Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari

stresul scolar

banner-peg-perego-miababy

Stresul scolar poate afecta copiii de toate varstele – poate cauza simptome fizice, emotionale si poate afecta rezultatele la scoala. Iata care pot fi cauzele si ce solutii exista.

CUPRINS:

1. Stresul scolar – cum poate afecta copiii?
2. De ce apare stresul scolar?
3. Ce solutii exista?

Stresul scolar – cum poate afecta copiii?

Copiii de toate varstele pot experimenta stres scolar. Notele, testele si temele, toate pot fi o sursa de stres si anxietate pentru cei mici. Un nivel usor de stres poate fi de ajutor, incurajand copiii sa invete si sa depuna efort pentru a obtine rezultate mai bune. Insa, stresul cronic sau crescut poate afecta copilul in mai multe moduri. Nivelurile ridicate de stres afecteaza capacitatea elevului de a se concentra, de a memora si de a obtine note bune. De asemenea, poate duce la probleme de sanatate mentala si fizica.

banner-peg-perego-miababy

Stresul poate afecta si comportamentele legate de sanatate – poate afecta somnul, alimentatia si poate duce la sedentarism. Poate cauza oboseala, ganduri negative si depresie. Copiii care se confrunta cu niveluri crescute de stres se pot simti tristi, deprimati sau coplesiti din cauza asta. Stresul scolar apare in principal la finalul verii, cand urmeaza sa inceapa scoala, dar poate aparea pe tot parcursul anului.
Stresul declanseaza raspunsul „lupta sau fugi” al organismului. Creierul elibereaza hormoni ca raspuns la stres care poate fi resimtit la nivel fizic si mental. Reactiile fizice la stres includ cresterea ritmului cardiac, transpiratie sau tremur. Reactiile mentale la stres includ vigilenta crescuta, probleme de memorie sau ingrijorare constanta. Toate aceste efecte pot avea un impact mare asupra performantei copilului la scoala si asupra calitatii generale a vietii. Stresul scolar se poate manifesta si prin insomnie, cosmaruri, dureri de cap, dureri abdominale etc.

simptome de stres scolar

Vezi si: Regula 3-6-9-12 privind expunerea copiilor la ecrane – ce este si ce beneficii poate avea

De ce apare stresul scolar?

Exista multe cauze pentru stresul scolar:

 • lipsa somnului sau un program nesanatos de somn;
 • program prea incarcat, prea multe teme, prea multe activitati scolare si activitati extra-curriculare;
 • sarcini prea dificile;
 • schimbarea rutinei zilnice;
 • lipsa organizarii eficiente;
 • lipsa suportului din partea parintilor – emotional si practic;
 • lipsa timpului pentru joaca si relaxare;
 • dificultati de invatare;
 • schimbarea scolii sau a clasei;
 • presiuni prea mari din partea parintilor – inclusiv pedepse si certuri pentru anumite note etc.;
 • relatii negative cu unii colegi;
 • bullying la scoala etc.

In multe cazuri, teama de a fi scosi la tabla sau ascultati la lectie in fata colegilor poate duce la un nivel extrem de mare de stres. Alti copii se confrunta cu o competitivitate intensa. In general copiii se pot simti mai stresati cand urmeaza sa aiba un test sau sa fie ascultati la lectii.

cursuri puericultura

In plus, experientele scolare negative cu profesorii pot duce la stres – in cazul in care profesorul este prea sever sau copilului nu i se potriveste respectivul stil de predare. Daca exista o nepotrivire intre elev si profesor, copilul poate dezvolta sentimente negative de durata cu privire la respectiva materie, la scoala in general sau la propriile abilitati. Exista diferite stiluri de invatare – unii copii invata mai bine ascultand, altii retin informatiile mai eficient daca vad informatiile scrise, iar altii prefera sa invete prin practica. Daca exista o nepotrivire intre stilul de invatare si tipul de predare la clasa sau copilul are o dificultate de invatare (in special una neidentificata), acest lucru poate duce, evident, la o experienta scolara stresanta.

Copiii ar putea fi, de asemenea, stresati din cauza anumitor probleme legate de aspect – din cauza hainelor, de exemplu, mai ales in cazul copiilor din medii defavorizate, modului in care ii vor vedea altii, mai ales daca au anumite probleme cu greutatea etc.

miababy magazin

Citeste si: Anxietatea la copii – cauze si solutii

de ce apare stresul scolar

Ce solutii exista?

Cauzele stresului scolar pot fi diferite pentru fiecare elev in parte, dar toate pot duce la aceleasi efecte negative asupra performantei academice si asupra sanatatii fizice si mentale a copilului. Copilul nu va putea intotdeauna sa evite complet stresul scolar. Insa, trebuie ajutat sa invete sa gestioneze eficient pe cat posibil situatiile de stres. Despre gestionarea stresului la copii in general poti citi mai multe AICI

 1. In primul rand, parintii trebuie sa fie atenti la semnele de stres scolar la copii. Unele dintre aceste semne pot include inclusiv dureri de cap, dureri de stomac, reticenta de a merge la scoala.

2. In al doilea rand, identificati cauzele stresului scolar. Discutati cu el pentru a vedea ce anume cauzeaza stresul, pentru a putea ulterior sa abordati problema. Discutati cu cel mic deschis, ascultati activ, pentru a intelege. Validati-i copilului grijile si sentimentele. Cel mai bun mod de a aborda stresul si anxietatea este de multe ori pur si simplu sa incurajati copilul sa vorbeasca despre ceea ce il deranjeaza. Ascultati-l fara a-l judeca si validati-i sentimentele. Uneori, exprimarea sentimentelor este tot ce are nevoie un copil pentru a se simti mai bine. Petreceti timp cu el. Asigurati-l ca este iubit, sprijinit, ascultat si inteles.

solutii pentru stres scolar

3. Ulterior, se recomanda urmatoarele:

 • Ajutati copilul sa aiba un program zilnic organizat – timp pentru scoala, teme si activitati extra-scolare, dar si suficient timp pentru odihna, relaxare, joaca, socializare, timp in familie, somn, activitate fizica etc. Evitati sa supraincarcati programul copilului. Ajutati copilul sa prioritizeze activitatile zilnice si responsabilitatile.
 • Asigurati-va ca are o rutina relaxanta de culcare si ca doarme suficient. Stabiliti o ora de culcare si o rutina relaxanta de seara, care poate sa includa citit, o baie calda etc.
 • Ajutati copilul sa scape de gandurile negative. Gandurile negative pot avea un impact mare asupra nivelului de stres al copilului si pot crea un ciclu de stres si negativitate care este greu de intrerupt. In loc sa se gandeasca incontinuu cat de stresant este un proiect sau o sarcina, ajutati-l sa se gandeasca la modul in care poate face situatia mai putin stresanta. Aceasta poate include impartirea unei sarcini in bucati mai mici sau stabilirea unui program mai eficient.
 • Stabiliti obiective realizabile si realiste. Stabilirea asteptarilor nerealiste poate duce rapid la un stres suplimentar. Stabilirea unor obiective mai mici si realiste poate ajuta copilul sa fie mai eficient, sa reduca stresul si sa imbunatateasca performanta scolara. De exemplu, in loc sa vrea sa obtine 10 la o materie, incurajati-l sa-si stabileasca un obiectiv de a obtine o nota mai mare decat nota anterioara.
 • Daca cel mic inca simte un nivel ridicat de stres, mergeti la scoala pentru a discuta cu profesorii. Este o modalitate de a obtine mai multe informatii despre modul in care copilul se descurca in clasa. Profesorii va vor ajuta identificati ce cauzeaza stresul si sa abordati impreuna aceste probleme.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/stress.html
(2) https://link.springer.com/article/10.1007/s10608-016-9821-x
(3) https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2021/08/back-to-school-anxiety.php
(4) https://www.webmd.com/anxiety-panic/features/school-stress-anxiety-children

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *