Toxoplasmoza este o boala infectioasa cauzata de un parazit ce se poate transmite cu usurinta de la animale la oameni, si care afecteaza peste 2 milioane de persoane anual in Europa. Semnele infectiei includ simptome asemanatoare celor de gripa usoara, cu febra moderata, dureri de gat si crampe musculare. Cu toate acestea, de obicei, infectia nu produce simptome.
Cuprins:
Toxoplasmoza este o boala cauzata de infectia cu parazitul Toxoplasma gondii. Acesta poate cauza probleme grave, mai ales cand afecteaza femeile insarcinate. Toxoplasma gondii ajunge in carnea unor animale, de la soareci la pisici, infectand si oamenii care intra in contact cu parazitul din acestea, prin diverse metode. Parazitul este distrus de procesele de gatire termica sau pasteurizare.
Toxoplasma gondii un organism unicelular ce formeaza structuri asemanatoare oualor, numite oochist, ce pot fi ingerate, ceea ce inseamna ca infectia se transmite de la o persoana la alta. Infectarea se face de cele mai multe ori prin contactul cu fecale ale unor animale infectate, mai ales pisici. Acestea devin contaminate cu parazitul in urma ingerarii unor rozatoare sau pasari infectate. Un alt mod de transmitere este prin consumul carnii infectate si insuficient gatite, consumul lactatelor nepasteurizate sau a oualor infectate gatite insuficient etc.
Toxoplasmoza poate fi transmita trans-placentar (de la mama la fat) in timpul sarcinii prin contact cu sol sau apa contaminata, ingestia de alimente contaminate, contactul cu fecale ale unor animale contaminate sau rar, prin transfuzii de sange sau transplant de organe, contaminate. Aproape 95% dintre persoanele cu sistemul imunitar sanatos nu dezvolta simptome clinice dupa infectare.
Toxoplasmoza este cauzata de microorganismul Toxoplasma gondii, un parazit protozoar ce infecteaza animalele salbatice, pasari si animale domestice, cum ar fi pisici, oi, capre, porci, pasai de curte etc. Pisicile sunt principala sursa de contaminare cu Toxoplasma, ce este apoi transmis unor alte animale sau unor oameni.
Toxoplasma gondii are trei stadii de dezvoltare:
Prima forma, de tahizoit, invadeaza celulele organismului unde se multiplica ulterior rapid si le distruge, iar cand celulele mor, aceste forme sunt eliberate si infecteaza alte celule, numita si faza extra-intestinala a infectiei, deoarece poate afecta toate celulele din afara intestinului (numai pisicile au faza intestinala a infectiei). Dupa doua-trei saptamani dupa prima infectie, microorganismul se divide mai lent si se formeaza o membrana de protectie in jurul celulelor parazite. Chisturile tisulare se formeaza in creier, ochi, musculatura inimii sau musculatura scheletica.
In cazul pisicilor, parazitul infecteaza captuseala intestinului subtire. Dupa cateva zile de reproducere rapida, celulele se transforma din forma asexuata in forma sexuata, formand un chist incapsulat sau oochist, ce contine forma sporozoita a parazitului. Pisicile devin infectate prin ingerarea de alimente contaminate cu oochisturi din fecale sau alte tesuturi din carnea altor animale infectate.
O pisica infectata elibereaza milioane de oochisturi in fecale timp de 2-3 saptamani de la faza intestinala a infectiei, iar oochisturile pot supravietui in sol timp de cateva luni, fiind sursa principala de infectie. Dupa ce sunt ingerate, acestea ajung in intestin si se raspandesc in tot corpul prin circuitul sangvin. Perioada de incubatie este de 1-3 saptamani, in general.
Principalele surse de contamine sunt:
Mama poate transmite infectia fatului trans-placentar, in timpul sarcinii. O femeie insarcinata infectata cu acest parazit poate transmite infectia fatului prin placenta. Riscul de afectare si severitatea depind de stadiul sarcinii in momentul in care mama este infectata, copilul fiind mai predispus la dezvoltarea infectiei daca infectia se transmite in al treilea trimestru. Infectia poate cauza un avort sau probleme ulterioare, cum ar fi convulsii, marirea ficatului sau a splinei, icter sau infectii severe oculare. Unele semne nu se vad la nastere, ci apar in primii an de viata ai copilului.
Daca mama devine infectata in primele stadii ale sarcinii, riscul de avort este mai mare, dar, riscul de a fi transmis copilului este mai mic, insa daca apare, poate cauza probleme grave. Daca infectia apare in jurul perioadei de conceptie, riscul de a afecta copilul este de 5%, iar daca apare in al treilea trimestru (saptamana 27, pana la nastere), este un risc de 65% ca bebelusul sa fie infectat.
In cazul infectari fatului, 85% dintre acestia prezinta riscul de a avea probleme de vedere la nastere, iar 90% dintre copiii afectati nu prezinta simptome in prima parte a copilariei, ci ulterior.
In cazul in care fatul este infectat, se numeste toxoplasmoza congenitala.
Majoritatea infectiilor cu Toxoplasma nu produc simptome (80- 95% dintre infectiile incipiente), dar cand apar, acestea pot fi:
Simptomele mai grave pot include:
Aceste simptome pot fi confundate usor cu simptomele de gripa. Boala se dezvolta, de obicei, la 10-23 zile dupa expunere prin consumul alimentelor infectate, iar in cazul contaminarii din fecale, simptomele apar dupa 5-20 zile de la expunere.
Semnele si simptomele toxoplasmozei congenitale sunt:
In cazuri mai grave, cand toxoplasmoza afecteaza sistemul nervos si creierul, pot aparea si:
Desi virusul se poate dezvolta in cateva saptamani de la infectare, poate dura saptamani sau luni inainte ca simptomele sa apara. Dupa infectare, parazitul ramane in corp, de obicei in stare latenta (inactiva) fara a cauza efecte adverse, si poate fi reactivat daca sistemul imunitar este compromis de alte infectii sau de terapie oncologica.
Diagnosticul se bazeaza pe teste de sange ce pot detecta anticorpii parazitului. Daca esti insarcinata si exista riscul de a fi contaminata, este recomandat sa ii comunici medicului, pentru efectuarea tuturor testelor necesare pentru depistarea bolii.
Un test ce masoara imunoglobulina G (IgG) este utilizat pentru a depista infectia cu Toxoplasma gondii. In cazul femeilor insarcinate este important sa se cunoasca si momentul infectarii, pentru care se efectueaza testarea imunoglobulinei M (IgM).
Diagnosticul se poate face si pe baza analizei directe a parazitului din sectiuni de tesut sau probe de lichid cefalorahidian. Parazitii pot fi si izolati din sange sau alte fluide. Tehnicile moleculare care detecteaza ADN-ul parazitar in lichid amniotic pot fi utile in cazul unei eventuale transmiteri de la mama la fat. Se poate efectua o amniocenteza pentru a testa daca fatul ar putea fi afectat de toxoplasmoza.
In general, toxoplasmoza nu necesita tratament. Cand apar simptome oculare sau in cazul copiilor si a persoanelor cu sistem imunitar afectat, se recomanda tratament.
Tratamentul medicamentos recomandat cuprinde:
In cazul femeilor insarcinate si a copiilor, tratamentul depinde de stadiul sarcinii la momentul diagnosticarii infectiei. Daca infectia apare inainte de saptamana 18 de gestatie, se poate recomanda antibioticul spiramicina, ce poate reduce riscul de probleme neurologice la bebelus din cauza toxoplasmozei congenitale. Daca infectia apare dupa saptamana 18 de sarcina, se va administra pirimetamina si sulfadianin cu acid folinic.
Copiii nascuti cu toxoplasmoza congenitala necesita combinatii diferite de tratament cu medicamente anti-toxoplasmoza, de obicei timp de 1 an dupa nastere. In cazul diagnosticarii copiilor mai mari, tratamentul dureaza de obicei 4-6 saptamani.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…