Articole

Candidoza – tot ce trebuie sa stii despre Candida albicans

 Afla totul despre candidoza, infectia cu Candida albicans si alte specii de Candida, despre cum se trateaza aceasta infectie fungica, care sunt simptomele, cauzele si riscurile netratarii acesteia. 

CUPRINS:

  1. Ce este?
  2. Tipuri
  3. Simptome
  4. Cauze
  5. Diagnostic – Analize
  6. Tratament
  7. Cum se manifesta in sarcina
  8. Cum se manifesta la copii
  9. Cum se manifesta la barbati
  10. Riscurile candidozei netratate

Ce este candidoza?

Candidoza sau infectia cu Candida albicans si alte specii de Candida este un tip de infectie fungica frecventa la oameni. Poate afecta diverse tesuturi si putem vorbi uneori chiar de candidoza invaziva, pentru care rata mortalitatii este ridicata, estimata la 20-40% la copii, in special la sugarii prematuri. Mortalitatea este, de asemenea, ridicata in randul persoanelor in varsta, in special atunci cand sunt prezente alte boli grave.

Incidenta crescanda a diabetului, cancerului si administrarea chimioterapiei, precum si incidenta virusului imunodeficientei umane si utilizarea pe scara larga a imunosupresoarelor si a antibioticelor cu spectru larg de actiune au contribuit la cresterea infectiilor cu Candida.

Exista peste 200 de specii din genul Candida, dar dintre acestea doar 12 sunt asociate cu o boala grava. Cea mai comuna tulpina de Candida implicata in infectia cutanata este Candida albicans. Alte tulpini mai putin frecvente includ C. tropicalis, C. glabrata, C. parapsilosis, C. stellatoidea, C. krusei, C. kefyr si C. dubliniensis.

Candida este o ciuperca ce colonizeaza aproximativ 30% dintre persoanele sanatoase. Colonizarea incepe la scurt timp dupa nastere si persista pe tot parcursul vietii. Se gaseste in tractul respirator, gastrointestinal, genital/urinar, pe piele si pe membranele mucoase. Candida exista atat in faza de inactiva, cat si in faza activa, in functie de conditiile din jur. Persoanele cu imunitate buna sunt protejate inpotriva candidozei, dar orice defect imun poate duce la infectii si agravare. Cand se produce o supraproductie de Candida, pot aparea simptome tipice de candidoza.

Cea mai frecventa forma clinica este candidoza orala, unde infectia poate fi observata pe limba, pe palatul gurii sau pe alte suprafete ale mucoasei.

Tipuri de candidoza

Candida traieste in mod normal in gura, gat si restul tractului digestiv, fara a provoca probleme. Uneori, Candida se poate inmulti si poate provoca o infectie daca apar schimbari ale acestor medii, in general cand sistemul imuntar este afectat.

Candidoza bucala

Riscul de candidoza orala sau bucala este mai mare la persoanele care urmeaza tratament indelungat cu antibiotice sau corticosteroizi, la persoanele cu diabet necontrolat, persoanele cu imunitate afectata. Se manifesta prin regiuni aftoase la nivelul gurii, pete albicioase in gura, cu aspect de branza de vaci, ce pot sangera usor, senzatie de arsura si durere in gura, roseata in jurul gurii, mai ales in colturile gurii, dificultati la inghitire, pierderea sau afectarea gustului.

Candidoza vaginala

Candida albicans este cea mai frecventa cauza a infectiilor genitale. In mod normal, un tip de bacterii numit Lactobacillus mentine nivelul de Candida din zona genitala sub control. Cu toate acestea, atunci cand nivelurile de Lactobacillus sunt afectate intr-un fel, Candida poate depasi nivelul si provoaca o infectie.

Infectiile genitale cu Candida pot sa apara si dupa acte sexuale care implica mai ales un contact oral-genital. Se manifesta prin senzatie de arsura in timpul urinarii sau in timpul actului sexual, mancarime si durere in interiorul sau in jurul vaginului, roseata, iritatie si durere in jurul vaginului, scurgeri vaginale apoase sau groase si albe, eruptii cutanate in jurul vaginului. Candidoza genitala poate sa apara si la barbati, manifestata prin simptomele de mai sus, si eruptii la nivelul penisului, cu mancarime.

Candidoza anala

Se manifesta mai ales prin prurit anal intens. Candida se poate raspnadi in exces la nivelul pielii, inclusiv in regiunea din jurul anusului, cauzand mancarime si iritatie.

Candidoza inghinala

Aceasta se manifesta printr-o serie de leziuni si iritatii la nivelul zonei inghinale, inclusiv in regiunea interioara a coapselor, cu roseata si mancarimi. De cele mai multe ori, vorbim si de o candidoza vulvo-vaginala, cu iritatii si senzatie de durere la nivelul vulvei.

Candidoza faringiana

Este data de afectarea sistemului imunitar, care duce la supraproductia de Candida si raspandirea ei in jur. Unii specialisti mentioneaza ca igiena deficitara poate sta, de asemenea, la baza dezvoltarii candidozei orale si orofaringiene. Se manifesta prin leziuni la nivelul faringelui, uscaciunea gurii, dureri si dificultati la inghitire etc.

Candidoza esofagiana

Aceasta se manifesta prin regiuni infalamate la nivelul esofagului, provocand dureri la inghitire si dureri toracice substernal. Apare mai ales cand ciuperca se raspandeste din regiunea orala catre esofag, din cauza unui sistem imunitar afectat.

Candidoza mamara

Se manifesta prin senzatie de arsura la nivelul mamelonului, dureri la nivelul sanilor, leziuni sau pete la nivelul sanului, uneori cu aspect de striatie, roseata la nivelul sanului, areolei sau mamelonului. Apare frecvent in timpul alaptarii.

Candidoza intestinala

Este data de afectarea sistemului imunitar, administrarea prelungita de antibiotice, ce reprezinta un factor de risc inclusiv pentru aceasta infectie. Este afectata digestia si tranzitul intestinal, ceea ce poate duce la stari de malnutritie, tulburari digestive. O astfel de infectie este frecventa la nou-nascuti.

Candidoza tractului urinar

Candidoza poate aparea in partea inferioara a tractului urinar sau in unele cazuri poate urca pana la rinichi. Cauzele sunt date de tratamentul indelungat cu antibiotice, utilizarea dispozitivelor medicale invazive, cum ar fi un cateter urinar, diabetul, sistemul imunitar slabit. Se manifesta prin nevoia intensa de a urina des, dureri si usturimi la urinare, dureri abdominale si pelvine, sange in urina, desi uneori pot sa nu apara simptome.

Alte tipuri de candidoza

Candidoza mucocutanata cronica este o boala genetica rara, care apare la persoanele cu defecte ale raspunsului imun impotriva Candida. Aceasta implica infectii cronice ale pielii, parului, fetei, scalpului si mainilor si poate sa se raspandeasca in continuare la tesuturi mai profunde si organe, cum ar fi rinichii, inima si creierul, ceea ce poate duce la septicemie (candidemia – prezenta Candida in sange). Candidemia se manifesta prin febra, insuficienta renala, soc septic.

Sursa imagine: wikipedia.com

Simptome

Candidoza se manifesta de obicei prin leziuni rosiatice sau albicioase pe piele sau pe mucoasa afectata, cu inflamatie, durere, usturime si mancarimi. Candidoza orala se manifesta mai ales prin leziuni albicioase la nivelul gurii si obrajilor, inclusiv a limbii, roseata si durere, afectarea perceptiei gustului, dureri in timp ce mancati si la inghitire. Simptomele candidozei esofagiene includ dureri la inghitire, mai ales.

In cazul candidozei vulvo-vaginale apar si scurgeri vaginale albe sau galbui, iar inflamatia peretilor vaginului si inflamatia vulvei provoaca arsuri intense. Candidoza la nivelul penisului poate duce la balanita candidozica sau inflamatia capului penisului.

Cand infectia ajunge in sange, poate afecta rinichii, inima, plamanii, ochii sau alte organe si se manifesta prin febra mare, frisoane, anemie si, uneori, eruptii cutanate sau soc septic. Cand rinichiul este afectat, poate aparea urinarea cu sange, cand este afectata inima apar murmur cardiac si afectarea musculaturii inimii, in plamani duce la aparitia mucusului sau sputei cu sange, in ochi produce vedere incetosata si durere, iar in creier se poate manifesta prin simptome ca afectarea starii mentale si chiar convulsii.

Cauze

De cele mai multe ori, infectiile cu Candida ale gurii, pielii sau vaginului apar fara niciun motiv aparent. O cauza obisnuita a infectiei poate fi utilizarea antibioticelor care distrug microorganismele benefice ale organismului, pe lange cele daunatoare, ceea ce duce la inmultirea in exces a Candida.

Cand Candida este deja in organism, in stare inactiva, poate fi activata de anumiti factori. Cauza principala este excesul de antibiotice. Cand luam antibiotice pentru a trata bacteriile periculoase, le omoram si pe cele inofensive. Candida, care nu este afectata de acele antibiotice, se deplaseaza in locurile vacante odata ocupate de bacterii si incepe sa creasca si sa se inmulteasca. Problema cu antibioticele si cu utilizarea lor excesiva (care creeaza adesea rezistenta la antibiotice) este ca nu ucid doar bacteriile rele, ci si pe cele bune, care sunt responsabile de digestie si mentinerea nivelului bacteriilor sub control. Dupa un curs lung cu antibiotice sau utilizarea frecventa, creste riscul de dezvoltare a candidozei.

Steroizii si unele medicamente impotriva cancerului slabesc sistemul imunitar si pot permite dezvoltarea infectiei. In plus, caldura in exces, igiena precara si imbracamintea prea stramta sunt, de asemenea, factori de risc, deoarece creeaza mediul ideal pentru dezvoltarea candidozei. Persoanele supraponderale au un risc mai mare de candidoza, deoarece aceasta vizeaza mai ales zonele dintre pliurile cutanate. In plus, aceste persoane transpira mai mult, iar Candida prefera regiunile umede.

Cand vine vorba de transmiterea pe cale sexuala, parerile sunt impartitle, dar in concluzie, cercetarile au aratat ca aceasta boala nu se transmite in mod normal pe cale sexuala. Poate sa apare si la persoanele inactive sexual. Candidoza se poate transmite totusi si sexual pe ruta oral-genital, cand unul dintre parteneri sufera de candidoza orala.

Factorii care pot duce la dezvoltarea candidozei sunt si o dieta bogata in zahar, carbohidrati rafinati si alcool, medicamentele contraceptive, corticosteroizi orali, prezenta diabetului zaharat, dar mai ales – afectarea imunitatii.

Diagnostic – Analize candidoza

Candidoza este de obicei depistata pe baza examinarii fizice, dar sunt necesare ulterior teste pentru un diagnostic clar. Uneori se pot preleva probe din interiorul gurii sau gatului, pentru a fi analizate in laborator. Candidoza esofagiana este in general depistata pe baza unei endoscopii.

Testele de laborator includ:

  • Analiza scaunului pentru a verifica nivelul bacteriilor, nivelul Candida etc., pH-ul, markeri de inflamatie si evaluarea sanatatii intestinale si digestive.
  • Testul anticorpilor anti-Candida albicans – este o analiza imunologica ce depisteaza 3 anticorpi – IgG, IgA si IgM. Nivelurile fiecaruia dintre acesti anticorpi pot indica faptul ca o crestere excesiva a Candidei este prezenta sau a fost prezenta in trecut.
  • Testul acizilor organici din urina – poate depista un dezechilibru si prezenta Candida albicans.

Exista si o serie de teste rapide pentru candidoza la domiciliu. Astfeld e kit-uri depisteaza prezenta Candida albicans in urina (depistarea antigenului proteinelor secretate de acest agent patogen), putand fi folosit atat de femei, cat si de barbati. Pretul pentru un astfel de test porneste de la aproximativ 30 lei.

Tratament

Tratament naturist pentru candidoza

In primul rand, trebuie restabilit echilibrul fluidic din corp prin consumul adecvat de lichide. Pe langa aceasta, e  necesara modificarea stilului alimentar, prin cresterea consumului de legume preparate prin metode naturale, eliminarea leguminoaselor, a zaharului, a fructelor, amidonului si amidonoaselor (cartof, mazare, fasole, porumb etc.) si alcoolului din dieta pentru 3-5 zile.

Dieta anti-candida incurajeaza reducerea excesului de Candida albicans. Stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica si „curata” organismul de elementele care pot favoriza dezvoltarea candidozei. Se consuma lapte, de preferat kefir din lapte de capra, deoarece alimentele probiotice sanatoase pot ucide in mod eficient candida. Se pot face spalaturi locale sau gargara, dupa caz, cu o solutie de 1/2 bicarbonat de sodiu si 200 ml apa. Bicarbonatul de sodiu are rol antiinflamator si poate fi util pentru candidoza, in asociere cu tratamentul medicamentos prescris de medic, mai ales daca vorbim de o forma mai grava a infectiei.

De asemenea, tinctura de propolis, administrata intern, poate fi benefica pentru reducerea candidozei, avand rol analgezic, antiinflamator, anestezic si antimicrobian, cand vorbim de candidoza faringiana, esofagiana, intestinala etc. Se administreaza o lingurita de tinctura diluata in apa, de 3 ori pe zi, de catre adulti. Se poate folosit si pentru gargara.

Vitamina C poate ajuta la stimularea glandelor suprarenale si la restabilirea sistemului imunitar. Se recomanda 1000 mg de vitamina C de 2 ori pe zi, luand un total de 2.000 pana la 3.000 de mg zilnic.

Insa, retineti ca este important sa mergeti la medic pentru a primi tratamentul adecvat. De asemenea, unele remedii naturiste pot duce la agravarea anumitor simptome.

Tratament medicamentos pentru candidoza

In general, candidoza se trateaza cu ajutorul unguentelor si cremelor aplicate local. In cazuri mai grave se folosesc tratamente administrate oral sau chiar intravenos.

Clotrimazolul este un medicament antifungic, ce este derivat de imidazol, utilizat frecvent pentru a trata infectiile cu Candida albicans. Se foloseste sub forma de creme, lotiuni, pulberi sau solutii care se aplica pe piele, sau pastile, comprimate vaginale, creme vaginale etc.

Se poate folosi ca tratament de 14 zile pentru infectii orale severe, sau 3-7 zile pentru infectii genitale, dar in cayuri usoare se recomanda un tratament de 3 zile. Pentru infectiile cutanate sau interne tratamentul poate fi mai lung. Alti derivati de imidazol sunt tioconazol sau miconazol. Se folosesc creme, ovule sau supozitoare cu aceste forme de medicament. Se mai folosesc tablete pe baza de fluconazol sau itraconazol.

Tratamentul nu trebuie urmat neaparat de ambii parteneri sexuali, dar ambii trebuie sa efectueze analize pentru a depista eventuala prezenta a candidozei.

Candidoza in sarcina

Candidoza poate sa apara si in timpul sarcinii, mai ales candidoza vulvo-vaginala, manifestata prin scurgeri vaginale cu miros specific, inrosirea si pruritul la nivelul vaginului, senzatie de arsura la urinare si in timpul actului sexual. Poate fi prevenira prin purtarea de imbracaminte lejera, din bumbac, igiena corecta, mentinerea pielii hidratate dar prevenirea transpiratiei excesive, evitarea spray-urilor de igiena intima, evitarea tampoanelor intime ce contin parfum, evitarea hartiei igienice parfumate sau colorate etc.

La femeile insarcinate care au un sistem imunitar slabit, candidoza poate sa apara si la nivelul gurii.

Daca sunteti insarcinata si va confruntati cu astfel de simptome, evitati tratamentele fara prescriptie medicala si adresati-va medicului. De obicei tratamentele includ unguente cu clotrimazol, miconazol, terconazol, timp de 7 zile. O astfel de infectie nu afecteaza in general fatul, dar acesta poate contracta si el infectia la nastere.

Candidoza la copii

Candida poate trai in organism in stare latenta, fara sa cauzeze simptome, inclusiv la cei mici.

Atunci cand apar anumite schimbari de mediu sau sistemul imunitar este afectat, copilul poate dezvolta candidoza, la fel ca in cazul unui tratament indelungat cu antibiotice, care afecteaza microflora organismului.

Copiii sunt expusi riscului mai ales in sezonul cald, cand scutecele nu sunt schimbate la timp, in cazul unei igiene deficitare, in cazul administrarii de antibiotice sau corticosteroizi, in cazul afectiunilor ce slabesc imunitatea, ca diabetul, cancerul sau HIV.

Simptomele variaza in functie de locul in care se produce infectia, dar cel mai adesea se manifesta prin leziuni cutanate specifice, eczeme, mancarimi sau arsuri la nivelul leziunii, scurgeri vaginale, prurit la nivelul vaginului sau penisului, roseata in zona penisului sau vulvei, eruptii pe penis, afte la nivelul gurii, durere si senzatie de arsura etc.

Candidoza la barbati

Candidoza afecteaza in cea mai mare parte femeile, dar uneori apare si la barbati, unde afecteaza capul penisului si preputul. Poate duce la inflamarea capului penisului, cunoscuta sub numele de balanita. De asemenea, si barbatii se pot confrunta cu o forma de candidoza orala sau de al tip.

Candidoza genitala la barbati se manifesta prin inrosirea pielii, umflatura sau iritatie si durere la nivelul penisului, mancarimi, regiuni inflamate albicioase. Cand preputul este afectat, apare ingrosarea si deformarea lui si prezenta unui miros neplacut, precum si dificultati de retragere a preputului.

Se recomanda de obicei creme antifungice aplicate local sau medicamente orale pentru ameliorarea simptomelor. E necesara o igiena intima atenta, evitarea purtarii de imbracaminte stramta si evitarea gelurilor intime parfumate.

Candidoza genitala nu este clasificata ca o infectie cu transmitere sexuala. Aceasta poate fi uneori dobandita prin activitate sexuala, dar se poate dezvolta si fara contact sexual.

Riscurile candidozei netratate

Complicatiile candidozei netratare depind de viteza de colonizare, afectarea barierei mucoasei, pielii sau epiteliului, afectarea imunitatii.

Infectia cu Candida albicans este o problema foarte frecventa care poate duce la complicatii grave de sanatate. Multi oameni care renunta la tratament sau folosesc doar tratamente naturiste, risca o agravare a infectiei. Cand este lasata netratata, infectia cu Candida poate duce la complicatii grave, deoarece aceasta se extinde in alte parti ale corpului sau afecteaza alte sisteme ale corpului – candidoza invaziva.

Daca nu este tratata, infectia poate sa reapara frecvent, poate duce la probleme digestive, la afectarea pielii pe termen lung, afectarea imunitatii, risc de soc septic.

Este important sa se trateze cauza infectiei, nu doar simptomele.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago