Tuse seaca la copii inseamna acea tuse neproductiva, iritativa. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce cauzeaza tusea seaca la copii?
2. Simptome
3. Cand trebuie apelat la medic?
4. Tratament calmare tuse seaca la copii
5. Remedii naturiste pentru tusea seaca la copii
Tusea seaca este cel mai adesea cauzata de infectiile tractului respirator superior si inferior. In general, un copil se confrunta cu aproximativ 6 episoade de infectii respiratorii virale (inclusiv raceli si gripa) pe an, majoritatea dintre ele in timpul lunilor de iarna. Printre cei mai intalniti vinovati se numara virusul sincitial respirator (RSV), care cauzeaza bronsiolita.
Tusea apare atunci cand aerul este inspirat in jos in plamani, dar este prins cand epiglota (care acopera intrarea in trahee) se inchide. Astfel, musculatura pieptului se contracta, fortand aerul prin trahee, cauzand tuse. Tusea uscata este diferita de tusea productiva (ce produce mucus), deoarece irita plamanii si gatul inutil. Aceasta poate provoca, de asemenea, senzatie de arsura si gadila gatul, afectand somnul.
O tuse este raspunsul organismului la un iritant la nivelul gatului sau cailor respiratorii. Tusea poate fi voluntara sau involuntara, de scurta durata sau de lunga durata, un simptom al unei afectiuni fizice sau semnul unei probleme psihologice. O criza de tuse seaca poate semnala anxietatea. Oamenii care tusesc compulsiv fara niciun motiv pot suferi de disconfort sau stres. O tuse care persista timp de cateva saptamani sau una care produce mucus anormal sau sangeros poate indica o problema care necesita ingrijiri medicale.
Tusea seaca este tuse neproductiva, uscata si nu produce sputa. O tuse uscata se poate dezvolta spre sfarsitul unei raceli sau dupa expunerea la un iritant, cum ar fi praful sau fumul. Tusea seaca brusca poate fi cauzata de blocarea cailor respiratorii, cum ar fi dupa inghitirea sau introducerea in nas a unui mic obiect. Pentru tuse uscata persistenta exista multe cauze, cum ar fi:
Dupa o raceala, o tuse seaca poate dura mai multe saptamani, mai mult decat alte simptome, si se poate agrava noaptea. Exemple comune de infectii virale includ raceala si gripa. Tusea ca urmare a acestor infectii poate sa apara la inceputul bolii sau mai probabil, sa apara spre mijlocul sau la sfarsitul infectiei si poate sa persiste dupa ce alte simptome au disparut.
Alergeni mai putin evideni, cum ar fi poluantii atmosferici, pot, de asemenea, sa irite interiorul gatului provocand o tuse uscata.
Problemele digestive, cum ar fi reflux gastric sau arsuri la stomac sunt considerate uneori o cauza pentru episoadele de tuse uscata. Deoarece continutul acid al stomacului se deplaseaza in sus spre partea din spate a gatului, acest lucru poate provoca iritatii sau cantitati mici de acid poate chiar sa intre in tractul respirator superior, provocand inflamatii si simptome suplimentare. Tusea ca rezultat al refluxului apare mai ales in pozitia culcat.
Alergiile pot provoca iritarea ochilor si a nasului. Atunci cand gatul este afectat, apare astfel o tuse uscata. Sensibilitatea la alte particule, cum ar fi par de animale sau praf, denumita rinita alergica, poate contribui, de asemenea, la tuse uscata. Tusea ca urmare a acestor probleme poate fi adesea persistenta, mai ales daca alergenul este in permanenta in apropiere.
Unele medicamente, in special cele pentru hipertensiune arteriala, cum ar fi inhibitorii ECA, pot provoca reactii adverse cum ar fi tuse persistente si uscata.
Uneori tusea poate deveni un obicei sau un raspuns nervos. Este, de asemenea, uneori mentionata ca tuse psihogenica. Nu exista nicio boala fizica in spatele acestei tuse si adesea persoana nu realizeaza nici macar ca tuseste. O caracteristica a acestui tip de tuse este ca dispare atunci cand persoana doarme. Intr-o situatie stresanta, respiratia devine superficiala si acest lucru poate declansa reflexul de tuse.
O tuse uscata care dureaza mai mult de 3 saptamani, tusea seaca prelungita, poate fi rezultatul unei afectiuni medicale subiacente, cum ar fi:
Apneea de somn pot provoca iritatii in interiorul gatului care, in timp, pot determina o tuse persistenta si uscata dupa trezire.
Tusea convulsiva este o boala bacteriana provocata de Bordetella pertussis, caracterizata prin tuse urmata de eliminarea aerului intr-un sunet distinctiv.
Astmul este o afectiune cronica, ce poate provoca inflamarea cailor respiratorii si blocarea partiala a acesteia in timpul unui atac. Produce in general tuse seaca noaptea. Astmul se dezvolta frecvent la copii mici, dar se poate dezvolta si mai tarziu in viata, cunoscuta sub numele de astm bronsic la adulti.
Tuberculoza este o boala bacteriana extrem de infectioasa care afecteaza in primul rand plamanii. In primele etape, provoaca o tuse uscata persistenta.
Problemele cardiace pot duce eventual la insuficienta cardiaca si pot contribui la acumularea de lichid in plamani si la o tuse persistenta. Tusea ca urmare a conditiilor cardiace sunt adesea mai suparatoare pe timp de noapte.
In functie de cauza tusei uscate, simptomele pot varia, insa unele simptome comune pot include:
Tusea semnaleaza iritarea cailor respiratorii. Polenul, praful sau fumul de tigara pot face ca muschii din tuburile mici respiratorii sa se contracte. Acest lucru poate duce la o tuse seaca sau o tuse umeda, suieratoare – oricare dintre acestea poate fi un semn de avertizare pentru astm sau alte probleme pulmonare.
Daca cel mic are dificultati de respiratie – daca respira rapid, isi strange narile si pieptul cu fiecare respiratie sau daca buzele se albastresc, poate fi vorba de o urgenta medicala si e indicat sa solicitati de urgenta ajutor medical. De asemenea, trebuie sa primiti ajutor medical imediat daca cel mic are urmatoarele simptome:
In general vorbim de tuse seaca persistenta fara febra. Tusea combinata cu febra mare poate indica o infectie grava, cum ar fi pneumonia, care ar necesita ingrijire medicala imediata.
In cele mai multe cazuri, copilul se va face bine cu ajutorul remediilor de la domiciliu. In cazul in care o tuse uscata afecteaza somnul copilului, medicul poate recomanda un medicament pentru tuse ca o ultima solutie, medicamente sau sirop de tuse seaca pentru copii. Alegeti unul care contine cat mai putine ingrediente active; pentru un copil sub 6 ani, este mai bine sa evitati produsele care contin decongestionante si antihistaminice.
Medicamentele se administreaza numai la indicatiile medicului. Utilizarea medicamentelor pentru a suprima o tuse poate fi periculoasa daca cel mic are astm sau tuse convulsiva sau daca are mai putin de 1 an. O tuse umeda si productiva care produce mucus nu trebuie niciodata suprimata. Medicamentele cu prescriptie includ adesea codeina si hidrocodona – medicamente puternice care trebuie utilizate cu prudenta si numai sub indrumarea medicului pediatru.
Ce ingrediente contin?
Comprimatele antitusive actioneaza prin suprimarea nevoii de a tusi si includ oricare dintre ingredientele active folcodina, dextrometorfan, codeina, dihidrocodeina si pentoxiverina. Ele sunt disponibile ca pastile (care pot contine, de asemenea, un antibacterian pentru a ajuta la ameliorarea durerii in gat) sau lichid (cum ar fi sirop pentru tuse seaca iritativa).
Dextrometorfanul – ingredientul activ din cele mai multe medicamente pentru tuse – va suprima o tuse iritanta. Evitati sa administrati medicamente pentru tuse copiilor cu astm; utilizeaza in schimb medicamentul pentru astm.
Medicamente combinate
Unele medicamente combinate pentru raceala si de gripa – disponibile sub forma de pilule sau sirop – pot contine agenti antitusivi. Medicamentele combinate pot include si un antihistaminic (antihistaminicele care au efecte sedative pot ajuta daca tusea uscata afecteaza somnul – se pot recomanda inainte de culcare), un decongestionant (pentru a reduce congestia nazala) si paracetamol pentru ameliorarea durerii si a febrei.
Aveti intotdeauna grija sa verificati ingredientele active din orice produs combinat. Daca ii dati copilului un produs combinat si apoi si alte medicamente, riscati sa dublati ingredientele. De exemplu, paracetamolul adaugat poate duce la o supradoza de paracetamol daca se iau si alte produse ce il contin. Daca e vorba de o tuse uscata, ar trebui sa evitati administrarea unor combinatii de produse care contin expectorant sau mucolitice, deoarece aceste ingrediente sunt folosite pentru a trata tusea productiva.
In cazul in care tusea este cauzata de astm si nu numai, medicul poate recomanda tratamente cu aerosoli. Acesta converteste medicamentul din lichid in aburi, favorizand ajungerea la plamanai.
Un inhalator cu corticosteroizi, in cazul in care medicamentul este inspirat prin gura, poate fi recomandat de medic daca astmul este o cauza posibila a tusei uscate.
Referinte:
(1) Cough: dry cough, link: https://www.mydr.com.au/respiratory-health/cough-dry-cough
(2) Cough and dry cough, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16901-cough–dry-coughs
(3) Toddler cough remedies, link: https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-cough-remedy#home-remedies
(4) How to recognise the different types of cough in children, link: https://blogs.rch.org.au/drmargie/2015/06/16/how-to-recognise-the-different-types-of-cough-in-children/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…