Articole

Cervicita – inflamatia colului uterin

Cervicita este o inflamatie a colului uterin, care poate dura luni sau chiar ani. Citeste mai multe despre cervicita in randurile de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce este cervicita?
  2. Ce cauzeaza inflamatia colului uterin?
  3. Simptomele cervicitei
  4. Diagnostic si analize medicale
  5. Complicatii si evolutia bolii
  6. Tratament pentru cervicita

Ce este cervicita?

Cervicita este o inflamatie a colului uterin, care poate dura luni sau chiar ani si poate provoca dureri si sangerari in timpul si dupa actul sexual, probleme la urinare si scurgeri vaginale purulente.

Este, in general, clasificata ca fiind fie acuta (adica simptomele apar brusc si sunt severe), fie cronica (cand simptomele apar in timp). Este considerata echivalentul uretritei nespecifice care apar la barbati. Poate fi asociata cu boala inflamatorie pelvina.

Adesea, cervicita rezulta dintr-o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau Gonoreea, dar se poate dezvolta si din cauze neinfectioase. Tratamentul eficient al cervicitei implica tratarea cauzei care sta la baza inflamatiei.

Ce cauzeaza inflamatia colului uterin?

Cauzele cervicitei sunt, de obicei, boli cu transmitere sexuala (BTS), numite si infectii cu transmitere sexuala. Cele mai multe boli cu transmitere sexuala legate de cervicita includ:

  • Chlamydia
  • Gonoree
  • Herpes genital
  • Papilomavirus uman
  • Trichomoniaza

Cervicita poate fi, de asemenea, provocata de alergii la spermicide utilizate pentru prevenirea sarcinii sau latexul din prezervative, expunerea la un produs chimic sau un dispozitiv, cum ar fi un prezervativ feminin, diafragma sau pesarii, dar si tampoane interne, lubrifianti. De asemenea, supra-aglomerarea bacteriana in vagin (numita vaginoza bacteriana) si bacterii, cum ar fi stafilococul si streptococul, au fost, de asemenea, legate de cervicita.  Deoarece anusul este foarte aproape de canalul vaginal, poate fi foarte usor pentru bacterii sa ajung din anus in vagin, mai ales in timpul actelor sexuale.

Alte cauze ale cervicitei includ dezechilibre hormonale, anumite proceduri ginecologice etc.

Factori de risc

Factorii de risc pentru cervicita includ:

  • comportamente sexuale cu risc crescut, ca sexul neprotejat, relatii intime cu mai multi parteneri etc.;
  • initierea vietii sexuale la o varsta frageda;
  • istoric personal de infectii cu transmitere sexuala.

Simptomele cervicitei

Desi unele femei cu cervicita pot prezenta simptome ale afectiunii destul de severe, altele nu au niciun simptom. Cele mai frecvente semne de cervicita includ:

  • dureri pelvine, senzatie de presiune;
  • durere la nivelul vaginului;
  • scurgeri purulente;
  • scurgeri vaginale cu miros neplacut, gri sau galbui;
  • sangerare vaginala dupa contactul sexual sau intre menstruatii;
  • dificultati la urinare, urinare frecventa si dureroasa;
  • febra.

De multe ori, cervicita este asimptomatica si poate fi depistata numai in timpul unei analize a secretiilor.

Diagnostic si analize medicale

Pe langa o examinare fizica si pelvina, procedurile de diagnosticare pentru cervicita pot include urmatoarele:

  • testul Papanicolau – test care implica examinarea microscopica a celulelor prelevate din colul uterin si este utilizat pentru a detecta modificari care pot fi canceroase sau pot duce la cancer si pentru a depista afectiuni noncanceroase, cum ar fi infectia sau inflamatia;
  • biopsia de col uterin – o procedura in care probele de tesut sunt prelevate pentru examinare la microscop si este utila pentru a determina daca sunt prezente celule canceroase sau alte celule anormale;
  • cultura secretie de col uterin, cu teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala sau a vaginozei bacteriene si antibiograma;
  • colposcopia – analiza colului uterin cu ajutorul unui instrument numit colposcop.

Complicatiile si evolutia bolii

Netratata, cervicita poate duce la o serie de complicatii. Poate provoca boala inflamatorie pelvina (PID) care la randul ei poate duce la infertilitate si peritonita, o infectie care pune viata in pericol. Aceste organisme responsabile de boala pot fi transmise partenerilor sexuali care pot dezvolta complicatii grave, la randul lor. Cervixul actioneaza ca o bariera si impiedica bacteriile si virusurile sa patrunda in uter.

Cervicita cauzata de Gonoree sau de Chlamydia se poate raspandi in captuseala peretelui uterin si in trompele uterine, rezultand o boala inflamatorie pelviana (PID), o infectie a organelor de reproducere feminine care pot cauza probleme de fertilitate daca sunt lasate netratate. Cervicita poate, de asemenea, sa creasca riscul de infectie cu HIV de la un partener sexual infectat.

Rana pe col – cervicita cronica

Cervicita cronica este inflamatia cronica sau persistenta a colului uterin, care este partea inferioara a uterului. Aceasta afectiune apare numai la femei. Daca cervicita acuta este lasata netratata, ea poate persista, rezultand chiar cervicita cronica sau rana pe col. Semnele si simptomele de cervicita cronica includ roseata si inflamatie a colului uterin, scurgere vaginala anormala sau mancarime in jurul organelor genitale. Tratamentul cervicitei cronice depinde de cauza afectiunii, iar prognosticul cu tratamentul adecvat este in general bun.

Tratament pentru cervicita

Tratamentul pentru cervicita depinde de cauza problemei. Odata ce cauza sau cauzele sunt identificate pe baza rezultatelor testelor microbiologice, tratamentul ulterior este ajustat corespunzator. In cazul in care cervicita persista in ciuda acestui tratament, ar trebui exclusa reinfectarea, iar daca vorbim de o cauza bacteriana, partenerii sexuali trebuie tratati simultan. Se recomanda si evitarea actului sexual pana cand infectia a fost complet eliminata in cazul ambilor parteneri sexuali.

Tratament chirurgical pentru cervicita

Tratamentul chirurgical este utilizat atunci cand antibioticele nu sunt eficiente in tratarea cervicitei. Cand apar episoade prelungite sau repetate de cervicita, medicul va poate recomanda o operatie menita sa distruga celulele anormale din partea de sus a colului uterin. Cele mai frecvente proceduri sunt cauterizarea, criochirurgia sau tratamentul cu laser. Interventia chirurgicala se face dupa ce s-a stabilit clar cauza cervicitei si se face doar dupa finalul menstruatiei. Crioterapia este un tip de interventie ce presupune rezectia tesutului afectat prin inghetara cu dioxid de carbon, freon sau nitrogen, iar terapia cu laser presupune indepartarea celulelor anormale prin vaporizare, in mod controlat.

Electrocauterizarea

Electrocauterizarea este un tip de interventie numita si diatermocoagulare, in care se foloseste un bisturiu electric. Este o metoda moderna de tratament dar care este interzisa in caz de leziuni precanceroase la nivelul colului uterin.

Tratament medicamentos pentru cervicita

Dupa diagnosticul de cervicita, de obicei se va prescrie un antibiotic pentru a trata orice infectie bacteriana care poate cauza aceasta afectiune. Femeile cu varsta sub 25 de ani pot fi tratate cu antibiotice, chiar daca bacteriile nu sunt detectate in urma testelor de diagnostic. Unele bacterii pot fi greu de detectat, dar pot fi prezente.

Tratament naturist pentru cervicita

Remediile naturiste pot fi utilizate in asociere cu tratamentele medicale prescrise de medic sau pentru a ameliora unele simptome, nu pentru a inlocui medicamentele sau interventia chirurgicala necesara.

Remediile naturiste care pot ajuta la tratarea cervicitei includ:

  • medicina traditionala chineza – anumite ierburi pot avea un efect antiinflamator;
  • iaurt si probiotice – iaurtul contine bacterii benefice numite probiotice, iar probioticele sunt disponibile si ca suplimente pentru a reduce vaginita bacteriala, o posibila cauza a cervicitei;
  • ovule pe baza de propolis, care pot reduce disconfortul si mancarimile;
  • ceaiuri din coada-calului, ceai de coada-soricelului, ceai de sunatoare care se consuma sau se folosesc pentru spalaturi;
  • spalaturi vaginale cu ceai de pelin, ceai din muguri de plop negru, ceai de ciubotica-cucului sau ceai de de coada-soricelului;
  • bai de sezut cu ceai de coaja de stejar.

Alte recomandari includ evitarea iritantilor (evitarea dusurilor vaginale, a tampoanelor interne, a diafragmei si a produselor de igiena intima parfumate), purtarea lenjeriei intime din bumbac, folosirea prezervativelor pentru a preveni infectiile cu transmitere sexuala.

Tratament naturist pentru uter marit

Un uter marit poate fi depistat la o examinare de rutina. Remediile naturiste pentru un uter marit pot include aplicarea de ulei cald de ricin in zona abdomenului. Alt posibile solutii ar fi suplimente pe baza de castan, pelin, ricin, salvie, propolis, coada soricelului, scoarta de stejar, dar acestea nu trebuie sa inlocuiasca tratamentul medical indicat de medic.

Tratament naturist pentru rana pe col

In cazul ranilor pe col, anumite remedii naturiste por fi utilizate in asociere cu tratamentul prescris de medic sau pentru a ameliora unele simptome. Aloe vera poate fi utila pentru a reduce iritatiile persistente, iar suplimentele de vitamina B2 pot reduce inflamatia cervicala. Se pot face si spalaturi vaginale si bai de sezut cu ceai de coada-calului, ceai de coada-soricelului, ceai de scoarta de stejar, ceai de galbenele, ceai de pelin sau ceai de cretisoara, tinctura sau ovule cu propolis.

Rana pe col si sarcina

Lasata netratata in timpul sarcinii, cervicita sau rana pe col provocata de o boala cu transmitere sexuala poate duce la travaliu prematur si avort spontan. De asemenea, poate cauza infectii la nivelul ochilor si plamanilor nou-nascutului. Toate femeile gravide trebuie testate cat mai devreme posibil in timpul sarcinii pentru boli cu transmitere sexuala (BTS), inclusiv HIV.

Simptomele date de rana pe col sunt o problema reala in timpul sarcinii, din cauza disconfortului mai mare si a fricii de nastere prematura.

Cervicita cronica este frecventa dupa nastere, dar poate aparea si in timpul sarcinii, din cauza nivelurilor crescute ale hormonilor, determinand un flux sangvin mai puternic in cervix. Netratata, cervicita in timpul sarcinii poate duce la probleme de nastere, nastere prematura, avort spontan sau transmiterea infectiei la nou-nascuti in timpul nasterii, ceea ce poate duce la boli mai grave pentru copil.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago