Fertilitate

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei?

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei – adevar sau mit? Citeste mai multe despre acest subiect si afla care sunt sansele de a ramane gravida daca ai relatii intime neprotejate la menstruatie.

CUPRINS:

1. Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei – adevar sau mit?
2. Sarcina si perioada fertila
3. Riscurile in caz de menstruatii neregulate
4. Pot face sex in timpul menstruatiei?

Poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei – adevar sau mit?

Un mit comun legat de fertilitate este acela ca o femeie nu poate ramane insarcinata daca are relatii intime neprotejate in timpul menstruatiei. Desi sansele de sarcina sunt mai mici in zilele de menstruatie, acestea nu sunt zero.

Sansele de a ramane insarcinata sunt mici pentru ca ovulatia are loc de obicei la cateva zile distanta. Cu toate acestea, exista exceptii. Acest lucru se aplica femeilor care au un ciclu tipic de 28 – 30 de zile sau mai mult. Daca aveti un ciclu mai scurt, la fiecare 21 – 24 de zile, inseamna ca ovulati mai devreme in ciclu. Pentru ca sperma ramane viabila 3-5 zile, in cazul unui act sexual spre sfarsitul menstruatiei puteti concepe 4-5 zile mai tarziu in caz de ovulatie timpurie.

Care sunt posibilitatile?

Astfel, chiar daca sunteti la menstruatie, exista riscul de a ramane insarcinata (desi riscul este mai mic). Iata cateva posibilitati:

  • ovulatia are loc inainte ca sangerarea menstruala sa se opreasca;
  • ovulatia are loc la cateva zile dupa menstruatie, iar sperma poate fertiliza un ovul in termen de 3-5 zile de la ovulatie – astfel, daca actul sexual neprotejat are loc in ultima zi de menstruatie si ovulatia are loc in urmatoarele zile, spermatozoizii pot fertiliza ovulul;
  • asa-zisa menstruatie este de fapt o sangerare din cauza ovulatiei – nu toate sangerarile vaginale sunt menstruatie – uneori, are loc o sangerare usoara in momentul ovulatiei, cand sunteti mai fertila.

Uneori, ovulatia se poate sa aiba loc inainte ca sangerarea menstruala sa se opreasca sau la cateva zile de la sfarsitul menstruatiei. Pentru ca spermatozoizii pot fecunda un ovul timp de aproximativ 72 de ore dupa ejaculare, creste riscul de sarcina. Astfel, femeile nu pot concepe in timpul menstruatiei in sine, dar sperma supravietuieste in sistemul reproducator feminin pana la 3-5 zile. Acest lucru inseamna ca unele femei au sanse (desi mici) de a ramane insarcinate in cazul unui act sexual neprotejat in timpul menstruatiei – totul depinde de lungimea ciclului menstrual.

Pot ramane insarcinata inainte de menstruatie?

In general, este putin probabil ca femeile sa ramana insarcinate in zilele inainte de menstruatie. Acest lucru este valabil mai ales daca menstruatiile sunt regulate si aveti un ciclu menstrual de aproximativ 28 de zile. Cu toate acestea, avand in vedere natura variabila a ferestrei fertile, femeile care nu doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa foloseasca o metoda contraceptiva ca prezervativul la menstruatie.

Pot ramane insarcinata in prima zi de menstruatie?

Este posibil – desi nu foarte probabil – sa ramaneti insarcinata in prima zi a menstruatiei, mai ales daca aveti un ciclu regulat de 28 de zile. Cu toate acestea, daca aveti un ciclu menstrual neregulat sau mai scurt, ovulatia poate sa apara mult mai aproape de prima zi a menstruatiei, ceea ce creste riscul de a ramane gravida in prima zi.

Pot ramane insarcinata imediat dupa menstruatie?

Da, puteti ramane insarcinata imediat dupa menstruatie. Probabilitatea ca acest lucru sa se intample depinde insa din nou de momentul ovulatiei. La femeile cu un ciclu regulat de 28 de zile, ovulatia incepe de obicei in ziua 14, care ar fi la 7 zile dupa sfarsitul unei menstruatii de o saptamana. Daca ovulati mai devreme sau daca aveti un ciclu menstrual scurt sau o menstruatie lunga, perioada dintre menstruatie si ovulatie ar putea fi mult mai mica. De asemenea, deoarece sperma este viabila in jur de 5 zile, sexul la o zi sau doua imediat dupa menstruatie ar putea duce la sarcina.

Sunt sanse mai mari de sarcina daca faceti sex neprotejat imediat dupa menstruatie, decat in timpul menstruatiei, pentru ca va apropiati de fereastra fertila. Sansele de a concepe imediat dupa menstruatie cresc in fiecare zi dupa ce sangerarea s-a oprit. Insa, probabilitatea de a ramane insarcinata chiar inainte de menstruatie este mai scazuta. In acelasi timp, este important sa retineti ca sangerarea pe care o experimentati nu poate fi neaparat menstruatie. In unele cazuri, poate fi sangerare de implantare, un semn timpuriu de sarcina. Sangerarea de implantare are loc la 10-14 zile dupa fertilizare de obicei, atunci cand embrionul se ataseaza de peretele uterin. Spre deosebire de o menstruatie regulata, sangerarea de implantare este de obicei mai deschisa la culoare si are un flux mai usor. Citeste mai multe despre primele semne de sarcina, chiar inaintea unui test de sarcina pozitiv.

Sarcina si perioada fertila

Perioada fertila a unei femei, cand sansele de a ramane gravida sunt cele mai mari, include ovulatiei si cateva zile inainte de ovulatie. Daca actul sexual neprotejat are loc in aceste zile, sunt sanse mari de a ramane insarcinata. Ovulatia are loc de obicei in ziua 14 a ciclului menstrual, dar variaza de la o femeie la alta si la fiecare femeie in parte, de la o luna la alta.

Monitorizarea ovulatiei poate fi un instrument important pentru persoanele care vor sa ramana insarcinate. Cu toate acestea, chiar daca majoritatea femeilor au o ovulatie regulata, aceasta nu apare intotdeauna in aceeasi zi a saptamanii in fiecare luna, sau in acelasi punct al ciclului menstrual in fiecare luna. Fumatul, anumite probleme de sanatate, stresul sau modificarea programului de somn si lucru pot contribui la modificarile periodelor de ovulatie. Puteti estima data ovulatiei cu ajutorul metodei calendarului, masurand temperatura bazala, monitorizand mucusul cervical etc. De asemenea, exista si teste de ovulatie.

Riscurile in caz de menstruatii neregulate

Daca aveti o menstruatie neregulata, poate fi mai greu de prezis cand veti ovula – si acest lucru poate duce la sarcina, deoarece poate fi mai greu sa evitati actul sexual aproape de acel moment. Unele femei au cicluri de pana la 21 de zile si ovulatia are loc mai devreme, ceea ce inseamna ca e mai putin timp intre momentul in care se termina menstruatia si momentul in care are loc ovulatia. Si, intrucat spermatozoizii pot trai in tractul reproducator cateva zile, daca s-a intamplat sa faci sex in timpul menstruatiei si apoi are loc ovulatia pentru urmatorul ciclu 2-3 zile mai tarziu, acel ovul ar putea intalni sperma viabila.

De asemenea, menstruatiile pot dura mai mult. In timp ce corpul elimina captuseala uterina, poate avea loc urmatoarea ovulatie in timp ca inca are loc menstruatia din luna precedenta. Astfel, esti iar fertila  – ceea ce inseamna ca poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Daca ai menstruatii usoare sau neregulate, poate fi mai usor sa confunzi aceasta sangerare de ovulatie usoara cu o menstruatie adevarata.

Pot face sex in timpul menstruatiei?

Din punct de vedere medical, relatiile intime nu sunt contraindicate in timpul menstruatiei. Puteti face sex in timpul menstruatiei. Insa, daca nu vreti sa ramaneti insarcinata, cel mai bine este sa folositi prezervativul. In plus, prezervativul va protejeaza si de o infectie cu transmitere sexuala. In perioada menstruala poate creste dorinta sexuala. In plus, orgasmul poate ameliora crampele menstruale si poate face ca uterul sa se contracte mai mult. Asta ajuta la scurtarea menstruatiei. Se pot reduce si schimbarile de dispozitie si hipersensibilitatea. Nu uitati, insa, ca inainte de actul sexual sa indepartati tamponul sau cupa menstruala.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-get-pregnant-just-after-my-period-has-finished/
(2) https://kidshealth.org/en/teens/sex-during-period.html
(3) https://americanpregnancy.org/can-i-get-pregnant-if/can-you-get-pregnant-on-your-period-9163/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469003/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago