Cele mai multe tipuri de scurgeri vaginale sunt total normale. Afla tot ce trebuie sa stii despre tipurile de scurgeri vaginale, cauzele si diagnosticul lor precum si alte informatii importante, din articolul urmator.
Cuprins:
Cele mai multe tipuri de scurgeri vaginale sunt total normale. In timpul pubertatii, vaginul incepe sa produca un fluid alb sau transparent. Se numeste leucoree si este caracteristica de auto-curatare a vaginului.
Scurgerile vaginale sunt o combinatie de fluide si celule ce sunt indepartate prin vagin. Aceste scurgeri mucoase transparente ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor vaginale, asigura lubrifierea si protejeaza impotriva infectiilor si iritatiilor. Cantitatea, culoarea si consistenta scurgerilor vaginale normale variaza – de la albicioasa si lipicioasa pana la limpede si apoasa – in functie de stadiul ciclului menstrual.
Caracteristicile scurgerilor normale
Lichidul cervical, numit uneori mucus cervical, este un tip de scurgere vaginala care se schimba in cantitate si culoare in diferite puncte ale ciclului femeii. Este produs de cervix si reglat de hormonii estrogen si progesteron, avand rolul de a hrani spermatozoizii, protejandu-i in timp ce acestia circula spre vagin si cervix pentru a fertiliza un ovul. Acest lichid poate fi albicios si lipicios. In apropierea ovulatiei, isi modifica in general culoarea si consistenta, avand aspect de albus de ou.
Iata, pe larg, care sunt caracteristicile unor scurgeri vaginale normale:
Smegma este un fluid usor branzos cu rol de lubrifiant natural, ce se aduna intre labii sau in jurul clitorisului, si are propriul miros distinctiv. Scurgerile vaginale pot fi maronii inainte si dupa menstruatie din cauza sangelui rezidual.
O scurgere vaginala normala consta intr-o lingurita de 4 ml pe zi, fiind alba sau transparenta, groasa pana la subtire si inodora.
Scurgeri vaginale anormale inseamna culoare, consistenta sau miros anormal, impreuna cu simptome ca mancarime sau durere:
Orice modificare a cantitatii, culorii sau mirosului de descarcare vaginala – sau alte simptome precum mancarime, durere sau sangerari neasteptate – ar putea indica o infectie vaginala (vaginita) si ar trebui evaluata de un specialist medical.
Scurgerile vaginale sunt o parte normala a ciclului menstrual al unei femei, inca de la pubertate. Se modifica in functie de fazele menstruale si de fluctuatiile hormonale. Cand nivelurile sunt ridicate, estrogenul stimuleaza colul uterin pentru a produce secretii (mucus) si o cantitate mica de mucus poate fi eliminata din vagin. Nivelurile de estrogen sunt ridicate in urmatoarele situatii:
De obicei, o scurgere normala nu are miros. Este, de obicei, alba laptoasa sau subtire si limpede. In timpul perioadelor fertile, iar cantitatea si aspectul pot varia in timpul ciclului menstrual.
Scurgerile vaginale in functie de perioada menstruala
Culoarea, consistenta si cantitatea se pot schimba de la o zi la alta, in functie de perioada menstruala:
Ciclul menstrual nu este singurul factor care determina modificari ale scurgerilor vaginale. Activitatea sexuala, stresul sau sarcina sunt alte cauze foarte frecvente ale schimbarii normale a secretiei vaginale. Uneori, simptomele pot fi cauzate de o crestere a florei normale sau de infectie cu paraziti, fungi sau bacterii.
Cauzele scurgerilor vaginale anormale
Scurgerile anormale pot sa apara cand flora microbiana a vaginului are un dezechilibru, adica o crestere a nivelului de bacterii rele comparativ cu bacteriile bune. Astfel de dezechilibre pot duce la afectiuni precum vaginoza bacteriana sau candidoza vulvovaginala.
Scurgerile anormale pot fi cauzate si de infectiile cu transmitere sexuala (ITS). Cea mai frecventa astfel de infectie curabila este Trichomonas vaginalis. Altele frecvente sunt Chlamydia si Gonoreea. Retineti ca aceste infectii sunt adesea asimptomatice (fara simptome aparente), motiv pentru care testarea este extrem de importanta. Rareori, scurgerile anormale pot fi un semn de ceva mai grav, cum ar fi cancerul de col uterin.
Scurgerile anormale, impreuna cu durere, leziuni sau rani in zona vaginala, pot fi simptome ale vaginitei virale. Cele mai frecvente virusuri sunt virusul herpes simplex (HSV) si virusul papilomavirus uman (HPV). In unele cazuri, se pot produce scurgeri vaginale cu mancarime si arsuri fara prezenta unei infectii. Aceasta se numeste vaginita neinfectioasa. Cel mai adesea, vaginita neinfectioasa este cauzata de o reactie alergica la iritatii sau de la spray-uri vaginale sau spermicide.
Factorii de risc pentru scurgerile vaginale anormale pot include:
Semne si simptome ale scurgerilor vaginale anormale:
Scurgerile vaginale pot varia de la culori de la clare la gri, galben, verzui sau alb-gri si pot avea un miros neplacut. Simptomele si caracterul scurgerilor depind de cauza scurgerii anormale. Iata cateva exemple:
Diagnosticul incepe cu un examen general si un istoric medical. Medicul va adresa o serie de intrebari privind ciclul menstrual, activitatea sexuala, scurgerile vaginale etc.
Se va continua cu un examen fizic si o examinare pelvina, daca este cazul. Poate fi prelevata o proba de secretii din vagin pentru analiza. In functie de ceea ce depisteaza medicii in timpul evaluarii initiale, pot fi comandate teste suplimentare, inclusiv teste de sarcina, analize de sange, teste de urina etc. Aceste teste de rutina pot confirma sau exclude anumite infectii, inclusiv infectiile cu transmitere sexuala.
Tratamentul depinde de:
Tratamentul pentru cauza principala a secretiei vaginale anormale va varia si poate include antibiotice sau medicamente antifungice.
Scurgerile vaginala normale nu necesita tratament, in schimb tratamentul scurgerilor anormale depinde de cauza problemei. De exemplu, infectiile vaginale sunt tratate cu medicamente antibiotice pentru a distruge bacteriile sau medicamente antifungice. Daca vorbim de o infectie cu transmitere sexuala, trebuie tratati ambii parteneri. Vaginita sau alte probleme data de menopauza pot fi tratate cu crema vaginala pe baza de estrogen. Vaginita cauzata de substantele chimice este tratata prin evitarea produselor care ar putea cauza aceste simptome.
Igiena zonei intime
Zona genitala trebuie sa fie cat mai curata posibil. Trebuie spalata si curatata in fiecare zi fara sapun sau, daca este necesar, se recomanda un sapun bland, non-alergen, umata de clatire si uscare. Schimbarea lenjeriei si dusul extern o data pe zi pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
La fel de importanta este regula de curatare a zonei genitale dupa urinare sau defecare, stergand din fata in spate, pentru a preveni ca bacteriile din zona anala sa ajunga la nivel vaginal. Evitati dusurile intravaginale. Acestea pot chiar agrava simptomele, deoarece elimina bacteriile sanatoase care captusesc vaginului. De asemenea, evitati tampoanele interne in timpul unei afectiuni care cauzeaza secretii anormale.
Produsele care pot irita vaginul includ:
Citeste mai multe despre igiena intima feminina.
Daca afectiunile sau problemele care stau la baza scurgerilor vaginale anormale nu sunt tratate, pot aparea o serie de complicatii. Infectiile cu Chlamydia sau Gonoreea, daca sunt lasate netratate, pot progresa spre boala inflamatorie pelvina, ceea ce poate duce la alte complicatii, inclusiv infertilitatea. In general, bolile care cauzeaza cele mai multe cazuri de scurgeri vaginale anormale raspund bine la tratament. Unele cazuri de infectie pot sa reapara des.
Nu trebuie sa fie prevenita scurgerea vaginala normala. Cu toate acestea, exista o serie de masuri pentru a preveni acele scurgeri anormale:
Referinte:
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
Am o scurgere vaginala de culoare galben verzui,cu mancarimi si dureri in timpul actului sexual.Ce tratament pot lua?
Bună! De aseara am o scurgere lichidă lipicioasa.nu miroase si nu e colorată. Ce trebue sa fac? Multumesc
Buna ,eu am o problema foarte serioasă ce nu-mi da pace și sunt fff stresată ,am un miros intim de peste ce nu scap de el am făcut analize peste analize , analize de urina ,microbiologia ,vizita ginecologica ,ecografie abdominal , testul papanicolau,toate normale,începe sa ma doar in părți sa ma duara pieptul ,după sex nu imediat apare mirosul ,urinari foarte frecvente de noapte ,dureri de spate etc !Multumesc .
Fetita mea are 10 ani. Azi-noapte ma trezit ca să udat chilotelul. E un lichid galben verzi, nu miroase.
Bma! Am o problema de genul asta .. am aproape 17 ani si am un baietel de 1 an și jumătate care l-am nascut prin cezariana .. dupa ce am nascut o asistenta m-ia spus sa nu mai fac copii vreo 5 . 6 ani pentru ca am avut placenta îndepărtată de uter . Acum am perioade cand imi curge un fel de gel alb transparent si perioade cand am o secretie cu aspect branzos si cu un miros ciudat .. trebuie sa specific ca nu folosesc pastile sau prezervi pentru a ma proteja .. folosim metoda retragerii , nu știu cat de buna este .. menstruatia nu o am normala .. , nu am data fixa cand imi vina.. va rog frumos ajutati-mai cu un sfat . Va multumesc mult
Daca ai scurgeri vaginale in timpul pubertatii de un bun timp, asta inseamna ca iti poate veni menstruatia?
Am o scurgere albicioasa cu aspect branzos. Nu are miros și nici disconfort. Nu am mai avut așa ceva pana acum , mă puteți ajuta cu un sfat.?
Am 49 de ani,de mult timp nu mai am ciclu regulat,vine şi la două luni. Din aprilie nu am mai avut contact sexual. De câteva zile,a apărut o mâncărime,însoțită de o scurgere brânzoasă,puțin gri. Am luat de la farmacie Fluconazol şi Flucoric. Mâncărimea a dispărut,acea scurgere brânzoasă încă nu. Azi ar trebui să iau a doua doză de Fluconazol şi Flucoric. Ar trebui să iau altceva?
De 3 luni am o secretie lichidă , mai abundentă dimineața când cobor din pat simt cum curge si miroase foarte urat. Am fost la ginecolog mi sa dat metronidazol si ovule dar degeaba. Am făcut si papanicolau la care a iesit o inflamate doar. Care sa fie cauza ? Dupa tratament nu sa cunoscut nici o ameliorare macar.