Limfocite scazute – desi de cele mai multe ori nu reprezinta o problema grava si se regleaza de la sine, uneori poate indica o problema de sanatate ce necesita tratament de specialitate.
CUPRINS:
1. Informatii generale
2. Limfocitele si rolul lor
3. Limfocite scazute – valori
4. Cauzele limfocitelor scazute
5. Simptome
6. Tratamentul
7. Preventia
Limfocite scazute inseamna, asa cum arata si numele, scaderea nivelului de limfocite din sange, problema cunoscuta si ca limfocitopenie sau limfopenie in anumite cazuri.
Limfocitele aflate sub limita normala reprezinta de obicei o problema temporara. Poate aparea dupa o raceala sau o alta infectie, sau poate fi data de exercitii fizice intense, de stres intens sau de malnutritie. Limfocitopenia poate fi mostenita sau poate fi dobandita impreuna cu anumite boli, inclusiv boli rare (cum ar fi ataxia-telangiectasia), boli nervoase, cum ar fi scleroza multipla, boala autoimuna, SIDA sau alte boli infectioase. Limfocitopenia poate fi, de asemenea, un efect secundar al medicamentelor sau al altor tratamente medicale.
Sistemul imunitar al organismului ne protejeaza de diferiti invadatori (cum ar fi bacterii si virusuri) care pot provoca boli. Limfocitele ucid, de asemenea, celulele din organism care sunt infectate cu un agent patogen si elibereaza substante chimice pentru a avertiza alte celule.
Limfocitele sunt componentele primare ale sistemului imunitar al organismului. Acestea sunt sursa imunoglobulinelor serice si a raspunsului imun celular. Ca urmare, limfocitele joaca un rol important in reactiile imunologice.
Limfocitele circula in sanse si lichidul limfatic, fiind gasite in tesuturi ca splina, timus, maduva osoasa, noduli limfatici, ficat etc. Limfocitele asigura imunitate, avand doua tipuri de raspunsuri imune: imunitatea umorala si imunitatea mediata celular. Imunitatea umorala se axeaza pe identificarea antigenelor specifice, iar imunitatea mediata celular pe distrugerea activa a celulelor straine.
Limfocitele B controleaza raspunsul antigen-anticorp care este specific pentru un antigen ofensator. Acestea recunosc antigenele (substante straine) si le ataca, fiecare fiind programata sa produca un anticorp specific. Limfocitele T sunt programate sa recunoasca, sa retina si sa raspunda la antigene. Contribuie la sistemul de aparare al organismului prin reglarea raspunsurilor imune si distrugerea celulelor tintite. In cea mai mare parte limfocitele lasa ulterior aceasta sarcina altor tipuri de celule albe din sange, inclusiv fagocite. Fagocitele actioneaza, de exemplu, prin inghitirea si absorbtia invadatorilor. Limfocitele, in acelasi timp, se deplaseaza in intregul corp prin sistemul limfatic, care face parte din sistemul circulator, pentru a lupta impotriva infectiilor.
In principiu, sunt 3 tipuri principale de limfocite: limfocite B, limfocite T si celule NK (natural killer). Primele doua sunt esentiale pentru raspunsurile imune.
Limfocitele T (CD3+)
Functia limfocitelor celulelor T este de a scana si monitoriza continuu celulele pentru infectie si riscul de infectare. Atunci cand limfocitele T identifica si isi aminteste un patogen, va actiona asupra lui. Aceste limfocite T distrug de asemenea celulele canceroase, motiv pentru care sunt incluse intr-o abordare promitatoare a tratamentului pentru cancer (cunoscut sub numele de terapie CAR-T) ce implica izolarea, multiplicarea si apoi folosirea celulelor T ale pacientilor pentru a lupta impotriva unui cancer particular.
Limfocitele T pot fi de trei tipuri:
Limfocitele B (CD20+)
Limfocitele B nu ataca si distrug celulele, virusuri sau bacterii. In schimb, produc proteine numite anticorpi care se lipesc de suprafata patogenului, dezactivandu-i si semnalizand ale componente ale sistemului imunitar sa le indeparteze. Raman in organism timp de decenii si devin celule de memorie, care isi amintesc antigeni descoperiti anterior si ajuta sistemul imun sa raspunda mai repede la atacuri viitoare.
Celulele NK – natural killer (CD56+)
Rolul lor este similar cu al celulelor citotoxice, actionand direct asupra celulelor patogene. Aceste celule numite si „ucigas innascut”, au o functie cheie in imunitatea innascuta.
Limfocitele sunt componente ale sistemului imun celular si includ celulele B si celulele T, ambele fiind prezente in sangele periferic; aproximativ 75% dintre limfocite sunt celule T si 25% celule B.
Cand vine vorba de formula leucocitara, numarul limfocitelor normale la copii cu varsta sub 2 ani este de 3.000-9.500 / microlitru si la adulti este de 800-5.000 / microlitru. La varsta de 6 ani, limita inferioara este de 1.500 / microlitru.
Limita normala a limfocitelor la adulti este cuprinsa intre 800 si 5.000 de limfocite la μL de sange. La copii pana in 2 ani, intervalul normal este cuprins intre 3.000 si 9.500 limfocite la μL de sange. Limfocitele reprezinta aproximativ 30% din circulatia leucocitara la nou-nascut. Procentul de limfocite creste apoi rapid in prima parte a vietii, atingand o medie de 60% la varsta de 2 ani.
La bebelusi, valoarea limfocitelor trebuie sa fie in general > 9000/mm3. Cand vine vorba de rata limfocitara, se considera normal in primele 4 zile de la nastere sa fie de 15-35%, ulterior sa creasca la 30-50% in urmatoarele 3 zile. Ulterior, de la 8 zile pana in jurul varstei de 6 ani acest interval se incadreaza intre 25-55%, fiind si un prag maxim la 1-2 ani.
Limfocitopenia poate fi dobandita sau mostenita. Madusa osoasa genereaza aportul de celule albe din sange, astfel incat orice boala care vizeaza maduva osoasa poate reduce numarul celulelor sangvine. De exemplu, infectiile bacteriene severe pot duce la neutrofile scazute, virusurile pot patrunde in maduva osoasa si pot afecta producerea de celule albe din sange etc.
Unii copii se nasc cu defecte genetice care le afecteaza productia de celule albe sangvine. Majoritatea deficientelor imune congenitale sunt legate de X, ceea ce inseamna ca numai baietii sunt afectati.
Limfocitopenia mostenita apare cel mai frecvent in tulburarea severa a imunodeficientei combinate si sindromul Wiskott-Aldrich. Poate sa apara in cazul tulburarilor imunodeficientei mostenite care implica producerea de limfocite afectate. Alte tulburari mostenite, cum ar fi sindromul Wiskott-Aldrich, deficitul de adenozin deaminaza si deficitul de purin nucleozid fosforilaza, pot implica distrugerea celulelor T.
Limfocitopenia dobandita este rezultatul reducerii limfocitelor din sange, care nu este efectul bolilor mostenite. SIDA este una dintre cele mai comune boli infectioase asociate cu limfocitopenie. Alte afectiuni virale si bacteriene pot fi asociate cu limfocitopenie. In unele cazuri de viremie acuta, limfocitele pot suferi o distrugere accelerata, pot fi prinse in splina sau migreaza catre tractul respirator.
Limfocitopenia limfatica este, de obicei, cauzata de chimioterapie citotoxica, radioterapie. Tratamentul pe termen lung al psoriazisului cu psoralen si radiatii ultraviolete poate distruge limfocitele T. Corticosteroizii pot provoca limfopenie prin distrugerea celulara crescuta. Aceste afectiuni pot determina nivele scazute de limfocite, ca anemie aplastica, afectiunile limfoproliferative, infectii, gripa, hepatita. Limfocitopenia poate fi un semn de sepsis sau bacteremie acuta.
O tulburare de alimentatie, cum ar fi anorexia nervoasa, poate duce la limfocitopenie prin scaderea productiei de limfocite. Unele boli gastrointestinale care afecteaza peretele intestinal pot afecta absorbtia de nutrienti si pot duce, in unele cazuri, la limfocitopenie. Acestea includ amiloidoza, boala celiaca, boala inflamatorie intestinala, deficit de zinc etc.
Urmatoarele medicamente pot scadea nivelul limfocitelor:
Alte cauze ale limfocitopeniei includ consumul excesiv de alcool si stresul. In plus, exista o afectiune rara cunoscuta sub numele de limfocitopenie idiopatica T4 pozitiva, in care cauza nu este cunoscuta.
Limfocitopenia in sine in general nu produce simptome. Cu toate acestea, semnele unei tulburari asociate pot include:
Pacientii cu limfocitopenie se confrunta cu infectii recurente sau dezvolta infectii cu organisme neobisnuite. Printre acestea se pot numara si Pneumocystis jirovecii, citomegalovirus, rubeola care sunt adesea extrem de grave.
Simptomele scaderii limfocitelor la copii sunt similare ca cele ale adultilor si depind de cauza. De cele mai multe ori, la fel ca la adulti, problema este depistata abia la efectuarea unor teste de laborator. In alte cazuri, pot fi prezente ale unei afectiuni asociate, ca noduli limfatici mariti, splenomegalie, semne de infectie ca febra, iritatii cutanate, probleme ale pielii, probleme articulare etc.
Tratamentul depinde de cauza, iar tratarea cauzei de baza este primul pas pentru tratament.De asemenea, poate fi necesara terapie pentru a preveni infectiile sau complicatiile date de afectarea imunitatii.
In functie de cauze, medicul poate prescrie medicamente cum ar fi terapie combinata antiretrovirala pentru HIV, alti agenti antivirali, antibiotice, antifungice sau medicamente antiparazitare pentru tratarea infectiilor specifice, gamma globulina pentru a ajuta la prevenirea infectiilor care pot aparea din cauza limfocitelor B, transplantul de celule stem din maduva osoasa etc.
Majoritatea cazurilor se reduc de la sine, fara ingrijire medicala. In caz de limfocitopenie acuta, medicul va monitoriza atent limfocitele prin teste de sange periodice. Uneori pot fi necesare si alte teste si investigatii, ca analize de sange, imagistica sau biopsie a maduvei osoase.
La fel ca la adulti, tratamentul pentru limfocite scazute depinde de cauza problemei. Uneori poate fi necesar un tratament pentru reducerea infectiei si prevenirea agravarii. Se intervine asupra factorului declansator pentru a trata cauza problemei. Alteori, se intervine si prin imbunatatirea imunitatii pentru a preveni dezvoltarea de noi infectii sau complicatiile. Daca limfocitopenia este data de un anumit medicament, se intrerupe acel tratament.
Atunci cand limfocitopenia este cauzata de o afectiune mostenita, nu poate fi prevenita. Cu toate acestea, se pot lua o serie de masuri pentru a controla limfocitopenia. In cazul unei anumite afectiuni se recomanda respectarea planului de tratament si administrarea medicamentelor prescrise. Diagnosticul precoce poate, de asemenea, ajuta la controlul limfocitopeniei. Se recomanda teste de sange periodice pentru a analiza nivelul celulelor sangvine si pentru a depista problemele de la baza. De asemenea, se recomanda un stil de viata sanatos si activ indiferent de varsta, pentru a sustine si mentine sanatatea sistemului imunitar. La acestea se adauga evitarea contactului cu germeni, igiena corecta a intregului organism si aportul optim de vitamine si minerale.
Referinte:
(1) What are lymphocytes and what are healthy levels to have?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320987.php
(2) Lymphocytopenia, link: https://www.msdmanuals.com/professional/hematology-and-oncology/leukopenias/lymphocytopenia
(3) What Is Lymphocytopenia?, link: https://www.healthline.com/health/lymphocytopenia#outlook
(4) Lymphocytopenia, link: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/lymphocytopenia
(5) Low lymphocyte Count: Causes and Treatments, link: https://www.newhealthguide.org/Low-Lymphocytes.html
(6) Lymphocytopenia, link: https://www.msdmanuals.com/home/blood-disorders/white-blood-cell-disorders/lymphocytopenia
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Sunt mama unei fete de 26 ani si vreau sa imi spuneti va rog ce tratament poate face fiica mea la analiza de laborator a iesit limfocite 9,4 si citind ca nu este normal as dori sa imi spuneti va rog ce as putea face in aceasta situatie, a fost diagnosticata cu anevrism
limfocite cu valori 14,3 si neutrifile 8,41 ce trebuie facut?
Buna ziua. In cazul unui LNH cu celule mici tip B ce este mai riscant, valori peste sau sub cele normale ? 2). Dece este recomandat tratamentul cu corticosteroizi in limfoame daca administrarea lor duce la scaderea limfocitalor si deci la scaderea imunitatii ?
Limfocitele 2.7 se pot numi scazute? Care pot fi cauzele si ce masuri trebuie sa iau?
In rezultatele medicale,hemoleucograma completa,apare in dreptul limfocitelor,1,41 fata de 1,5 - 6,5 interval de referinta.Eu am 70 de ani si 3-4 boli cronice Carui medic ma pot adresa?
Buna ziua, bebelusul meu are limfocitele si trombocitele putin scazute... ce problema ar putea avea!?
Buna ziua
Mi-am facut analizele iar limfocitele au iesit mai mici , adica 15,4%. Limita normal este intre 20-40%.
Astept un raspuns de dv.
Va multumesc