Citeste pe larg despre testul fetal non-stres, cand se recomanda aceasta testare si ce masoara, daca exista riscuri asociate pentru mama si fat si cum se interpreteaza rezultatele.
CUPRINS:
1. Ce este un test fetal non-stres?
2. Indicatii
3. Ce implica acest test?
4. Interpretarea rezultatelor
Un test fetal non-stres este un test sigur, neinvaziv pentru femeile insarcinate. Masoara ritmul cardiac al fatului pe masura ce acesta se misca in uter. In general, ritmul cardiac fetal creste in timpul miscarii. Daca rezultatele testelor non-stres arata ca ritmul cardiac nu este normal, poate insemna ca fatul nu primeste suficient oxigen. In acest caz, pot fi necesare mai multe teste sau tratamente, iar in unele cazuri chiar poate fi necesara inducerea nasterii.
Pe masura ce incepi sa simti miscarile bebelusului in burtica, vei observa si ca fatul devine si mai activ. Si, pe masura ce bebelusul se misca, bataile inimii fetale cresc. Bataile cardiace puternice ale inimii inseamna ca bebelusul primeste suficient oxigen. Insa, daca bebelusul nu se misca mult sau daca miscarile incetinesc, acest lucru poate indica faptul ca fatul nu primeste suficient oxigen.
Medicii recomanda un test fetal non-stres si atunci cand cred ca ar putea exista o problema cu bebelusul daca sunteti expusa riscului de complicatii in sarcina. Un test non-stres este facut de obicei de la inceputul celui de-al treilea trimestru, dupa saptamana 32 de sarcina – desi uneori poate fi facut mai devreme in sarcinile cu risc ridicat.
Acest test nu este efectuat in orice sarcina. Poate fi recomandat in sarcinile cu risc ridicat, probabil din cauza unei afectiuni medicale care pune stres asupra copilului. Aceste afectiuni includ o tulburare de sange, o boala renala sau de inima, o tulburare de coagulare, probleme tiroidiene etc. Este posibil sa fie necesar si daca mama dezvolta hipertensiune arteriala sau diabet inainte sau in timpul sarcinii.
Medicii pot recomanda, de asemenea, un test fetal non-stres atunci cand fatul, inainte activ, incepe sa se miste mai putin sau deloc – scaderea miscarilor fetale. Miscarile bebelusului ar trebui sa creasca semnificativ pe masura ce va apropiati de momentul nasterii. Retineti, totusi, ca nu exista un anumit numar de miscari care trebuie sa aiba loc in fiecare zi. Fiecare copil este diferit, la fel si tiparele lor de miscare. Insa, scaderea miscarii fetale poate indica uneori o problema, astfel ca este important sa discutati cu medicul daca se intampla acest lucru.
De asemenea, medicul va poate recomanda un test fetal non-stres in urmatoarele conditii:
Insa, retineti ca daca medicul va recomanda un test fetal non-stres, nu inseamna neaparat ca ceva nu este in regula, asa ca nu intrati in panica. Acest test este doar un instrument pe care medicii il pot folosi pentru a evalua miscarea si sanatatea copilului si pentru a confirma ca sarcina progreseaza corespunzator.
Nu este necesara o pregatire specifica pentru un test fetal non-stres. Inainte de inceperea testului fetal non-stres, femeii insarcinate i se va masura tensiunea arteriala. In timpul procedurii, gravida va sta in pozitie inclinata si i se va masura din nou tensiunea arteriala la intervale regulate.
Un test fetal non-stres este relativ scurt si dureaza aproximativ 20 – 40 de minute. Daca bebelusul este treaz si activ la inceputul testului, testul poate dura doar aproximativ 20 de minute. Testul poate dura mai mult, totusi, daca fatul este inactiv sau doarme. In acest caz, medicul ar putea incerca sa stimuleze copilul la jumatatea testului, solicitandu-va sa beti ceva dulce, sa mancati o gustare sau prin plasarea unui dispozitiv care produce zgomot langa burtica.
In timpul testarii, se va plasa pe abdomen o centura elastica. Monitorul fetal are doi senzori care sunt plasati in jurul abdomenului. Un senzor masoara contractiile uterine, iar celalalt tine evidenta ritmului cardiac fetal. Se va monitoriza ritmul cardiac fetal in timpul fiecarei miscari pe un ecran, in timp ce contractiile sunt inregistrate pe hartie.
Un test fetal non-stres este o procedura cu risc scazut, nedureroasa si neinvaziva. Cel mai mare risc in timpul unui astfel de test este o interpretare gresita a datelor. Un test fetal non-stres nu este stresant pentru fat, dar poate fi stresant pentru femeia insarcinata, care poate fi ingrijorata ca rezultatele testului ar putea sa nu fie cele asteptate. Testul este sigur pentru fat si femeia insarcinata si, de obicei, nu dureaza foarte mult. Testul poate dura mai mult daca fatul doarme sau nu este foarte activ atunci cand se vor masura ritmul cardiac si miscarea.
Rezultatele testelor fetale non-stres sunt reactive sau non-reactive.
Inseamna ca ritmul cardiac fetal creste de cel putin 2 ori sau mai mult in timpul perioadei de testare. Acesta este un rezultat normal, indicand faptul ca fatul este sanatos. Un bebelus care se misca mult si are o frecventa cardiaca normala este clasificat drept „reactiv”, adica sanatos si nu este supus niciunui stres. Daca testul are loc inainte de saptamana 32 de sarcina, „reactiv” inseamna ca ritmul cardiac al bebelusului a depasit de doua ori valoarea initiala timp de cel putin 10 secunde in timpul examenului. Timpul creste la 15 secunde daca testul are loc dupa 32 de saptamani de sarcina.
Inseamna ca ritmul cardiac fetal nu se modifica atunci cand copilul se misca. Medicul poate lua masuri pentru a stimula copilul si poate efectua din nou testul sau poate recomanda teste suplimentare. Un rezultat nereactiv nu inseamna neaparat ca ceva nu este in regula. Inseamna doar ca testul nu a oferit suficiente informatii si poate fi necesar sa fie repetat. Daca obtineti un rezultat nereactiv, medicul va poate recomanda alte teste, cum ar fi un profil biofizic sau un test de stres la contractii pentru a determina daca inducerea travaliului si nasterea timpurie sunt necesare.
In unele cazuri, testul are loc in timpul ciclului de somn al bebelusului, cand exista putine miscari fetale. Un dispozitiv special de sunet poate fi folosit pentru a trezi copilul. Se aseaza pe burta mamei si produce un zgomot. Acest lucru nu este daunator copilului, dar il poate ajuta sa devina mai activ. Retineti ca un test non-stres determina doar daca hipoxia fetala este prezenta – nu detecteaza si nu diagnosticheaza nicio alta afectiune.
Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/prenatal-nonstress.html
(2) https://health.clevelandclinic.org/non-stress-tests-measure-your-babys-movements-heart-rate/
(3) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=nonstress-testing-90-P02478
(4) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-health-wellness/non-stress-test/
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…