebelusi pentru a-i oferi copilului o varietate de alimente si gusturi.
  • Alegeti produse cat mai naturale, fara adaosuri de coloranti, conservanti, sare, zahar.
  • Folositi recipiente colorate si din materiale moi, care sa nu afecteze gingiile copilului sau dintisorii.

Referinte:

  • (1) Baby food secrets: How to get babies to eat new foods, link: https://www.parentingscience.com/baby-food.html 
  • (2) Baby Bowl: Home-Cooked Meals for Happy, Healthy Babies and Toddlers,  Kim McCosker
  • (3) Baby’s first foods, link: http://health.wa.gov.au/docreg/Education/Population/Child_Health/Feeding/HP003055_babys_first_foods.pdf 
  • (4) How to prepare baby food safely, link: https://www.babycentre.co.uk/a1005425/how-to-prepare-baby-food-safely 
  • (5) http://www.infantprogram.org/ 
  • (6) http://www.momjunction.com/baby/food/?ref=menu 
  • (7) Infant Food and Feeding, link: https://www.aap.org/en-us/advocacy-and-policy/aap-health-initiatives/HALF-Implementation-Guide/Age-Specific-Content/Pages/Infant-Food-and-Feeding.aspx 
  • (8) MAKING YOUR OWN BABY FOOD, link: https://hgic.clemson.edu/factsheet/making-your-own-baby-food/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Mancare bebelusi – Ghid complet pentru alimentatia bebelusilor”

  1. Bună ziua,
    Sunt în a doua săptămâna de diversificare și ma întreb ce cantitate trebuie sa aibă porția de crema de legume de la prânz? Am impresia ca bebelușului meu nu ii place nimic și ca nu mănâncă nimic.
    Mulțumesc

  2. Buna ziua am un bebe de 9 luni si din cauza covid19 nu am mai ajuns la Dr pediatrie…Ce fructe pot să-i introduc în alimentație….Vă mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *