Graficele de crestere ale copilului

Graficele de crestere ale copilului

banner-tommee-tippee-miababy

Cresterea copiilor este un semn al sanatatii si dezvoltarii lor generale. Fiecare copil creste si se dezvolta diferit. Fiecare copil este unic!

Primii ani de viata sunt extrem de importanti, deoarece copilul trece printr-o etapa rapida de crestere si dezvoltare. Graficele de crestere au fost utilizate incepand cu anii 1970, dar, inca din 2000, au fost revizuite pentru a reflecta cu adevarat diferitele diferente culturale si etnice existente in cadrul populatiei.

Cuprins:

  1. Ce sunt graficele de crestere?
  2. Indicii antropometrici ai copilului
  3. Interpretarea graficelor de crestere

Graficele de crestere pot furniza informatii cu privire la rata variabila a cresterii sau viteza de crestere, ceea ce ajuta la detectarea modificarilor anormale ale cresterii si la evaluarea copiilor.

banner-waterwipes-miababy

Cresterea poate fi un proces extrem de complex de la nastere pana la adolescenta, iar evaluarea starii de nutritie si a cresterii este, asadar, o parte importanta si integrala a ingrijirii copiilor. Evaluarea periodica poate ajuta la identificarea riscului de afectare a dezvoltarii, identificarea sugarilor si copiilor aflati in pericol de malnutritie.

Ce sunt graficele de crestere?

Profesionistii din domeniul medical utilizeaza grafice de crestere pentru a urmari cresterea si dezvoltarea copilului in primii ani mai ales. Gaficele de crestere ajuta arata daca bebelusul sau copilul creste intr-un mod sanatos.

Asa cum spune si numele lor, sunt grafice care indica modificari ale lungimii, inaltimii, greutatii si circumferintei craniere in timp. Exista diferite grafice de crestere pentru baieti si fete, pentru copii mai mici si copii mai mici si pentru anumite situatii, cum ar fi sindromul Down.

Permit analiza dezvoltarii copilului comparativ cu o serie de masuratori etalon, pentru copii de varste apropiate.

cursuri puericultura

Pentru copiii de 0-2 ani se folosesc graficele conform Organizatei Mondiale a Sanatatii, iar pentru copiii de 2-18 ani (chiar 20 ani) se folosesc graficele oferite de Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor (CDC).

Standardele OMS stabilesc masurarea cresterii sugarului alaptat ca ideal pentru crestere. Alaptarea este standardul recomandat pentru hranirea sugarilor. Diagramele OMS reflecta modelele de crestere in randul copiilor care au fost predominant alaptati timp de cel putin 4 luni si inca sunt alaptati la 12 luni.

miababy magazin

Cea mai usoara modalitate de masurare a cresterii unui copil este reprezentarea greutatii si a inaltimii pe o perioada de timp pe graficele de referinta pentru crestere.

Graficele de crestere pot afisa o linie orizontala, descendenta sau una ascendenta indicand:

  • linie orizontala – fara crestere, primele semne de afectare a cresterii, de boala; e necesara urmarirea si educatia nutritionala;
  • linie descendenta – scaderea cresterii;
  • linie ascendenta – imbunatatirea statusului nutritonal, dezvoltare;
  • linie ascutita descendenta – dezvoltare rapida;
  • curba cu fluctuatii.

Diagramele de crestere (actuale conform CDC) au fost dezvoltate in anul 1977 si au fost revizuite

de catre Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) in anul 2000.  In 2006, noile referinte pentru monitorizarea dezcvoltarii fizice conform OMS pentru sugari si copii de la nastere la 5 ani au fost puse la dispozitie. Acestea includ percentile pentru fete si baieti pentru greutate in functie de varsta, lungime/inaltime in functie de varsta, greutate in functie de lungime/inaltime si indice de masa corporala in functie de varsta.

Exista si diagrame de crestere pentru copiii cu nevoi speciale, copii cu tulburari de dezvoltare, retard mintal si anumite tulburari genetice, care au modele de crestere care difera cu curbele clasice de referinta. Au fost elaborate grafice speciale pentru copiii cu sindromul Down a caror crestere este diferita. Diagramele de crestere sunt, de asemenea, disponibile pentru copiii cu sindrom Marfan, acondroplazia, sindromul Noonan, Wiliams si Turner, si pentru copiii cu paralizie cerebrala.

Ce sunt graficele de crestere

Indicii antropometrici ai copilului

Parintii sunt adesea ingrijorati ca bebelusul sau copilul lor nu creste suficient de repede. Cu toate acestea, in timp ce este important sa masurati cresterea copilului pentru a vedea daca este sanatoasa si daca se dezvolta in mod corespunzator, nu este singura modalitate de a spune daca sunt sanatosi. Copii au crestere individuala, unica, si nu de fiecare data este un motiv de ingrijorare.

Toti bebelusii pierd o greutate in saptamana dupa nastere. Majoritatea copiilor isi dubleaza greutatea de la nastere dupa 4 luni si se tripleaza la 13 luni (pentru baieti) sau 15 luni (pentru fete).

Este putin probabil sa fie o problema de sanatate sugarul:

  • uda cel putin 5 scutece pe zi;
  • are scaune regulate si moi (atentie – nu foarte moi);
  • are o culoare normala a pielii;
  • tonusul muscular este bun.

Lungimea este masurata atunci cand bebelusul sta culcat (pentru copiii care nu pot sta inca in picioare). Pentru copiii de peste doi ani, se va masura inaltimea, atunci cand stau in picioare. Pentru copiii sub doi ani, greutatea este masurata fara imbracaminte pe un cantar special pentru cantarirea sugarilor. Dupa doi ani, greutatea este masurata cu haine usoare, pe un cantar normal. Circumferinta craniana se masoara, de obicei, prin aplicarea unei benzi de masurare (metru de croitorie) in jurul capului copilului. Circumferinta craniana creste rapid in primul an, ceea ce ajuta la analiza dezvoltarii normale a creierului.

Daca copilul s-a nascut prematur, varsta acestuia trebuie corectata pe diagrama pana la implinirea varstei de 2 ani.

Circumferinta craniana

  • este strans legata de dezvoltarea normala a creierului.
  • poate fi utilizata pentru a detecta malnutritia cronica la copii <2 ani;
  • intarzierea cresterii intrauterine sau malnutritia cronica extrema in primele cateva luni pot determina scaderea dezvoltarii creierului, determinand un nivel anormal de scazut al circumferintei creierului;
  • circumferinta craniana se dezolta rapid in primul an, dar mai lent dupa 36 luni;
  • este reprezentata grafic in percentilele conform CDC pentru 0-2 ani;

Greutatea

  • este una dintre cele mai importante masuratori in evaluarea nutritionala;
  • poate depista eventuale stari de malnutritie;
  • trebuie corelate cu inaltimea sua lungimea;
  • trebuie corelate cu valorile anterioare.

Lungimea

  • este un indicator de crestere si dezvoltare utilizat in mod obisnuit, care poate fi evaluat comparand lungimea in functie de varsta si greutatea in functie de lungime;
  • este valabila pentru sugari cu varsta mai mica de 24 de luni sau pentru copiii intre 24 de luni si 36 de luni care nu pot sta in pozitie verticala fara asistenta sau nu pot indreptat genunchii.

Inaltimea

  • este denumita si statura, utilizata pentru copiii cu varste mai mari de 2 ani care pot sa stea in pozitie verticala fara asistenta;
  • este importanta pentru calcularea anumitor indicatori, cum ar fi inaltimea in functie de varsta, greutatea in functie de inaltime etc.

Indicele de masa corporala (IMC)

  • este utilizat pentru a determina statusul nutritional si este calculat prin impartirea greutatii in kilograme la patratul inaltimii in metri [IMC = kg / m2];
  • este util pentru analiza statusului ponderal si riscul de obezitate, supraponderalitate sau subponderalitate.

Ce sunt percentilele?

Percentilele impart valorile cresterii tipice pe graficele de crestere. Daca un bebelus se afla pe a 5-a percentila pentru greutate, inseamna ca el cantareste mai putin decat 95% dintre copiii de aceeasi varsta.

Percentilele descriu acesti indicatori ai copilului comparativ cu datele statistice ale copiilor de varsta similara. Daca un copil se afla pe cea de-a 75-a percentila pentru inaltime, inseamna ca este mai inalt decat 75% dintre copiii de varsta lui, de exemplu. Pe de alta parte, daca se afla pe a 25-a percentila pentru greutate, inseamna ca depaseste doar 25% dintre copiii cu varsta similara, in ceea ce priveste greutatea.

Indicii antropometrici ai copilului

 

Interpretarea graficelor de crestere

  • Se masoara greutatea, inaltime/lungimea si circumferinta craniana a copilului.
  • Se alege un parametru din partea de jos a diagramei si unul din partea laterala (varsta si greutate sau greutate si inaltime etc., in functie de tipul graficului) si desenati o linie verticala pe graficul de crestere (de sus in jos) si una orizontala (de la stanga la dreapta).
  • Se gaseste locul in care aceste doua linii se intersecteaza sau se incruciseaza reciproc.
  • Se identifica acea curba (percentila) mai apropiata de acest loc si se urmareste in sus si spre dreapta, pana cand se gaseste numarul care corespunde percentilei copilului.

Daca percentila copilului se modifica in mod semnificativ – de exemplu, daca scade cu 2 linii percentila – atunci discutati cu medicul, pentru a evalua tendinta de crestere a copilului si daca exista vreun motiv de ingrijorare. Retineti ca nu trebuie sa comparati cresterea copilului cu cea a altor copii. Cea mai importanta este ca aceasta continua sa creasca pe aceeasi percentila.

In primii 2 ani, folosim o diagrama de crestere care cuprinde circumferinta capului, greutatea si lungimea. Se bazeaza pe genul copilului si alte date. Urmarim modificari ale dimensiunii circumferintei capului, deoarece vrem sa stim daca se dezvolta corect creierul.

Dupa varsta de 2 ani, puteti utiliza graficele de crestere pentru varste cuprinse intre 2 si 20 de ani. In plus fata de greutatea si inaltimea la acel moment, ne uitam si la indicele de masa corporala, parametru dupa care incercam sa surprindem proportiile copiilor.

miababy magazin

Link-uri pentru grafice de crestere:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

1 Comments on “Graficele de crestere ale copilului”

  1. Buna ziua!
    Nu inteleg ce inseamna un PREMATUR AGA, nascut la 36/37sapt cu G:2770,I:50cm,PC:34cm,PT:32cm,iar pe biletu de iesire al mamei este specificata VG:38/39 sapt.
    Nu inteleg cum sunt calculate percentilele.
    MULTUMESC FRUMOS!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *