Responsabilitati si sarcini pentru copii in functie de varsta

responsabilitati si sarcini pentru copii in functie de varsta

banner-peg-perego-miababy

Responsabilitati si sarcini pentru copii, adaptate varstei – e bine ca cel mic sa aiba anumite sarcini in casa? Iata care pot fi cateva exemple, in functie de varsta, si cum motivam copilul.

CUPRINS:

1. Responsabilitati si sarcini pentru copii – benefice?
2. Sarcini pentru copii, adaptate varstei
3. 5 sfaturi utile

Responsabilitati si sarcini pentru copii – benefice?

Uneori, parintii se intreaba daca ar trebui sa le ofere copiilor sarcini si responsabilitati zilnice. Copiii nu trebuie sa fie „doar copii”, sa se bucure de copilarie, pentru ca vor avea timp pentru responsabilitati tot restul vietii? Este adevarat, insa cei mici trebuie sa aiba si anumite sarcini pentru a dobandi abilitati importante de viata ce le vor fi utile de-a lungul vietii.

banner-peg-perego-miababy

Atitudinea fata de sarcini si responsabilitati variaza considerabil. Unii copii sunt dornici sa ajute, in timp ce altii nu prea. Cu toate acestea, exista multe beneficii privind implicarea copilului in sarcini corespunzatoare varstei.

Faptul ca cei mici au anumite sarcini in casa ii ajuta sa isi dezvolte independenta si sa se simta mai capabili. Simt ca ii ajuta pe ceilalti si ca isi aduc astfel contributia in familie. E bine sa fie implicati de mici in treburile gospodaresti, sa invete despre treburile casnice, sa ajute in familie etc. Invata sa comunice, sa negocieze, sa coopereze si sa lucreze in echipa. Chiar daca uneori nu sunt incantati de o sarcina, pe masura ce o duc la bun sfarsit se pot bucura de satisfactie. Invata ca atunci cand lucrurile sunt facute in familie, cu totii avem de castigat, inclusiv mai mult timp pentru a face lucruri distractive impreuna. Invata sa fie mai organizati, invata abilitati de gestionare a timpului, invata despre echilibrul dintre munca si joaca etc.

copiii si responsabilitatea

Ce este responsabilitatea?

Multi psihologi vorbesc despre generatia „copiilor de portelan”, copii care asteapta ca altii sa faca anumite lucruri pentru ei, desi le pot face singuri, care nu manifesta recunostinta sau apreciere, care au o abundenta de lucruri, dar niciodata nu e de ajuns, care nu tolereaza frustrarea, nu se straduiesc si nu ajuta. Acesta este opusul responsabilitatii. Asta se intampla cand cei mici primesc prea multe lucruri materiale fara a indeplini anumite obligatii, cand parintii fac in locul lor anumite sarcini pe care le pot face si singuri (nu invata sa fie capabili si responsabili) etc.

Cand parintii sunt intrebati ce trasaturi si-ar dori sa aiba copiii lor acum si ca adulti, unul dintre cele mai frecvente raspunsuri este „sa fie responsabili”. Este un termen larg care inseamna multe lucruri diferite, inclusiv:

cursuri puericultura
  • sa fie de incredere si ceilalti sa poata conta pe el;
  • sa fie de cuvant;
  • sa isi indeplineasca angajamentele;
  • sa depuna efort pentru a duce la bun sfarsit o sarcina;
  • sa fie responsabil de propriul comportament;
  • sa isi recunoasca meritele si greselile;
  • sa contribuie la bunastarea celor din jur etc.

Copil ascultator vs Copil responsabil

E important ca cei mici sa stie ca au drepturi si responsabilitati. Deseori, parintii fac confuzie intre copilul ascultator si copilul responsabil. In general, parintii vor ca cel mic sa faca ce li se cere, sa urmeze indicatii si sa nu puna la indoiala autoritatea parintelui. Totusi, asta nu inseamna responsabilitate. Aceste comportamente ar fi clasificate drept ascultare.

Copiii ajung sa faca anumite sarcini pentru ca li se cere, nu pentru ca stiu ca e bine sa faca asta. Responsabilitate inseamna ca cel mic sa inteleaga de ce trebuie sa aiba anumite sarcini, de ce trebuie sa le duca la bun sfarsit si care este rolul lor. Copiii se simt capabili atunci cand au un sentiment de putere, competenta si control asupra vietii lor, cred ca pot face fata provocarilor si ca sunt capabili sa contribuie la mediul lor si se simt mandri de realizare.

miababy magazin

sarcini pentru copii in functie de varsta

Sarcini pentru copii, adaptate varstei

E bine ca cei mici sa fie obisnuiti inca de mici cu sarcinile si responsabilitatile. E bine sa stabiliti asteptari clare si rezonabile. Copilul trebuie sa stie exact ce are de facut, sa ii aratati cum si sa stabiliti rutine regulate. E nevoie de consistenta, pentru ca schimbarea regulilor si asteptarilor poate crea confuzie si frustrare. Pentru copiii mai mici, concentrati-va pe sarcini mici, usor de gestionat. Nu il ultimul rand, fiti un bun model pentru copil. Copiii vor invata mai usor sa isi faca ordine si sa isi pastreze camerele ingrijite daca vad ca voi faceti la fel. Nu uitati sa dati feedback pozitiv si incurajari.

Retineti ca acestea sunt abilitati si pot necesita un proces de invatare. Desi poate parea mai rapid sa faci singur treburile, totusi, ajutand copilul sa invete sa faca si el, va fi util pe termen lung. Daca refuza sa faca sarcinile, gaseste moduri de motivare (fara rasplata financiara) si incearca sa intelegi motivele pentru care refuza.

Nu uita ca sarcinile trebuie sa fie adaptate varstei:

1. Sarcini pentru copii mici

Intre 24 si 36 de luni, copilul isi dezvolta capacitatea de a gestiona multe responsabilitati comportamentale. Folositi un cronometru pentru a motiva copilul sa stranga anumite jucarii si sa le asezati inapoi la locul lor corespunzator, inainte de sunetul cronometrului. Faceti lucrurile si sarcinile intr-un mod distractiv.

Inca de mici, copiii trebuie sa invete despre sarcini. Sigur ca acum, mai mult ca oricand, trebuie ajutat. Il puteti invata sa puna jucariile la loc, sa arunce la cos anumite obiecte, sa participe (imperfect) la sarcinile gospodaresti, lucruri pe care le va vedea ca pe o joaca – sa foloseasca si el matura, sa te ajute sa pui haine in masina de spalat, sa apese pe buton sub supravegherea ta etc. De asemenea, invatati copilul treptat sa se imbrace singur, sa participe la prepararea unor alimente si la pusul mesei, sa aranjeze flori intr-o vaza etc.

De asemenea, puteti incepe sa il invatati sa foloseasca baia, sa se spele pe maini, sa isi spele singur dintisorii etc. E momentul in care puteti incepe sa il invatati si despre maniere simple, cum ar fi „te rog”, „multumesc”, „scuza-ma”. Iti poate oferi ajutor si la cumparaturi, la munca in gradina, la aranjarea patului etc. E o joaca pentru el, dar asa invata treptat despre sarcini si responsabilitate.

sarcini prescolari

2. Sarcini pentru prescolari

Copiilor de varsta prescolara li se pot oferi sarcini simple care presupun mai ales sa stranga in urma lor, dupa ei insisi. Treburile pot sa includa stransul jucariilor in fiecare zi. De asemenea, pot incepe sa invete cum sa isi faca ordine in camera si sa-si spele farfuria si tacamurile dupa ce au mancat.

Copilul poate fi implicat si in planificarea meselor si cumparaturile alimentare, poate fi incurajat sa curete si sa taie anumite legume, sa isi aleaga hainutele singur pentru gradinita, sa se lege la sireturi, sa aiba grija de animalele de companie etc. De asemenea, il puteti invata sa se ofere singur sa faca anumite sarcini, mai ales daca vede ca cineva are nevoie de ajutor: „Cum pot sa ajut?”

3. Sarcini pentru scolari

Odata ce copiii incep sa mearga la scoala, responsabilitatea si sarcinile ar trebui sa creasca. Copiii de varsta scolara ar trebui sa continue sa faca treburile ce implica a strange dupa ei insisi. Adaugati treptat noi sarcini pe lista. Pe masura ce sarcinile devin mai complexe, invatati-l pas cu pas cum sa faca fiecare sarcina si cum sa se organizeze. Acum copilul poate fi incurajat sa pregateascca o masa independent, sa isi faca singur pachetelul pentru scoala, sa isi organizeze singur rechizitele, hainele si jucariile. Copilul poate fi invatat si incurajat sa arunce gunoiul (si sa recicleze, daca aveti acest obicei), sa foloseasca cuptorul cu microunde sau prajitorul de paine, sa schimbe singur sau cu ajutor lenjeria la patutul sau, sa verifice cutia postala, sa aiba grija de fratii mai mici si sa ii ajute la teme sau alte sarcini proprii.

sfaturi pentru copii responsabili

4. Sarcini pentru adolescenti

Adolescentii pot incepe sa invete cum sa isi asume mai multa responsabilitate. Curatenia la baie, curatarea podelelor si stersul prafului ar putea fi unele dintre sarcinile pe care le adaugati pe lista de sarcini a copilului. Nu este nevoie sa rasplatiti un adolescent pentru fiecare sarcina pe care o indeplineste. A strange dupa el insusi si curatarea camerei sale, de exemplu, fac parte din contributiile familiale. Adolescentii au nevoie de sarcini care sa ii pregateasca pentru lumea reala. Alocati sarcini cum ar fi pregatirea mesei, tunsul gazonului sau stransul hainelor de pe sarma. Aceste abilitati de viata vor fi importante dupa liceu, cand poate va merge la facultate in alt oras si va locui singur, astfel incat adolescentul sa poata trai independent.

Poate fi invatat sa participe la repararea si intretinerea locuintei, sa invete sa faca diverse sarcini gospodaresti utile.

sarcini pentru copii

5 sfaturi utile

  1. E important sa nu atribuiti prea multe sarcini sau sarcini care il depasesc pe cel mic. E nevoie de un echilibru corect. Parintii trebuie sa le ofere celor mici iubire, intelegere, respect, dar in acelasi timp si disciplina pozitiva, fara pedepse.
  2. Laudati sarcinile indeplinite cu succes si incurajati copilul sa faca lucruri noi si sarcini noi. Chiar daca nu stie cum sa faca, oferiti indicatii, sfaturi si incurajati copilul sa exerseze pana reuseste.
  3. Realizati un grafic de sarcini pentru toata familia. Astfel, copiii vad ca toata lumea are sarcini, nu doar ei, si puteti monitoriza activitatea pentru toti. Puteti face autocolante sau tabele pe care sa le lipiti la vedere – sa contina sarcinile zilnice, usor de citit, sau cu imagini pentru fiecare sarcina. Puteti lipi buline colorate pentru fiecare sarcina indeplinita.
  4. Nu insistati pe perfectiunea. Nimeni nu este perfect si este mai bine sa aveti o abordare mai relaxata in ceea ce priveste modul in care copiii indeplinesc sarcinile. Nu criticati, ci laudati progresul si incurajati copilul ca treptat sa faca si mai bine. Laudati si incurajati copilul in timp ce desfasoara sarcina, pentru a-i oferi un impuls pozitiv, in special pentru copiii mici.
  5. Fii specific cu instructiuni. Daca ii spui „fa-ti ordine in camera”, poate fi destul de vag si poate fi interpretat intr-o varieate de moduri. In schimb, fii explicit spunand:„ Strange-ti hainele de pe scaun, fa-ti patul si pune jucariile in cutie”.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Responsabilitati si sarcini pentru copii in functie de varsta”

  1. Am o nepoțica de doi ani și dacă nu i se da un lucru(jucărie) plînge. foarte mult și părinții o lasă să plinga ,zic că trebuie să facă că iei Va rog sa mi dați un răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *