Intrebari frecvente

Care este cauza febrei la bebelus? | Intrebari frecvente

Afla care este cauza febrei la bebelus direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

Care este cauza febrei la bebelus?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Cauza febrei la bebelus este multipla. Aceasta poate sa denote o afectiune infectioasa, dar poate sa se datoreze si unei supraincalziri sau unei perioade de agitatie prelungita. Nou-nascutii si sugarii mici fac foarte usor febra, nu e ca la noi.

Temperatura normala se ia intrarectal si este intre 36.5 si 37.5. Daca se ia periferic – frunte, subrat, ureche – se mai adauga 0.5. Temperatura se ia numai daca simti copilul fierbinte la mana. Si v-am spus, intre 36.5 si 37.5 este normal, intre 37.5 si 38 este stare subfebrila si se intra deja in alerta, peste 38 este febra.

Pana in primele 3 luni de zile se pot folosi numai supozitoare, deoarece siropurile sunt un pic iritante gastric. Se pot folosi supozitoare de Paracetamol sau de Nurofen pentru febra mica, Novocalmin, jumatate de supozitor pentru febra mare, peste 39. Dupa 3 luni de zile se pot folosi si siropuri, cum ar fi Nurofen, Panadol, Eferalgan, ca atunci burtica copilului tolereaza.

Atentie! Febra fara niciun alt simptom se poate datora, v-am spus, unei supraincalziri sau unei agitatii prelungite. Nu trebuie sa infofolim copilul; temperatura normala trebuie sa fie intre 22 si 24 de grade. Nu trebuie pusa patura, caciula, etc. Si la baie daca ai folosit o apa mai calda si iei temperatura dupa baie, ai sa vezi ca a crescut cu cateva diviziuni. Aceasta este, ca sa zicem asa, in ghilimele, o febra fiziologica.

Daca febra se asociaza si cu alte simptome – mucozitati, tuse, diaree, varsaturi etc., atunci nu mai e fiziologic, este patologic si trebuie consultat medicul de urgenta. Dar trebuie ca orice mamica de copilas, de sugar, sa aiba in casa aceste antitermice, pentru ca oriunde se trateaza la fel. Si acasa, si la spital, tot ii dai antitermicul respectiv. Si nu trebuie intrat in panica. Fiindca in general febra devine ca o “boala”. Febra este, de fapt, un simptom; trebuie vazuta cauza si trebuie sa stii ce sa faci, trebuie sa ii administrezi antitermicul potrivit in doza potrivita.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

View Comments

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago