Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?

eruptia dentara

banner-tommee-tippee-miababy

Eruptiile dentare il pot face pe bebe sa fie mai iritabil decat de obicei. Iata care sunt simptomele asociate, care sunt semnele ce pot indica o alta problema si ce pot face parintii pentru a reduce disconfortul copilului. 

CUPRINS:

1. Informatii generale despre eruptia dentara
2. Probleme si simptome asociate aparitiei dintilor
3. Febra asociata eruptiei dentare
4. Cum actionezi in urma eruptiilor
5. Igiena dintilor de lapte

Informatii generale despre eruptia dentara

Aparitia primilor dinti la bebe il poate face pe cel mic sa fie iritabil, sa saliveze excesiv si sa aiba modificari usoare ale apetitului. In timp ce unii copii trec usor peste aceasta etapa, fara simptome majore, in alte cazuri vorbim de perioade lungi de agitatie si nopti nedormite.

banner-waterwipes-miababy

Eruptiile dentare definesc procesul prin care primii dinti la bebe penetreaza gingia pentru a iesi la suprafata. Dintisorii nu rup gingia si tesutul gingival – datorita unor compusi chimici speciali ce sunt eliberati in timpul acestui proces, ci celulele gingivale se separa, permitand ca dintisorul sa iasa afara treptat. Procesul nu este unul dureros pentru bebe, dar e un oarecare disconfort. Durerea apare doar daca vorbim de inflamatie sau infectii la nivelul tesutului gingival. Dintisorii erup in perechi (partea dreapta si stanga a gurii) in general, alternativ cu regiunea inferioara si superioara a maxilarului.

Tipuri de dinti

Dintii au diferite forme si dimensiuni, si se dezvolta la rate diferite si in locuri diferite in gura. Fiecare dintisor are o functie diferita si are propriul rol important in mestecare, vorbire etc. Bebelusii se nasc cu 20 dinti de lapte ce urmeaza sa erupta, iar majoritatea adultilor au 32 de dinti definitivi, inclusiv maselele de minte.

Dintii includ:

  • Incisivii – incivizii centrali si incisivii laterali, fiind dintii frontali situati pe maxilarul superior si inferior, cu margine de taiere subtire;
  • Caninii – dintii cu varf ascutiti de pe ambele parti ale incisivilor din maxilarul superior si inferior, folositi pentru a rupe hrana;
  • Premolarii – au suprafete plane pentru a zdrobi alimentele;
  • Molarii – maselele din spate, sunt mai mari decat premolarii, cu suprafete largi, plate, care permit mestecarea alimentelor.

eruptia dentara dintisorii

Dintisorii de lapte – ce rol au?

Dezvoltarea dintilor incepe in saptamana 3 de sarcina, de obicei. In jurul saptamanii 6, apar radacinile dintilor primari. In jurul lunii a patra incep sa se formeze smaltul si dentina. La nastere dintii sunt incapsulati in gingii, desi uneori copilul se poate naste cu un dintisor aparut deja sau poate sa erupa la scurt timp dupa nastere, dar in rare cazuri.

cursuri puericultura

Dintii provizorii sau dintii de lapte sunt importanti deoarece asigura fizionomia fetei si asigura ghidarea dintilor permanenti in pozitia corecta. De asemenea, sunt esentiali pentru ca cel mic sa invete sa manance si sa vorbeasca, astfel ca e necesara o ingrijire atenta a acestora.

Iata principalele roluri:

miababy magazin
  • permit ca cel mic sa invete sa manance alimente, asigurand mestecarea;
  • asigura spatiu pentru dintii permanenti si ghideaza alinierea si pozitionarea lor corecta;
  • permit dezvoltarea normala a oaselor maxilarului si a musculaturii fetei;
  • influenteaza vorbirea;
  • influenteaza aspectul fetei – fizionomia.

Dintisorii de lapte au un start extern de smalt mai subtire decat dintii permanenti. Acest lucru creste riscul de carii dinti de lapte, care pot aparea chiar inainte ca primii dinti sa apara. Cariile sunt cauzate de bacteriile care intra in contact cu cavitatea bucala.

Cand apar dintii?

Eruptiile dentare sunt procesul de aparitie a unui dinte sau a dintilor in general. Varsta medie la care apare primul dinte este de 6-10 luni si este cel mai adesea observata pe gingia de jos, in mijloc. Pana la varsta de 3 ani, un copil ar trebui sa aiba un set primar de dinti sau dintii de lapte – 20 de dinti.

In timp ce eruptiile dentare pot incepe mai devreme de 6 luni, cel mai probabil veti vedea primul inceput de dintisor impingand stratul gingiei bebelusului cand copilul are intre 6-10 luni. Primii dinti care apar, de obicei, sunt cei doi dinti din fata, cunoscuti si sub denumirea de incisivi centrali. Acestia sunt, de obicei, urmati dupa 4 – 8 saptamani de cei patru dinti de pe maxilarul superior (incisivi centrali si laterali). Aproximativ o luna mai tarziu, vor aparea incisivii laterali inferiori.

Dintii care apar prea repede – In unele cazuri rare, copiii se nasc cu unul sau doi dinti sau au un dinte care apare in primele cateva saptamani de viata. Cu exceptia cazului in care dintii interfera cu hranirea sau sunt destul de mari si pot reprezenta un risc de sufocare, acestia nu sunt, de obicei, un motiv de ingrijorare.

Dintii care apar mai tarziu – Se considera ca acei copii ai caror dinti au erupt mai tarziu vor avea o rezistenta usor mai mare la carii decat cei in cazul carora dintii au erupt mai devreme. Acest lucru se explica prin faptul ca dintii care stau sub gingii mai mult timp vor avea un nivel mai mare de fluor asimilat.

Schema – aparitia dintilor

Momentul in care apar eruptiile dentare difera de la copil la copil.

Iata lista cu eruptiile dentare si ordinea de aparitie:

  • Etapa 0: (0-6 luni) La nastere, bebelusii au un set complet de 20 de dinti primari sub gingiile lor.
  • Etapa 1: Cei doi dinti frontali (incisivi centrali) de pe maxilarul inferior sunt de obicei primii care erup. Apar de obicei la 6-10 luni, dar semnele si simptomele de dureri gingivale sau disconfortului pot deveni evidente inainte de 6 luni.
  • Etapa 2: Cei doi dinti frontali (incisivi centrali) de pe maxilarul superior erup intre 8-12 luni.
  • Etapa 3: Incisivii laterali, de pe maxilarul superior erup la 9-13 luni.
  • Etapa 4: Incisivii laterali de pe maxilarul inferior erup la 10-16 luni.
  • Etapa 5: Primii molari de pe maxilarul superior erup la 13-19 luni.
  • Etapa 6: Primii molari de pe maxilarul inferior erup la 14-18 luni.
  • Etapa 7: Caninii de pe maxilarul superior erup la 16-22 luni.
  • Etapa 8: Caninii de pe maxilarul inferior erup la 17-23 luni.
  • Etapa 9: Al doilea set de molari erupe in general prima data pe maxilarul inferior la 23-31 luni.
  • Etapa 10: Al doilea set de molari de pe maxilarul superior erupe la 25-33 luni.

eruptia dentara diagrama

In general, un copil are setul complet de 20 de dinti de lapte pana la varsta de 3 ani.

Probleme si simptome asociate aparitiei dintilor

Eruptiile dentare dureaza aproximativ 8 zile, care includ patru zile inainte de eruptie si 3-4 zile dupa ce dintele iese prin gingie. Este posibil sa se observe o bula albastra-cenusie pe gingia pe care urmeaza sa apara dintele. Aceasta se numeste chist de eruptie si, de obicei, va disparea fara tratament.

Semnele si simptomele asociate cu eruptiile dentare sunt:

  • iritabilitate;
  • disconfort gingival;
  • mancarimi usoare la nivelul gingiei;
  • salivare excesiva, de obicei inainte de aparitia eruptiei;
  • umflarea usoara si sensibilitatea gingiilor;
  • refuzul unor alimente;
  • incercarea de a musca sau mesteca diferite obiecte;
  • modificariale rutinei somnului;
  • scaune mai moi – NU diaree (pot fi date de excesul se saliva care se produce);
  • o usoara crestere a temperaturii corpului – dar NU febra mare.

Simptomele pot dura doar cateva zile, chiar in perioada in care apare un nou dinte sau pentru o perioada de mai multe luni, daca apar mai multi dintisori. Pentru cativa copii norocosi (si parinti), eruptia dentara nu genereaza deloc simptome vizibile.

Daca bebelusul are diaree, febra sau ii curge nasul, de obicei simptomele acestea nu sunt asociate cu dentitia, mai ales daca dureaza mai mult de 24 de ore. Academia Americana de Pediatrie mentioneaza ca febra si diareea nu sunt simptome normale asociate cu eruptia dentara.

eruptia dentara simptome

Atentie!

  • Eruptiile dentare nu cauzeaza febra, diaree, eruptie cutanata sau secretii nazale. Febra, eruptiile sau secretiile nazale au de obicei alte cauze, cum ar fi diferite infectii sau alergii.
  • Eruptiile dentare nu ii produc copilului durere severa. Dintisorul nu rupe gingia pentru a iesi, ci gratie unor elemente chimice speciale ce sunt secretate in timpul eruptiei, celulele gingiei se separa pentru a permite trecerea dintisorului. Poate fi un usor disconfort, dar nu durere. De asemenea, poate sa apara uneori durere, dar doar daca vorbim de o infectie sau inflamatie severa la nivelul gingiilor, avand cauze virale sau microbiene.
  • Eruptiile dentare in sine nu afecteaza imunitatea copilului.
  • Eruptiile dentare nu cauzeaza plans excesiv. Cel mic poate plange pentru ca exista o alta problema, o alta cauza a durerii.

Eruptiile dentare cauzeaza varsaturi?

Erutiile dentare nu sunt asociate cu stari de varsaturi. O infectie bacteriana sau virala este adesea cauza varsaturilor. Varsaturile pot aparea in acelasi timp cu simptomele de eruptie dentara. Varsaturile pot fi date de raceala, gripa, infectii ale urechii, infectii gastrointestinale, infectie urinara sau alergia/intoleranta la anumite alimente.

Febra asociata eruptiei dentare

In timpul eruptiei dentare se poate observa o usoara crestere a temperaturii corpului in ziua in care dintele erupe si eventual si in ziua urmatoare, dar nu vorbim de febra mare.

Multi parinti, si uneori chiar medici, leaga febra mare de eruptiile dentare. Desi trebuie subliniat ca eruptia dentara nu cauzeaza in sine febra mare, uneori febra poate sa apara, dar are alte cauze, nu aparitia dintilor. O explicatie ar fi faptul ca in jurul varstei de 6 luni incepe sa se reduca protectia data de anticorpii de la mama, astfel ca cei mici devin mai sensibili la infectii. Astfel, cel mai probabil uneori eruptia dentara apare simultan cu o infectie in corp, si simptomele sunt confundate. De asemenea, in general febra este cauzata de o infectie si datorita temperaturilor mai ridicate, dintii bebelusilor pot sa erupa mai usor si mai rapid, alt motiv pentru care dentitia poate fi legata de febra.

miababy magazin

Cand gingiile se deschid, pot exista bacterii tranzitorii care intra in sangele copilului. Lupta organismului impotriva acestei bacterii ar putea conduce la o febra usoara.

eruptia dentara la copii si febra

Notiuni generale despre febra

Majoritatea copiilor au o temperatura medie a corpului de aproximativ 36,5 ° C pana la 38 ° C. Febra este atunci cand temperatura corpului bebelusului creste peste 38 ° C. Temperatura unui bebelus cu febra se poate ridica incet peste 38 ° C in cateva zile sau poate creste rapid. In timp ce febra poate fi un semn de boala, este rareori daunatoare in sine, deoarece este raspunsul natural al organismului atunci cand lupta impotriva unei infectii. O febra mare nu inseamna neaparat ca bebelusul are o boala grava. Febra este un simptom, nu o boala.

Parintii ar trebui sa acorde multa atentie unor simptome cum ar fi temperaturile care depasesc 38 – 38,5 grade Celsius sau alte simptome cum ar fi secretiile nazale abundente, cantitatea redusa de urina sau varsaturile, ce nu sunt asociate cu eruptia dentara normala.

Monitorizarea febrei

De vreme ce febra dentara este foarte usoara, nu va trebui sa recurgeti la folosirea medicamentelor pentru a o trata. Daca febra este mare si nu se reduce, consultati medicul, pentru ca ar putea fi vorba de o alta cauza.

Copilul are nevoie de o hidratare optima. Nu-i oferi copilului apa rece pentru a reduce disconfortul sau caldura. Apa nu este recomandata copiilor mai mici de 6 luni. Copilul trebuie alaptat normal in toata aceasta perioada. Daca copilul are peste 6 luni, ii puteti da apa la temperatura camerei, deoarece este o optiune mai sanatoasa decat apa rece.

Evitati sa imbracati copilul gros sau sa il inveliti cu multe paturi pentru a-l face sa se simta mai bine. Acest lucru poate duce la cresterea febrei. De asemenea, nu setati temperatura prea scazuta in camera, ceea ce poate creste riscul ca bebe sa raceasca sau sa ii fie frig.

Medicul poate prescrie medicamente pentru reducerea febrei pentru sugari si solutii orale, cum ar fi geluri de amortire si comprimate de dentitie, care vor reduce disconfortul copilului si febra.

Sunati medicul daca:

  • cel mic are febra mare, mai mare de 38 grade Celsius;
  • febra persista de peste 24 ore;
  • copilul are varsaturi, eruptii cutanate si diaree impreuna cu febra;
  • copilul este foarte slabit.

Diferente dintre febra cauzata de raceala sau infectii si febra asociata eruptiei dentare

Eruptiile dentare pot cauza o usoare crestere a temperaturii corpului, dar nu febra mare sau febra persistenta. Febra mare este in general cauzata de o alta problema, cum ar fi o infectie virala sau bacteriana. Infectiile pot cauza probleme care sunt confundate sau care apar simultan cu cele ale eruptiei, dar alte semne distinctive ale infectiilor sau racelii includ nas infundat sau secretii nazale abundente, stranut sau tuse, diaree, voma, febra mare care persista, eruptii pe piele.

Daca iritabilitatea, problemele cu somnul, sau cresterea temepraturii dureaza mai mult, cauza este cel mai adesea o alta problema, nu eruptiile dentare.

Cum actionezi in urma eruptiilor

Masajul gingiei

Incercati sa masati gingiile cu un deget curat, permitandu-le bebelusului sa mestece jucarii sau inele reci (nu inghetate) din silicon. Aveti grija ca aceste obiecte sa fie dezinfectate cat mai des pentru a preveni infectiile. Puteti aplica si comprese reci, ca un prosopel steril pus intr-o punguta la frigider. Aplicarea de presiune asupra gingiilor poate reduce disconfortul. Nu frecati gingiile copilului cu alcool.

Jucarii gingivale si inele de dentitie

Evitati inelele de dentitie cu lichid sau orice obiecte din plastic care se pot rupe. Asigurati-va ca verificati informatiile despre produs inainte de a cumpara inele de dentitie. Evitati produsele care contin diizononil ftalat. Nu ii oferiti copilului obiecte inghetate sau jucarii tinute la congelator mult timp.

Geluri pentru gingii

Aceste geluri de dentitie contin in general un anestezic usor si antiseptic pentru a reduce disconfortul si pentru a reduce riscul de infectii. Majoritatea actioneaza ca o bariera de protectie, un fel de bio-adeziv pentru a nu se dizolva in saliva copilului. Cele mai multe sunt pe baza de xiliton, musetel, valeriana, propolis, aloe vera, ulei de ricin etc. Alegeti un gel care sa nu contina zahar.

Nu sunt indicate gelurile topice sau medicamentele care contin benzocaina. Astfel de produse dentare pot duce la methemoglobinemie, o stare rara si grava (uneori fatala) in care cantitatea de oxigen din sange scade periculos de mult.

Acetaminofen si Ibuprofen DOAR la indicatiile medicului

Medicamentele de reducere a durerii sunt recomandate frecvent pentru copiii cu eruptie dentara, dar de obicei doar dupa ce alte metode nu dau randament si doar la indicatiile medicului. Ibuprofenul poate irita mucoasa stomacului si poate provoca leziuni la rinichi, in special la copiii care prezinta riscul de deshidratare. Ibuprofenul nu trebuie utilizat niciodata la copiii cu varsta sub 6 luni si, de fapt, nu este indicat in primul an de viata. Nu ii oferiti copilului aspirina si nu ii dati remedii homeopate fara indicatiile medicului, deoarece acestea pot contine ingrediente care nu sunt sigure pentru sugari.

Alimentatia si eruptiile dentare

Oferiti-i biscuiti usor mai duri, fara zahar, daca cel mic poate manca solide. Eruptia dentara nu ar trebui sa fie un motiv pentru a opri alaptarea. In timpul alaptarii, limba acopera dintii inferiori, astfel incat este imposibil ca un copil sa zgarie si sa muste in acelasi timp. Copilul trebuie hranit mai ales cu alimente lichide si moi, ca piureuri pentru bebe, pentru a reduce disconfortul. Muscatul in timpul alaptarii este mai frecvent atunci cand unui bebe ii apar dintii, dar este de obicei o problema pe termen scurt si necesita perseverenta din partea mamei pentru a gasi o solutie. Fiecare copil este diferit, iar solutia depinde de varsta si temperamentul copilului.

Stergeti excesul de saliva al copilului din zona guritei, pentru a preveni iritatiile. Nu ii oferiti celui mic suzeta cu miere sau zahar – nu doar ca nu reduce disconfortul, dar creste si riscul de carii.

eruptia dentara si alimentele

Igiena dintilor de lapte

Igienta dintilor de lapte este extrem de importanta, deoarece dintii primari ajuta copilul sa manance, sa vorbeasca si asigura dezvoltarea dintilor permanenti intr-o pozitie corecta. Dintii sanatosi de lapte si dintii sanatosi in copilarie inseamna, de asemenea, dinti sanatosi la varsta adulta.

Nu lasati copilul sa adoarma cu biberonul in gura. Acest lucru poate predispune la carii dentare pentru ca zaharurile si resturile alimentare stagneaza si raman mai mult in contact cu dintii. De asemenea, invatati copilul sa foloseasca cescuta pentru a bea odata cu diversificarea sau de la 1 an.

Periati dintii de doua ori pe zi

De indata ce incep sa apara dintii bebelusului, incepeti sa ii curatati. In primele 6 luni nu sunt indicate pastele de dinti sau produsele cu fluor. Se poate folosi degetul pentru spalarea gingiilor. Dupa aparitia dintilor de lapte, de la 18 luni aproximativ, utilizati o periuta de dinti din silicon moale si produse adaptate varstei bebelusului, pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi – puneti pasta de dinti cat un bob de orez. Fluorul face dintii mai puternici si reduce riscul de carii dentare. Utilizati o pasta de dinti cu fluor de 1000 de parti pe milion (ppm) pentru dintii bebelusului.

Sfaturile pentru ingrijirea dintilor si dezvoltarea bunelor obiceiuri de igiena orala includ:

  • de la nastere – curatati gura si gingiile bebelusului prin stergerea cu o batistuta moale;
  • aparitia primului dintisor – periati de doua ori pe zi cu o periuta de dinti moale si apa, fara pasta de dinti;
  • 12 luni – prima vizita a lui bebe la dentist;
  • 18 luni – adaugati la periaj o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor pentru copii si incurajati-l pe copil sa scuipe pasta de dinti (sa nu inghita) si sa clateasca gura;
  • de la 2 ani jumatate- incepeti sa folositi ata dentara pentru a curata doi dintisori care se ating;
  • 4-5 ani – invatati copilul sa se spele singur pe dintisori, fara ajutorul unui adult, dar fiind supravegheat de un adult.

eruptia denatara si ingrijirea dintilor

Prima vizita la dentist dupa eruptiile dentare

Este indicat ca prima vizita la dentist a bebelusului sa fie la aparitia primului dintisor sau la varsta de aproximativ 1 anisor.

Medicul dentist va efectua o analiza a istoricului medical si va oferi sfaturi despre dentitie, periaj dentar, cum sa preveniti cariile dentare, cea mai buna hrana pentru dintii bebelusului si cum sa preveniti problemele dentare.

Pierderea dintilor primari

De la varsta de aproximativ 6 ani, dintii bebelusului incep sa se clatine si sa faca loc dintilor permanenti. Primul dinte care se desprinde este situat, de obicei, in partea din fata a maxilarului inferior.

Sfaturi:

  • obisnuiti copilul din timp cu ideea ca dintisorii de lapte vor cadea si ca nu este un proces dureros, ci unul natual, si vor creste altii la loc;
  • folositi ideea de Zana Maseluta, oferind o moneda in schimbul unui dintisor pentru ca pierderea dintelui sa fie mai usor acceptata;
  • mentineti obiceiurile de igiena dentara pentru a proteja dintii definitivi de carii.

Referinte:
(1) Teething tots, link: https://kidshealth.org/en/parents/teething.html
(2) Dental Health and Your Child’s Teeth, link: https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-health-your-childs-teeth#1
(3) Teeth development in children, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/teeth-development-in-children
(4) Anatomy and Development of the Mouth and Teeth, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=anatomy-and-development-of-the-mouth-and-teeth-90-P01872&rct
(5) Teething, link: https://www.emedicinehealth.com/teething/article_em.htm
(6) Can teething cause a fever, link: https://www.webmd.com/parenting/baby/can-teething-cause-fever#1
(7) Is It Teething, or Is Your Baby Sick?, link: https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-teething-sick
(8) When Is My Child’s Fever Serious ? , link: https://www.nuh.com.sg/wbn/slot/u1753/Events%20&%20Health%20Information/Patient%20Education/WhenIsMyChildsFeverSerious.pdf

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

2 Comments on “Eruptiile dentare la copii: Cand apare febra de la dinti?”

  1. Eruptia dentara DOARE. Doare al naibii de tare. Ar trebui sa va fie rusine de publicarea unor informatii false care pot face viitori/proaspeti parinti sa ignore o durere atat de mare a copilului lor cand tocmai atunci el are cea mai mare nevoie de afectiune. Eruptia dentara DOARE, DOARE, repet, nici nu stiu cum si de ce ati putut scrie asemenea lucru (poate nu vreti cu adevarat sa ajutati si doar sa cresteti in SEO, sau doar traduceti articole din afara fara sa va pese cu adevarat ce spuneti?). Revizuiti articolul, multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *