Suprastimularea la copii apare atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli si informatii, care ii coplesesc si ii obosesc. Care sunt semnele de suprastimulare la bebelusi si copii mici, ce efecte are suprastimularea si cum poate fi prevenita?
(1) Suprastimularea la copii – informatii generale
(2) Cauze ale suprastimularii la copii
(3) Semne ale suprastimularii la copii
(4) Ce efecte are suprastimularea la copii?
(5) Cum evitam suprastimularea
(6) Cum ajutam copiii suprastimulati
Creierul in plina formare al copiilor are nevoie de stimulare cognitiva pentru a se dezvolta. Insa atunci cand cei mici sunt expusi la prea multi stimuli (senzatii, experiente, zgomote, activitati, oameni) care ii coplesesc, apare suprastimularea. Simturile si creierul lor nu mai pot face fata expunerii si procesarii la/de noi informatii, de aceea copiii suprastimulati au nevoie sa fie linistiti.
Suprastimularea ii afecteaza cel mai mult pe bebelusi si copiii mici. Deja la varsta scolara copiii incep sa dezvolte abilitati de a face fata suprastimularii si capacitatea de a se linisti singuri atunci cand se simt coplesiti.
Exemple de suprastimulare:
Fiecare copil este diferit si de aceea echilibrul intre suprastimulare si perioadele de relaxare variaza de la unul la altul. Un factor important in nivelul de toleranta la suprastimulare il are temperamentul. Unii copii sunt mult mai sensibili, in timp ce altii rezista mult mai bine la durate si/sau intensitati mari ale stimulilor. Cu alte cuvinte, aceeasi situatie sau mediu pot fi antrenante si captivante pentru un copil, in timp ce pentru altul sa fie coplesitoare. Un alt exemplu este somnul: unii bebelusi nu au dificultati in a adormi afara, in carucior, expusi la zgomote si miscarea de pe strada, in timp ce altii nu se pot linisti pentru a intra in starea de somn. (In cazul somnului intervin si alti factori – asocierile de somn, modul in care este copilul obisnuit sa adoarma, insa si temperamentul are un rol important).
Suprastimularea poate veni din numeroase surse. Bebelusii nu au filtre sau mijloace prin care sa limiteze stimulii senzoriali, atunci cand incarcatura lor este prea mare. Copiii mici sunt deseori curiosi si captivati de activitatile sau situatiile care ii obosesc si chiar daca resimt efectele suprastimularii, ei nu stiu sa redea in cuvinte ceea ce ii deranjeaza.
Suprastimularea este determinata atat de o durata prea lunga a expunerii la stimuli, cat si de o intensitate ridicata a acestora. Posibile cauze pentru suprastimularea la copii includ:
Cum recunoastem suprastimularea la copii? Aceasta se poate manifesta diferit, in functie de varsta copiilor, dar si in functie de fiecare copil. In timp, parintii invata sa recunoasca manifestarile specifice fiecarui copil. (Inclusiv fratii au tolerante si manifestari diferite la suprastimulare.)
De exemplu, parintele se joaca cu un bebelus, cel mic este vesel si se uita in ochii lui. Cand activitatea incepe sa fie prea mult pentru el, dispare contactul vizual, copilul intoarce privirea/capul, eventual inchide ochii, il impinge, incepe sa scanceasca, sa se agite sau sa planga.
Pentru ca sunt inca mici, nu au dezvoltate inca mecanismele de autoreglare a emotiilor si limbajul pentru a verbaliza ceea ce simt. De aceea, bebelusii si copiii mici au nevoie de adulti pentru a reduce nivelul de stimulare si a-i ajuta sa se linisteasca.
Pe termen scurt, suprastimularea schimba dispozitia copiilor, ii oboseste, facand mult mai dificila adormirea lor. Bebelusilor le poate fi teama atunci cand sunt expusi la mai multe situatii noi sau la persoane straine. Daca parintele nu observa semnele de suprastimulare si nu ii scot din acel mediu, vor continua sa planga sau sa manifeste semnele specifice suprastimularii pana sunt linistiti sau vine ora de culcare. Insa deseori, un copil suprastimulat va fi mult mai dificil de adormit decat in mod obisnuit.
Suprastimularea duce si la o crestere a nivelurilor de cortizol si adrenalina (considerati si hormonii stresului). Pe termen lung, situatii frecvente de suprastimulare si de crestere a acestor hormoni poate face copiii hipersensibili si hiperreactivi la stimulii din mediu.
In primii ani de viata, creierul se dezvolta mai mult si mai rapid decat in orice alta perioada din viata. Dezvoltarea creierului necesita experiente si stimuli diversi, prin care copiii sa invete, sa experimenteze. Acest lucru nu inseamna insa ca cei mici trebuie sa aiba continuu jocuri, jucarii si activitati noi, ci dimpotriva, ei au nevoie si de somnul de zi, de rutine (activitatile repetitive din fiecare zi) si de activitati linistite care sa alterneze cu perioadele de stimulare cognitiva intensa.
Nu putem evita intotdeauna suprastimularea copiilor. La sarbatori, evenimente sociale (petreceri, nunti, aniversari), in vacanta, rutinele nu mai pot fi pastrate in totalitate si de cele mai multe ori copiii devin suprastimulati. Dar e important ca atunci cand identificam semnele, sa ii ajutam sa se linisteasca si (in cazul bebelusilor) sa simta ca sunt in siguranta. Nu toate metodele se potrivesc la toti copii. De aceea parintii de obicei testeaza pana cand ajung sa cunoasca ce e mai potrivit pentru fiecare.
(1) What Is Sensory Overload? – https://www.understood.org/en/learning-thinking-differences/child-learning-disabilities/sensory-processing-issues/what-is-sensory-overload
(2) Prevent sensory overload in infants – https://www.canr.msu.edu/news/prevent_sensory_overload_in_infants
(3) Overstimulation in Babies – Signs, Causes and Remedies – https://parenting.firstcry.com/articles/overstimulation-in-babies-signs-causes-and-remedies/
(4) Overstimulation: babies and children – https://raisingchildren.net.au/newborns/behaviour/common-concerns/overstimulation
(5) Is Your Child Overstimulated from Too Much Screen Time? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/mental-wealth/201711/is-your-child-overstimulated-too-much-screen-time
(6) TV Can Be Too Stimulating for Babies & Toddlers – http://www.urbanchildinstitute.org/articles/research-to-policy/practice/tv-can-be-too-stimulating-for-babies-toddlers
(7) How to Cope With Your Child’s Sensory Overload – https://www.verywellfamily.com/overstimulation-in-children-4585143
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Somnul de noapte poate fi influențat de suprastimulare la copii de 1 an? Fetita mea are un somn foarte agitat, uneori se trezește din ora în ora?
Da, suprastimularea poate afecta si somnul de noapte. Suprastimularea duce la o crestere a nivelului de adrenalina, care ingreuneaza linistirea si adormirea, desi copilul este foarte obosit. Insa pot fi si alte cauze ale somnului agitat. La 12 luni este o regresie a somnului, mai pot fi si factori externi de vina (prea cald in camera, de exemplu) sau achizitii motorii pe care copilul le face (deprinderea mersului) si care ii fac somnul mai agitat. De asemenea, ar trebui verificat daca fetita are un anumit disconfort (poate ii e sete, poate e mai agitata atunci cand consuma anumite alimente la cina etc). Sper sa va fie utile informatiile. Nopti linistite!