Bebelusul (ghid complet pana la varsta de 1 an)

Bebelusul (ghid complet pana la varsta de 1 an)

Desi termenii „bebelus”, „nou-nascut” si „copil mic” sunt frecvent folositi ca sinonime, nou-nascutul se refera de obicei la un copil de la nastere pana la varsta de aproximativ 2 luni. Bebelusi sunt de la nastere pana la varsta de 1 an, iar copil mic este un copil de la 2 la 4 ani.


Primul an din viata copilului este o etapa minunata, iar parintii trebuie sa tina pasul cu toata schimbarile care apar zi de zi, saptamana de saptamana si luna de luna!

Pe parcursul primului an de viata, bebelusul descopera lumea, iar parintii descopera ce inseamna viata cu un nou membru al familiei. Cel mic se va adapta treptat cu ritmul de alimentatie si somn, se dezvolta si creste cu fiecare zi – atat fizic, dar si cognitiv. De la dezvoltarea simturilor, la abilitati motorii - fiecare zi aduce noi schimbari pentru bebe.

In primul an de viata, bebe are nevoie de o grija speciala, de ingrijire atenta, sustinere pentru dezvoltarea armonioasa. Ghidul nostru este conceput pentru a te ajuta sa stii la ce sa te astepti in fiecare luna din viata bebelusului tau, pentru a face fata schimbarilor.

Bebelusul necesita monitorizare in special pe parcursul primului an de viata, mai ales in ceea ce priveste urmatoarele:

  • dezvoltarea fizica;
  • simturile copilului;
  • rutinele de somn;
  • ingrijirea bebelusului;
  • plansul si comunicarea bebelusului;
  • alimentatia copilului – alaptarea si diversificarea;
  • cresterea copilului;
  • schimbarile care apar luna de luna;
  • ce trebuie sa stie parintii si principalele probleme care apar in primul an de viata.

Crestere si dezvoltare

Intre nastere si varsta de 1 an, bebelusii cresc si se dezvolta intr-un ritm intens. Cei mici invata sa zambeasca, sa se rostogoleasca, sa se ridice, sa ridice obiecte, sa se tarasca, sa gangureasca si chiar sa spuna cateva cuvinte uneori. Invata sa lege conexiuni cu cei din jur si comunica in felul lor. Se bucura de muzica, de imagini, de miscare si de jocuri simple. Pana la 12 luni majoritatea copiilor stau in picioruse si merg sprijinindu-se de obiecte de mobilier, dar nu merg inca independent. De asemenea, in mod obisnuit cei mici isi tripleaza la 12 luni greutatea pe care o aveau la nastere.

In primul an bebelusul:

  • exploreaza lumea din jur;
  • are propria personalitate, care poate fi diferita de a parintilor;
  • are nevoie de rutine care sa se potriveasca abilitatilor lor unice;
  • trece printr-un proces continuu de dezvoltare si invatare.

Parinti fericiti, bebelusi fericiti

Bebelusii se dezvolta cel mai bine in familii fericite, unde se depun toate eforturile pentru ca ei sa creasca si sa se dezvolte armonios. Poti apela la grupuri de suport pentru mamici, pentru a vedea si opiniile si experientele altor parinti care s-au confruntat cu aceleasi probleme ca si tine. Sa discuti cu alti parinti care sa impartaseasca din experienta cresterii unui copil poate face diferenta si iti poate fi de ajutor.

E important sa ai grija de tine pentru ca la randul tau sa le poti oferi copiilor toata grija si atentia de care au nevoie. Nu ezita sa soliciti si sa accepti ajutorul celor din jur. Daca esti acasa cu copilul in fiecare zi, este bine sa lasi copilul impreuna cu un alt adult de incredere din cand in cand. Foloseste acest timp pentru a avea grija de tine sau pentru a fi alaturi de partenerul tau. Bebelusii sunt o minune, dar toti parintii au nevoie si de o pauza pentru a se reincarca cu baterii!