Jocurile video la copii – beneficii, riscuri si recomandari

timpul-de-ecran-la-copii

banner-tiny-love-miababy

Jocurile video la copii – iata ce impact au jocurile video asupra copiilor, argumente pro si contra, precum si sfaturi pentru parinti – pentru a stabili limite in ceea ce priveste jocurile video.

CUPRINS:
  1. Beneficiile jocurilor video pentru copii
  2. Jocurile video – riscuri pentru copii
  3. Sfaturi pentru parinti
Jocurile video au devenit o activitate populara pentru persoane de toate varstele. Pentru cei mici, cu moderatie, jocurile adecvate varstei pot fi o activitate placuta si pot ajuta chiar la dezvoltarea unor abilitati. Unele jocuri video pot favoriza invatarea, rezolvarea problemelor si pot ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii si fine si a coordonarii. Cu toate acestea, exista ingrijorari cu privire la efectele jocurilor video asupra copiilor, care ajung uneori sa dezvolte o dependenta si sa petreaca un timp mult prea lung in fata ecranelor. Pot sa aiba dificultati in a controla timpul in care se joaca, se reduce timpul de socializare, lectii, hobby-uri, activitati in aer liber, lectura, miscare sau somn. Desi jocurile video sunt controversate adesea, ele au si o serie de beneficii. Important este sa fie vorba de un echilibru si limite adecvate.

Beneficiile jocurilor video pentru copii

Beneficii cognitive

Jocurile video pot ajuta la dezvoltarea unor abilitati, inclusiv orientarea in spatiu, rationamentul, memoria, perceptia. Jocurile de acest tip pot sa imbunatateasca si abilitatile de rezolvare a problemelor. Jocurile educative pot ajuta copiii sa dezvolte abilitati de alfabetizare si matematica. Jocurile video care ofera motivatie – facand jucatorul sa vrea sa continue sa joace – si, de asemenea, devin mai dificile si necesita o utilizare intensiva a resurselor cerebrale, ajuta la dezvoltarea capacitatii cognitive. Pot imbunatati si capacitatea de a lua decizii rapid, procesarea informatiilor mai rapid si sa faca mai multe sarcini in mod eficient. In plus, pot imbunatati coordonarea ochi-mana si perceptia auditiva. Pot imbunatati contrastul vizual, vigilenta si atentia distributiva, flexibilitatea mentala si exista numeroase jocuri educative ce dezvolta abilitatile cognitive ale celor mici.

Beneficii mentale si emotionale

De asemenea, in general jocurile video dezvolta imaginatia si creativitatea. Jocurile simple, usor de accesat si care pot fi jucate rapid, pot imbunatati starea de spirit, pot favoriza relaxarea si pot reduce anxietatea. In plus, jocurile video pot sa fie instrumente eficiente pentru dezvoltarea rezilientei in fata esecului. Invatand sa faca fata esecurilor asociate jocurilor, cei mici isi dezvolta rezistenta emotionala necesara de-a lungul vietii. Jocurile multiplayer pot sustine si socializarea in comunitati virtuale, cooperarea si sprijinul social. Jocurile permit, de asemenea, ca cei mici sa invete si apoi sa aplice ceea ce au invatat intr-o situatie din viata reala. Multe jocuri video ii invata pe copii cum sa delege, sa lucreze in echipa si sa prioritizeze. Se sugereaza si ca jocurile pot distrage atentia copiilor de la durere, reducand nevoia de analgezice in diferite situatii medicale, conform unei analize publicate in British Medical Journal (2005). Jocurile video sunt folosite si pentru diferite patologii, inclusiv autism, ambliopie sau „ochi lenes”, depresia la copii etc.

Jocurile video – riscuri pentru copii

Principalele probleme dezbatute cand vine vorba de jocuri video sunt violenta, dependenta de jocuri video si izolarea sociala. Unele cercetari sugereaza ca jocurile video violente induc o scadere a activitatii in zonele creierului legate de autocontrol. De asemenea, in 2018 Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus „dependenta de jocuri video” pe lista tulburarilor mintale in manualul de referinta – Clasificarea Internationala a Bolilor. Jocurile elibereaza dopamina in organism, ceea ce ne da o senzatie de placere. De fapt, unii sugereaza ca jocurile video sunt concepute pentru a da dependenta, prin oferirea de stimulente si recompense simple in momente si locuri strategice. Jocurile video inseamna o multitudine de stimuli ce duc la o stare de hiperexcitabilitate. Copiii pot petrece atat de mult timp in fata calculatoarelor sau telefoanelor, incat se reduce timpul de socializare cu alti copii, interactiune reala fata in fata, timpul petrecut in aer liber si miscarea. Jocul excesiv poate cauza si leziuni date de utilizarea repetata a muschilor si tendoanelor, pana la punctul in care se dezvolta durere si inflamatie. Un exemplu comun este sindromul de tunel carpian. Jocurile in exces au fost, de asemenea, asociate cu lipsa de somn, insomnie si tulburari de ritm circadian, depresie, agresivitate si anxietate.

Dependenta de jocuri video la copii

Jocurile video sunt in prezent o parte distractiva si normala a copilariei si adolescentei, un hobby. Insa, pentru unii, jocurile video devin un comportament compulsiv, dificil de controlat. Astfel, ajung sa neglijeze scoala, temele, relatiile sociale, timpul de joaca in viata reala si chiar nevoile fiziologice de baza. Jocurile video sunt concepute astfel incat sa fie incitante si sa atraga jucatorul, avand astfel potential adictiv. De asemenea, jocurile video si comunitatile virtuale pot deveni un loc de evadare din viata reala. De retinut ca nu toti cei care joaca jocuri video dezvolta dependenta, ci doar cativa. In general, sunt mai predispusi la dependenta de jocuri video baietii adolescenti, cu anumite caracteristici. Acestea includ impulsivitate, dificultati de socializare, anumite probleme emotionale, tulburari ca depresie, anxietate sau ADHD. De asemenea, se poate aplica si pentru cei care folosesc jocurile video pentru a evada din realitate – mai ales cand se confrunta cu anumite probleme la scoala, absenta parintilor sau probleme cu parintii, divortul parintilor, probleme de integrare sociala.

Semne dependenta de jocuri video

Principalele semne ale dependentei de jocuri video sunt:
  • timpul excesiv dedicat jocurilor;
  • prefera jocurile video in detrimentul altor activitati, incusiv iesiri cu prietenii;
  • neglijarea temelor, a somnului, a alimentatiei sau igienei personale;
  • stari de iritabilitate, furie, tristete, anxietate cand nu poate juca jocuri;
  • simptome fizice – inclusiv dureri de spate si de gat, dureri de cap, dureri ale ochilor etc.
La acestea se adauga scaderea performantelor si a notelor la scoala, oboseala si probleme de concentrare etc. 🎮 Citeste mai multe despre dependenta de jocuri video si dependenta de telefon la copii.

Jocurile video si violenta

Opinia sustinuta de organizatii precum Academia Americana de Pediatrie (AAP) si Academia Americana de Psihiatrie a Copilului si Adolescentilor (AACAP) este ca expunerea la mass-media cu continut violent (inclusiv jocuri video) poate contribui la comportamentul violent din viata reala si poate afecta sanatatea copiilor in mai multe moduri. Atat AAP, cat si AACAP motiveaza faptul ca cei mici invata observand, mimand si adoptand comportamente. Acesta este un principiu de baza al teoriei invatarii sociale. Multe studii indica faptul ca violenta in mass-media poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea agresivitatii in cazul unor copii. Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in JAMA Pediatrics sugereaza ca acei copii care joaca in mod repetat jocuri video violente invata sa gandeasca in moduri agresive. Acestea le pot influenta in final comportamentul. Insa, Academia Americana de Pediatrie sugereaza si ca niciun factor de risc unic nu conduce in mod consecvent la comportament agresiv sau violent. Spune ca mai degraba este vorba de un cumul de factori de risc ce duce la un comportament agresiv sau violent. Majoritatea copiilor joaca jocuri video si nu putem schimba asta, dar putem reduce expunerea la continut violent si putem gestiona intr-un anumit fel legatura celor mici cu jocurile video. Citeste si: Copiii si social media – riscuri si beneficii

Sfaturi pentru parinti

Jocurile video nu sunt „rele” sau „bune” – totul tine de moderatie si de alegeri. Atat timp cand e vorba de moderatie, echilibru intre timpul in fata ecranelor si timp in aer liber, alte activitati si socializare, cat nu afecteaza performantele scolare, sanatatea fizica, mentala si emotionala a copilului si comportamentul, jocurile video nu sunt o problema. La fel ca in multe alte activitati care prezinta beneficii si riscuri potentiale, echilibrul si moderatia sunt cheia. Majoritatea riscurilor pot fi reduse prin limitarea numarului de ore petrecute in fata ecranelor si printr-un stil de viata sanatos in general. Asta include exercitii fizice, joc liber sau structurat, socializare, activitati educative de alt tip, timp petrecut in natura, lectura etc. Pe scurt, jocul video poate fi distractiv si o activitate educativa si benefica atunci cand este integrat intr-un stil de viata sanatos, care include ore suficiente de somn, exercitii fizice si o alimentatie corecta, socializare etc.

Recomandari

  • Stabiliti reguli clare si limite privind continutul jocurilor si timpul de joc. Academia Americana de Pediatrie sugereaza ca timpul alocat ar trebui sa fie sub 30 – 60 de minute pe zi in zilele de scoala si 2 ore sau mai putin in zilele non-scolare. Se recomanda limite mai mici de 1 ora in fata ecranelor pe zi pentru copiii cu varsta sub 6 ani.
  • Monitorizati interactiunile online si avertizati copiii cu privire la pericolele potentiale de pe internet in timp ce joaca jocuri online.
  • Dezvoltati un echilibru intre utilizarea ecranelor/ jocuri video si activitatile care necesita interactiuni sociale in viata reala. Acestea includ activitati de familie, sport, joaca afara cu alti copii.
  • Timpul de joc pe calculator trebuie sa vina doar dupa ce copilul isi indeplineste celelalte responsabilitati pentru ziua respectiva. Asta ar trebui sa includa temele si alte sarcini si responsabilitati. Asigurati-va ca verificati temele si sarcinile inainte.

Sfaturi in functie de varsta

Pentru copii mici, e important sa ii ajutati sa isi dezvolte obiceiuri sanatoase de joc – sa joci jocuri cu copilul sau sa te uiti in timp ce se joaca. Acest lucru va ofera sansa de a vorbi cu copilul despre joc. De asemenea, il puteti intreba despre scopul si etapele jocului. Asigurati-va ca jocurile sunt potrivite pentru varsta sa, ca intreaba un adult inainte de a descarca sau de a juca un joc nou, ca se joaca numai in anumite zone ale casei, cum ar fi zonele comune de locuit si are limite de timp. Pentru copii peste 12 ani, este mai bine sa incurajati obiceiuri sanatoase de joc, decat sa ii impuneti anumite jocuri sau caracteristici ale jocului. Pe masura ce copilul creste, il puteti incuraja sa isi asume mai multa responsabilitate privind gestionarea optiunilor de joc. Puteti face acest lucru vorbind cu copilul despre probleme precum de ce nu e bine sa se joace fix inainte de som, despre importanta limitelor, despre siguranta online si inclusiv propriul comportament online.

Referinte:

(1) https://www.apa.org/monitor/2014/02/video-game (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808291/ (3) https://www.parentingscience.com/beneficial-effects-of-video-games.html (4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC558687/ (5) https://sc.edu/about/offices_and_divisions/research/news_and_pubs/caravel/archive/2014/2014-caravel-video-games.php (6) https://www.pnas.org/content/115/40/9882 (7) https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/violent-video-games-and-young-people. (8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3041171/
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *