Igiena intima feminina este importanta la orice varsta. Iata care sunt riscurile daca igiena intima nu este facuta corect si recomandari utile.
CUPRINS:
1. Igiena intima feminina – importanta
2. Ce implica igiena intima la femei?
Igiena intima feminina este esentiala, indiferent de varsta. Vaginul este conceput pentru a se mentine curat cu ajutorul secretiilor naturale (scurgeri vaginale). In afara de menstruatie ca parte a ciclului menstrual, este normal sa produceti secretii vaginale transparente sau albicioase.
Exista numeroase bacterii in interiorul vaginului, cu rol de protectie. Bacteriile bune din vagin ofera „dominanta numerica” – depasesc alte bacterii potential daunatoare care ar putea patrunde in vagin – echilibrul florei vaginale. De asemenea, ajuta la mentinerea pH-ului vaginal la un nivel optim. Aceste bacterii benefice pot produce bacteriocine ce reduc si distrug alte bacterii care patrund in vagin. Daca echilibrul bacteriilor este afectat, acest lucru poate duce la infectii si inflamatii.
Bacteriile numite lactobacili contribuie la mentinerea pH-ului vaginal la un nivel optim – la nivelul sau normal scazut, ceea ce previne cresterea altor microorganisme. Daca pH-ul vaginului creste, calitatea sau cantitatea de lactobacili poate scadea si alte bacterii se pot inmulti. Acest lucru poate duce la infectii cum ar fi vaginoza bacteriana, care pot provoca simptome, inclusiv mancarime, iritatii si scurgeri anormale.
Problemele vaginale pot afecta starea generala de sanatate. Unii dintre factorii care pot afecta sanatatea vaginului (pe langa lipsa igienei corecte) includ:
Igiena intima, asa cum sugereaza si numele, are ca scop mentinerea zonei intime curate si sanatoase. Scurgerile vaginale transparente si albicioase sunt normale. Exista anumite glande in colul uterin care produc un lubrifiant natural, care se deplaseaza in partea de jos a vaginului, ajutandu-l sa ramana umed si sanatos. Aceasta scurgere vaginala este modul natural al vaginului de a se curata si indica faptul ca este perfect sanatos. Cu toate acestea, daca scurgerea este urat mirositoare, are o culoare diferita (cum ar fi galben sau verzui) si provoaca mancarime si disconfort, sunt riscuri ca aceasta sa fie cauzata de o infectie. Consultati imediat medicul ginecolog in cazul in care scurgerile au miros neplacut si va confruntati si cu mancarimi si disconfort.
✔️ Citeste mai multe despre mucusul cervical si despre scurgerile vaginale – ce e normal si ce nu.
Nu numai femeile adulte, ci si copiii si adolescentele trebuie sa cunoasca importanta igienei personale. Menstruatia poate duce la cresterea bacteriilor in organele genitale daca nu se curata corect zona. Igiena personala este esentiala pentru a ne mentine sanatatea.
Desi nu trebuie sa va spalati in interiorul vaginului, este important sa va spalati la exterior – vulva si labii. Dusurile vaginale sunt recomandate DOAR la indicatii medicului, nu ca metoda uzuala de spalare. Vaginul se curata si se mentine sanatos de la sine, mentinand echilibrul corect al pH-ului si curatandu-se cu secretii naturale. Vaginul contine o multime de bacterii „bune”. Aceste bacterii mentin echilibrul ideal al pH-ului in vagin. Cand utilizati sapunuri, spray-uri sau geluri (chiar si apa) pentru a va spala in interiorul vaginului, afectati echilibrul bacterian. Asta poate duce la vaginoza bacteriana, infectii de alt tip si iritatii.
Atentie la produsele de spalare pentru igiena intima! Desi uneori puteti folosi anumite produse de curatare pentru zona intima externa, evitati produsele care contin alcool, parfum, coloranti. Evitati gelurile antiseptice, deoarece acestea pot afecta echilibrul sanatos al bacteriilor si pot provoca iritatii. Folositi un produs de igiena intima testat dermatologic, hipoalergenic si folositi o cantitate foarte mica de produs, doar la exterior, clatind bine cu apa din abundenta.
Evitati folosirea de servetele intime parfumate sau deodorante vaginale. Aceste produse parfumate pot perturba echilibrul florei vaginale. Daca sunteti ingrijorata de mirosul vaginului, daca mirosul este neplacut sau folositi produse parfumate pentru a masca mirosul vaginului, mergeti la medic. Este posibil sa aveti o infectie care necesita tratament. Cea mai frecventa cauza pentru scurgerile vaginale cu miros neplacuta este vaginoza bacteriana.
Se considera ca parul pubian are anumite roluri biologice importante – inclusiv protejarea pielii delicate de frecare in timpul actului sexual si a altor activitati. Daca alegeti sa va indepartati partial sau total parul pubian, conteaza modul in care faceti asta. Daca folositi lame de ras, acestea trebuie folosite o singura data pentru a preveni iritatiile. Se recomanda folosirea unui aparat de ras electric in detrimentul aparatului de ras cu lame, care poate cauza leziuni si iritatii. De asemenea, daca intentionati sa va epilati la un salon, aveti grija la produsele utilizate care ar putea cauza iritatii si foliculita.
Dupa urinare si dus, trebuie sa va curatati zona vaginala bine pentru prevenirea infectiilor urinare. De asemenea, asigurati-va ca va spalati mainile cu apa si sapun dupa curatarea zonei intime. Curatati atent zona intima dupa ce folositi toaleta (stergeti doar din fata in spate). Folositi hartie igienica moale, fara coloranti si parfum, si servetele umede fara alcool. Dupa dus, folositi un prosop moale si curat pentru a sterge zona. De asemenea, pastrati lenjeria intima curata si uscata.
Igiena intima la menstruatie este foarte importanta. Schimbati tampoanele sau absorbantele la fiecare 2 – 4 ore. Utilizarea unui absorbant sau tampon (dar si absorbante zilnice, cupe menstruale sau alte produse de acest tip) mai mult de 4 ore poate determina dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Acest risc este si mai mare in cazul tampoanelor interne – trebuie schimbate in mod regulat, deoarece pot provoca sindromul de soc toxic – o afectiune potential fatala.
Este important sa va spalati zona intima inainte si dupa actul sexual pentru a preveni dezvoltarea si raspandirea bacteriilor daunatoare. Asigurati-va ca partenerul are o igiena buna, deoarece infectiile se pot raspandi foarte usor. De asemenea, fluidele corporale si particulele din prezervative pot provoca iritatii.
Unele bacterii si virusuri pot patrunde in vagin in timpul sexului. Va puteti proteja de aceste infectii folosind prezervativul de fiecare data cand faceti sex. Sexul neprotejat prezinta riscul infectiilor cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia, gonoree, herpes, negi genitali, sifilis si HIV. Prin urmare, utilizarea unor metode contraceptive de protectie precum prezervativele de fiecare data cand faceti sex este una dintre cele mai simple si eficiente modalitati de prevenire a infectiilor si a sarcinilor nedorite. Evitati actul sexual in timpul menstruatiei, deoarece poate duce la infectii. Asteptati pana trece sangerarea, mai ales daca sunteti predispusa la infectii si mancarimi.
De asemenea, urinati la scurt timp dupa actul sexual pentru ca acest lucru ajuta la eliminarea oricaror bacterii care se pot raspandi in uretra.
Purtati lenjerie intima din bumbac. Hainele din bumbac ii permit pielii sa respire spre deosebire de materialele sintetice care blocheaza circulatia aerului. Daca nu exista circulatie a aerului, nivelurile de umiditate din zona intima pot creste, formand un mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Evitati sa purtati haine stranse. De asemenea, schimbati-va hainele si lenjeria intima dupa antrenament, exercitii fizice sau orice activitate care va face sa transpirati mult.
E important sa nu ignorati semnele si simptomele infectiilor vaginale. Indiferent daca aveti scurgeri anormale, miros neplacut sau disconfort, consultati medicul. Nu incercati niciodata automedicatia -unguente, creme antifungice, dusuri vaginale sau remedii si leacuri babesti care pot face mai mult rau decat bine. Cel mai bine este sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect si pentru a primi tratamentul adecvat. Evitati baile de sezut cu apa fierbinte si baile cu aburi pentru zona intima. Aburul fierbinte poate cauza iritatii si chiar arsuri. Mergeti cel putin o data pe an la un control ginecologic de rutina, pentru ca medicul sa analizeze sanatatea sistemului reproducator si sa va recomande anumite teste de screening – inclusiv test Papanicolau.
Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/
(2) https://www.healthline.com/health/how-to-clean-your-vagina
(3) https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/you-dont-need-fancy-products-for-good-feminine-hygiene
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325360
(5) https://www.healthline.com/health/feminine-hygiene
Sursa foto: Pexels
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…