Dublul test in sarcina este o analiza care se face in primul trimestru de sarcina, in general intre saptamana a 11-a si a 13-a de sarcina. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre dublul test de sarcina din randurile de mai jos.
CUPRINS:
Dublul test in sarcina este o analiza care se face in primul trimestru de sarcina, in general intre saptamana a 11-a si a 13-a de sarcina. Este parte a screening-ului din primul trimestru de sarcina.
Presupune prelevarea unei probe de sange pentru a masura nivelul de β hCG (hormonul gonadotropina corionica umana) si PAPP – A (proteina plasmatica asociata sarcinii). Acest test este utilizat pentru a detecta probabilitatea de a avea un copil cu sindrom Down sau alta anomalie cromozomiala. Este indicat, in mod obisnuit, pentru femeile in varsta de peste 35 de ani, deoarece exista un risc crescut de a avea un copil cu sindrom Down in functie de varsta materna.
In general, se face impreuna cu o scanare pliului nucal (translucenta nucala) sau scanare NT.
Dublul test face parte din screeningul de sarcina cu scopul detectarii unor anomalii sau probleme – in general, sindrom Down.
Acesta identifica sarcini care prezinta un risc crescut de aparitie a urmatoarelor anomalii cromozomiale:
Acest test NU este un test de diagnosticare (nu poate spune daca copilul are oricare dintre problemele de mai sus), ci identifica doar riscul ca bebelusul sa fie afectat. Poate fi necesar un test de confirmare atunci cand testul de screening este pozitiv (risc ridicat).
Ce sunt anomaliile cromozomiale? – Cromozomii sunt structuri care contin genele. Genele actioneaza ca purtatori de mesaje pentru dezvoltarea copilului. In general, oamenii au 46 de cromozomi. Un copil va avea 23 de cromozomi de la tata si 23 de mama. Daca oricare dintre parinti are un numar suplimentar de cromozomi, atunci exista un risc ca bebelusul sa aiba o trisomie. Acest lucru provoaca afectiunile numite Trisomia 18 sau Trisomia 21.
Sindromul Down sau trisomia pe cromozomul 21 apare ca urmare a unei anomalii cromozomiale. O persoana cu sindrom Down va avea 47 de cromozomi. Acest cromozom extra provoaca anomalii in dezvoltarea creierului si corpului la fat in timpul sarcinii. Sindromul Down este o combinatie de dizabilitati fizice si neurologice care se formeaza in stadiul de dezvoltare intrauterin.
Dublul test se face intre saptamanile 11-13 de sarcina. Simulan, ca parte a screening-ului din primul trimestru se va efectua si o ecografie speciala numita scanare a pliului nucal, ce masoara lichidul de sub pielea din spatele gatuluui copilului pentru a determina riscul de sindrom Down.
Chiar daca dublul test este in esenta un test de sange, nu exista pregatiri specifice pe care trebuie sa le urmeze mama. Uneori e necesara intreruperea administrarii unor medicamente, in functie de indicatiile medicului.
Este vorba de un test de sange care este combinat cu o ecografie. Odata ce probele de sange sunt prelevate, se vor analiza doua elemente majore, un hormon si o proteina. Hormonul este gonatropina corionica umana beta libera. Acest hormon glicoproteic este dezvoltat in timpul sarcinii de catre placenta. Cealalta proteina este denumita PAPP-A sau proteina A plasmatica asociata sarcinii, care este o alta proteina foarte importanta pentru femeile gravide.
Trebuie retinut ca acesta este un test de screening, nu un test de diagnostic. Aceasta inseamna ca, inclusiv atunci cand rezultatul este pozitiv, asta nu inseamna ca bebelusul are sindrom Down. Scopul este de a afla daca sunt necesare si alte teste mai invazive si mai costisitoare sau nu.
In timpul primului trimestru de sarcina, nivelul β hCG creste exponential. Dupa primul trimestru, nivelul incepe sa scada. O crestere substantiala in afara intervalului normal poate fi un marker pentru posibilele afectiuni genetice, cum ar fi sindromul Down. Niveluri ridicate ale β hCG sunt observate, de asemenea, la sarcini multiple, la sarcini molare si la acele paciente care urmeaza tratamente pentru fertilitate.
Pe langa aceasta valoare a β hCG, o valoare PAPP-A scazuta este de obicei considerata ca un marker pozitiv a testului dublu. In astfel, de cazuri, mai exact de rezultat pozitiv la dublul test, se efectueaza teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul unei afectiuni genetice.
Unele dintre cele mai multe teste de diagnosticare si de confirmare includ amniocenteza si testul de vilus corionic. Acestea sunt invazive si sunt folosite pentru a testa celulele copilului din sacul amniotic.
Rezultatele depind si de varsta mamei, varsta fatului etc. Rezultatele sunt prezentate sub forma de rapoarte. Un raport de 1:10 pana la 1: 250 este denumit rezultat pozitiv, care din care rezulta un risc scazut. Aceste rapoarte sunt indicii pentru intelegerea probabilitatii ca bebelusul sa sufere de o astfel de tulburare. Fiecare raport descrie riscul copilului de a suferi de o astfel de anomalie. Un raport 1:10 inseamna ca un copil din 10 sarcini are riscul de a dezvolta o tulburare cromozomiala, ceea ce este un risc foarte mare.
Dublul test este parte a screening-ului ce ajuta la depistarea unor anomalii genetice. Este destul de precis in depistarea riscului pentru sindromul Down si ale tulburari genetice similare.
Pretul pentru un dublu test este de aproximativ 150-250 lei.
Atat dublul test, cat si triplul test sunt teste de screening in timpul sarcinii pentru a descoperi riscul unui fat de a dezvolta anumite malformatii congenitale. Dublul teste ajuta la detectarea precoce a riscului de a avea sindromul Down, in timp ce triplul test detecteaza si daca fatul are defecte de tub neural.
Dublul test se face in primul trimestru de sarcina, in timp ce triplul test se face in trimestrul 2 al sarcinii pentru a testa iar rezultatul testului dublu. Triplul test se efectueaza in saptamanile 15-20 de sarcina, pentru a detecta embrionul cu risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale.
Dublul teste masoara nivelul de β-hCG si PAPP-A din sangele femeilor insarcinate, pentru a evalua anumite riscuri de a dezvolta anomalii cromozomiale, in timp ce tripul test masoara nivelul de hCG, AFP si estriol pentru a calcula riscul de defecte congenitale.
In cazul in care dublul test indica riscul ridicat de defecte congenitale (rezultat pozitiv) se vor efectua investigatii suplimentare. Daca fatul prezinta riscuri la nastere la limita, se va efectua neaparat un triplu test in al doilea trimestru de sarcina pentru a evalua mai clar nivelul de risc.
Alte teste de screening prenatal includ:
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…