Hipoglicemia la copii – cauze, simptome, tratament

hipoglicemia la copii

banner-peg-perego-miababy

Citeste mai multe despre hipoglicemia la copii – care pot fi cauzele, cum se manifesta hipoglicemia, metode de diagnostic, tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este hipoglicemia la copii?
2. Semnele si simptomele hipoglicemiei
3. Ce cauzeaza hipoglicemia?
4. Cum este diagnosticata hipoglicemia?
5. Cum se trateaza hipoglicemia la copii?

Ce este hipoglicemia la copii?

Hipoglicemia la copii este destul de rara, cu simptome vagi. Hipoglicemia este atunci cand nivelul de zahar din sange (concentratia glucozei din sange sau glicemia) este prea scazut. Glucoza, care provine din carbohidratii gasiti in alimente, este o sursa principala de energie pentru toate celulele corpului si, in special, pentru creier. Organismul se bazeaza pe un hormon numit insulina pentru a introduce glucoza in celulele unor organe si tesuturi specifice, ca ficatul, grasimea si muschiul.

banner-peg-perego-miababy

Intervalul optim sau normal pentru glucoza din sange este de aproximativ 70 – 120 mg/dL sau cel mult 140 mg/dL la 2 ore dupa masa. Cantitatea difera in functie de cea mai recenta masa si de alti factori, inclusiv de medicamentele administrate. Bebelusii si copiii mici cu diabet zaharat de tip 1 vor avea diferite obiective ale nivelurilor de glucoza din sange fata de copiii mai mari.

Hipoglicemia apare cel mai frecvent atunci cand nivelul zaharului din sange scade sub 70 mg/dl. Aceasta problema este frecventa la copiii cu diabet, in special cei care necesita terapie cu insulina. Alimentatia, nivelul de energie, stresul, boala sau chiar o arsura solara – toate acestea pot provoca modificari ale glicemiei copilului. Este normal ca nivelul zaharului din sange sa creasca si sa scada pe tot parcursul zilei si al noptii si, daca ramane intr-un interval optim, poate nici macar sa nu fie vizibil. Un nivel al glicemiei usor mai scazut decat intervalul optim ar putea sa nu provoace simptome. Insa, nivelurile foarte scazute ale zaharului din sange pot provoca simptome severe care necesita tratament medical imediat.

Citeste pe larg despre Diabetul la copii.

prevenirea hipoglicemiei

Semnele si simptomele hipoglicemiei

Hipoglicemia usoara poate provoca simptome precum:

cursuri puericultura
  • tremur;
  • palpitatii, batai rapide ale inimii;
  • piele palida, transpirata;
  • dureri de cap;
  • vedere incetosata;
  • foame intensa;
  • ameteli;
  • oboseala;
  • iritabilitate.

Hipoglicemia severa poate provoca, de asemenea, urmatoarele simptome:

  • confuzie;
  • convulsii;
  • persoana nu raspunde sau nu se trezeste.

Este important sa invatati copilul daca are diabet care sunt simptomele scaderii glicemiei si ce trebuie sa faca. Unii oameni cu diabet nu pot simti semnele de avertizare timpurii ale scaderii glicemiei. Este posibil sa nu isi dea seama ca au nevoie de un tratament rapid. Acest lucru poate duce la simptome mai grave, pe masura ce nivelul zaharului din sange continua sa scada.

miababy magazin

simptome de hipoglicemie

Ce cauzeaza hipoglicemia?

Hipoglicemia este mai frecventa la nou-nascuti. La copiii mai mici, este cel mai adesea vazuta ca o complicatie a terapiei cu insulina pentru diabet, dar uneori poate avea si alte cauze. In majoritatea cazurilor, hipoglicemia este temporara, usor de tratat si, de obicei, nu are consecinte grave. Exista mai multe tulburari rare in care hipoglicemia este recurenta si poate pune viata in pericol. Cu toate acestea, cu un diagnostic in timp util si un tratament adecvat, acestea pot fi gestionate eficient.

Nivelurile de glucoza sunt strans reglate de hormoni care controleaza activarea acestor mecanisme. Cel mai important hormon pentru reglarea glucozei este insulina. Astfel, atunci cand nu se produce suficienta insulina (ca in diabetul zaharat) nivelurile zaharului din sange devin ridicate (hiperglicemie). De asemenea, cand se produce prea multa insulina, nivelurile de zahar din sange devin scazute (hipoglicemie). Alti hormoni responsabili de reglarea nivelului de glucoza includ hormonul de crestere si cortizolul. Ficatul joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea glucozei in limite normale atat prin stocarea, cat si prin producerea glucozei.

Cauzele pentru hipoglicemie la copiii cu diabet zaharat pot include:

  • prea multa insulina sau medicamente orale pentru diabet;
  • tipul gresit de insulina;
  • valori incorecte ale glicemiei;
  • se sare peste o masa;
  • masa intarziata;
  • nu se consuma suficienta hrana pentru cantitatea de insulina luata;
  • mai multe exercitii decat in mod normal;
  • diaree sau varsaturi;
  • ranire, boala, infectie sau stres emotional;
  • alte probleme de sanatate, cum ar fi boala celiaca sau o problema suprarenala.

Alte cauze

Pentru copiii mici care nu au diabet, hipoglicemia poate fi cauzata de mai multi factori. Episoadele individuale de hipoglicemie la copiii care nu au diabet pot fi date de:

  • gastroenterita sau o alta problema care duce la un aport alimentar insuficient;
  • lipsa consumului de alimente pentru o perioada lunga de timp;
  • exercitii fizice intense prelungite si lipsa de hrana.

Episoadele recurente de hipoglicemie la copiii care nu au diabet pot fi date de:

  • infometare;
  • administrarea unor medicamente;
  • un defect congenital legat de metabolism sau o tulburare neobisnuita, cum ar fi hipopituitarismul sau hiperinsulinismul.

Alte cauze ale hipoglicemiei la copii includ deficitul de hormon de crestere si/sau cortizol si defecte genetice ale ficatului care afecteaza capacitatea acestuia de a elibera glucoza. Hipoglicemia poate fi, de asemenea, o consecinta a interventiilor chirurgicale ce modifica la un anumit nivel calea gastrointestinala, ca interventia chirurgicala pentru prevenirea refluxului.

hipoglicemia in diabet

Cum este diagnosticata hipoglicemia?

Copiii si adolescentii care isi monitorizeaza glicemia pentru a gestiona diabetul folosesc adesea un glucometru. Acesta este un aparat portabil care masoara glucoza din sange si permite detectarea hipoglicemiei acasa. Un interval tipic pentru glicemie este intre 70 – 140 mg/dl, in functie de mese. Cu toate acestea, intervalul ideal al copilului poate varia in functie de varsta si starea sa.

In cazul copiilor fara diabet, se poate pune un diagnostic de hipoglicemie pediatrica dupa un examen fizic, istoric medical si analize de sange. Se poate testa si productia de insulina. De asemenea, se va examina daca se pot ameliora simptomele copilului prin cresterea nivelului de glucoza.

cum este diagnosticata hipoglicemia

Cum se trateaza hipoglicemia la copii?

Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta, de starea generala de sanatate si cat de severa este problema. In caz de diabet zaharat, scopul tratamentului este mentinerea unui nivel optim si sigur al glicemiei. Acest lucru se realizeaza prin trei masuri de baza:

  1. testarea frecventa a glicemiei;
  2. recunoasterea rapida a simptomelor;
  3. tratarea rapida a problemei.

In caz de glicemie scazuta, copilului trebuie sa i se administreze ceva de mancat sau de baut cu un continut de zahar, cum ar fi suc de fructe, bomboane, zahar, tablete de glucoza etc. Nivelurile glicemiei trebuie apoi verificate la fiecare 15 minute. Puteti repeta acesti pasi pana cand nivelul glicemiei ajunge in intervalul optim. Retineti ca nu trebuie sa ii administrati copilului niciun aliment sau lichid daca nu este constient, nu este vigilent sau are convulsii. Daca hipoglicemia este severa, va avea nevoie de o injectie cu glucagon. Solicitati de urgenta ajutor medical.

Este important sa incurajati copilul sa consume mese regulate pe tot parcursul zilei si gustari frecvente. In caz de diabet, scopul este de a mentine constant un nivel optim al glicemiei. Acest lucru implica testarea frecventa a glicemiei, recunoasterea primelor simptome ale scaderii zaharului din sange si tratarea rapida a problemei, pe baza instructiunilor primite de la medic.

Atentie!

Daca trebuie sa ii dati copilului glucagon, informati medicul copilului care ii gestioneaza diabetul ca ati facut acest lucru. Un episod de scadere severa a zaharului din sange ar putea fi un semn ca planul de ingrijire a diabetului trebuie schimbat.

Ce pot face pentru a preveni hipoglicemia copilului?

Nu toate episoadele de hipoglicemie pot fi prevenite. Majoritatea copiilor cu diabet zaharat de tip 1 vor avea unele episoade de hipoglicemie. Riscul de hipoglicemie severa scade pe masura ce copilul creste. Insa, puteti ajuta la prevenirea episoadelor severe prin:

  • testarea frecventa a glicemiei copilului;
  • recunoasterea rapida a simptomelor;
  • tratarea rapida a problemei.

De asemenea, pentru a minimiza sau a preveni hipoglicemia trebuie sa va asigurati ca cel mic:

  • isi ia medicamentele la momentul potrivit;
  • consuma suficienta mancare;
  • nu sare peste mese;
  • isi verifica glicemia inainte de antrenament;
  • consuma gustari sanatoase.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/hypoglycemia.html
(2) https://www.childrensomaha.org/department/endocrinology-diabetes/diabetes-patient-education/hypoglycemia-what-should-you-do-if-your-child-has-low-blood-sugar/
(3) https://emedicine.medscape.com/article/921936-overview#a1
(4) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=90&contentid=p01960
(5) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/diabetes-children-treating-low-blood-sugar

miababy magazin

Surse foto: Pixabay, Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *