Bebelusul la 2 luni
Bebelusul la 2 luni creste tot mai mult, devine mai alert si mai constient de lumea din jurul sau. Isi manifesta tot mai mult personalitatea. E perioada in care primesti primul zambet al bebelusului, de obicei in jur de saptamana 6, care va contracara toate perioadele de plans ale copilului si noptile tale nedormite.
CUPRINS:
1. Dezvoltarea bebelusului la 2 luni
2. Ingrijirea bebelusului la 2 luni
3. Cresterea bebelusului la 2 luni
4. Alimentatia bebelusului la 2 luni
5. Simturile bebelusului la 2 luni
6. Somnul bebelusului la 2 luni
7. Plansul si comunicarea bebelusului la 2 luni
8. Articole utile
Dezvoltarea bebelusului la 2 luni
La aceasta varsta, dezvoltarea psihomotorie a sugarului este una accelerata. Bebe se dezvolta tot mai mult, isi descopera degetelele si mainile, isi tine palmele deschise si poate apuca obiecte mai bine. De asemenea, isi poate uni palmele, ca si cum ar aplauda. Incepe sa invete ce inseamna miscari coordonate, isi misca mai usor mainile si picioarele si se imbunatateste miscarea circulara. Incepe sa se rostogoleasca sau invata cum sa faca asta, astfel ca nu trebuie lasat deloc nesupravegheat, mai ales pe masuta pe care il schimbi.
Isi sustine ceva mai bine capul si reflexele devin mai puternice – mai ales reflexul de supt – se poate sa ii placa mult sa isi suga degetul. E atras de obiecte colorate – astfel ca jucariile de acest tip vor fi in general pe placul lui. Bebelusul la 2 luni invata sa zambeasca si chiar scoate sunete care par ca a fi de ras – spre deliciul parintilor. Incepe sa saliveze mai mult pe masura ce glandele salivare se dezvolta mai bine.
Se recomanda 1-5 minute in care sa pui copilul sa stea pe burtica pentru a sustine dezvoltarea musculaturii capului, gatului si trunchiului („tummy time”). Masajul bebelusului este un alt mod in care poti sustine dezvoltarea copilului.
In aceasta perioada au loc si 2 salturi mentale – primul salt mental in saptamana 5 (senzatii) cand devine mai constient de stimulii fizici. Al doilea salt mental e in saptamana 8 (modele) cand invata sa recunoasca modele si se foloseste mai mult simturile.
Ingrijirea bebelusului la 2 luni
- Schimba scutecul bebelusului cat mai des pentru a preveni iritatiile de scutec. Foloseste o crema de bariera pentru a proteja pielea si pentru a preveni iritatiile.
- La 2 luni se recomanda vaccinarea dupa schema de imunizare: vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B sau DTPa-VPI-Hib-Hep.B si vaccinul pneumococic conjugat, conform Schemei Nationale de Imunizare.
- Curata bebelusul la schimbarea fiecarui scutec cu apa calduta.
- La 2 luni se recomanda control pediatric pentru monitorizarea dezvoltarii. Se face vaccinarea acum si se va efectua o examinare fizica plus masuratorile pentru monitorizarea dezvoltarii.
- Limiteaza folosirea produselor de ingrijire pentru baita sau curatare, folosind doar produsele indicate de medic.
Cresterea bebelusului la 2 luni
In a doua luna bebe creste cu aproximativ 200-225 g pe saptamana, adica aproximativ 900 g pe luna. Greutate bebe 2 luni in medie este de 4,4-7 kg baietei si 4-6,5 kg fetite, conform tabel greutate bebelusi (Organizatia Mondiala a Sanatatii). Cresterea in lungime in a doua luna este cu aproximativ 2,5-4 cm/luna. Lungimea medie a unui bebelus in luna 2 este de 54-64 cm baietei si 53-61 cm fetite, conform OMS. In luna a doua circumferinta craniana creste cu aproximativ 0,6 cm pe luna. Copilul va avea circumferinta craniana de aproximtiv 37-41 cm daca e baietel sau 36-40 cm daca e fetita.
La 4-6 saptamani are loc un puseu de crestere usor de observat cand hranirea devine mai frecventa. Poate creste cererea de hrana si dureaza in medie 3 zile.
Se dezvolta tot mai mult musculatura si oasele, si bebelusul la 2 luni trece tot mai mult de la postura usor curbata ca in uter la cea dreapta.
Alimentatia bebelusului la 2 luni
Cat mananca un bebe de 2 luni pe zi? Copilul are nevoie in continuare de mese dese. Daca e hranit cu formula sau biberonul va avea nevoie de hraniri la 3-4 ore. Daca e alaptat la san trebuie hranit la 2-3 ore, adica de 6-8 ori pe zi. Bebelusul are nevoie de aproximativ 150-170 ml la fiecare masa si trebuie sa ude 4-6 scutece pe zi in general. Observa semnele de foame la bebelus. Copilul este hranit corect daca este alert si activ, daca ia in greutate si se dezvolta asa cum trebuie, daca uda suficiente scutece pe zi. Daca nu mananca suficient poate fi iritabil, chiar dupa hranire si nu ia in greutate asa cum ar trebui. Bebelusul la 2 luni nu mai are in general miscari intestinale imediat dupa hranire sau in fiecare zi. Cu toate acestea, solicitati ajutor medical daca bebe da semne de constipatie.
In perioadele de crestere accelerate vei observa ca cel mic are o cerere mai mare de hrana si va trebui hranit mai des. Ai grija ca dupa hraniri bebe sa eructeze. Cate scaune are un bebe de 2 luni? Numarul scaunelor este in general diferit de la bebelus la bebelus, dar in medie vorbim de 1-5 scaune pe zi in cazul copiilor hraniti cu lapte praf si maximum 3 scaune pe zi pentru copilul alaptat la san. Copilul va urina de aproximativ 10 ori pe zi, iar numarul mictiunilor depinde si de temperatura din locuinta si daca ii e prea cald copilului. Daca sunt mai putin de 5 urinari pe zi, copilul trebuie sa consume mai multe lichide pentru a preveni deshidratarea.
Simturile bebelusului la 2 luni
Copilul poate diferentia culori mai bine si le poate distinge. Va prefera culorile primare deschise si clare, design-uri mai grosiere si forme si poate vedea pana la aproximativ 60 cm. Auzul devine si mai bun si poate diferentia mai bine voci auzite mai des. Este important sa le stimulezi dezvoltarea vazului si a auzului prin imagini, respectiv cantecele sau vorbit des cu copilul.
Somnul bebelusului la 2 luni
Nevoile de somn pentru bebelusi variaza in functie de varsta lor. Nou-nascutii dorm mult, dar somnul lor este in segmente scurte. Pe masura ce un copil creste, cantitatea totala de somn scade treptat, dar durata somnului de noapte creste. Un copil de 2 luni doarme aproximativ 15,5 ore pe zi. Este obisnuit ca bebelusii la aceasta varsta sa doarma aproximativ 8,5 ore noaptea (somnul este inca intrerupt) si sa aiba aproximativ 3 perioade care insumeaza aproximativ 7 ore de somn in timpul zilei.
Bebelusii dorm in cicluri care dureaza aproximativ 40 de minute. Fiecare ciclu este format din somn activ si somn linistit. Bebelusii se misca si sunt mai agitati in timpul somnului activ si dorm profund in timpul somnului linistit. La sfarsitul fiecarui ciclu, bebelusii se trezesc putin. S-ar putea sa gangureasca, sa geama sau sa planga.
Este posibil ca bebelusii sa nu isi poata forma propriile modele de somn si de veghe. Dezvoltarea unei rutine de culcare este esentiala, si copilul acum isi formeaza un model de somn, un ritual si dezvolta modele de adormire. Astfel, daca adoarme in bratele tale se poate usor obisnui asa.
Siguranta la somn
Copilul trebuie sa doarma pe spate, pe o saltea ferma bine montata, pentru a preveni golurile dintre saltea si partile laterale ale unui patut. Acest lucru poate reduce riscul ca bebelusul sa se blocheze intre saltea si partile laterale. De asemenea, se poate reduce riscul de sufocare si sindromul de moarte subita la sugari.
Antrenamentul de somn – poate fi initiat?
Unii parinti se intreaba daca este posibil un antrenament de somn pentru bebelusul la 2 luni, dar multi medici va vor spune sa asteptati pana la varsta de cel putin 4 luni. Asta in conditiile in care multi bebelusi tind sa fie hraniti in mod natural mai putin noaptea si au modele de somn mai stabile. Desigur, puteti incepe sa va pregatiti bebelusul pentru antrenamentul de somn. Asta ar putea insemna sa incepi sa pui copilul in patutul sau cand e somnoros, dar inca este treaz. Este important ca bebelusul sa invete sa adoarma de unul singur – este abilitatea de care va avea nevoie sa doarma toata noaptea fara sa se trezeasca.
Puteti incepe sa formati o rutina pozitiva de somn, fiind nevoie de consecventa. La aceasta varsta bebe isi va aminti un eveniment pentru 1-2 zile, astfel ca trebuie repetat. Inseamna ca cel mic va sti ca urmeaza momentul de culcare in functie de ritualul format, care trebuie sa fie placut si linistitor.
Plansul si comunicarea bebelusului la 2 luni
Plansul este primul mod de comunicare al copilului. Alaturi de plans, un copil poate sa aiba si un alt tip de comportament cand ceva nu este in regula – ca boala, durere sau o problema medicala. O anumita problema medicala poate cauza plansul excesiv. De obicei, un copil cu colici nu plange din cauza durerii sau a disconfortului fizic.
Toti copiii plang din mai multe motive. Plansul este un mod in care copilul comunica cu tine si iti spune ca are nevoie de ajutorul tau. In general plansul devine mai intens de la 2 saptamani, atinge niste valori maxime la 2-4 luni si ulterior se mai reduce pe la 5 luni.
In medie, bebelusii plang in total aproximativ 2 ore pe parcursul zilei. Unii bebelusi plang mai mult si altii plang mai putin. Uneori vei sti de ce plange copilul si poti sa raspunzi la plans – de exemplu, schimband scutecul sau hranindu-l. Alteori e posibil sa nu stii de ce plange, dar e important sa fii alaturi de el si sa il linistesti.
Bebelusul la 2 luni:
- uneori plange 30–40 minute la un moment dat;
- poate plange mai mult dupa-amiaza sau seara;
- uneori pare ca are dureri atunci cand plange.
NICIODATA nu zgaltai copilul!
Nu zgaltai niciodata copilul, pentru ca asta poate cauza sangerari in interiorul creierului si leziuni cerebrale permanente. Daca simti ca esti foarte agitata si nu reusesti sa calmezi copilul, roaga pe altcineva sa aiba grija de el putin sau lasa-l in patut pana te calmezi. Sindromul copilului zgaltait apare atunci cand un copil este agitat. Vasele de sange din capul bebelusului nu pot tolera impactul zgaltairii si se pot rupe. Poate duce la leziuni ale creierului, convulsii sau orbire. Sindromul copilului zgaltait poate fi prevenit 100%.
Comunicare si limbaj la 2 luni
- copilul foloseste sunete mai distincte pentru a indica foame, durere sau oboseala;
- gangureste;
- zambeste ca raspuns la vorba, joc sau zambetul celorlalti;
- isi indreapta atentia catre cineva care vorbeste;
- isi descopera propria voce.
Diferite tipuri de plans
Plansul este prima forma de comunicare a copilului tau. Un anumit tip de plans poate insemna foame, iar alt tip poate indica nevoia de schimbare a scutecului. De exemple, metoda Dunstan Baby Language include 5 forme de limbaj sau sunete folosite de bebelusi prin care isi comunica diferite nevoi:
- „neh” – nevoia de a fi hranit;
- „owh” – nevoia de somn;
- „heh” – disconfort, cum ar fi nevoia de schimbare a scutecului;
- „eh” – nevoia de a eructa;
- „eairh” – dureri de burtica sau colici.
Acest sistem a fost dezvoltat de Priscilla Dunstan, de profesie mezzo-soprana. Aceasta, pe baza cunostintelor privind producerea sunetelor, considera ca cel mic foloseste sunete distincte pentru comunicarea nevoilor de baza.
Articole utile
Serilizatoare biberoane – cum alegi sterilizatorul potrivit | Ghid util pentru mamici
Iritatia de scutec
Graficele de crestere ale copilului
Puseuri de crestere la copii – ghid complet pentru mamici
Salturile mentale la copii – saptamanile minune
Etapele dezvoltarii copilului – ghid pentru parinti
Alaptarea la san | Tot ce trebuie sa stii