Articole

Urticaria la copii – cauze si tratament

Urticaria la copii este o reactie cutanata caracterizata de bubite mici rosii pe piele, care provoaca mancarime. Iata care sunt cauzele, cum arata eruptia si ce solutii de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este urticaria?
2. Clasificarea urticariei
3. Simptomele urticariei
4. Cat dureaza urticaria la copii?
5. Cauze ale urticariei la copii
6. Diagnosticul urticariei
7. Tratamentul urticariei la copii
8. Cum se poate preveni urticaria la copii?

Ce este urticaria?

Urticaria este o eruptie cutanata cu mancarime care poate aparea oriunde pe corp. Eruptia apare ca mici papule, care apar intr-un mod aleatoriu si pot dura de la cateva ore sau zile (formele acute) la luni (formele cronice). Papulele sunt rosii, produc mancarime intensa si mici umflaturi pe pielea afectata. Nu lasa cicatrici pe piele.

Se estimeaza ca 20% dintre oameni se vor confrunta la un moment dat cu urticarie.

Eruptia cutanata poate fi declansata de o varietate de factori, inclusiv reactii alergice, medicamente si caldura. Uneori, factorul declansator nu este cunoscut.

Clasificarea urticarei

Exista mai multe tipuri diferite de urticarie, in functie de forma eruptiei, inclusiv:

  • Dermografism – papulele sunt cauzate de contactul sau frecarea pielii de anumiti factori si apare adesea dupa zgarieturi;
  • Urticaria colinergica – eruptia se poate dezvolta dupa activitati care cresc temperatura corpului (bai calde, jacuzzi, exercitii fizice, stres emotional, febra);
  • Urticarie indusa de frig – apare dupa expunerea la apa rece sau vant rece – apare adesea pe membre si pe pielea expusa;
  • Urticarie solara – e cauzata de expunerea la soare si reactia apare adesea in decurs de 1-3 minute.

Simptomele urticariei

Simptomele urticariei sunt:

  • papule mici si rosiatice pe piele – sunt rotunde, ca mici umflaturi, inconjurate de o margine rosie – blande pe corp;
  • papulele produc mancarimea pielii;
  • iritatia pielii;
  • umflarea pielii la nivelul papulelor, cu margini definite – pot fi albe in centru;
  • papulele pot avea culori variate (de la roz la rosu aprins) si au dimensiuni diferite;
    papulele dureaza fiecare mai putin de o zi, dar pot continua sa apara noi papule timp de cateva zile sau saptamani;
  • unele papule se pot uni si formeaza o zona mai mare umflata.

Papulele pot afecta pielea de pe orice zona a corpului, in special trunchiul, coapsele, bratele si fata. Majoritatea papulelor individuale se estompeaza rapid, dar pot aparea altele noi la fiecare 24 – 72 de ore daca persoana continua sa fie expusa la substanta sau factorul de mediu care a declansat eruptia.

Daca papulele sunt un semn precoce al unei reactii alergice, alte simptome care apar includ umflarea limbii, buzelor sau fetei, respiratie suieratoare, ameteala, presiune in piept si dificultati de respiratie. Daca apar aceste simptome, se poate dezvolta anafilaxia, o afectiune care poate pune viata in pericol.

Cat dureaza urticaria la copii?

Papulele se formeaza atunci cand plasma din sange se scurge din vasele mici de sange din piele. Aceasta scurgere este cauzata de eliberarea unei substante chimice numita histamina. Histamina este eliberata din celulele speciale numite „mastocite”. Aceste celule se gasesc la nivelul vaselor de sange din piele. Reactiile alergice, substantele chimice din alimente si medicamente pot duce la eliberarea de histamina.

Urticaria care dureaza mai putin de o saptamana este numita „urticarie acuta”. Cauza pentru aceasta e data de obicei de anumite alimente, medicamente, virusuri si alte boli si chiar factori de mediu, sau chiar muscaturi de insecte – ca muscatura de paianjen.

Alteori, urticaria apare mai des, in mod repetat, fara o cauza evidenta. Aceasta se numeste „urticarie cronica”. Desi este in principal o problema ce nu este asociata cu alte boli interne grave, mecanismul exact pentru aceasta afectiune nu este cunoscut, iar papulele dispar de obicei de la sine, desi poate dura luni sau chiar ani.

Cauze pentru urticaria la copii

Cel mai adesea, urticaria apare ca parte a unei reactii alergice. Papulele pot fi, de asemenea, modul de reactie al organismului la temperaturi extreme, stres, infectii sau boli. Petele rosii apar atunci cand celulele din fluxul sangvin (numite mastocite) elibereaza histamina chimica. Acest lucru determina scurgerea vaselor de sange sub piele. Se formeaza lichid in interiorul pielii pentru a forma pete si umflatura.

Papulele si angioedemul se formeaza atunci cand plasma se scurge din vasele mici de sange din piele ca raspuns la eliberarea de histamina.

Eliberarea histaminei poate fi declansata de o gama larga de factori precum:

  • alergeni;
  • alimente (alimentele proaspete provoaca urticarie mai des decat alimentele gatite);
  • aditivi si conservanti alimentari;
  • cauciuc din latex (acesta poate fi de la manusi, elastic din imbracaminte etc.);
  • factorii de mediu (frig, caldura – urticaria solara etc.);
  • medicamente (de ex. aspirina, antiinflamatoare nesteroidiene, codeina etc.);
  • factori genetici – angioedemul ereditar este transmis in familie.

Alimentele si urticaria

Cele mai cunoscute alimente care provoaca urticarie (bubite de la mancare) sunt nuci, alune, peste, crustacee, oua si lapte. Alimentele proaspete provoaca urticarie mai des decat alimentele gatite. Colorantii alimentari nu provoaca de obicei papule. Eruptia poate aparea in cateva minute sau pana la 2 ore dupa consum, in functie de locul in care alimentul este absorbit in tractul digestiv.

Medicamentele si urticaria

Aproape orice medicament cu sau fara prescriptie medicala poate provoca urticarie. Medicamentele responsabile adesea de producerea eruptiei sunt penicilina, aspirina si ibuprofenul. De asemenea, unele antiacide, vitamine, picaturi pentru ochi si urechi, laxative sau orice alt medicament fara prescriptie medicala pot fi cauza potentiala a urticariei.

Factori de mediu

Praful, parul de animale si mucegaiul pot cauza urticarie. De asemenea, detergentii, produsele de curatare si cosmeticele pot provoca eruptie si urticarie.

Urticaria si stresul

Una dintre cauzele urticariei sau un factor care poate agrava simptomele este stresul emotional – urticaria cronica pe sistem nervos. Cercetarile sugereaza ca unele evenimente de viata stresante, sprijin familial scazut, insomniile si stresul cronic pot creste riscul de degradare a mediatorilor bolilor inflamatorii. Cu alte cuvinte, atunci cand o persoana este stresata, orice reactii inflamatorii pot fi mai grave la o persoana care este susceptibila la o reactie. In acest fel, eruptiile sau urticaria pot fi legate de stres.

Diagnosticul urticariei

Urticaria poate fi diagnosticata de catre medic pe baza examinarii fizice. De asemenea, pot fi efectuate o serie de teste de sange si este depistata o eventuala alergie. Solicitati urgent ajutor medical daca copilul sau adultul are probleme cu respiratia, inghitirea sau vorbirea, are stari de greata sau varsaturi sau umflarea gurii sau a buzelor. Acestea sunt simptome precoce de anafilaxie, care poate pune viata in pericol.

Complicatii ale urticariei

Aproximativ un sfert dintre persoanele cu urticarie acuta si jumatate din persoanele cu urticarie cronica dezvolta, de asemenea, angioedem, care este o umflare mai profunda a tesuturilor. Urticaria cronica poate fi de asemenea severa si poate avea un impact negativ asupra starii de spirit si a calitatii vietii unei persoane.

Angioedem

Angioedemul este umflarea in straturile mai profunde ale pielii unei persoane. Adesea este sever si este cauzat de acumularea de lichide. Simptomele angioedemului pot afecta orice parte a corpului, dar afecteaza de obicei ochii, buzele, organele genitale, mainile si picioarele.

Anafilaxia (reactie alergica severa)

Urticaria poate fi unul dintre primele simptome ale unei reactii alergice severe cunoscuta sub numele de anafilaxie. Alte simptome ale anafilaxiei includ:

  • ochi, buze, maini si picioare umflate;
  • ameteli si stari de lesin;
  • ingustarea cailor respiratorii, ceea ce poate provoca respiratie suieratoare si dificultati de respiratie;
  • dureri abdominale, greata si varsaturi;
  • stare de inconstienta.

Anafilaxia trebuie tratata intotdeauna ca o urgenta medicala.

Tratamentul urticariei la copii

Tratamentul depinde de forma de urticare. Daca vorbim de o forma usoara, pot fi necesare doar masuri simple, ca o baie sau un dus.

  • Copiii trebuie sustinuti sa evita zgarierea si scarpinarea papulelor.
  • Se recomanda evitarea factorilor declansatori – aliment, aditiv alimentar, produs cosmetic etc.
  • Lotiuni topice – se poate aplica o lotiune cu calamina sau mentol 1% pentru a reduce mancarimea.
  • Se pot aplica pe pielea afectata comprese reci – comprese pentru urticarie.

Tratament medicamentos pentru urticarie

Antihistaminice

Antihistaminicele sunt pastile pentru alergii si blocheaza actiunea histaminei care este implicata in provocarea papulelor. Cele mai utilizate antihistaminice pentru urticarie sunt cetirizina, fexofenadina si loratadina. Acestea nu provoaca de obicei somnolenta. Deoarece reactia cutanata este cauzata de eliberarea de histamina, majoritatea pacientilor pot beneficia de administrarea de antihistaminice 1-2 zile.

Antihistaminicele sunt utilizate pentru tratarea episoadelor recurente de urticarie. Hidroxizina si cetrizina sunt indeosebi eficiente pentru tratamentul urticariei colinergice. Ciproheptadina este utilizata pentru a trata urticaria indusa de frig. Daca copilul este mai mic de 2 ani, asigurati-va ca utilizati un antihistaminic care nu cauzeaza somnolenta.

Steroizi orali

In cazuri severe de urticarie, medicul ar putea prescrie un curs scurt de comprimate cu steroizi. Steroizii orali pot fi recomandati de medic pentru umflarea severa a gatului si cailor respiratorii. Spre deosebire de majoritatea celorlalte tipuri de papule, cele provocate de un stimul fizic nu sunt de obicei tratate cu steroizi. Ocazional pentru cazurile severe de urticarie, poate fi util un curs de comprimate cu prednisolon o saptamana.

Epinefrina (adrenalina) se utilizeaza in caz de urgenta pentru a opri o reactie alergica severa.

Tratament naturist pentru urticarie

Cel mai bun tratament pentru urticarie este de a evita cauza sau factorul declansator, insa acest lucru nu este intotdeauna posibil. Puteti ajuta la tratarea urticariei prin:

  • evitarea declansatorilor cunoscuti pentru copilul tau;
  • evitarea factorilor care agraveaza eruptiile, cum ar fi soarele, caldura si dusurile calde;
  • aplicarea de comprese reci, care pot ajuta la ameliorarea mancarimii.

Sfaturi:

  • evitati zgarierea sau frecarea pielii;
  • copilul trebuie imbracat cu hainute comode care sa nu puna presiune pe eruptie;
  • aplicati o compresa rece pe eruptie – poate ajuta la ameliorarea oricarei iritatii. NU aplicati gheata direct pe piele si nu tineti mult timp compresa rece pe piele.
  • nu folositi sapunuri dure pe piele sau pentru spalarea hainelor;
  • copilul trebuie sa se spele pe maini bine dupa contactul cu animale;
  • evitati temperaturile extreme si lumina directa a soarelui;
  • aloe vera – are proprietati antiinflamatorii si poate calma pielea.

Desi urticaria este deranjanta si poate fi frustranta pentru copil, de obicei nu pune viata in pericol. Este important sa ramaneti calm, astfel incat copilul sa nu devina mai anxios si mai afectat.

Regim alimentar pentru urticaria la copii

Pentru ca alimentatia poate fi un factor declansator pentru urticarie, un regim urticarie poate fi indicat de catre medic pentru eruptii cutanate la copii.

Dieta antihistaminica

Anumite alimente contin histamina, o proteina puternic implicata in reactiile alergice. Cand histamina este eliberata in organism, face ca vasele de sange sa devina mai permeabile. Ca urmare, fluidele se acumuleaza in zona si provoaca umflarea. Histamina contracta, de asemenea, muschiul neted, care poate fi destul de periculos atunci cand afecteaza muschii din jurul cailor respiratorii. Deoarece histamina joaca un rol atat de semnificativ in reactiile alergice, medicul va poate recomanda evitarea alimentelor care contin histamina pentru a reduce severitatea urticariei cronice.

Dieta antihistaminica poate fi un factor util in tratamentul urticariei. Reducerea consumului de alimente bogate in histamina timp de pana la 4 saptamani poate duce la reducerea severitatii reactiilor. Alimentele legate de histamina includ painea, pastele, orezul, produsele lactate, unele soiuri de peste proaspat, inclusiv somon, cod si pastrav, fructe ca cirese sau capsuni, alimente fermentale, alimente procesate, condimente ca scortisoara, chili, cuisoare, otet.

Aceasta lista nu este una clara, iar cantitatea de histamina din surse alimentare poate varia.

Dieta de eliminare a pseudoalergenilor

Chiar daca o persoana are rezultat negativ pentru alergiile alimentare, este posibil sa fie hipersensibila sau intoleranta la anumite alimente. Consumul acestor pseudoalergeni poate duce la reactii care seamana cu o adevarata reactie alergica, inclusiv urticarie. Astfel, medicul poate recomanda o dieta de eliminare a pseudoalergenilor. Cateva exemple de pseudoalergeni includ aditivi alimentari, histamina si substante naturale din fructe, mirodenii si legume.

Restrictii de salicilat

Persoanele cu urticarie cronica sunt adesea destul de sensibile la salicilati, substante prezente in aspirina si anumite alimente. Daca medicul va recomanda o dieta cu restrictii de salicilat, evitati majoritatea alimentelor vegetale. Acestea includ aproape toate fructele, cu exceptia merelor, perelor si mango decojite. Desi majoritatea legumelor sunt destul de sarace in salicilati, curatarea si gatirea lor inainte de consum poate fi utila daca aveti urticarie cronica. Alimentele suplimentare de evitat includ migdale, alune, coloranti si arome artificiale.

De retinut! Astfel de diete si recomandari trebuie urmate doar la indicatiile medicului!

Cum se poate preveni urticaria la copii?

Se poate preveni urticaria? Raspunsul este „da” daca se cunoaste cauza care declanseaza eruptia. Se previne astfel prin evitarea factorului declansator. Dar daca nu stiti de ce apare urticaria, este dificil de prevenit.

Referinte:
(1) Hives, link: https://patient.info/skin-conditions/hives-inducible-urticaria
(2) Urticaria (Hives) in Children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=urticariahives-in-children-90-P01688
(3) Hives (Urticaria), link: https://kidshealth.org/en/parents/hives.html
(4) Can Heat Cause Hives?, link: https://www.healthline.com/health/skin-disorders/how-to-get-rid-of-hives#see-your-doctor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago