Diareea in sarcina este definita de scaune moi, apoase, care apar de obicei de trei sau mai multe ori intr-o zi, si care dureaza mai mult de o zi sau doua. Modificarile fiziologice si hormonale in timpul sarcinii si sistemul imunitar slabit au efecte asupra functionarii sistemului gastrointestinal.
Citeste si despre diareea la bebelusi.
De obicei, diareea apare impreuna cu simptome precum:
Nu trebuie sa iti faci griji cu privire la sanatatea ta sau a fatului, daca diareea este usoara. De regula, aceasta tulburare nu dureaza mai mult de cateva zile si nu afecteaza dezvoltarea normala a sarcinii. Cu toate acestea, in unele cazuri putem vorbi de complicatii daca:
Orice femeie gravida se poate confrunta cu diaree, fara cauze patologice. Iata tipurile de diaree care pot aparea in timpul sarcinii si nu numai:
Scaunele apoase si frecvente timp de trei sau mai multe zile pot conduce la:
Diareea nu este foarte frecventa in primul trimestru de sarcina, dar cu toate acestea, poate sa apara. Cand aveti diaree la inceputul sarcinii, poate cauza crampe intense care pot fi confundate cu un potential avort spontan. Crampele abdominale pot fi, insa, si un semn de avort spontan, astfel ca e necesar sa te prezinti la medic, deoarece doar el poate face diagnosticul diferential.
E necesar sa te prezinti de urgenta la medic daca apar si alte simptome, cum ar fi sangerari vaginale, dureri persistente in zona pelvina si dureri de spate. In primul trimestru, un caz usor de diaree nu reprezinta un motiv de ingrijorare si trece in scurt timp. Trebuie sa te prezinti la medic daca ai diaree severa, cum ar fi eliminarea a trei sau mai multe scaune moi, apoase pe zi, dau daca ai scaune cu sange, mucus sau scaune negre.
De asemenea, diareea la inceputul sarcinii poate cauza deshidratare severa, ceea ce te poate slabi si te poate face sa te simti foarte obosita.
La sfarsitul sarcinii, este posibil sa ai episoade de diaree usoara chiar inainte de a intra in travaliu si acesta este un simptom comun. Diareea in ultimele stadii de sarcina poate fi un semn al inceperii travaliului, astfel ca e necesar sa ai grija si la alte simptome ale travaliului.
Diareea la gravide nu difera cu mult de diareea la persoanele care nu sunt insarcinate. Diareea severa poate afecta sistemul imunitar al mamei, iar daca diareea este cauzata de o infectie, aceasta poate duce la ruperea prematura a membranelor sau la travaliul prematur. Daca mama se imbolnaveste din cauza afectarii imunitatii, a deshidratarii sau afectarii nutritiei, bebelusului ii poate fi afectata dezvoltarea.
Infectiile care cauzeaza diareea pot traversa placenta si pot infecta copilul.
Diareea in sarcina poate avea mai multe cauze. Unele cauze nu pericliteaza viata si pot fi reduse usor, fara probleme. Altele sunt mai grave si pot afecta sanatatea mamei si a fatului daca nu se intervine corespunzator. Iata care pot fi cauzele:
Atunci cand intestinul devine prea activ, mancarea trece mai repede prin sistemul doigestiv si scaunul poate deveni mai moale, mai apos si mai frecvent. Cauzele intestinului hiperactiv (hipermotilitate) include:
Infectiile sunt o cauza obisnuita a diareei in timpul sarcinii. Acesta este, de obicei, cauzata de consumul de apa sau de alimente contaminate, inclusiv in timpul calatoriilor in afara tarii si de consumul de alimente crude sau insuficient gatite. Apa sau alimentele pot fi contaminate cu virusuri, cum ar fi norovirus si rotavirus, bacterii, cum ar fi Salmonella, E. coli, Listeria, Staphylococcus, Shigella, Campylobacter, paraziti, inclusiv Giardia, Entamoeba si Cryptosporidium. Infectiile prezinta un risc de a afecta fatul in curs de dezvoltare.
Daca diareea in sarcina este usoara si dureaza mai putin de trei zile si nu aveti alte simptome, poate fi tratata eficient acasa. Este important sa bei mai multa apa si sa inlocuiesti electrolitii pierduti.
Exista cateva medicamente care pot incetini digestia si pot scadea intensitatea si frecventa diareei:
Daca ai diaree, este important sa te mentii hidratata. Prin diaree se elimina o cantitate crescuta de lichide din corp, iar deshidratarea poate fi periculoasa, mai ales la femeile insarcinate. Chiar si atunci cand nu se confrunta cu probleme digestive, femeia gravida necesita mai multa apa decat restul persoanelor. Consuma lichide pentru a inlocui fluidele pe care le pierzi. Poti vedea daca consumi suficiente lichide prin monitorizarea culorii urinei. Ar trebui sa fie de culoare galben deschis sau aproape clar daca hidratarea este optima.
Daca diareea in sarcina dureaza mai mult de doua sau trei zile, e recomandat sa te prezinti la medic. Deshidratarea severa poate cauza complicatii la sarcina. Simptomele deshidratarii includ:
Trebuie sa mergi de urgenta la medic daca:
Medicul va analiza istoricul medical, starea fizica de sanatate, va efectua o ecografie daca este cazul, va verifica eventuale semne de travaliu si va analiza membranele, va masura temperatura corpului, tensiunea arteriala, nivelul electrolitilor din sange, va recomanda teste de scaun pentru depistarea unor eventuali paraziti si teste de sange etc.
Poate fi necesara spitalizarea pentru administrarea intravenoasa de lichide sau electroliti si pentru monitorizarea fatului. Daca diareea in sarcina persista dupa tratamentul initial, medicul te poate trimite la un gastroenterolog care ar putea recomanda o sigmoidoscopie flexibila, care este sigura in timpul sarcinii.
Se pot administra antibiotice daca se suspecteaza o infectie bacteriana si se va prescrie un medicament antidiareic.
Masurile simple de igiena in timpul sarcinii pot avea un impact foarte mare in prevenirea episoadelor de diaree. Iata cateva sfaturi pentru a preveni diareea in sarcina:
Diareea in timpul sarcinii poate fi un motiv de ingrijorare pentru viitoarele mamici. Daca iei numite masuri simple pentru a trata cauza diareei, riscurile sunt minime.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Bună, sunt însărcinată in 22 de săptămâni și am diarie de o luna, cu sânge de multe ori, am fost la medicul de fam mia scris ceva pt intestin dar nimik, ma simt balonata și ma doare burta, ce sfaturi ați putea să-mi dați, multumesc
Sunt deranjat la burta de câteva zile ,care si am frisoane
Sunt însărcinată în luna a 5 a . Ce pot face sa nu ii afecteze cu nimic starea de sănătate a bebelușului?
Buna ziua sunt însărcinată în 6saptamani și 3zile ,și azi am diareie,oare ceaiul de sacarea(de chimion)este bun de luat in timpul sarcinii?