Lichidul amniotic protejeaza copilul in timpul sarcinii si asigura mediul propice pentru dezvoltarea tuturor sistemelor corpului. Iata ce probleme pot aparea asociate cu lichidul amniotic.
CUPRINS:
1. Ce este lichidul amniotic si ce rol are
2. Lichidul amniotic – culoare si miros
3. Cantitatea normala de lichid amniotic
4. Intrebari frecvente
5. Ce simti cand pierzi lichid amniotic?
Lichidul amniotic inconjoara complet embrionul din a patra saptamana de sarcina. Acesta amortizeaza socurile si mentine temperatura optima pentru fat. De asememena, fluidul ajuta copilul sa se deplaseze in uter.
Lichidul amniotic se gaseste in sacul amniotic, o punga in interiorul uterului unei gravide unde se va dezvolta fatul. Sacul ofera protectie si o temperatura constanta pentru cresterea copilului, precum si necesarul de fluide, ca sa poata respira, inghiti si sa isi dezvolte sistemul musculoscheletic. Sacul amniotic este numit si membrane, deoarece contine doua membrane – amnionul si corionul.
La inceput lichidul este alcatuit in principal din apa, dar bebelusul va adauga si cantitati mici de urina in lichid din aproximativ saptamana 10 de sarcina. Principalii constituenti sunt apa si electrolitii (99%) impreuna cu glucoza, lipidele din plamanii fetali, proteinele cu proprietati bactericide si celulele epiteliale fetale. Din luna a 5-a fatul incepe de asemenea sa bea lichid amniotic (400 ml / zi). Spre sfarsitului sarcinii, lichidul amniotic este inlocuit la fiecare 3 ore.
Inainte sau in timpul travaliului, sacul amniotic se va rupe, iar lichidul amniotic va curge prin vagin, fie treptat, fie brusc. Acest proces este cunoscut sub numele de „ruperea apei”.
Fluidul amniotic are multe functii diferite. Majoritatea functiilor se incadreaza in una dintre cele doua categorii: protectie sau dezvoltare. Pe masura ce copilul pluteste in lichid, acesta se poate deplasa in timp ce in acelasi timp este protejat de lovituri in uter.
Iata principalele roluri ale fluidului amniotic:
Lichidul amniotic este, de obicei, limpede sau poate fi usor galbui. In mod normal este inodor sau cu un miros usor dulceag. Fluidul este alcatuit din apa, electroliti, proteine, carbohidrati, lipide, fosfolipide si uree, precum si celule fetale.
Medicii folosesc ecografiile pentru a calcula indicele lichidului amniotic. Acest indice este o modalitate de a masura cantitatea de lichid din uter.
Medicii pot suspecta prea mult sau prea putin lichid amniotic cand uterul este prea mare sau prea mic pentru durata sarcinii. Uneori problema este detectata intamplator in timpul ecografiei. Testele de sange pot fi efectuate pentru a verifica tulburarile care pot afecta lichidul amniotic (cum ar fi infectiile sau diabetul).
Scaderea lichidului amniotic poate fi cauzata de:
In multe cazuri, cauza este necunoscuta.
Unele dintre simptome pot include:
Scaderea lichidului amniotic inseamna ca in uter in timpul sarcinii exista prea putin lichid in jurul bebelusului. Termenul medical pentru aceasta problema este oligohidramnios. O cantitate mica de acest lichid poate afecta modul in care se dezvolta copilul si poate duce la probleme in timpul travaliului si nasterii.
De asemenea, daca e prea putin lichid amniotic, pot sa apara si alte probleme, cum ar fi:
Polihidramnios este in cazul in care exista prea mult lichid amniotic in jurul fatului. Simptomele pot fi:
! Aceste simptome sunt probleme comune pentru multe femei insarcinate si nu inseamna intotdeauna lichid amniotic in exces.
Riscurile date de prea mult lichid amniotic includ:
Posibilele cauze pentru formarea de prea mult lichid amniotic includ:
Cu toate acestea, in aproximativ jumatate dintre cazuri, cauza este necunoscuta.
Cantitatea de lichid amniotic creste pana la aproximativ 38 de saptamani de sarcina. In acel moment, este de aproximativ 1 litru. Dupa aceea, cantitatea de lichid amniotic incepe de obicei sa scada.
Iata care este considerata cantitatea normala de lichid amniotic in functie de perioada sarcinii:
In prima jumatate a sarcinii, volumul lichidului amniotic este strans corelat cu greutatea fetala. Raportul dintre lichidul amniotic si volumul fetal creste pana la aproximativ 30 de saptamani de gestatie si apoi incepe sa scada.
Volumul lichidului amniotic adecvat este mentinut de un echilibru al productiei de lichid fetal (lichid pulmonar si urina) si resorbtie (inghitire si transfer intramembranar).
Fluctuatiile lichidului amniotic include:
Lichidul amniotic este 98-99% apa si trece prin diferite etape de refacere pe durata sarcinii. Compozitia chimica a substantelor sale variaza in functie de varsta gestationala. Nivelul de lichid este influentat de consumul de apa din partea mamei, de eventuala deshidratare a mamei, de activitatea fizica depusa de mama. Aproape de finalul sarcinii, fluidul amniotic este inlocuit la fiecare 3 ore.
Cauzele pentru lichidul amniotic in exces pot include:
In aceasa situatie va fi necesara o monitorizare mai atenta a sarcinii. Din cauza lichidului amniotic suplimentar, exista un risc mai mare de prolaps de cordon ombilical (cand cordonul iese prin deschiderea cervicala) sau o abruptie placentara atunci cand apa se rupe. Aceasta problema creste si riscul de nastere prematura, ruptura prematura a membranelor, afectarea placentei, si creste riscul de necesitate a unei interventii de cezariana.
Simptomele excesului de lichid sunt date de presiune extra in uter, afectarea respiratiei mamei, umflarea picioarelor in sarcina, contractii uterine etc.
Cantitatea de lichid amniotic are tendinta de a creste in timp ce sarcina progreseaza, ajungand la cel mai inalt punct de la aproximativ 38 de saptamani.
Nivelul lichidului in timpul sarcinii poate fi de pana la 50 ml in saptamana 10 de sarcina, crescand la aproximativ 250 ml la 16 saptamani de sarcina si ajungand la aproximativ 1 l in jurul saptamanilor 37-39. Medicul poate masura nivelurile de lichid amniotic folosind ecografia. Exista o modalitate de masurare, numita indicele de lichid amniotic (AFI). Medicii considera ca nivelul lichidului este scazut daca AFI este mai mic de 5 centimetri (cm).
Lichidul amniotic normal este transparent sau usor galbui. Fluidul care arata verde sau maro inseamna de obicei ca bebelusul a avut o miscare intestinala (meconiu) in uter. De obicei, bebelusul are prima miscare intestinala dupa nastere.
Daca bebelusul elimina meconiu in uter, acesta poate ajunge in plamani prin lichidul amniotic, ceea ce poate provoca probleme grave de respiratie, numit sindrom de aspiratie de meconiu, mai ales daca fluidul este gros.
Daca lichidul are un miros neplacut, este de obicei un semn de infectie.
In cazul curgerii de lichid amniotic, femeia nu are control asupra debitului, spre deosebire de urina. Fluidul este de obicei limpede sau usor galbui. Uneori pot exista urme usoare de mucus sau sange. Lichidul amniotic poate curge treptat sau brusc.
Un mod in care puteti incerca sa determinati daca lichidul eliminat este lichid amniotic este sa va goliti mai intai vezica. Puneti un absorbant pe lenjerie si examinati lichidul care se afla pe acesta dupa 30 de minute. Daca lichidul este galben, este cel mai probabil urina, care are si miros specific. Daca nu, fluidul ar putea fi lichid amniotic.
Daca apa se rupe intre saptamanile 34-37 de sarcina, de obicei copilul se va naste in 24 de ore, inclusiv prin travaliu indus daca este cazul. Trebuie crescut consumul de lichide pentru refacerea lichidului amniotic. Cu toate acestea, riscul de infectii in uter creste dupa ruperea membranelor. De asemenea, lipsa de fluid poate cauza obstructia cordonului ombilical.
Ruptura membranelor este o ruptura a sacul amniotic inainte de inceperea travaliului. Daca are loc inainte de saptamana 37 de sarcina, se numeste ruptura prematura a membranelor.
Ruptura membranelor de la sfarsitul sarcinii (la termen) poate fi cauzata de o slabire naturala a membranelor sau de forta contractiilor. Inainte de termen, ruptura prematura este cauzata adesea de o infectie la nivelul uterului sau abruptie placentara, inflamatii ale membranelor amniotice, activitati fizice intense etc.
Jurnalul American de Obstetrica si Ginecologie a publicat un raport in 2010 care a aratat un risc crescut de ruptura prematura a membranelor la femeile care au ramas gravide din nou la scurt timp dupa nastere.
Referinte:
(1) Amniotic Fluid: Physiology and Assessment, link: https://www.glowm.com/section_view/heading/Amniotic%20Fluid:%20Physiology%20and%20Assessment/item/208
(2) Amniotic fluid, link: https://medlineplus.gov/ency/article/002220.htm
(3) Problems With Amniotic Fluid, link: https://www.merckmanuals.com/en-pr/home/women-s-health-issues/complications-of-pregnancy/problems-with-amniotic-fluid
(4) Amniotic Fluid Testing , link: http://www.americanmedtech.org/files/STEP_Online_articles/274.pdf
(5) Polyhydramnios: High Amniotic Fluid During Pregnancy, link: http://americanpregnancy.org/pregnancy-complications/polyhydramnios-high-amniotic-fluid/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Dacă am AFI 6.20 cm inseamna ca am lichid amniotic putin?
Bună seara sunt gravida in 29 de săptămâni și mi sa zis că am lichid amniotic foarte mult dar copilul este santos ce riscuri am mulțumesc
buna ma numesc simona si am 33 de saptamani si mi so spus k am lichid amniotic an exces da fatul dupa cum vad ai ok dk tot asa o sa fie an exces pana la nastere ce se poate antampla k fatul . multumesc as rsp
Buna,sunt însărcinată în 23 de săptămâni,acum 3 zile ori am pierdut lichid în 3 transe ,ori am avut episoade de incontinenta. .am făcut testul la spital,a iesit negativ,totuși dr spune că la 23 de săptămâni,testul nu e foarte relevant si la ecograf reiese că a scazut cu mult lichidul amniotic...de 24 de ore nu mai am scurgeri,din analize reiese risc de infectii-nr leucocitelor a crescu de la 9000 la 14000.Ce pot face sa fie bine pentru fetita mea?
Ce înseamnă daca mi a ieșit AFI 60MM ,ii mult sau puțin lichid amniotic??????
Buna seara,Sunt insarcinata in 23 sap si 4 zile ,am pierdut lichidul amniotic dar nu am dureri din analize reiese ca nu am infectie ..Intrebarea mea se mai reface lichidul ,pot sa duc sarcina pana la capa?