Ce este si de ce apare sindromul de moarte subita la sugari? | Intrebari frecvente

Ce este si de ce apare sindromul de moarte subita la sugari

banner-waterwipes-miababy

Afla ce este si de ce apare sindromul de moarte subita la sugari direct de la doamna doctor Valeria Herdea, medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Ce este si de ce apare sindromul de moarte subita la sugari?

–  transcriere video interviu cu Dr. Valeria Herdea –

Dr. Valeria Herdea:

banner-waterwipes-miababy

Sindromul de moarte subita la sugar, din pacate, este o realitate inca trista, inca extrem, extrem de trista, prin faptul ca, nu doar atat prin eveniment in sine, ci prin faptul ca se intalneste frecvent. Sindromul de moarte subita este atunci cand survine moartea unui copil mic fara o cauza aparent cunoscuta. Cauzele care pot duce la moarte subita pornesc de la neglijenta parentala, pornesc, din pacate, de la diverse boli ale copilului pe care nu le putem depista la timp, si, nu in ultimul rand, de la interventiile acordate pentru salvarea copilului tardiv.

Deci sunt trei lucruri de care depinde. Neglijenta inseamna, de exemplu, sa dormi cu copilul langa tine si sa te culci peste copil – si e moarte subita. Aceeasi neglijenta – este o pseudoneglijenta, dar rezultatul este acelasi – este sa fii atat de obosit incat sa nu-ti mai auzi copilul care se poate sufoca langa tine. Un copil bolnav de exemplu, un copil cu detresa respiratorie, care respira greu si este bolnav, si un parinte foarte obosit langa el poate adormi si copilul poate avea deficienta respiratorie severa.

Asta este o cauza extrem, extrem de trista, si din pacate intalnita in practica de zi cu zi. Nu in ultimul rand, din pacate, moartea subita survine atunci cand bebelusul, in sine, are probleme – de exemplu o malformatie cardiaca congenitala cianogena poate fi o cauza; o malformatie cardiaca neidentificata poate fi o alta cauza – de exemplu, o tahiaritmie (o tulburare de ritm, ca sa fie mai usor de inteles) poate fi o alta cauza; un anevrism cerebral… sunt multe cauze care pot surveni la copilul foarte mic. Copilul foarte mic, in principiu sub un an, si, respectiv, sub o luna, devine extrem-extrem de riscant daca este lasat fara supraveghere.

Ce este important este sa fim antrenati pentru asa ceva – si parinti, si medici. Antrenarea incepe din timpul sarcinii. Fiecare parinte ar trebui sa poata sa aplice acel ABC de reanimare a propriului copil, de resuscitare cardiorespiratorie. Nu avem nevoie de foarte multe cunostinte, ci de foarte multe abilitati practice; de a vedea ce inseamna, cum se aplica, cat timp se aplica si care sunt pasii pe care ii avem de facut obligatoriu.

cursuri puericultura

In ce priveste, din pacate, problemele de sanatate ale copilului, inclusiv prematurii foarte mari, au ceea ce noi numim apnee – uita sa respire pentru ca au centrul respirator imatur. Astfel, prematurii foarte mari, mai ales cei nascuti sub 1.000 de grame, pot fi predispusi la sindromul de moarte subita. La fel, copiii cu displazie bronhopulmonara; la fel, copiii cu diverse alte malformatii care aduc tulburari de mecanica ventilatorie.

Din pacate, sindromul de moarte subita este inca frecvent intalnit. Si tot din pacate, interventia este una care lasa de dorit. Adresabilitatea catre serviciile medicale, solicitarea ambulantei de urgenta, perioada destul de indelungata pana cand devine si efectiva, ar trebui sa fie acoperita aceasta perioada de manevra de resuscitare cardiorespiratorie efectuata la domiciliu.

miababy magazin

Este intr-adevar o drama, dar este si o realitate a zilelor noastre, si din pacate, de foarte multe ori, este o lipsa majora a principiilor elementare de educatie in resuscitare cardiorespiratorie. Doar educatia pentru sanatate poate sa rezolve astfel de probleme, si din pacate tot aceasta educatie pentru sanatate, initiata de la cele mai mici clase – de la clasa I sau prescolar – doar aceasta este in stare sa rezolve modalitatea de a interveni eficient.

Vedeti dumneavoastra, in alte parti si politistii si femeia de serviciu, si la scoala se fac manevre de resuscitare cardiorespiratorie. Toata populatia participa la astfel de manevre. Din pacate, la noi in invatamantul scolar, educatia pentru sanatate este carentata, nu exista suficient personal medical. Deci, practic, in scoala ar trebui facute astfel de cursuri. Si atunci, ceea ce recomandam noi este ca nou-nascutul, in special cel cu risc major (nou-nascutul cu hemoragie cerebrala la nastere, nou-nascutul prematur, nou-nascutul din fertilizare in vitro, nou-nascutul cu displazie bronhopulmonara sau nou-nascutul malformat, indiferent de tipul malformatiei) sa fie supravegheat 24/24.

In momentul in care s-a produs un astfel de eveniment, imediat sa fie aplicata metoda completa de resuscitare cardiorespiratorie, atat cat ne pricepem, la locul respectiv. Pana la sosirea si solicitarea ambulantei – este primul lucru. Si nu in ultimul rand, pana la sosirea ambulantei si pana la sosirea la spital, controlate si repetate aceste manevre. Intubarea deja este advanced life support. Important este ca noi sa facem ceea ce este esential pentru a salva acel copil.

Despre autor

Dr. Valeria Herdea

Doctor Valeria Herdea - medic primar de medicina de familie cu profil pediatrie si instructor formator.

3 Comments on “Ce este si de ce apare sindromul de moarte subita la sugari? | Intrebari frecvente”

  1. Serios? Aceste cauze pornesc de la neglijenta parentala?
    Despre vaccinare ce ziceti?
    E normal ca la varsta de 8 saptamani sa se dea zece vaccinuri? La 12 saptamani inca vreo 4 si la 16 saptamani inca zece?
    Ce articol de toat kakatul..

  2. Cum se face ca Sindromul Mortii Subite la bebelusi apare in jurul varstei de 2, 4 sau 6 luni? Cel mai des atunci apare.
    Oare unde merge mamica cu bebelusul la varstele respective? Nu cumva la doctor? Pentru ce? Cica verificarea greutatii, verificarea starii de sanatate a copilului si, evident, VACCINARE!!!
    Cu ce se vaccineaza bebelusul? Cu hexacima, cu prevenar 13 si polio. O combinatie ”deciloasa”!
    Ce-ar fi sa nu mai acuzati aiurea parintii de neglijenta parentala atunci cand apare SIDS MAI ALES daca acest deces survine cand bebelusul doarme singur in patul lui? Cum explicati asta dna. dr.? Bagati abureli ca sa ascundeti adevaratul motiv pentru care mor copiii. Din ce in ce mai multi!
    Rusine sa va fie!

  3. Ferească ne Dumnezeu de proști!!#
    Just me sau Eu sunt, dvs sunteti vaccinata???
    Ce studii aveti de faceti astfel de afirmatii???
    Facultatea Facebook sau Google?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *