Este diabetul gestational comun in timpul sarcinii? | Intrebari frecvente

Este diabetul gestational comun in timpul sarcinii

Afla daca este diabetul gestational comun in timpul sarcinii direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Este diabetul gestational comun in timpul sarcinii?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

Diabetul gestational este, din pacate, una dintre situatiile de risc major care pot surveni pe parcursul sarcinii. Din pacate aproximativ o patrime dintre gravide au o valoare a glicemiei mult mai mare pe perioada sarcinii si aproximativ 10% pot dezvolta diabet gestational.

Ce este important? Sa vina la consulturile lunare planificate atat la medicul de familie, cat si la ginecolog, iar in cazul in care se inregistreaza o valoare a glicemiei spre limita superioara, sa accepte sa isi faca hemoglobina glicata si, respectiv, o glicemie provocata. Sunt analize banale care se pot face oriunde si care pot ajuta echipa medicala sa consilieze corect gravida privind dieta.

Nu inseamna ca daca exista o valoare de glicemie foarte mare, automat vei intra pe insulina; nu inseamnă ca daca ai o valoare mare de glicemie o data, automat ai si un diabet. Dar, pe de alta parte, riscul major de a nu investiga o hiperglicemie, fie si izolata, inseamna ss accepti ideea ca este posibil sa fie un diabet gestational care iti poate produce foarte mult rau tie ca si gravida, dar in primul rand poate fi un risc major pentru fat.

Fatul poate sa se nasca prematur, acelasi fat poate deceda in uter. Deci este important sa ne prezentăm la medic, este important sa facem aceasta investigatie simpla, foarte simpla, si sa luam masurile care se impun.

cursuri puericultura
Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *