Iritatia de scutec

iritatia de scutec

banner-tommee-tippee-miababy

Iritatia de scutec este o eruptie cutanata sau iritatie in zona acoperita de scutec. Afla tot ce trebuie sa stii despre iritatia de scutec in randurile de mai jos.

Cuprins:

  1. Iritatia de scutec – informatii generale
  2. Cauzele iritatiei de scutec
  3. Simptomele iritatiei de scutec
  4. Consultul de specialitate
  5. Tratamentul iritatiei de scutec
  6. Prevenirea iritatiei de scutec

Iritatia de scutec – informatii generale

Iritatia de scutec sau dermatita de scutec descrie o eruptie cutanata sau iritatie in zona acoperita de scutec.

Primul semn al eruptiei cutanate este, de obicei, roseata sau umflaturi mici pe abdomenul inferior, fese, organele genitale si pliurile coapsei – suprafete care au intrat in contact direct cu scutecul umed sau murdar. Acest tip de eruptie cutanata este rareori grava si de obicei se reduce fara probleme in trei sau patru zile, in conditiile in care se intervine la timp prin ingrijire.

banner-waterwipes-miababy

Iritatia de scutec sau dermatita de scutec este o problema a pielii cauzata de faptul ca pielea ramane umeda, apare frictiunea cu scutecul si contactul cu substantele chimice din urina si scaun. Pielea devine rosie si apare senzatia de arsura.

Eruptia cutanata de acest tip este cea mai frecventa problema a pielii la bebelusi si copii, dar poate aparea la orice varsta, daca sunt purtate scutece sau pantaloni de incontinenta. Aceasta iritare la bebelusi apare mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni. Amoniacul din urina, format din descompunerea ureei de catre bacteriile fecale, este un iritant pentru pielea sensibila a sugarilor. 

Cauzele iritatiei de scutec

Cele mai frecvente cauze pentru iritatia de scutec includ:

  • Nu este schimbat la timp sau frecvent un scutec umed sau murdar, iar pielea devine iritata la contactul cu urina sau scaunul, in special cand vorbim de scaun diareic.
  • Copilul incepe sa consume alimente solide care schimba consistenta scaunului si pot agrava aceste iritatii.
  • Reactii alergine la compusi chimici si parfumuri din scutece sau servetelele umede, detergenti sau lotiuni.
  • Ingrijirea necorespunzatoare a pielii bebelusului si eruptiile cutanate anterioare care nu sunt tratate.
  • Administrarea de antibiotice – predispune la dermatita de scutec.

Iritatia din cauza scaunului si a urinei

Pielea bebelusului poate fi iritata cand un scutec este lasat prea mult timp, iar pielea ramane in contact mult timp cu scutecul murdar.  Chiar si scutecele cu grad mare de absorbtie lasa o oarecare umiditate pe piele, iar cand urina se amesteca cu bacterii din scaun se formeaza amoniacul care irita si mai mult zona. Iritatia aparuta in zona anusului este cel mai adesea cauzata de contactul cu scaunul, mai ales scaunul diareic.

cursuri puericultura

Contactul cu enzimele digestive gasite in fecale poate, de asemenea, sa creasca riscul de dermatita de scutec.

Introducerea unor alimente noi

Dermatita de scutec poate sa apara si atunci cand copilul incepe sa consume alimente solide sau in meniul lui sunt introduse alimente noi. Orice nou aliment modifica scaunul, mai ales acizii din alimente precum sucurile de fructe. Daca alaptati, copilul ar putea chiar sa aiba o reactie la ceva ce ati mancat (desi copiii care sunt alaptati la san sunt de obicei mai putin predispusi la eruptii cutanate de acest tip).

miababy magazin

Iritatia cauzata de un produs nou

O iritatie de scutec poate fi data de sensibilitatea pielii la anumite substante chimice ca parfumurile din scutece, din detergenti sau balsamul de rufe. De asemenea, poate fi data de un produs de ingrijire  ca servetelele umede, lotiunile sau sapunul. Pielea copilului este extrem de sensibila si delicata, astfel ca unele substante chimic pot fi iritante pentru piele si ar trebui evitate.

Infectii bacteriene sau fungice

Urina schimba pH-ul pielii si permite ca bacteriile si ciupercile sa se dezvolte mai usor. De asemenea, anumite substante care impiedica scurgerea lichidului din scutec nu permit circulatia aerului si formeza un mediu umed si cald unde bacteriile se pot dezvolta usor. Semnele de infectie includ blistere, umflaturi rosii in pliurile cutanate, inflamatie sau chiar puroi.

Pielea sensibila

Unii copii pot avea pielea mult mai sensibila decat altii, astfel ca apar iritatii chiar si cand scutecele sunt schimbate frecvent.  De obicei vorbim si de alte afectiuni dermatologice preexistente, ca eczemele, dermatita atopica, seboree sau chiar psoriazis in cazuri rare. Cu toate acestea, dermatita atopica si eczemele afecteaza in principal alte zone decat zona de scutec.

Leziunile de grataj

Uneori, imbracamintea sau scutecul in sine se freaca de piele si poate duce la o eruptie. Apare frictiunea intre pielea delicata a bebelusului si tesatura sau materialul respectiv, mai ales la marginile scutecului, la benzile de la talie si picior.

Folosirea antibioticelor

Copiii care iau antibiotice (sau copiii ale caror mame care alapteaza urmeaza tratament cu antibiotice) uneori sufera de infectii si iritatii ale pielii, deoarece aceste medicamente distrug echilibrul microflorei bacteriene. Antibioticele pot provoca, de asemenea, diaree, care poate contribui la eruptiile cutanate.

cauze iritatia de scutec

Simptomele iritatiei de scutec

Eruptia cutanata se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:

  • pielea este rosie in zona scutecului, mai ales pe fese, coapse si organele genitale;
  • leziunile rosii sunt de obicei mai severe si dureroase, fata de eruptiile roz;
  • pielea este calda la atingere;
  • copilul prezinta stare de disconfort si iritabilitate, este agitat si plange, mai ales cand este atins in acea zona cand i se schimba scutecul;
  • zonele rosii umflate si blisterele sunt semn de infectie.

Consultul de specialitate

Dermatita de scutec este, de obicei, diagnosticata in functie de localizarea si aparitia eruptiilor cutanate in timpul examinarii fizice a copilului. Diagnosticul se face examinand zona scutecului si tinand cont de istoricul medical al celui mic. Medicul va diferentia cauza eruptiei in functie de aspectul iritatiei. Alte informatii, cum ar fi administrarea medicamentelor si expunerea la anumite substante chimice, pot ajuta medicul sa identifice factorii care ar putea agrava eruptia.

Cand este nevoie sa mergi la medic

In general, daca eruptia cutanata nu se reduce dupa 3-4 zile, e nevoie de consul medical. De asemenea, e necesar sa mergi la medic in urmatoarele cazuri:

  • sunt prezente semne de infectie, ca blistere, cosulete, regiuni galbene sau cruste, leziuni deschise etc.;
  • eruptia este severa si neobisnuita;
  • se agraveaza in ciuda tratamentului la domiciliu;
  • apar sangerari;
  • leziunile prezinta puroi;
  • copilul are febra;
  • copilul este foarte agitat.

Tratamentul iritatiei de scutec

Iritatia de scutec se reduce de obicei in 2-3 zile, cu tratamentul adecvat la domiciliu, dar uneori poate dura mai mult. Tratamentul va depinde de:

  • varsta copilului;
  • gravitatea eruptiei;
  • toleranta celui mic la medicamente;
  • starea generala de sanatate;
  • istoricul medical etc.

Schimbarea scutecului si curatarea pielii

In primul rand se intervine prin imbunatatirea metodelor de ingrijire a copilului si schimbarea scutecului cat mai des.

  • Curatati usor zona scutecului cu sapun si apa si uscati bine pielea.
  • Se recomanda ca cel mic sa fie lasat o perioada pe parcursul zilei si fara scutec, pentru a lasa pielea sa se usuce corect si sa respire.
  • Clatiti bine zona scutecului la fiecare schimbare.
  • Nu folositi servetele care contin alcool sau parfum.
  • Nu frecati pielea cand o stergeti, folositi miscari blande.
  • Limitati utilizarea produselor de curatare.
  • Puteti folosi un scutec putin mai mare, pentru a preveni contactul prea strans cu pielea si pentru a permite o mai buna circulatie a aerului.
  • Daca folositi scutece de unica folosinta, incercati un alt brand pentru a vedea daca problema persista. De exemplu, exista anumite tipuri de produse special concepute pentru pielea foarte sensibila.
  • Daca este posibil, incercati sa lasati copilul sa doarma fara scutec cand are eruptie.
  • Evitati utilizarea produselor cu ingrediente care pot irita pielea, cum ar fi parfumuri sau lanolina.
  • Folositi o crema de scutec special conceputa pentru pielea sensibila a bebelusilor.
  • Verificati scutecul de multe ori, in fiecare ora daca copilul are o eruptie cutanata si schimbati scutecul de indata ce este umed sau murdar. Verificati cel putin o data in timpul noptii.

Unguente si creme iritatii bebelusi

Cremele si unguentele care contin oxid de zinc sau petroleum contribuie la calmarea pielii si la protejarea de umiditate. Se aplica pe piele crema pentru fundul bebelusului de fiecare data cand este schimbat scutecul. Acestea actioneaza atat ca bariera fizica de protectie intre piele si iritant, cat si ca absorbant pentru a absorbi umiditatea. Cremele si unguentele de bariera mai groase sunt de obicei recomandate pentru tratarea unei eruptii cutanate. Multe produse frecvente, fara prescriptie medicala, pentru scutec, contin oxid de zinc. In general, cu cat mai mult oxid de zinc contine un produs, cu atat produsul va fi mai dens. Oxidul de zinc in concentratii de pana la 40% este adecvat pentru tratarea unei eruptii cutanate. Concentratiile mai mici, sub 15%, pot fi utilizate zilnic pentru a preveni eruptiile cutanate.

Se mai pot folosi creme antiinflamatoare. De obicei, cremele antifungice sunt folosite adesea pentru tratarea unei eruptii cutanate care rezulta din fungi. Daca tratamentul topic nu este eficient, este prescris un antifungic oral. Unele creme de steroizi, cum ar fi 0,5 pana la 1% hidrocortizon, pot fi utilizate pentru a trata dermatita seboreica.

Medicamente

Antibioticele sunt prescrise pentru eruptii cauzate de bacterii si impetigo. Aceasta poate fi o formula locala sau orala, in functie de marimea zonei implicate si de severitatea infectiei.

iritatia de scutec preventie

Prevenirea iritatiei de scutec

Iata cateva recomandari pentru prevenirea iritatiei de scutec:

  • Pastrati pielea bebelusului cat mai uscata si mai curata posibil si schimbati frecvent scutecul, ca urina si scaunul sa nu irite pielea. Indiferent daca utilizati scutece de unica folosinta sau scutece reutilizabile, important este sa schimbati scutecul cat mai des.
  • Lasati pielea copilului sa se usuce complet inainte de a pune un alt scutec.
  • Lasati in anumite perioade ale zilei copilul sa stea fara scutec prin casa.
  • Cand curatati pielea, evitati sa aplicati presiune sau sa frecati pielea.
  • Folositi doar detergenti speciali pentru hainele bebelusului, in cantitatea recomandata si clatiti bine. Puteti seta un ciclu de clatire suplimentar pentru a elimina orice urme de detergent care pot irita pielea.
  • Uneori iritatiile apar dupa schimbarea marcii de scutec. Alegeti scutece fara parfumuri sau coloranti.
  • Nu folositi servetele umede cu alcool sau parfum si coloranti. Unii copii sunt sensibili la servetelele umede. Incercati sa le inlocuiti cu un prosop moale si curat pentru a vedea daca problema se reduce.
  • Daca copilul este predispus la iritatie scutec, folositi un unguent de protectie pentru fundul bebelusului dupa fiecare schimbare a scutecului.
  • Nu fixati scutecul prea strans pentru a lasa ca aerul sa circule macar putin.
  • Daca cel mic urmeaza un tratament cu antibiotice, cereti-i medicului sa va prescrie si probiotice, care incurajeaza cresterea bacteriilor benefice, si pot reduce riscul de iritatii.
  • Evitati folosirea pudrei de talc.
  • Alaptari copilul la san. Alaptarea la san este benefica pentru bebelusi din multiple puncte de vedere, si copiii hraniti cu lapte matern au un risc mai redus de a dezvolta dermatita de scutec sau alte iritatii ale pielii.
  • Cand introduceti un aliment nou acordati atentie raspunsului organismului celui mic. Unele alimente pot modifica scaunul si pot predispune la diaree si eruptii ulterior. Atunci cand adaugati un aliment nou in dieta, copilul trebuie urmarit indeaproape pentru a vedea daca apar eruptii in jurul gurii sau anusului. Daca apar, alimentele noi ar trebui sa fie evitate temporar.

Unele preparate din plante pot fi utile pentru eruptiile cutanate. Galbenelele reduc inflamatia, regenereaza tesuturile si dezinfecteaza. Un astfel de unguent este recomandat pentru dermatita seboreica, precum si pentru inflamatia generala a pielii. Unguentul trebuie aplicat periodic in zona scutecului. Poate fi folosit si unt de cocos pentru iritatia de scutec usoara.

miababy magazin

Referinte:

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *