Articole

Testul Babes-Papanicolau

Testul Babes – Papanicolau este un test simplu, rapid, noninvaziv si nedureros care este folosit drept metoda cea mai buna pentru a depista din timp schimbari la nivelul colului uterin care ar putea duce la cancer de col uterin.

Testul Papanicolau este o analiza a unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix). Aceasta proba este apoi analizata si se pot detecta eventuale celule cervicale anormale sau atipice, descoperind astfel si eventuale semne ale unei infectii locale.

Aflati in randurile de mai jos absolut toate informatiile necesare legate de testul Babes-Papanicolau.

Cuprins:

1. Testul Papanicolau – informatii generale
a. Ce este testul Papanicolau
b. Tipuri de teste Papanicolau
c. Rolul testului Papanicolau
d. Frecventa realizarii testului Papanicolau
e. Factori ce pot influenta rezultatele testului Papanicolau
f. Caracteristicile testului Papanicolau
g. Contraindicatii pentru efectuarea testului Papanicolau
2. Cum se realizeaza testul Papanicolau
a. Pregatirea pentru testul Papanicolau
b. Efectuarea testului Papanicolau
c. Rezultatele testului Papanicolau
d. Unde se efectueaza testul Papanicolau
3. De ce este important testul Papanicolau
a. Metoda de screening pentru cancerul de col uterin
b. Urmarile testului Papanicolau

Testul Papanicolau – informatii generale

Ce este testul Papanicolau?

Testul Babes – Papanicolau este o analiza microscopica a unui frotiu celular prelevat din colului uterin. Acest test este folosit pentru detectarea celulelor anormale (atipice).  Testul Papanicolau este folosit pentru depistarea din timp a modificarilor celulare maligne si premaligne de la nivelul colului uterin. Este o analiza simpla, rapida, noninvaziva si nedureroasa. Recoltarea se face din doua zone ale colului uterin, zona endocervicala, din interiorul canalului cervical, si zona exocervicala, din exteriorul colului uterina pana la peretele vaginal.

Tipuri de teste Papanicolau

Testul Papanicolau se poate face in mediu lichid sau test conventional. Analiza in mediu lichid este mai noua si mai exacta, de aceea este si cea indicata de medicii ginecologi.

Testul Papanicolau in mediu lichid

In acest caz, proba este introdusa intr-un flacon care contine o substanta speciala si apoi este trimisa la laborator pentru analiza. Riscul de deteriorare a probei este minim.

Testul Papanicolau conventional

Metoda conventionala este aceea in care dupa recoltarea probei, aceasta este asezata imediat pe lama si fixata.

Rolul testului Papanicolau

Testul Papanicolau are rolul de a analiza celulele cervicale si de a depista din timp eventuale modificari anormale a acestora (canceroase sau precanceroase), sau modificari benigne generate de infectii si/sau inflamatii. Rolul principal al testului este acela de prevenire a cancerului de col uterin.

Identificarea afectiunilor colului uterin

In aproximativ 95-100% din cazurile de cancer de col uterin, infectia cu HPV (Virusul Papiloma Uman) este cauza. Majoritatea femeilor sunt infectate cu acest virus pe parcursul vietii, insa nu inseamna ca automat acesta poate duce la aparitia cancerului de col uterin, deoarece numai anumite tulpini ale virusului cresc riscul de cancer.

Depistarea cancerului de col uterin din stadiu incipient

Prin aceasta analiza se poate depista in stadiu incipient un eventual cancer de col uterin.

Frecventa testului Papanicolau

Repetarea periodica a acestei analize este importanta, mai ales pentru femeile active sexual.

Primul test Papanicolau

Primul test Papanicolau se recomanda incepand cu varsta de 21 de ani, sau la cel mult 3 ani dupa inceperea vietii sexuale, daca a avut loc mai devreme de varsta de 21 de ani.

Repetarea testului Papanicolau la 3 ani

Se recomanda repetarea testului la 3 ani in cazul femeilor care au peste 30 de ani si care au avut consecutiv cel putin 3 teste consecutive cu rezultate normale.

Repetarea testului Papanicolau la 2 ani

Repetarea la 2 ani se recomanda femeilor de pana in 30 de ani.

Repetarea testului Papanicolau la 1 an

Repetarea anuala a testului este recomandata adesea femeilor cu varsta cuprinsa intre 30-64 de ani. Din cauza incidentei crescute a cancerului de col uterin in tara noastra, medicii recomanda adesea repetarea testului in fiecare an.

Testul Papanicolau dupa 65 de ani

Chiar si femeile cu varsta de peste 65 de ani, la menopauza, ar trebui sa faca testul PAP regulat, insa aceasta recomandare trebuie data de medic, deoarece in cazul a cel putin 3 teste consecutive negative, este posibil sa nu mai fie necesara.

Factori ce pot influenta rezultatele testului Papanicolau

Testul Papanicolau este o metoda eficienta de screening pentru cancerul de col uterin, insa nu are exactitate 100%, rezultatele putand fi influentate de diversi factori precum:

  • colectarea inadecvata a celulelor
  • numarul redus de celule anormale
  • celule inflamatorii care ascund celulele anormale

Caracteristicile testului Papanicolau

Rapid

Testul Papanicolau este rapid si de obicei toata procedura nu dureaza mai mult de 5 minute!

Noninvaziv si Nedureros

Nu trebuie sa iti faci griji deoarece testul nu este dureros. Este important sa te relaxezi, sa iti relaxezi si muschii vaginali pentru ca speculul sa fie introdus cu usurinta, iar recoltarea sa se faca rapid.

Grad mare de exactitate

Testul Papanicolau este o metoda sigura de screening, cu un grad foarte mare de exactitate.

Contraindicatii pentru efectuarea testului Papanicolau

  1. Nu trebuie sa fii la menstruatie sau sa ai sangerari vaginale.
  2. Nu trebuie sa fi facut spalaturi vaginale inainte de analiza sau sa fi folosit tampoane, creme vaginale, ovule sau spermicide cu 48 de ore inainte de recoltare.
  3. Nu se recomanda sa se faca analiza in cazul in care a avut loc un contact sexual recent, in ultimele 48 de ore.

Cum se realizeaza testul Papanicolau

Pregatirea pentru testul Papanicolau

Cu 48 de ore inainte de recoltare, nu trebuie facute/folosite urmatoarele, pentru ca analiza sa fie concludenta:

  • Contact sexual
  • Spalaturi vaginale
  • Tampoane vaginale
  • Creme sau ovule vaginale
  • Deodorant vaginal sau alte produse vaginale

Programarea testului Papanicolau intre menstruatii

In cazul in care va aflati la menstruatie, testul Papanicolau nu se poate face. Se recomanda programarea intre a 10-a şi a 20-a  zi dupa prima zi a ultimei menstruatii.

Evitarea contactelor sexuale inainte de testul Papanicolau

Contactul sexual este interzis cu cel puțin 48 de ore inainte de recoltare.

Evitarea tampoanelor, cremelor, supozitoarelor, medicamentelor inainte de testul Papanicolau

Nu se vor folosi produse vaginale precum: spalaturi vaginale, creme, lubrifiant, tampoane, medicamente, etc.

Efectuarea testului Papanicolau

Pregatirea fizica si psihica a pacientei pentru testul Papanicolau

Pacienta se va aseza pe masa de examinare. Medicul va insera apoi speculum in vagin, pentru a-l deschide. Apoi, acesta va recolta celulele din interiorul si din jurul colului uterin cu o periuta endocervicala sau o spatula. Celulele sunt plasate in recipientul special pentru a fi trimise la laborator pentru examinare si diagnostic.

Durata testului Papanicolau

Testul dureaza maximum 5 minute, insa este important ca pacienta sa fie relaxata pentru ca aceasta analiza sa fie confortabila si nedureroasa.

Rezultatele testului Papanicolau

Rezultatele testului Papanicolau se pot imparti in: normal, neconcludent si anormal. Atentie, un rezultat anormal nu inseamna automat cancer de col uterin.

Rezultate normale

Rezultatul este negativ in situatia in care se observa numai celule normale la analiza.

Rezultate usor modificate

Rezultatul ASC-US indica anumite modificari ale celulelor epiteliului scuamos si in peste 50% dintre cazuri arata prezenta unei infectii cu HPV.  Acest rezultat poate aparea si din cauza inflamatiei sau iritatiei produse de actul sexual sau dusuri vaginale.

Inflamatie

Acest rezultat indica prezenta unei usoarae inflamatii la nivelul colului uterin, cauzata cel mai probabil de o infectie (adesea este vorba de infectii cu transmitere sexuala, si poate fi ceva simplu, precum candidoza).

Modificari precanceroase

Atunci cand la analiza sunt prezente anomalii, acest lucru inseamna ca s-au depistat celule anormale care pot semnifica prezenta unor celule precanceroase.

L- SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut) – acest rezultat arata modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babes-Papanicolau la 6 – 9 luni si colposcopie.

H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt) – acest rezultat arata modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Se recomanda colposcopie, biopsie si examen histopatologic.

AGC – acest rezultat arata anomalii ale epiteliului glandular si necesita chiuretaj de endocol si examen histopatologic.

Unde se efectueaza testul Papanicolau

  • Testul Papanicolau in sistem public
  • Testul Papanicolau in sistem privat

Testul Babes-Papanicolau se poate face atat in spitalele si policlinicile de stat cat si in clinici particulare si costa intre 100-200lei. Cu trimitere de la medicul de familie, acest test poate fi gratuit, daca ginecologul are contract cu Casa de Asigurari de Sanatate.

O alta modalitate pentru a beneficia de gratuitate este programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin.

De ce este important testul Papanicolau

Metoda de screening pentru cancerul de col uterin

Testul Babes Papanicolau este cea mai buna metoda de depistare precoce a cancerului de col uterin, eventualele modificari maligne de la nivelul colului uterin fiind depistate in stadii incipiente sau precanceroase.

Urmarile testului Papanicolau

In functie de rezultatele primite, medicul va poate recomanda un tratament specific, refacerea testului la 6-9 luni, si/sau colposcopie, biopsie si analiza histopatologica.

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • buna ziua am si eu o antrebare de exemplu eu am fost operata de u chist ovarian acum 2 ani nu am facut niciodata acest test papanicolau credeti daca am avut aceasta interventie chirurgicala ar mai trebui si acest test? va multumesc

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

3 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago