Acneea la bebelusi – ce e de facut?

acneea la bebelusi

banner-tommee-tippee-miababy

Acneea la bebelusi este o problema destul de frecventa, care nu necesita tratament si se reduce de la sine. Iata care sunt cauzele si cand e motiv de ingrijorare.

CUPRINS:

1. Acnee neonatala – cauze
2. Tratament pentru acneea nou-nascutului
3. Preventie
4. Milia la bebelusi
5. Spuzeala pe fata la bebelusi
6. Dermatita bebelusului
7. Intrebari frecvente ale mamicilor

Acnee neonatala – cauze

Ce este acneea neonatala? Se considera ca acneea neonatala rezulta din stimularea glandelor sebacee de catre hormonii materni. Tratamentul nu este indicat in general, dar sugarii pot fi tratati cu o lotiune 2,5% peroxid de benzoil daca leziunile sunt extinse si persista timp de cateva luni.

banner-tommee-tippee-miababy

Posibile cauze

Acneea nou-nascutului poate aparea pe fata copilului, de obicei in jur de saptamanile 2- 3 de la nastere. Cauza este necunoscuta, dar pare sa fie asociata cu hormoni materni care trec de la placenta la copil in timpul sarcinii. Acneea se poate agrava pana la varsta de 1 luna, dar, in general, dispare fara tratament. Iata cateva dintre posibilele cauze (retineti ca acestea nu sunt motivele confirmate pentru acnee la copii, ci doar teoriile populare despre cauzele probabile):

  • Transferul de hormoni de la mama – Transferul hormonilor materni din laptele matern la copil este adesea considerat un motiv pentru acneea la bebelusi. In cazul in care un nou-nascut prezinta acnee in cateva ore de la nastere atunci transferul hormonilor este cel mai probabil cauza.
  • Pielea imatura si sensibila – Bebelusii au o epiderma in curs de dezvoltare. Pielea lor poate fi atat de sensibila incat este usor afectata de factori simpli cum ar fi schimbarea temperaturii, contactul cu un material abraziv sau chiar prea multa presiune intr-un punct.
  • Reactii alergice – Acneea ar putea fi considerata o complicatie a anumitor alergii. Ar putea fi o alergie la un produs alimentar sau la un medicament. Desi pot parea similare, eruptiile cutanate si eczemele difera de acneea bebelusilor. Acneea copilului nu provoaca niciun disconfort copilului si nici nu pune viata in pericol.

Simptome

Acneea la bebelusi afecteaza de obicei parti ale fetei, dar poate fi intalnita si pe gat, pe piept si uneori pe scalp. Se formeaza de obicei mici blistere sau papule galbui sau albe, inconjurate de o zona rosie. Apare pe obraji, frunte, gat si parti ale trunchiului ca pieptul. Ele pot aparea chiar si pe picioare, mai ales pe coapse.

Acneea neonatala nu este in general un motiv de ingrijorare. Rareori provoaca o cicatrice si tinde sa dispara singura in cateva saptamani sau luni. Cand acneea se dezvolta dupa varsta de 6 saptamani, se numeste acnee infantila. Acest tip de acnee este mai probabil sa apara intre 3 – 6 luni de viata.

acneea neonatala si infantila

Tratament pentru acneea nou-nascutului

Nu exista un tratament pentru acneea bebelusului. Motivul principal este faptul ca nu exista nicio cauza cunoscuta pentru acneea la bebelusi, ceea ce face imposibila prescrierea unui medicament fara a cunoaste tinta. Acneea in sine este complet inofensiva si nu este niciodata periculoasa. Poate dura cateva zile sau o luna, dar va disparea fara interventie medicamentoasa. Cu toate acestea, medicul pediatru ar putea sugera un medicament care sa ofere o ameliorare, cum ar fi un unguent pe baza de ketoconazol, peroxid de benzoil si hidrocortizon.

cursuri puericultura

ATENTIE! Nu incercati medicamente pentru acneea bebelusului si nu utilizati o crema, lotiune sau sapun fara sfatul medicului. Majoritatea medicamentelor pentru acnee fara prescriptie medicala sunt destinate adolescentilor si adultilor.

Daca copilul dezvolta acnee dupa varsta de 6 saptamani, e recomandat sa consultati pediatrul sau un dermatolog din mai multe motive:

miababy magazin
  • pentru a va asigura ca e acnee si nu alta problema a pielii;
  • pentru ca poate fi simptom pentru o alta problema de sanatate;
  • pentru ca un produs de ingrijire poate fi cauza pentru aparitia acestei probleme;
  • pentru a preveni cicatrici.

Acneea bebelusului dispare de obicei fara tratament. Unii copii au acnee care dureaza luni de zile in loc de saptamani.

Sfaturi pentru ingrijirea pielii bebelusului:

  • Mentineti pielea copilului curata. Spalati fata copilului zilnic cu apa calda.
  • Evitati produsele de ingrijire care nu sunt speciale pentru pielea sensibila a copilului.
  • Nu folositi produse pentru acnee destinate adultilor. Produsele cu retinoizi, care sunt legati de vitamina A sau eritromicina, sunt utilizate in mod obisnuit pentru acneea adulta. Nu sunt de obicei recomandate pentru copii.
  • Nu utilizati sapunuri parfumate, bai cu spumant sau alte tipuri de sapunuri care contin substante chimice in exces.
  • Nu sunt indicate de obicei lotiunile, care pot agrava acneea copilului.
  • Nu frecati pielea copilului cu prosopul, ci tamponati foarte usor.
  • Nu stoarceti cosuletele copilului. Evitati sa strangeti cosuletele pentru ca acest lucru va irita pielea, agraveaza problema si chiar creste riscul de infectie.
  • Daca acneea bebelusului nu se reduce dupa cateva luni de ingrijire la domiciliu, medicul poate recomanda utilizarea unei lotiuni de peroxid de benzoil 2,5%. In cazuri rare, pot prescrie si un antibiotic, cum ar fi eritromicina sau izotretinoina, astfel incat bebelusul sa nu aiba cicatrici permanente. Pentru bebelusi, aceasta este de obicei necesara numai pentru acneea severa cauzata de o afectiune medicala de baza.

acneea copilului si ingrijire

Preventie

Deoarece acneea neonatala nu are o cauza specifica si apare spontan, nu exista masuri preventive recomandate. In schimb, sunt indicate o serie de sfaturi prin care puteti pastra pielea bebelusului moale si sanatoasa:

  • Mentineti pielea curata, printr-o rutina zilnica de baita. Acest lucru ajuta la eliminarea bacteriilor eventuale de pe piele si a celulelor moarte si ajuta la controlul transpiratiei.
  • Folositi hainute curate si moi pentru copil. Asigurati-va ca hainutele sunt moi, confortabile, lasa pielea sa respire si nu ii afecteaza miscarea. Bebelusii pot deveni foarte agitati daca poarta imbracaminte stransa, mai ales in timpul verii. Acest lucru poate provoca afectiuni grave ale pielii, care pot necesita asistenta medicala prompta.
  • Schimbati la timp scutecele. Daca nu sunt schimbate la timp, scutecele umede si murdare irita pielea si poate aparea iritatia de scutec.
  • Mentineti pielea copilului curata si uscata.

Milia la bebelusi

Milia sunt mici umflaturi albe care apar pe nas, pe barbie sau pe obraji la bebelusi. Este o problema frecventa la nou nascuti, dar poate sa apara la copii de orice varsta. Milia apare atunci cand celulele de piele moarta de pe epiderma se prind pe suprafata pielii, in loc sa cada. Acest lucru provoaca mici zone de culoare alba, asemanatoare perlelor, pe pielea bebelusului. In unele cazuri, umflaturile mici albe se pot raspandi la nivelul trunchiului si membrelor superioare sau chiar in gura si pe cerul gurii.

De obicei se reduce de la sine in decurs de pana la 3 luni de la nastere. Nu exista un tratament stabil recomandat pentru milia, desi trebuie sa fie urmata o rutina zilnica de ingrijire a pielii. Majoritatea micilor umflaturi albe de pe pielea bebelusului se vor vindeca spontan, desi dureaza cateva saptamani dupa nastere pentru a se reduce pe deplin. Ingrijirea de baza a pielii include spalarea pielii cu un produs delicat si apa calda. Pielea nu trebuie frecata in timpul uscarii, ci tamponata usor cu un prosop.

Milia nu afecteaza sanatatea copilului, nu provoaca mancarime, dar daca copilul zgarie acele mici bubite, se poate dezvolta o roseata sau umflaturi in jurul lor.

Spuzeala pe fata la bebelusi

Spuzeala pe fata la bebelusi se poate caracteriza printr-o eruptie cutanata uscata, rosie, ce poate cauza mancarime si disconforta. Este mai frecventa la copii si se dezvolta adesea in primele 6 luni de viata.

De obicei apare din urma contactului cu un iritant, ca acarieni, detergenti, unele alimente etc. De asemenea, excesul de saliva poate irita pielea in jurul barbiei si guritei. Nu exista niciun remediu pentru aceasta problema, dar exista modalitati de a gestiona simptomele. Acestea includ baite scurte cu apa calda, folosirea de creme hidratante prescrise de medic, evitarea produselor de ingrijire care ar putea irita pielea.

Dermatita bebelusului

Dermatita apare, de obicei, ca o serie de pete rosii pe piele, in locuri foarte vizibile, inclusiv obrajii, in spatele urechilor si pe scalp. Daca este lasata netratata, aceasta se poate extinde de obicei. Factorii care cresc riscul de dermatita includ umiditatea (lapte, saliva, transpiratie), praf, anumite haine care irita pielea, fum, substante chimice, detergenti si sapunuri etc. De multe ori riscul de a avea dermatita este adesea mostenit. Deci, copilul este mai probabil sa il aiba dermatita daca mama, tatal sau un membru apropiat al familiei a avut dermatita, astm sau alergii.

Uneori poate fi declansata de alergeni din dieta copilului sau a mamei – daca este alaptat. Poate fi de asemenea agravata de caldura, iritanti care vin in contact cu pielea (cum ar fi lana sau substantele chimice din unele sapunuri, parfumuri, lotiuni si detergenti), modificari ale temperaturii si pielea uscata.

dermatita si acneea

Intrebari frecvente ale mamicilor

a. Puncte albe pe fata bebelusului – ce inseamna?

Micile umflaturi albe pe nas si fata sunt de obicei date de milia. Punctele albe pot fi date si de blocarea foliculilor de par din piele, cand glandele seboreice produc prea mult sebun si blocheaza acesti foliculi. Deoarece au doar o deschidere microscopica pe suprafata pielii, materialul din pori nu este eliminat, dandu-i aspect alb. Aceste puncte apar, de obicei, pe varful nasului si in jurul fruntii si obrajilor.

b. Cosuri la copii – este normal?

De obicei, bebelusii pot incepe sa prezinte mici cosutele pana la varsta de 3 – 6 luni. Aceasta este cunoscuta sub numele de acnee. La fel ca acneea neonatala, acneea infantila (care apare dupa 6 saptamanai de la nastere) afecteaza, in general, fata dar poate fi mai severa decat acneea neonatala. In acest caz, tratamentul pe termen lung cu retinoizi topici si agenti antibacterieni poate fi necesar si se va lua in considerare testarea pentru niveluri ridicate de hormoni. Cele mai multe cazuri de acnee infantila se reduc de la sine dupa varsta de 4 sau 5 ani, dar unele cazuri raman active pana la pubertate.

Cauzele sunt trecerea hormonilor materni la fat in timpul sarcinii. O cantitate mica de hormoni materni ramane in corpul copilului dupa nastere. Deoarece glandele sudoripare ale scalpului si fetei copilului sunt inca imature, ele pot reactiona la hormonii materni care sunt inca prezenti in corpul bebelusului, ceea ce duce la inflamatie si blocaj. Acest lucru duce la acnee si cosuri. In cazul dermatitei seboreice, bebelusii pot produce mai mult ulei (sebum) din glandele sebacee din pielea lor.

c. Cosuri in cap la bebelusi – cum se trateaza?

O problema comuna in randul nou-nascutilor este acneea care apare pe scalp. Conditia apare mai frecvent la baieti decat la fete. Motivul general pentru aceste cosulete este existenta hormonilor materni din timpul sarcinii la un moment dat in primele luni de viata. Acneea se poate sa apara pe gat, pe scalp sau pe fata.

Pe pielea scalpului, acneea apare ca mici umflaturi rosiatice cu un centru alb. Umflaturile pot arata ca niste pustule.

Sfaturi:

miababy magazin
  • Spalati si curatati parul copilului cu un sampon care este foarte bland.
  • Nu frecati si nu zgariati scalpul.
  • Evitati folosirea de produse pentru adulti pentru cosuri.
  • Nu strangeti, nu stoarceti si nu zgariati cosurile.
  • Nu utilizati solutii topice puternice, cum ar fi acidul salicilic sau peroxidul de benzoil.
  • Nu aplicati lotiuni uleioase pe pielea bebelusului. Lotiunile uleioase pot agrava acneea.

d. Se poate folosi apa termala pentru tratarea acneei bebelusilor?

Apa termana se poate folosi pentru pielea bebelusilor, pentru hidratare optima. Se recomanda in general apele termale cu un continut redus de minerale, pentru piele sensibila si predispusa la iritatii.

Referinte:
(1) Baby acne, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/baby-acne/symptoms-causes/syc-20369880
(2) Baby acne: causes, treatment and more, link: https://www.healthline.com/health/childrens-health/baby-acne
(3) Baby acne, link: http://www.bounty.com/baby-0-to-12-months/health-and-care/skincare/baby-acne
(4) Baby acne, link: https://www.babycenter.com/0_baby-acne_72.bc
(5) Baby eczema: causes, symptoms, treatments and creams, link: https://www.babycentre.co.uk/a541297/baby-eczema-causes-symptoms-treatments-and-creams

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *