Igiena adolescentului este extrem de importanta – atat pentru prevenirea imbolnavirii, dar si pentru ca are impact asupra stimei de sine si asupra vietii sociale. Iata ce implica igiena adolescentului.
CUPRINS:
1. Importanta igienei personale in adolescenta
2. Ce trebuie sa includa igiena adolescentului
3. Sfaturi pentru parinti
Importanta igienei personale in adolescenta
Pubertatea aduce o transformare fizica majora pentru adolescenti. Aceste schimbari fizice si hormonale incep de obicei la 8 – 13 ani la fete si 10-15 ani la baieti. Pielea si scalpul produc mai mult sebum, apare pilozitatea corporala si faciala, transpiratiile devin mai abundente, acnee etc. Aceste modificari corporale sunt o parte normala a tranzitiei spre adult. Totusi, unele dintre ele pot fi o adevarata sursa de anxietate.
O igiena corecta este vitala deoarece ajuta la prevenirea imbolnavirii si mentinerea sanatatii. Majoritatea copiilor dezvolta mirosuri corporale odata cu pubertatea, dar uneori chiar si mai devreme. Igiena are si implicatii sociale si privind starea generala de bine.
Ce trebuie sa includa igiena adolescentului
Rutina de ingrijire si igiena a unui adolescent trebuie sa includa:
- baie si dus in fiecare zi;
- spalarea parului;
- folosirea de deodorant in functie de cum e necesar;
- igiena dentara;
- purtarea de sosete curate si lenjerie de corp curata etc.
Regulile de igiena trebuie adaptate in functie de copil. Daca adolescentul are pielea grasa sau parul cu exces de sebum, ar putea fi necesar un dus zilnic.
Ingrijirea parului
Ingrijirea parului depinde de tipul de par, de stilul de viata si de modul in care adolescentul isi aranjeaza parul. Daca adolescentul isi spala parul in fiecare zi sau mai mult, poate fi mai bine sa alegeti un sampon bland in locul unui sampon conceput pentru parul gras. Hormonii responsabili de acnee sunt aceiasi care duc la ingrasarea parului. Fiecare fir de par are propria glanda sebacee. In perioada pubertatii, cand glandele sebacee produc uleiuri suplimentare, pot face parul sa fie prea stralucitor si gras. Spalarea parului in fiecare zi sau cand e necesar poate ajuta la controlul parului gras.
Sfatuiti adolescentul sa-si spele parul de cate ori este necesar pentru a combate acest efect. Frecventa necesara variaza in functie de tipul de par al copilului. Unii adolescenti au nevoie de spalare zilnica a parului, in timp ce altii trebuie sa se spele o data pe saptamana. Ajuta adolescentul sa aleaga un sampon si un balsam care functioneaza pentru tipul de par si un program de spalare a parului care se potriveste nevoilor personale.
Matreata poate fi o problema pentru multi adolescenti. Matreata nu este contagioasa sau periculoasa. Sampoanele fara prescriptie care contin acid salicilic, zinc sau sulfura de seleniu pot reduce fulgii de matreata. La samponare, trebuie sa maseze scalpul (dar nu sa il zgarie) timp de cel putin 5 minute. Se clateste bine parul dupa spalare.
Baia si dusul
Este important ca adolescentii sa faca baie zilnic. Transpiratia provine din glandele sudoripare pe care le avem in corp inca de la nastere. Dar, din cauza pubertatii, aceste glande nu numai ca devin mai active decat inainte, dar incep si sa secrete diferite substante chimice in transpiratie, care duc la un miros puternic. Mirosurile provin in general de la axila, picioare si zona inghinala. Deodorantele sunt utile pentru a scapa de mirosul de transpiratie acoperind-o, iar antiperspirantele opresc transpiratia. Retineti insa ca unii adolescenti nu au nevoie de deodorante sau antiperspirante.
Adolescentii transpira mai mult decat copiii mai mici, ceea ce duce la mirosul neplacut al corpului. In consecinta, asigurati-va ca adolescentul face dus zilnic folosind un sapun bland. Instruiti-l sa spele zilnic si sa usuce picioarele, fata, mainile, axile, fesele si organele genitale.
Haine curate
Este posibil ca adolescentul sa se obisnuiasca sa poarte aceeasi imbracaminte timp de mai multe zile fara sa o schimbe si mai ales transpirand mult. Este important pentru copilul tau sa scape de acest obicei odata ce ajunge la pubertate. Sfatuiti copilului sa poarte zilnic haine curate si proaspete. Aici intra si sosete curate si lenjerie curata. Spune-i sa pune imediat haine murdare in cosul de rufe. E bine sa poarte haine de bumbac, deoarece bumbacul absoarbe transpiratia.
Deodorant si antiperspirant
Pe masura ce copilul ajunge la adolescenta, deodorantul sau antiperspirantele devin uneori o necesitate. Cresterea productiei de transpiratie si modificarile hormonale inseamna ca adolescentii sunt mai predispusi la mirosul corporal neplacut. Antiperspirantele combat acest efect al pubertatii prin prevenirea transpiratiei, in timp ce deodorantele mascheaza mirosurile. Invatati dolescentul sa foloseasca produsul zilnic sau de cate ori este nevoie. Reamintiti-i totusi ca deodorantul nu este un substitut pentru dus sau baie.
Igiena orala
Curatarea periodica a dintilor si a gurii ajuta la prevenirea cariilor dentare si a bolilor gingivale. Adoelscentii trebuie sa foloseasca o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor dupa mese si inainte de culcare. Ata dentara trebuie de asemenea folosita zilnic pentru a impiedica formarea de placa bacteriana si pentru a mentine gingiile sanatoase.
Respiratia urata poate fi cauzata de o igiena orala precara. Copilul trebuie sa foloseasca si apa de gura si sa beneficieze de controale la dentist si ingrijire stomatologica.
Igiena unghiilor
Este important sa isi mentine unghiile curate si taiate, atat unghiile de la maini, cat si de la picioare. In cazul fetelor, daca aleg sa foloseasca lac de unghii, trebuie sa aleaga produse sigure si de calitate.
Spalatul mainilor
Adolescentii, ca orice persoana de orice alta varsta, trebuie sa se spele cat mai des pe maini pentru a evita imbolnavirea. Se uda mainile cu apa, se adauga sapun si se maseaza bine mainile timp de 30 secunde. Se spala si zonele dintre degete, spatele mainilor, unghiile etc. La final se clatesc mainile bine si se usuca cu un prosop curat.
Este deosebit de important sa se spele pe maini dupa ce merg la toaleta, deoarece fecalele, cu care pot intra in contact, contin miliarde de germeni. De asemenea, trebuie sa se spele pe maini:
- inainte si dupa masa sau pregatirea mancarii;
- dupa ce isi sufla nasul;
- dupa atingerea gunoiuului menajer sau a suprafetelor murdare;
- dupa contactul cu animale de companie sau fecale de animale – ca litiera pisicii;
- inainte si dupa atingerea unei persoane bolnave sau curatarea de voma sau lichide corporale.
Igiena organelor genitale
Adolescentii trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei zonei genitale, prin spalare cu apa calda si sapun. Se evita produsele cu coloranti sau parfum, deoarece acestea pot irita pielea sensibila a penisului sau vulvei.
Parintii trebuie sa discute cu fetele despre regulile de igiena in timpul menstruatiei. Invatati copilul cum sa foloseasca absorbantele, cum sa le schimbe si cand, precum si igiena/spalarea.
Parul corporal
Este posibil ca adolescentul sa aiba nevoie de masuri pentru parul corporal. Parul din zona axile si zona pubiana creste nivelul de transpiratie si mirosul corpului. Discutati despre argumentele pro si contra in ceea ce priveste epilarea parului de pe corp, pentru a va da seama ce este mai bine. Ajuta adolescentul sa gaseasca o crema de ras si un aparat de ras care se potriveste tipului sau de piele daca alege sa inceapa epilatul. Arata-i copilului cum sa foloseasca corect produsele.
De asemenea, barbieritul este tot alegerea adolescentului. Intrebati copiii de ce vor sa se barbiereasca. Discutati daca sunt pregatiti pentru responsabilitatea continua. Ajutati-l sa isi aleaga produse de barbierit, tehnica potrivita de barbierit etc.
Sfaturi pentru parinti
In primul rand, fiti un exemplu cand vine vorba de igiena. Copilul urmareste cum iti tratezi propria piele, propriul par, unghiile etc. A fi un exemplu este cea mai buna solutie. De exemplu, daca amandoi aveti pielea sensibila, cu mancarimi si uscata, propria rutina de baie ar putea fi potrivita si pentru copil.
In general, adolescentii petrec ore intregi in baie sau in fata oglinzii, dar exista si situatii diferite. Uneori copilul nu acorda atentie igienei si nu e preocupat de imaginea si corpul sau, ceea ce poate fi o problema. Desi aceste situatii apar mai des in anii prescolari, uneori adolescentii refuza sa faca dus sau baie. In primul rand, este important sa intelegeti daca intr-adevar e necesar sa faca baie zilnic sau nu. Daca nu face dus si este vizibil murdar, miroase rau, atunci e o problema.
O solutie este sa achizitionati articole de ingrijire personala destinate adolescentilor. Deodorantul, sapunul, spray-ul pentru corp sau chiar produsele pentru ingrijirea fetei e bine sa fie alese chiar de el. O alta modalitate este sa aveti o discutie despre igiena de baza cu copilul. Daca problema este suficient de severa si are impact asupra modului in care copilul interactioneaza cu alti adolescenti, ajutorul profesional poate fi necesar – la medicul pediatru sau medicul de familie. Discutati problema cu medicul inainte de timp. Uneori adolescentul va asculta de un alt adult, dar nu de tine, asa ca discuta cu cineva in care adolescentul are incredere. Daca acest lucru nu pare sa fie suficient, o intalnire cu un consilier ar putea fi utila.