Articole

Chisturi ovariene – simptome, cauze, tratament

Chisturile ovariene pot aparea la orice varsta, dar cel mai adesea apar atunci cand femeia este la o varsta fertila, avand perioade menstruale regulate si ovulatie in fiecare luna. Afla mai multe despre chisturile ovariene din articolul urmator.

CUPRINS:

  1. Ce sunt chisturile ovariene?
  2. Tipuri de chisturi ovariene
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Diagnostic de chist ovarian
  7. Evolutia chisturilor ovariene si posibile complicatii
  8. Tratament pentru chisturi ovariene

Ce sunt chisturile ovariene?

Un chist este un sac cu lichid. Chisturile pot aparea oriunde in organism. In cazul sindromului ovarelor polichistice, se dezvolta chisturi deoarece ovulele nu snt eliberate la timp. Foliculii continua sa creasca si formeaza mai multe chisturi.

Chisturile simple contin numai lichid. Chisturile complexe sunt umplute cu componente atat lichide cat si solide. Chisturile ovariene pot aparea la orice varsta, dar cel mai adesea apar atunci cand o femeie este la varsta fertila, avand perioade menstruale regulate si ovulatie in fiecare luna. De fapt, in fiecare luna in care o femeie ovuleaza, se formeaza un mic chist pe ovarul ei care se reduce in mod natural in timpul menstruatiei. Uneori, un chist ovarian poate deveni mai mare in timp si poate cauza durere.

Tipuri de chisturi ovariene

Exista doua tipuri principale de chisturi – chisturi functionale si chisturi patologice. Exista, de asemenea, diferite tipuri de chisturi ovariene, cum ar fi chisturile dermoide si chisturile endometriozice. Cu toate acestea, chisturile functionale sunt cele mai comune. Cele doua tipuri de chisturi functionale includ chisturile foliculare si chisturile de corp luteal.

Chisturi functionale

Acestea sunt cele mai comune tipuri de chisturi. Sunt chisturi inofensive care se formeaza in timpul ciclului sau perioadelor menstruale. Ele produc hormoni, deci mestruatiile pot fi intarziate si neregulate. Aceste chisturi nu au adesea simptome sau au doar simptome usoare si se reduc in 1 – 3 luni. Necesita indepartarea numai daca provoaca o durere severa sau nu se reduc de la sine.

Exista 2 tipuri:

  • Chisturile foliculare – acestea dispar de regula de la sine in 1-3 luni, se formeaza cand un ovul nu este eliberat asa cum ar trebui, astfel incat foliculul creste in continuare.
  • Chistul de corp luteal – de obicei, dispare de la sine, se formeaza dupa ruptura foliculului si eliberarea ovulului. Acestea pot si mai mari si pot provoca durere, sangerare. Saculetii foliculari se dizolva, de obicei, dupa eliberarea unui ovul, dar daca sacul nu se dizolva, se poate dezvolta un fluid suplimentar in interiorul sacului, iar aceasta acumulare de lichid provoaca un chist de corp luteal.

Chisturi patologice

Acestea sunt tumori ale ovarelor care sunt fie benigne (inofensive), fie maligne (canceroase). Aceste chisturi continua sa creasca pana cand sunt indepartate.

Alte tipuri de chisturi ovariene includ:

  • chisturile dermoide – formatiuni asemanatoare unor saculeti pe ovare, care pot contine grasime si alte tesuturi;
  • chistadenoame – formatiuni noncanceroase care se pot dezvolta pe suprafata exterioara a ovarelor;
  • chist endometriozic – formatiune care creste in mod normal in interiorul uterului si se poata atasa de ovare.

Unele femei dezvolta o afectiune numita sindromul ovarului polichistic. Aceasta boala inseamna ca ovarele contin un numar mare de chisturi mici. Poate provoca o crestere a ovarelor. Daca este lasata netratata, aceasta problema poate provoca infertilitate.

Simptome

Majoritatea femeilor care au chisturi ovariene nu prezinta simptome. Pentru cele care prezinta simptome, cele comune sunt:

  • dureri abdominale;
  • senzatie de plenitudine sau presiune in stomac si abdomenul inferior;
  • nevoia crescuta de a urina;
  • presiune in vezica urinara;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • balonare;
  • sangerari vaginale anormale sau scurgeri.

Simptomele coincid cu ale multor alte afectiuni, astfel ca trebuie facut un diagnostic diferential clar.

Majoritatea simptomelor asociate cu chisturile ovariene pot indica si alte conditii de sanatate. De exemplu, vorbim de un chist ovarian drept simptomele pot fi confundate cu cele de apendicita. Daca este un chist foarte mare, ar putea cauza durere in tot abdomenul, ceea ce ar putea indica o boala gastro-intestinala.

Un chist ovarian va produce, de obicei, simptome daca se rupe, daca este foarte mare sau daca blocheaza alimentarea cu sange a ovarelor.

Chisturi ovariene dureroase

In unele cazuri, chisturile ovariene produc dureri mari. Durerea provine din presiunea asupra stratului de celule care acopera ovarul, data de cresterea chistului – cum ar fi un chist ovarian de 10 cm. Aceasta presiune determina intinderea tesutului, care doare. Simptomele grave ale unui chist ovarian care necesita asistenta medicala imediata includ durere pelvina severa si persistenta, febra, lesin, ameteli, afectarea respiratiei. In astfel de cazuri poate fi vorba de o ruptura a chistului sau o torsiune ovariana, ce pot fi date in general de un chist ovarian de 5 cm sau mai putin chiar, ambele fiind complicatii ce necesita tratament urgent.

Cauzele aparitiei chisturilor ovariene

Cand femeile sunt la ovulatie, foliculii ovarieni produc ovule. Uneori, foliculul nu elibereaza un ovul, ci produce un chist perfect normal, fiind vorba de un chist ovarian de 3 cm sau mai mult. Acesta este un chist folicular si este foarte comun. Un alt tip de chist ovarian este chistul de corp  luteal, care se formeaza dupa ce un folicul a eliberat un ovul. De obicei, nu prezinta simptome si este, de asemenea, un chist complet normal si functional.

Alte chisturi, cu toate acestea, sunt legate de functionarea anormala a ovarului si necesita ingrijiri medicale. Acestea pot include tumori benigne sau maligne si chisturi endometriozice, tipul specific de tumori benigne sau chisturi care apar la endometrioza.

Chisturile ovariene sunt mai frecvente in perioada fertila dintre pubertate si menopauza. Medicamentele pentru fertilitate cauzeaza adesea dezvoltarea de foliculi multipli (chisturi) in ovare. Aceste chisturi dispar cel mai adesea dupa o menstruatie sau dupa o sarcina.

Cele mai frecvente cauze ale chisturilor ovariene includ:

  • tulburari hormonale
  • endometrioza
  • sindromul ovarului polichistic
  • sarcina
  • infectii pelvine severe

Factori de risc

Factorii potentiali de risc pentru dezvoltarea chisturilor ovariene sunt:

  • istoric personal de chisturi ovariene anterior
  • menstruatii neregulate
  • tulburari menstruale
  • endometrioza
  • infertilitate
  • sindromul ovarelor polichistice

Diagnostic de chist ovarian

Adesea, medicul poate simti un chist in timpul unui examen pelvin. Se va efectua adesea o ecografie pentru a analiza chistul – dimensiunea, forma, localizarea, daca este solid sau umplut cu lichid. Se pot indica si alte proceduri, ca un test de sarcina pentru a exclude o eventuala sarcina drept cauza pentru chist, teste de analiza a hormonilor pentru a depista eventuale tulburari hormonale, un test CA -125 pentru a masura cantitatea de antigen-cancer 125 in sange – dupa menopauza.

Daca vorbim de un chis ovarian de 5 cm sau mai putin, fara simptome, de obicei nu se recomanda proceduri imagistice suplimentare initial, fiind utila pe moment doar monitorizarea.

Chisturi ovariene in sarcina

Chisturile sau masele ovariene in timpul sarcinii trebuie evaluate cu exactitate pentru a identifica pacientii care necesita interventii chirurgicale sau cele care au nevoie doar de monitorizare. Chisturile ovariene sunt frecvente in timpul sarcinii timpurii, chiar daca nu mai apare menstruatia. De obicei, aceste chisturi sunt inofensive, la fel ca majoritatea altor chisturi ovariene.

Cu toate acestea, exista cateva probleme posibile daca chisturile continua sa creasca in timpul sarcinii. S-ar putea sa se rupa, sa se rasuceasca sau chiar sa provoace probleme in timpul nasterii. Acesta este unul din multele motive pentru care este important sa fie monitorizati atent in sarcina.

Sindromul ovarului polichistic creste riscul de diabet gestational, hipertensiune arteriala indusa de sarcina, avort spontan sau nastere prematura.

Analize si investigatii

Principalele analize si investigatii pentru diagnosticarea chisturilor ovariene sunt:

  • Ecografie pelvina sau transvaginala – poate fi efectuata pentru a confirma prezenta unui chist, pentru a ajuta la identificarea locatiei si pentru a determina consistenta (daca este solid sau umplut cu lichid).
  • CT sau RMN – o scanare RMN sau CT poate fi uneori necesara in cazul in care o ecografie nu este concludenta in ceea ce priveste localizarea sau natura chistului.
  • Testul de sange CA125 – in cazul in care exista o tumora prezenta, nivelurile sangvine ale proteinei CA125 sunt adesea ridicate, ceea ce ar putea semnala cancerul ovarian. Ca atare, acest test de sange este folosit pentru a determina daca un chist ovarian ar putea fi canceros. Cu toate acestea, nivelurile crescute de CA125 pot aparea, de asemenea, in boli non-canceroase, cum ar fi endometrioza, fibroamele uterine si boala inflamatorie pelvina.
  • Analiza hormonilor – cum ar fi LH, FSH, estradiol si testosteron.
  • Test de sarcina – ser hCG.

Evolutia chisturilor ovariene si posibile complicatii

In timp ce majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne, trebuie monitorizate si acordata atentie simptomelor care pot indica ceva anormal.

In general, chisturile se reduc de la sine. In alte cazuri, acestea fie nu se reduc, fie cresc in dimensiune, cand putem vorbi de ceva patologic. In primul rand, trebuie stabilit daca e vorba de un chist sau o tumora. Cel mai important lucrucare trebuie avut in vedere este diferentierea de un posibil cancer ovarian. Cancerul ovarian poate creste nedetectat, fara simptome evidente.

Factorii de risc pentru dezvoltarea cancerului ovarian includ:

  • varsta mijlocie si mai mult;
  • istoric familial de cancer ovarian;
  • istoric personal de cancer mamar, uteirn sau colorectal;
  • lipsa unei sarcini;
  • endometrioza.

Chist ovarian spart

Daca un chist ovarian se rupe, este posibil sa nu apara niciun simptom specific. Uneori, cand un chist rupe, apare o durere acuta asociata cu ruptura. Apare riscul de sangerare, iar cand  hemoragia interna nu se opreste, devine o urgenta chirurgicala.

Cazurile severe pot necesita interventii chirurgicale. Chirurgia poate fi minim invaziva (o laparoscopie) sau poate fi o procedura deschisa standard si sa utilizeze o incizie mult mai mare. Riscurile si posibilele complicatii ale chirurgiei pentru un chist ovarian rupt includ:

  • hemoragie
  • infectii
  • afectarea vindecarii
  • cheaguri
  • riscuri date de anestezie
  • afectarea vaselor de sange etc.

Chist ovarian hemoragic

Hemoragiile in cazul chistului ovarian apar din cauza rupturii sau spargerii acestuia. Simptomee includ, in general, dureri severe si sangerari. Chisturile ovariene hemoragice sunt de obicei rezultate din hemoragia unui chist de corp luteal sau chist functional. Chisturile hemoragice sunt destul de frecvente la femeile la ovulatie, reducandu-se in decurs de 8 saptamani.

Chist ovarian infectat

Chistul ovarian infectat prezinta o crestere considerabila a grosimii peretelui si este umplut cu material purulent, captuseala chistului fiind alcatuita dintr-un strat de fibrina. Suprafata externa poate fi afectata de descuamare. Chistul infectat este dificil de diagnosticat.

Chist ovarian la menopauza

La femeile care inca mai au menstrutii, un chist ovarian 3 cm se reduce de la sine in 2-3 luni (dupa 2-3 menstruatii). Daca nu apar simptome si chistul este mic mai mici de 5 cm depasesc, de regula, singure in doua-trei cicluri menstruale. In cazul in care chistul ovarian este mai mare (chist ovarian 5 cm sau mai mult), e necesara monitorizarea lui.

In cazul femeilor aflata la menopauza, in 50% dintre cazuri un chist ovarian de 5 cm se va reduce de la sine. Daca nu produce simptome, se va monitoriza timp de 4-6 luni. De asemenea, se vor efectua teste de sange CA-125 periodic.

Tratament pentru chisturi ovariene

In majoritatea cazurilor, chisturile ovariene dispar in cateva luni fara a fi nevoie de tratament.Daca este necesar un tratament, acesta va depinde de dimensiunea si aspectul chistului, de simptomele prezente si de prezenta menopauzei.

De multe ori se opteaza pentru monitorizare pasiva, fara tratament. Alteori se intervine prin diferite metode de tratament. In cazul femeilor aflate la menopauza, un chist ovarian de 5 cm sau mai putin in prezenta unei valori normale a CA125 este, de obicei, monitorizat atent, fara interventie chirurgicala.

Tratament medicamentos pentru chisturi ovariene

In general, pentru chisturi ovariene se recomanda medicamente anticonceptionale pentru a opri ovulatia si pentru a impiedica dezvoltarea de noi chisturi. Contraceptivele orale pot, de asemenea, sa reduca riscul de aparitie a cancerului ovarian. Riscul de aparitie a cancerului ovarian este mai mare la femeile aflate in postmenopauza.

Operatie pentru chist ovarian si pret

Chisturile ovariene mari sau persistente, sau chisturile care produc simptome, vor trebui, de obicei, indepartate chirurgical. In general, cele mai multe interventii sunt in caz de chist ovarian de 10 cm sau mai mult, mai ales daca prezinta simptome. Chirurgia va fi, de asemenea, recomandata in mod normal daca exista motive de ingrijorare ca chistul ar putea fi canceros sau ar putea deveni canceros.

Exista doua tipuri de interventii chirurgicale utilizate pentru a elimina chisturile ovariene sunt laparoscopia (chirurgia minim invaziva) si laparotomia.

Majoritatea chisturilor pot fi indepartate utilizand laparoscopie. Acesta este un tip de interventie chirurgicala cand se foloseste un laparoscop (un microscop mic in forma de tub cu o lumina la capat) ce este introdos in abdomen, astfel incat chirurgul sa poata vedea organele interne si sa indeparteze chistul printr-o serie de mici incizii.  O laparoscopie are beneficiul ca reduce timpul de recuperare.

Daca chistul este deosebit de mare – cum ar fi un chist ovarian de 10 cm –  sau exista un risc de a fi canceros, poate fi recomandata o laparotomie. In timpul unei laparotomii, se face o taietura unica si mai mare in regiunea abdominala pentru a oferi un acces mai bun spre chist. Se va efectua o biopsie imediata, iar daca se observa ca chistul este canceros, se poate efectua o histerectomie pentru a elimina ovarele si uterul.

O interventie laparoscopica de indepartare a chistului ovarian (chistectomie) sau prin abord clasic costa intre 3000-4000 lei, in functie de complexitate.

Tratament naturist pentru chisturi ovariene

Excesul de estrogen este unul dintre cele mai frecvente tipuri de dezechilibre hormonale, care poate cauza intreruperea ovulatiei. Una dintre cele mai bune modalitati de a reduce excesul de estrogen este prin reducerea expunerii la xenohormoni si administrarea de suplimente de diindolilmetan.

Cum eviti expunerea la estrogeni si xenoestrogeni?

  • Limiteaza sau redu complet consumul de soia si alimente pe baza de soia.
  • Consuma numai carne si lapte organic.
  • Limiteaza folosirea recipientelor si ambalajelor din plastic, mai ales utilizarea lor la microunde.
  • Nu consuma apa din sticle de plastic.
  • Evita uleiurile minerale si parabenii din produsele de ingrijire.
  • Foloseste doar detergenti naturali.

Suplimentele de DIM – diindolilmetan ajuta la indepartarea excesului de estrogeni din corp, favorizand echilibrul hormonal. Trebuie luate doar la indicatiile medicului.

Atunci cand exista exces de estrogen in organism, exista de obicei, de asemenea, o deficienta de progesteron. Echilibrarea nivelurilor de estrogen si progesteron prin utilizarea cremelor naturale cu progesteron poate ajuta la reducerea chisturilor ovariene si la diminuarea riscului de aparitie a acestora in viitor. Utilizarea cremei naturale de progesteron contribuie la cresterea nivelului de progesteron.

Plante utilizate pentru reducerea chisturilor ovariene:

  • Maca (Lepidium meyenii) – Maca este o planta de sustinere a fertilitatii care favorizeaza productia de progesteron.
  • Radacina de cohos negru (Actaea racemosa) – sustine reglarea intregului ciclu menstrual.
  • Radacina Dong Quai (Angelica sinensis) – ajuta la echilibrul hormonal si este specifica problemelor de fertilitate congestiva.
  • Mielăreaua sau fructul castității (Vitex agnus-castus) – ajuta la reglarea echilibrului hormonal, sustine ovulatia si imbunatateste reglarea ciclului menstrual.

Alte solutii pentru a facilita reducerea chisturilor si pentru a preveni aparitia lor sunt:

  • masajul pentru a detensiona musculatura;
  • exercitii fizice pentru ameliorarea durerilor;
  • aplicarea de comprese calde pentru a reduce durerile;
  • tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia, yoga si respiratia profunda, ce pot ajuta la ameliorarea anxietatii si la reducerea intensitatii durerii.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Daca markerul CA-125, ROMA test si HE 4 au iesit in limite normale, la cat timp se pot repeta? In cat timp ne putem programa o operatie in functie de aceste rezultate?

  • Am folosit timp de 7si jumătate anticonceptionale dar acum am un chist ovarian de4cm doctorul mi-a spus că trebuie să mă operez dar spitalul clinic județean din Tulcea este blocat ce să fac am și dureri constante.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago