Sanatatea organismului se reflecta si la nivelul pielii. Pielea poate oferi indicii importante despre sanatatea generala.

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Are numeroase functii:

  • retine lichidele corporale, prevenind deshidratarea;
  • are functie de bariera, prevenind patrunderea patogenilor;
  • regleaza temperatura corpului;
  • asigura productia de vitamina D in urma expunerii la lumina soarelui;
  • contine terminatii nervoase care permit simtul tactil.

Pielea poate avertiza cu privire la unele probleme de sanatate. O eruptie rosie, cu mancarime, poate semnala alergii sau infectii, iar ingalbenirea pielii, pete, modificari anormale – pot indica anumite probleme in organism.

Ce contine pielea?

Fiecare centimetru patrat de piele contine mii de celule si sute de glande sudoripare, terminatii nervoase si vase de sange. Pielea este formata din trei straturi: epiderma, derm si hipoderm.

Stratul superior al pielii noastre, epiderma, este stratul dur, protector. Epiderma are patru straturi de celule care sunt in continuu regenerate. Sub epiderma se afla urmatorul strat al pielii noastre, dermul, care este format din vase de sange, terminatii nervoase si tesut conjunctiv. Doua tipuri de fibre din derm – colagen si elastina – ajuta pielea sa se intinda si sa fie elastica. Dermul contine, de asemenea, glandele sebacee. Apoi, hipodermul este format din tesut conjunctiv, glande sudoripare, vase de sange si celule care depoziteaza grasimea.

De ce apar problemele pielii?

Orice factori care irita, blocheaza porii sau produc inflamatia pielii pot provoca simptome precum roseata, umflare, senzatie de arsura si mancarime. Alergiile, iritantii, materialul genetic si anumite boli si probleme ale sistemului imunitar pot provoca eruptii cutanate, urticarie si alte afectiuni ale pielii. Multe probleme ale pielii, cum ar fi acneea, afecteaza si aspectul.