Furia la copii este o emotie pe care, de obicei, adultii incearca sa o tempereze si sa o opreasca, pentru ca pentru multi dintre noi, furia are conotatii negative si ne provoaca disconfort. Cum ii putem ajuta pe copii sa isi gestioneze furia si cateva idei de activitati de linistire gasiti in acest articol.
1. Furia la copii – informatii generale
2. Tantrumurile si gestionarea furiei la copiii mici
3. Furia la copii mai mari – idei de activitati
Furia face parte din paleta noastra de emotii; este o emotie sanatoasa si normala. Si desi este neplacuta, este modul prin care corpul nostru ne semnaleaza anumite probleme sau faptul ca nu ne place ce se intampla.
Copiii incep sa simta furia de la varste mici, la intensitati care uneori sunt prea mari pentru abilitatile lor de autoreglare. Bine-cunoscutele tantrumuri sunt manifestari ale furiei si frustrarii celor mici, emotii care pe ei ii coplesesc si carora le este dificil sa le faca fata. Insa cu ajutorul adultilor, cu validarea si sprijinul lor, ei invata sa furia nu trebuie reprimata; ca nu trebuie sa fii pedepsit pentru furia pe care o simti; ci sa intelegi ce se intampla cu tine, ce te infurie si cum poti gestiona mai bine ceea ce simti.
Informatii pe larg despre inteligenta emotionala si educarea copiilor despre emotii gasiti in acest articol.
Foarte important in felul cum copiii vor invata sa-si gestioneze emotiile, inclusiv furia, este felul in care parintii si le gestioneaza pe ale lor. Multi dintre noi nu au invatat in copilarie cum sa-si gestioneze furia si e posibil sa fi primit mesaje negative sau confuze in legatura cu aceasta emotie; de aceea a face fata furiei copilului poate fi extrem de dificil.
Despre furia parintilor in relatia cu copiii – aici.
Tantrumurile sunt o parte normala a dezvoltarii copiilor si pot fi declansate de cauze diverse (oboseala, suprastimulare, nemultumiri fata de reguli sau in interactiunile cu ceilalti etc.).
Tantrumurile sau crizele de furie ale copiilor pot fi foarte frustrante pentru parinti. Insa in acelasi timp, aceste episoade pot fi folosite si ca niste oportunitati de invatare pentru copii.
Ce e de facut cand cei mici sunt coplesiti de emotii puternice? Vorbiti-le cu calm, stati langa ei, luati-i in brate (daca accepta, daca nu, spuneti-le ca asteptati pana cand vor dori sa fie imbratisati); spuneti-le ca sunteti langa ei, ca ii iubiti, ca intelegeti ca le este greu. Scopul este, in aceasta prima etapa, sa se linisteasca in prezenva voastra. Toate acestea, fara sa le cereti sau sa le dati explicatii, fara sa ii certati, fara sa analizati (inca) ce s-a intamplat.
Abia dupa ce copiii se linistesc, puteti vorbi despre ce s-a intamplat, despre emotiile pe care le-au simtit, puteti analiza si invata lectii impreuna.
Exista o serie de jocuri educative pe tema emotiilor, pe care le puteti juca alaturi de copii sau de intreaga familie. Acestea cuprind fie cartonase cu expresii faciale ce exprima emotii, exemple de activitati pentru intelegerea emotiilor, fise de colorat cu emotii, jocuri de carti sau de tip boardgames cu emotii etc.
Cand copilul este furios si agitat, sistemul sau nervos simpatic se activeaza, fapt care duce la o respiratie rapida si superficiala. Respiratia profunda, in schimb, stimuleaza nervul vag al copilului, care activeaza sistemul nervos parasimpatic. Acesta calmeaza copilul si il ajuta in reducerea furiei. De aceea, exercitiile de respiratie profunda sunt strategii eficiente prin care copiii se pot linisti.
Cateva idei de activitati creative pentru a-i stimula pe copii sa respire profund:
Jocuri relaxante pot fi si jocul cu nisip, pictura, desenul liber, coloratul, modelarea de forme din plastilina sau spuma de modelat. Acestea ii ajuta pe copii sa se linisteasca dupa un episod in care au fost coplesiti de emotii intense.
Pe masura ce copiii cresc, putem apela la noi activitati de familiarizare si gestionare a furiei. Treptat, copiii vor putea intelege ca furia este o parte din ei, insa nu trebuie sa ne controleze, chiar daca poate fi coplesitoare si neplacuta.
Respiratia profunda este utila in a ne ajuta sa ne linistim, indiferent de varsta.
Un exercitiu foarte simplu pe care il puteti incerca cu copiii este acesta: inspirati adanc, apoi expirati lung. Intre fiecare inspiratie si expiratie, ramaneti in acel spatiu de liniste. Spuneti-le copiilor ca acel spatiu linistit e intotdeauna in ei, chiar si atunci cand sunt tristi, ingrijorati, furiosi. Scopul e ca ei sa devina constienti ca pot avea acces la acest spatiu atunci cand au nevoie.
Desenati impreuna cu copiii un termometru al furiei, mare cat sa incapa pe o coala de hartie. Pentru fiecare gradatie de la 1 la 10 sau de la 1 la 5, notati care sunt factorii declansatori ai furiei si felul in care resimt ei furia (cum arata figura lor, ce simt in corp). Pentru a identifica factorii declansatori, rugati copiii sa se gandeasca la ce anume ii frustreaza sau ii infurie si unde anume s-ar plasa pe scala.
Explorarea situatiilor si cauzelor care ii fac pe copii sa devina frustrati sau sa se infurie ii ajuta sa le constientizeze si in acelasi timp sa fie mai bine pregatiti in fata acestor circumstante. Desenati un iceberg pe o foaie; apoi notati pe partea de sub apa posibilele cauze care ii fac pe copii sa se infurie. Incurajati-i sa se observe pe o perioada mai lunga de timp (cateva zile, o saptamana); in acest timp sa vada care sunt emotiile, evenimentele, factorii stresanti care nu se vad la suprafata. Odata identificate, discutati despre cum pot fi rezolvate sau ameliorate aceste cauze.
(1) How to Handle Tantrums and Meltdowns – https://childmind.org/article/how-to-handle-tantrums-and-meltdowns/
(2) Ce sa faci cand iti iesi din fire – ghid pentru copiii care nu-si pot stapani furia – publicat de Asociatia Americana de Psihologie
(3) 7 Simple but Powerful Anger Management Activities for Kids – https://parentswithconfidence.com/anger-management-activities-kids/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…